Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Aktuelnosti javnog zivota

Moderatori: Stripi, Moderators

Korisnikov avatar
By Marvin
Originally posted by Ulix
Originally posted by Marvin
Ali kako da se dogradi? Da lepe gipsane dodatke i čuda ne ide... da ruše pa grade nešto stakleno savremeno, ne ide... Ja sam za to da sruše i naprave mini prolazni parkić :)
(a to će da se desi... nikad)
Mozda nesto kao glavna fasada JDP-a, novo-staro.
Mada ne bih znao, nisam arhitetka. :giggle:
Ja bih tako sredio Banovinu :D
Jao JDP, kao zgrada Komisije u Briselu... malo stakla dodaš preko i predivno ispadne :)
Korisnikov avatar
By Machkodlak
Neka prave, jos neko ko zeli da pokupi malo paznje samo za sebe. Nista konkretno nece postici sa tom grupom.
Originally posted by Lakiboy_ns
On topic-jos jedna mega glupa grupa
Kada tajni agent Izzy padne negde sa strane svoje putanje kaze "kakva glupa rupa!" Cega sam se ja setio. :retard:
Korisnikov avatar
By Lakiboy_ns
NS offtopic-meni je ta tkz. Tanurdziceva palata u NS isto grozno...zgrada je toliko masivna i bezlicna tipican primer arhitektonskog rugla komunistickog perioda.
Pobogu...
OK je da se ne zna. Ko još sve na svetu zna... Ali ako već pišeš po temi (i to još kvazi prosvetiteljski) daj bar pročitaj šta piše...

Stripi, juče, na istoj ovoj temu:
TANURDŽIĆEVA PALATA, Trg Slobode, Novi Sad
Nikola Tanurdžić je bio poznati novosadski trgovac, a palatu je sagradio po projektu Đorđa Tabakovića od 1933. pa sve do 1940. godine kada je dograđena.
Pa ako je sagradjena pre 1945 kad su komunjare zvanicno preuzele vlast kod nas ne znaci da nije u tom stilu...mozda je arhitekta bio komunista ili mu se jednostvano svidjao taj stil :D
A cenim da su u tom periodu kad je gradjena tkz. palata mnogi ovde pa i arhitekti bili pod uticajem tog stila i generalno komunisticke ideologije

Nisam ja poznavaoc arhitekture ali me ta zgrada po svom izgledu podseca na te bezlicne masivne zgrade koje su gradjene u tom nekom stilu komunistickog minimalizma u fazonu bitno da se u njoj moze ziveti nije bitno kako izgleda :uljenavatru:

Ne volem i tacka...
Nek je izdaju lepo Zari pa neka je pretvori Zara u svoju najvecu robnu kucu i gotovo :lol:
By Ulix
NS offtopic-meni je ta tkz. Tanurdziceva palata u NS isto grozno...zgrada je toliko masivna i bezlicna tipican primer arhitektonskog rugla komunistickog perioda.
Pobogu...
OK je da se ne zna. Ko još sve na svetu zna... Ali ako već pišeš po temi (i to još kvazi prosvetiteljski) daj bar pročitaj šta piše...

Nikola Tanurdžić je bio poznati novosadski trgovac, a palatu je sagradio po projektu Đorđa Tabakovića od 1933. pa sve do 1940. godine kada je dograđena.
Pa ako je sagradjena pre 1945 kad su komunjare zvanicno preuzele vlast kod nas ne znaci da nije u tom stilu...mozda je arhitekta bio komunista ili mu se jednostvano svidjao taj stil :D
A cenim da su u tom periodu kad je gradjena tkz. palata mnogi ovde pa i arhitekti bili pod uticajem tog stila i generalno komunisticke ideologije

Nisam ja poznavaoc arhitekture ali me ta zgrada po svom izgledu podseca na te bezlicne masivne zgrade koje su gradjene u tom nekom stilu komunistickog minimalizma u fazonu bitno da se u njoj moze ziveti nije bitno kako izgleda :uljenavatru:

Ne volem i tacka...
Nek je izdaju lepo Zari pa neka je pretvori Zara u svoju najvecu robnu kucu i gotovo :lol:
Mozemo li da se pomirimo sa cinjenicom da to NIJE nikakva komunisticka arhitektura, ma sta bila komunisticka arhitektura? :tetka:
Korisnikov avatar
By ns.happy
Ali kako da se dogradi? Da lepe gipsane dodatke i čuda ne ide... da ruše pa grade nešto stakleno savremeno, ne ide... Ja sam za to da sruše i naprave mini prolazni parkić :)
(a to će da se desi... nikad)
ima negde tema sa slikama shoping centra koji ce tu osvanuti. recimo da neces ni najmanje biti zadovoljan. osim ako ti se bazar nesto mnogo svidja pa onda ovo sa njim skoro da cini celinu...
Korisnikov avatar
By ns.happy
bila bi to mnogo tuzna zara...
off- boze, meni su garu ogadili silni pederi koji je smatraju vrhom ...
Korisnikov avatar
By Marvin
Gde tema? Kakav šoping centar? Gde osvanuti?
Korisnikov avatar
By ns.happy
pa sve to, sistem, adresa... sve se rusi i tu ce biti shoping centar. letos je o tome naveliko razglabano. prvo su objavili u 24 sata, a ovde je neko pokrenuo temu (ne bi me iznenadilo da sam to bas ja uradio heh)
uglavnom, jako ruzno izgleda to sto su objavili. kao bazar sa mnogo vecim staklima.
Korisnikov avatar
By Lakiboy_ns
Originally posted by ns.happy
Bio sam naravno sarkastican honey-pie :D
Zara je kod nas postala vec klishe zato je i napomenjim ovde u tom kontekstu :indijanac:

Mada dodushe ima jedan prodavac u NS Z koji je apsolutno fuckable...iako nema veze sa temom ne mogu da to ne napomenem onako usput :lol:
By wilmott
Ta komunisticka arhitektonika i planogradnja Slika su svesno promenile koncepciju predratnog Beograda [nagore ako mene neko pita], ali su mu dale i nekoliko prvoklasnih zdanja. Poput zgrade Filozofskog fakulteta ili Generalstaba A i B. Nije mozda lose spomenuti jedno ime - Nikola Dobrovic.

Uzgred, meni je dopadljiva brutalisticka arhitektura. Nije bas isprazna (posto je tako etiketirana).
Korisnikov avatar
By Lakiboy_ns
Pobogu...

Ne volem i tacka...
Mozemo li da se pomirimo sa cinjenicom da to NIJE nikakva komunisticka arhitektura, ma sta bila komunisticka arhitektura? :tetka:
Hhhmmmm....NE...svaki period ima svoje karakteristicne stilove izgradnje.Kao sto sada na sve strane nicu poslovne zgrade od stakla i aluminijuma koje su sve slicne a cilj im je da izgledaju sterilno, poslovno i pomalo grandiozno a sve to koristeci sto jeftinije materijale i nacine izrade tako je i u vreme komunizma postojao neki stil arhitekture.
Recimo zgrade drzavnih institucije u tom periodu su pravljene da izgledaju onako sivo i jeftino i ne spektakularno kako ne bi privlacile nikakvu paznju svojom arhitekturom i grandioznoscu jer eto da radnicka klasa ne bi bila zavidna na to kako izgledaju mesta gde radi drzavni aparat a po principu:svi smo mi jednaki u komuzimu i sve je ovo nase.
Korisnikov avatar
By ns.happy
Originally posted by ns.happy
Bio sam naravno sarkastican honey-pie :D
Zara je kod nas postala vec klishe zato je i napomenjim ovde u tom kontekstu :indijanac:

Mada dodushe ima jedan prodavac u NS Z koji je apsolutno fuckable...iako nema veze sa temom ne mogu da to ne napomenem onako usput :lol:
moj komentar nije namenjen tebi niti je replika na tvoj post (on je iznad, da bi to bila tuzna zara) vec je jednostavno off, kad vec neko spominje zaru. i kad vec pominjes prodavce, oh, ima li neko ko nije otisao odatle da nije komentarisao iste... jadni momci, samo rade svoj posao... :skola:
Korisnikov avatar
By ns.happy
mozda bi trebalo kontaktirati nekog arhitektu ili nekog ko se razume u to, da objasni razliku izmedju modernisticke i komunisticke arhitekture? ili koje vec. :kisa:
Korisnikov avatar
By 2Q2Bstr8
koliko je meni poznato, "komunistički" stil ne postoji, već se to sve zove soc-realizam. i tu spadaju te zgrade građene posle rata. ovo predratno je mahom moderna i secesionizam.
Korisnikov avatar
By ns.happy
po cemu se razlikuju, osim po vremenu gradnje?
Korisnikov avatar
By Stripi
Po izgledu. Jedno je čisti socrealizam a drugo modernizam. Da nije tomu takoonda bi i gospon Walter Gropius bio komunjara koja je čak prije rata, u nacističkom Berlinu bio zafatan komunizmom i gradio "komunističke zgrade"

Slika

Slika

ovo su jedni od primjera njegovog rada (ima i boljih stvari ali sam preumoran za traženje) a ove obadvije "komunističke zgrade" su igrađene prije drugog svjetoskog rata u Americi. Poznatoj, po poslijeratnom progonu komunjara.

Laky dušo, zna se čoek zajebat, nije to grijeh, ali je još ljudskije priznat grešku pa nastavit dalje sa životom.
Korisnikov avatar
By Stripi
a u demokratskom Berlinu je ozgradio čitav jedan "komunistički" grad, nazvan Gropiusstadt

Slika
Slika
Slika
Slika
Slika

"komunistička arhiktetura", a?
Korisnikov avatar
By 2Q2Bstr8
tu živi Kristijana F.? :) s tim što prve dve građevine (američka ambasada u Atini i kuća iz Linkolna) spadaju u bauhaus, dok je Gropiusstadt (ili NBG blokovi) primer brutalizma (što je opet pravac nastao iz moderne).

moderna je prilično širok pojam i podložan debati, uglavnom se svodi na "forma prati funkciju". takođe ne sadrži nikakve ornamente. nastaje krajem XIX/početkom XX veka, a postaje popularna posle Drugog svetskog rata. s druge strane, klasičan soc-realizam se vezuje za SSSR gde postaje "zvanična politika" (Staljinizam) i strogo pod kontrolom države. arhitektura se ne svodi samo na formu. bitan je i sadržaj koji treba da odaje utisak grandioznosti i političke moći. pa onda imaš motive radnika, rudara, dece, scene iz svakodnevnog života... u suštini ima bitnu propagandnu ulogu.
Korisnikov avatar
By Stripi
internet? Hobi?
@2qtbstr8
Bilo kako bilo, glupo je modernizam povezivati striktno sa komunizmom. Zato sam tu baš kao primjer i stavio Waltera GropiussaTo su ti naši tranzicijski kompleksi, pa sve što je kvadratasto, kockasto, jednobojno i pokatkad bezlično obavezno trpamo pod komunizam. Osim toga, nije ni sve što napravljeno u arhikteturi u to doba tog nesretnog komunizma baš najlošije kao što nije i ovo "novo Papagejvo" koje se trenutno događa Novom Sadu baš sve najbolje što se može trenutno napraviti.
Bajdvej, što se tiče Christiane F., mislim da ona već dugo ne živi u Gropiusstadtu.

Evo i malo pitanje za ove protivnike "komunističke arhitekture"-kad je napravljena ova zgrada?

Slika
Korisnikov avatar
By AngraMaina
stripi :klap:

inace americka ambasada u atini je sada opasana zidom od 3 metra i izgleda kao konc logor. a nekad je bila cuvena zbog otvorenosti prostora :sigh:

nego hvala za ovu sliku gropiusstadta, nisam imao pojma.

(a za to u novom sadu, stvarno ima tih nekoliko cudovista koja mu ich ne trebaju.)
By Ulix
Originally posted by Stripi

Evo i malo pitanje za ove protivnike "komunističke arhitekture"-kad je napravljena ova zgrada?

Slika
Moja omiljena zgrada u Beogradu. :love: :love:

Radjena je isto tridesetih godina, projekat je Dragise Brasovana. :nazdravlje:
Korisnikov avatar
By mili86
kako vi umete da odete od teme... pa to je strasno....
Korisnikov avatar
By 2Q2Bstr8
tako je, od 1933-1940. :) bivša Zgrada državne štamparije. :)

@Stripi: da, slažem se. mislim da sam napravio prilično jasnu distinkciju moderne i soc-realizma (BIGZ je ovo prvo). sad što neki neće da odustanu je druga stvar. ;)

@ns.happy: zanima me, čitao nešto pre, tražio na Internetu...
Korisnikov avatar
By Stripi
Originally posted by mili86
kako vi umete da odete od teme... pa to je strasno....
Ustanovili smo odmah da je ideja kao ideja glupa sama po sebi, podjenako glupa kao i ljudi koji takve ideje uopće i pokreću.
A onda smo došli do Tanurdžićeve palače i tu zapeli.

@Marvin

Banovinu u okove kao JDP :drama: :shok:
Korisnikov avatar
By erkondisn
To je tako lepa zgrada! Ziveo modernizam! :sudija:
Slika

:shmi:

usputno, iskoristio bi priliku da izrazim svoju izuzetnu fascinaciju tzv. 'commie'blokovima :love:

tako prakticno, tako sa sarmom. jos u dodatku sa zelenim povrsinama (koje nadam se da ce prezivjeti ako crkva ne baci svoje prljave kandze na njih, sto se vec podesavalo po zagrebu) cini izuzetnu cjelinu za zivot i rad... i ima parkinga koliko ti dusa hoce :love:

danasnji novokomponovani 'kvartovi' i blokovi stvarno ne lice ni na sto. svaka zgrada em ima drugaciju fasadu, em se molis da zavrsis u nekoj od 20% onih koji nemaju nekakve kricave boje fasade/ arhitrav / nekakvu kvazikupolu u stilu ranog srednjeg vijeka.

i naravno, cim podignes roletu odmah vidis u susjeda sto ima na tv-u (o parkingu mozes samo sanjati)
Korisnikov avatar
By 2Q2Bstr8
a zašto piše spojeno NOVISAD? :)

btw, već su počele da se grade crkve po NBG. :(
By Hans
Originally posted by Stripi
pošalji Sratusu u2u, on je već pokretao temu ovdje na forumu. I tu grupu na fejsu je vjerojatno pokrenuo neki došljo u Beograd pa se šokirao kada je, nakon nekog vremena provedenom u istom, shvatio kako se zgrada zove.
Upravo. Ja ne znam...mislim da bi kolicina moderne srpske gluposti trebalo da dobije svoju jedinicu u sociologiji ili nekoj drustvenoj nauci. Kao sto je Njutn dobio svoju u fizici...Pre svega smeshno, a onda zhalosno. Nekako, deluje nam da smo otvoreni ka svetu, putuje se, marshiraju strani brendovi i onda ovakvi izleti, servirani direktno u lice..i njima slicni ispadi krupnijih razmera...Realno, da Srbi ostanu sami sa sobom, sto im je i cilj , izjeli bi se medjusobno. Narod treba da se uzme u pamet kad vidi da ga svi redom ostavljaju, odbijaju i ne zele ga blizu. Tu je nesto trulo kod nas...
Inace, beogradski Dom sindikata je socrealizam, bivshi CK je socrealizam..."Albanija" mislim da nije...
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!