Evo preuzeh sa sajta LAGUNE komentare citalaca i evo liste najprodavanijih knjiga...ona je #1
1 KRADLJIVICA KNJIGA
2 HILJADU ČUDESNIH ...
3 LOVAC NA ZMAJEVE
4 SEĆAŠ ME SE?
5 TAJNA KNJIGA
6 ALEKSANDAR Vrline ...
7 TANIOSOVA STENA
8 MISTERIJE GINKOVE ...
9 LEPOTA NEPOZNATOG
10 KATEDRALA NA MORU
O KNJIZI
„Izuzetno, lirsko, prelepo i gnevno...”
Sandi telegraf
EVO JEDNE MALE ČINJENICE:
Umrećete.
1939. Nacistička Nemačka. zemlja zadržava dah. Smrt nikada nije imala toliko posla. Devetogodišnja Lizel živi sa svojom starateljskom porodicom u Ulici Himel. Roditelje su joj odveli u koncentracioni logor. Lizel krade knjige. Ovo je njena priča i priča o stanovnicima njene ulice, kada su bombe počele da padaju.
JEDNA VAŽNA NAPOMENA:
Ovu priču pripoveda Smrt.
To je mala priča o:
devojčici
harmonikašu
nekim fanatičnim Nemcima
jevrejskom bokseru
i stvarno mnogo lopovluka
TREBALO BI DA ZNATE JOŠ NEŠTO:
Smrt će posetiti kradljivicu knjiga tri puta.
--------------------------------------------------------------------------------
Slični naslovi
Drama (185)
--------------------------------------------------------------------------------
Komentari čitalaca
KRADLJIVICA KNJIGA
Markus Zusak
Kradljivica knjiga, Jan 13, 2009
Od:
Kako da vam objasnim "Kradljivicu knjiga"? Ne sećam se poslednje knjige kod koje sam preplakala poslednjih pedeset strana. Veoma neobično, ali posve zapanjujuće delo, koje vas ostavlja bez daha, ne samo svojom nesvakidašnošću već i toplinom koju vam pruža dok ga čitate. Lizel Meminger i njen odnos sa surogat roditeljima, posebno sa Jevrejinom Maksom i najboljim drugom Rudijem pocepaće vam srce. Nemoguće je shvatiti kako je neko tako mlad, a tako zreo i veliki. Pričao o Lizel oduzima dah. Ne samo glavna junakinja, već i Smrt koja nam priča priču, Nemačka koja nije nacistička zemlja, već zemlja pod teretom nacizma, rob i stradalnik samozvanog vođe koji je uništava. Poslednje stranice knjige su srceparajuće i toliko bolne da ćete ih jedva pročiati zbog očiju zamagljenih od suza- Nakon što sam zatvorila poslednju stranicu, pred očima mi je dugo lebdela slika mršave devojčice sa knjigama pod miškom i zvukom harmonike u ušima. Knjiga koja pleni lepotom svoga postojanja.
Kradljivica knjiga, Jan 8, 2009
Od:
Izvrsno delo! Ostala sam bez komentara. Knjigu preporučujem svima i naglašavam da nastave sa čitanjem iako im se prvih par poglavlja mogu učiniti konfuznim. Pričom sam, naprosto, očarana. Smenjuju se smešne i jako dirljive (tužne) scene. Malo je neobično to što priču priča smrt, i svi moji prijatelji se užasavaju kad to pomenem. Ali ona ovde nije predstavljena u negativnom kontekstu, vec kao prirodna činjenica i nešto što dolazi na kraju svakog bivstvovanja na zemlji. Kad sam počela sa čitanjem nisam uspevala da se odvojim od knjige,
Kradljivica knjiga, Jan 1, 2009
Od:
Ovo delo se čita minimum jednom. Fenomenalno!
KRADLJIVICA KNJIGA, Nov 25, 2008
Od:
Kada sam sklopio stranice knjige, bio sam nekoliko sati pod uticajem teme i još uvek sam , a pretpostavljam da ću je uvek pamtiti ! Veoma upečatljiva knjiga u kojoj je narator"smrt", a tema život i ljubav, pod najtežim iskušenjima. Veličanstven je odnos kradljivice knjiga prema sopstvenoj i tuđoj nesreći i zlu, koje hara u Nemačkoj tih godina fašizma, prema komunistima, političkim protivnicima i Jevrejima. Ima puno detalja i likova, koji obeležavaju ovu priču, ali ne znam, koji je jači ili snažniji i u tome je jedna od vrednosti romana. Ipak, najjači lik je svakako "kradljivica", koja dominira, i scena, kad ostavljaju hleb na putu za Dahau logorašima i posebno njeno ulaženje u red logoraša i pružanje pomoći Maksu. Scene smrti malog brata, drugarstva, ljubavi prema "ocu" i njegove hrabrosti, harmonici posle bombardovanja, gradonačelnici i njenim knjigama, krađama jabuka i posebno knjizi sklonjenoj u dušeku su sa likovima, koji nose ovu radnju antologijske. Ana Frank i njena ljubav su ovoga puta pobedili smrt i mržnju i to najljudskiji način. Hvala piscu na ovoj knjizi