Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Metafizika, transcedencija, paralelni svetovi, mitovi, legende...

Moderatori: KorvinOdAmbera, Moderators

Radi me nesanica... opasno me radi... pa po glavi premecem sve i svasta.
Od toga svega i toga svacega izdvajam ovo:

1.Spominju li se lezbejke/ biseksualne zene negde u Bibliji?

Naisla sam na "muzeloznike" kao pojam i nekakve tanane homoerotske crtice, ali ne znam postoji li neki lik....starozavetni, novozavetni, nebitno, koji bi se mogao povezati sa tim modelom. Ili mozda postoji negde neka eksplicitna odrednica u vidu primera, kao za muzeloznike (koji, uz trgovce i jos tamo neke nece naslediti carstva Bozjeg)?
Mada kapiram da bi Bludnica Vavilonska bila biseksualna, ne? :lol:

2. Ima li Satana seksualnost? S obzirom na to da se obicno prikazuje kao Jarac, ali je isto tako i pali arhistratig.......................
Korisnikov avatar
By Mars
Obzirom da je Biblija (kao i istorija) pisana spermom, a ne krvlju menstruacije - verujem da je potpuno rasterećena lezbejsko/biseksualnih momenata.

Ne mogu da tvrdim, nisam pročitao celu, ovo pišem da ti skratim nesanicu dok se ne javi neko kompetentan...
Korisnikov avatar
By pthalo
koliko je znam, ne spominju se ni lezbejke ni biseksualci u Bibliji. I nema mnogo informaciju o Satanu u Bibliji. :)
Korisnikov avatar
By Machkodlak
Joj setio sam se jedne recenice konkretno vezane za pedere. Kada je bog nabrajao sta covek ne treba da radi, za sve je na kraju rekao da je greh osim za ovu recenicu- "Ne lezi sa muskarcem kao sto lezes sa zenom, gadno je."
:smeh:
Korisnikov avatar
By Hton
Odgovor na prvo pitanje ne znam

Na drugo pitanje odgovor je da nema. On je pali andjeo, a andjeli su bespolna bica, sto ih cini savrsenijim od ljudi. U Bibliji ni na jednom mestu nema opisa djavola. On je zapravo isto sto i andjeo samo ne zivi u zajednici sa Bogom. On nema kao covek mogucnost izbora, ili mogucnost pokajanja, pa da se ponovo vrati Bogu, zato sto je kao andjeo bio jako blizak Bogu i opet se ogresio (Covek ima mogucnost,zato sto nikada nije osetio toliko Bozansko prisustvo)
Kao jarac djavo se u glavnom prikazuje na zapadu, na istoku ne. Neki to jarcevo povezuju kao razbijanje kulta Pana. On je jedino smrtno bozanstvo. To je odgovaralo crkvi da onda atribute kulta Pana pripise djavolu i time ga unizi-da mu doda Panovu smrtnost i time on gubi na autoritetu u odnosu na Boga, a ujedno i imamo u vidu krajnji pad djavola u trenutku Apokalipse...(sve to u cilji priblizavanja pokrstenih pagana Hriscanstvu. Tako npr. kod nas u tradiciji postoi sv. Ilija Gromovnik, gde to gromovnik nema nikakve teoloske veze sa Hriscanstvom. Vec su stavljali staru pricu u novi koncept. Pa onda nemate vise Boga groma Peruna, vec sv. Iliju Gromovnika...)
U nasoj narodnoj tradiciji postoji izreka(sada je parafraziram, ne mogu tacno da se setim kako ide)- "Nije djavo tako crn kao sto izgleda". To je paradoksalno sa hriscanskim dozivljajem djavola, ali je sustinski teoloski ispravno. Djavo se javlja u raznim oblicima kako bi nas naveo na zlo, ali mi smo ti koji su crni ako izaberemo zlo, jer imamo slobodu izbora da dobro ili lose postupimo...

Valjda ova moja prica ima poentu :D
Korisnikov avatar
By jukie
Originally posted by Hton
U nasoj narodnoj tradiciji postoji izreka(sada je parafraziram, ne mogu tacno da se setim kako ide)- "Nije djavo tako crn kao sto izgleda".
Kao što može da se vidi, ima ove bele šare na grudima i na leđima
Slika
By XanaX
Ima u Bibliji puno navoda koji se izravno vežu na homoseksualnost i praktički sve što izlazi iz okvira patrijarhalnog modela (ali ne i poligamija ili udaja djevojčica) - i sve to prozivaju gnjusnim i sl...

Nema smisla negirati, jedino je licemjerno koristiti se selektivno pojedinim citatima, a prešućivati druge...

Kao što je licemjerno, ako već Bibliju treba slijediti, odbacivati pojedine odredbe (npr. u Leviticusu, čvrsto "stajati" uz onu o tome da ako "muškarac legne s muškarcem kao sa ženom, obojicu ih treba ubiti", a druge zakone npr. one koji čine kosher odredbe današnjih Židova - odbacivati kao nešto "zastarjelo" ili "namjenjeno samo izabranom narodu u ono vrijeme"...)

Inače o lezbijkama, barem u određenoj mjeri ima naznaka. U Tori / Starom zavjetu, u Ponovljenom zakonu (hebr. Devarim) 22:5

"Žena ne smije nositi muškog odijela, i muško neka ne oblači ženske haljine, jer tko tako čini, gnjusoba je Gospodinu, Bogu tvojemu."

"Lezbijke"olitiga FSF, izravno spominje Pavao (tko drugi) u Novom zavjetu, Rimljanima 1., 1:28

"Zbog toga ih je Bog predao sramotnim strastima. Njihove žene zamijeniše naravno općenje protunaravnim. Jednako muškarci, ostavivši naravno općenje sa ženom, izgorješe od pohote jedan za drugim."
By жњ
Originally posted by jukie
U nasoj narodnoj tradiciji postoji izreka(sada je parafraziram, ne mogu tacno da se setim kako ide)- "Nije djavo tako crn kao sto izgleda".
Slika

:smeh: :smeh: :smeh:

obozavam te :D
By жњ
Originally posted by XanaX
"...izgorješe od pohote jedan za drugim."

Slika
Korisnikov avatar
By Dina
Meni je Alexandrus Magnus na drugom topicu (Gej pravoslavci) objasnio da se lezbejke ne pominju u starim crvkenim knjigama uopste. Greh je po njima samo biti muzeloznik, lezbejke nisu u grehu (tj ne spominje se da jesu).

:cheer:
Korisnikov avatar
By Alexandrus Magnus
Originally posted by XanaX
Ima u Bibliji puno navoda koji se izravno vežu na homoseksualnost i praktički sve što izlazi iz okvira patrijarhalnog modela (ali ne i poligamija ili udaja djevojčica) - i sve to prozivaju gnjusnim i sl...

Nema smisla negirati, jedino je licemjerno koristiti se selektivno pojedinim citatima, a prešućivati druge...

Kao što je licemjerno, ako već Bibliju treba slijediti, odbacivati pojedine odredbe (npr. u Leviticusu, čvrsto "stajati" uz onu o tome da ako "muškarac legne s muškarcem kao sa ženom, obojicu ih treba ubiti", a druge zakone npr. one koji čine kosher odredbe današnjih Židova - odbacivati kao nešto "zastarjelo" ili "namjenjeno samo izabranom narodu u ono vrijeme"...)

Inače o lezbijkama, barem u određenoj mjeri ima naznaka. U Tori / Starom zavjetu, u Ponovljenom zakonu (hebr. Devarim) 22:5

"Žena ne smije nositi muškog odijela, i muško neka ne oblači ženske haljine, jer tko tako čini, gnjusoba je Gospodinu, Bogu tvojemu."

"Lezbijke"olitiga FSF, izravno spominje Pavao (tko drugi) u Novom zavjetu, Rimljanima 1., 1:28

"Zbog toga ih je Bog predao sramotnim strastima. Njihove žene zamijeniše naravno općenje protunaravnim. Jednako muškarci, ostavivši naravno općenje sa ženom, izgorješe od pohote jedan za drugim."
Naravno da, ako se postuje Sv. Pismo, treba postovati sve. Mada, ceo starozavetni obredni zakon je stavljen van snage( nema prinosenja zrtava, jer nema Jerusalimskog hrama), pocev od samih Jevreja, a zatim hriscana, jer sam Isus menja starozavetna pravila (ko te udari po jednom obrazu, okreni mu i drugi, umesto: oko za oko...na pr.) i za hriscane prestaje da vazi kompletan obredni zakon (nema vise prinosenja zrtava, jer je Hrist sebe prineo na vecnu zrtvu i iskupio sve nas).

Sto se tice Poslanice Rimljanima (ima samo jedna, pa ne znam cemu: Rimljanima 1, Korincanima ima dve..) jeste prva glava, ali je stih 26. "Zato ih predade Bog u sramne strasti; jer zene njihove pretvorise putno upotrebljavanje u besputno." (ovo je Kradzicev prevod, a onaj gore Bonaventura Duda- Jerko Fucak) Tako da se moze videti da mnogo toga zavisi od prevoda, ovo moze da znaci i da su pocele da upraznjavaju analni sex...(moja opaska :D )
Korisnikov avatar
By jukie
Originally posted by жњ
Originally posted by jukie
Slika
obozavam te :D
Đavoli su mi jako fascinantna stvorenja, pre svega obožavam one njihove ludačke krike i uvek pojačam TV kada ih puštaju

Onda ta činjenica da su torbari i da uopšte nisu srodni žderavcima (placentalnoj varijanti koja živi na severnoj polulopti)
Slika

A sa druge strane ako se malo bolje pogledaju oni su u stvari jako slični svojim rođakama torbarskim kunama, koje možda izgledaju umiljato, ljupko i pitomo

Slika

ali i one imaju gadne čeljusti ako se iznerviraju

Slika
By alexandermagic
XanaX-ovi perfektni postovi na ovakvim temama me fasciniraju... :hypno:
By жњ
pa naravno da mizoginicni pisci svetog pisma nisu sebi mogli priznati cinjenicu da jedna zena moze seksualno zadovoljiti drugu zenu (bez svemoguceg muskog spolnog uda) :merlinka:

idem uzivati u svojoj bezgresnosti :molise:
Korisnikov avatar
By Orlando the Lady
Originally posted by жњ
Vidi ti nje! Ja o tome i govorim, sta se zalis! ;)
By жњ
Originally posted by the1whowished
Originally posted by жњ
Vidi ti nje! Ja o tome i govorim, sta se zalis! ;)

nisam se zalila. ustvari, apsolutno podrzavam pokrenutu temu... da se inicijativa proglasenja bezgresnosti i zvanicno pokrene :isus:

treba svima da nam lakne :vruce: ^^
By XanaX
Originally posted by Alexandrus Magnus Naravno da, ako se postuje Sv. Pismo, treba postovati sve. Mada, ceo starozavetni obredni zakon je stavljen van snage( nema prinosenja zrtava, jer nema Jerusalimskog hrama), pocev od samih Jevreja, a zatim hriscana, jer sam Isus menja starozavetna pravila (ko te udari po jednom obrazu, okreni mu i drugi, umesto: oko za oko...na pr.) i za hriscane prestaje da vazi kompletan obredni zakon (nema vise prinosenja zrtava, jer je Hrist sebe prineo na vecnu zrtvu i iskupio sve nas).
Iako nisam dobro upućen u problematiku prelaska s judeokršćanskog u kršćansko, mislim da negdje stoji kako Isus nije došao "izmijeniti“ Zakon već ga "primjeniti“. Dalje, vrlo je teško razjasniti što točno kršćani (kako koji, dakako) smatraju "obrednim“ koje više nije važeće, a što iz Zakona i Ponovljenog zakona shvaćaju kao "neobredno“, pa time i dalje nevažeće. U islamu se može vidjeti kako je "zadržano“ podosta onoga što se navodi u izvornom Tanakhu, ali i to se može smatrati posljedicom nekakve "semitske sličnosti“ arapskog (predislamskog) i hebrejskog načina života.

Mnogo onog što stoji u Petoknjižju ne odnosi se na ritualnost već na svakodnevni život, pravila o odjevanju, prehrani i sl. Ta su pravila odbačena (iz više-manje jasnih razloga) ali su pravila vezana uz spolnost npr. zadržana, pa čak i iskorištavana (Crnci kao niža rasa zbog čitave priče o opijenom Noji koja se stavlja u „spolni“ kontekst).

I da, u nekim židovskim zajednicama i dalje se prinose životinjske žrtve. Prinošenje žrtve je dio Zakona koji je došao prije Hrama, dakle, oltar i prinešena žrtva i dalje mogu "funkcionirati" u judaizmu.

No, dobro, blah. To je sporedno za Topic.
Originally posted by Alexandrus Magnus Sto se tice Poslanice Rimljanima (ima samo jedna, pa ne znam cemu: Rimljanima 1, Korincanima ima dve..) jeste prva glava, ali je stih 26. "Zato ih predade Bog u sramne strasti; jer zene njihove pretvorise putno upotrebljavanje u besputno." (ovo je Kradzicev prevod, a onaj gore Bonaventura Duda- Jerko Fucak) Tako da se moze videti da mnogo toga zavisi od prevoda, ovo moze da znaci i da su pocele da upraznjavaju analni sex...(moja opaska :D )
Ispravka uočena; Rom 1 je „redundancija“ (htio sam navesti da se radi o prvom poglavlju), a 1:28 je pogrešan navod; zapravo je 1:26 – 1:27.

Prema grčkom izvorniku, u stihu 26 spominju se (njihove) žene kod koji je "prirodna (spolna) uporaba / korištenje“ prešla u "neprirodnu“. Putenost ili bolje reći spolnost nije jasno naglašena u samoj neutralnoj riječi (χρήση) već je izvedena iz cijelog konteksta (posebno zbog (1:24) o "međusobnom sramoćenju vlastitih tijela“). O kakvom se "neprirodnoj“ uporabi radi, nastavlja stih 27, koji navodi kako se ista "neprirodna uporaba“ javlja kod muškaraca (njihovih) kao "pohota jednog za drugim“ koja je sramotni ("spolni“) čin.

I u Lutherovom prijevodu stoji – za stih 26: "... ihre Weiber haben verwandelt den natürlichen Brauch in den unnatürlichen“ – dakle "Brauch“ – uporaba, prirodna uporaba zamjenjena neprirodnom; a zatim, u stihu 27: "... auch die Männer haben verlassen den natürlichen Brauch des Weibes und sind aneinander erhitzt in ihren Lüsten ...“ – pojašnjeno je da su (također) i muškarci zamijenili "prirodno korištenje žene“ (ovdje sada postaje jasno da se Brauch / uporaba treba shvatiti kao spolno općenje) i "izgarali u pohoti jedan spram drugog“.

Sve se ponavlja u "King James“ prijevodu: stih 26: "... their women did change the natural use into that which is against nature ... " i stih 27: "And likewise also the men, leaving the natural use of the woman, burned in their lust one toward another ...“.
Korisnikov avatar
By Vel boy
pokushaj odgovora na prvo pitanje:
Ruth je kljuchno ime za kojeg se vezuju lezbejsko-afirmativni pokreti u judeohrishcanstvu, kao shto se za Jonatana i Davida vezuju gej-afirmativni pokreti te za Sv. Sergeja i Bakha gej-afirmativni u specifichnije pravoslavnoj denominaciji hrishcanstva. Knjiga je iz K'tubim dela Starog Zaveta i zove se M'gillath Ruth ili Scroll of Ruth. GLBTI judeohrishcani ju iznose u shvatanju primera zenske homoseksualnosti.

Inache, ovde obozavam jukie-jeve postove! :yes: Svaka chast jukie ovde! :kiss:
By ...Sitnicava...
Originally posted by the1whowished

1.Spominju li se lezbejke/ biseksualne zene negde u Bibliji?
Zanimljiva tema, baš sam nedavno razmišljala o istoj.

Ovo bi moglo biti od pomoći:

"Citirajući Bibliju većina hrišćanskih denominacija tvrdi da je homoseksualnost greh. U Levitskim zakonima muška homoseksualnost se smatra velikom gnusobom, abominacijom, i stavlja se u isti red sa incestom, bestijalnošću i jedenjem školjki. Lezbejski seks se pominje u Poslanici Rimljanima kao protivprirodan.

Rimo-katolička crkva zahteva čednost od gejeva i lezbejki, smatrajući da su istopolni odnosi protivni prirodnim zakonima. Insistira se na tome da je seks dopušten jedino između muškarca i žene i to samo u kontekstu braka, dok su homoseksaulne težnje „iskušenje“. "

A šta mu dođe čednost u ovom konteksu?

Pa, ko li je čedniji od dve devojke u kompletu.

:meda:

Nego, mala digresija. Mene fascinira stav Islama na temu homoseksualnosti.

"Islamska učenja u tradiciji hadisa priznaju istopolnu privlačnost, cene uzdržavanje i (u Kuranu) osuđuj konzumaciju istopolne ljubavi. U skladu sa ovim u islamskim zemljama osećanje privlačnosti muškarca prema lepom mladiću je očekivano i oprašta se kao ljudska priroda. Ipak, uzdržavanje od otkrivanja ili delovanja u cilju ispunjena ove požude nagrađuje se u rajskom životu, gde čovek uživa sa večno mladim, nevinim ljubavnicama i ljubavnicima (hurija i gulam, jednako upoređivani sa biserima[5]) Istopolni odnos se smatra ogrešenjem o Kuran. Dakle, premda istopolna privlačnost nije protiv Šerijata, fizičko prepuštanje strastima kažnjava se po šerijatskom zakonu."

:wtf:
Korisnikov avatar
By Vel boy
ma ljudi moji, sve te verske knjige shto se tiche seksualnosti su isprevodjivane bile puno puta sve dok ih nisu skrojili tako da povladjuju absolutnoj dominaciji hetero-patrijarhalizma u chem se to i slavi umesto Dobrog Boga, Dobrog Boga koji niti ima pol niti preferira bilo koji pol nad drugim niti bilo koju seksualnu orijentaciju nad drugom, jer i gej ljudi se MOGU razmnozavati (sporazumom izmedju gej mushkaraca i lezbijki zena ili simpatetichnim sporazumom slobodoumnih heteroseksualaca sa gejevima/lezbijkama) BEZ menjanja nashe homoseksualne orijentacije!
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!