Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Zdravo, živo!

Moderator: IriS

Srbija: Uskoro nove zabrane pušenja

23. decembar 2008. | 00:58 -> 02:27 | Izvor: B92

Beograd -- U Srbiji će pušenje u restoranima i kafićima biti postepeno zabranjivano tokom sledeće godine, u sklopu kampanje pod nazivom "Izbaci duvanski dim".

To je deo započete kampanje Ministarstva zdravlja Srbije i Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut" o štetnosti pušenja, koja je usredsređena na posledice pasivnog udisanja duvanskog dima.

Prvi deo kampanje pod sloganom "Duvanski dim je serijski ubica" trajaće do avgusta, a drugu polovinu 2009. godine obeležiće kampanja pod nazivom "Izbaci duvanski dim".

“Cilj kampanje je da izazove aktivnu reakciju i duboko razmišljanje. Suguran sam da će i među pušačima i nepušačima biti razumevanja za ovakav način podizanja svesti građana”, smatra ministar zdravlja Tomica Milosavljević.

Regionalni direktor Svetske Zdravstevene Organizacije za Evropu Mark Danzon ocenio je da se na osnovu statistike može reći da je duvan najveći serijski ubica i naveo da je najvažnije uskladiti poruke koje deca o tome mogu čuti iz medija, od roditelja ili iz škole.

“Zavisnost od duvana je veoma ukorenjena. Sve dok se i deca izlažu duvanskom dimu, dok roditelji puše, imaćemo jedan začarani krug”, ukazao je Danzon.

Kampanja je usmerena na sve kategorije stanovništva, a pratiće je promotivni štampani materijali, televizijski spotovi, džinglovi i bilbordi.
Korisnikov avatar
By jovanabeograd
mene je ova vest pozitivno iznenadila jer ja iskreno, jedva cekam dan kada cu moci da sednem u kafic(pogotovo u zimskom periodu) a da mi pritom konstantno ne suze oci, i da se ne gusim u dimu ljudi za susednim stolovima...
Korisnikov avatar
By AngraMaina
Istina je da te mere pomazu. Cene cigareta treba da skoce 5-10x i pusenje da se zabrani u svim zatvorenim prostorima i na 10-20 metara oko njih. Ajde jos da se nadamo da ce se te mere i primenjivati.
Korisnikov avatar
By ROYAL
Protestujem! Nadam se da ce propasti kao i prethodni pokusaji!
Korisnikov avatar
By Machkodlak
Svake godine ide neka kampanja. Pa ni pomaka. Kucici laju a voz prolazi.
Mozda bih i ozbiljnije razmisljao o prestanku kada bi ova ideja zaista uspela. Ali tesko, jos je rano za to kod nas. :shrug:
Korisnikov avatar
By Zwezdica
Ne mogu da docekam.. AUh.. Da izadjem iz kafica, a da ne mirishem kao pepeljara. Bar da pushim, pa ajde, a ovako.. Fuj..
Korisnikov avatar
By Hys.
Iako sam pusac, podrzavam, ali donekle. Mislim da u restoranima, gde ljudi jedu, treba da bude zabranjeno, kao i u kaficima, ali da treba da postoje i kafici koji imaju "smoking section". I pusaci imaju prava, ali i konobari, koji nisu duzni da udisu otrov, tako da ne bi bilo lose napraviti kompromis. U UK je zabranjeno, i iako sam pusac, kada sam izlazila, nalazila sam nacina da se snadjem-em sam pusila manje, em kad izadjem da zapalim, uvek se lepo ispricam sa nekim :) I mnogo je prijatnije sedeti negde bez dima (da, ja sam pusac koji ne voli dim i posle svake cigarete luftira gajbu).
Korisnikov avatar
By jovanabeograd
okej, razumem da se ovo nece svakom svideti, ali ja, kao nepusasc, zaista nisam duzna da, sto rece zvezdica "smrdim kao pepeljara" kada izadjem iz kafica...

jos cesto ljudi bez trunke blama, i pored mog slilnog mahanja rukama i teranja dima, kako bih im diskretno skrenula paznju da mi on smeta, pale sledecu cigaretu... :ubise:
Korisnikov avatar
By Hys.
Ja to radim sama sebi /mahanje od dima/ a pusac sam, a kada imam nepusaca na gajbi, tek tada jos vise.

Znaju odredjene forumasice koliko su mi prozori i vrata od terase bili otvoreni kada mi je draga koja je nepusac bila na gajbi, manje vise svi su se smrzavali :smeh:
Korisnikov avatar
By Morgan Le Faye
Diskriminacija i foliranje. Ljudima "smeta" duvanski dim koji je btw. antibakterijski. A nije im problem da zive u zagadjenim gradovima gde % teshkih metala i toksichnih materija u vazduhu chak izjeda i kamen.
:whatever:
Korisnikov avatar
By A.F.K.A.OB
Problem im je, naravno, ali se ovo lakse da spreciti.
Korisnikov avatar
By ns.happy
e da vidim kako su zamislili to da sprovedu u delo...
Korisnikov avatar
By *deni*
U drzavnim institucijama se po kabinetima i kancelarijama pusi na angro, uprkos zabrani koja nacelno vec duze vreme vazi.
Meni, kao strastvenom pusacu, nije problem da ispostujem propise, udaljim se i duvanim na za to predvidjenim i dozvoljenim mestima ( iako i sam krsim zabranu kad god mi se ukaze prilika :cigareta: ), ali ce mi biti problem ako cena duvana visestruko skoci.
Ako se to desi, verovatno cu preci na kupovinu duvana na kilo, pa cu ga zavijati u rizlu i nastaviti i dalje da purnjam kao lokomotiva.
:cigareta:
Korisnikov avatar
By Delete
U teoriji zvuci odlicno, mada sam skepticna po pitanju prakticnog sprovodjenja ove kampanje.

U R. Srpskoj je vec nekoliko godina na snazi neki sumanuti zakon po kojem svaki ugostiteljski objekat mora da ima odvojene delove za pusace i nepusace, pri cemu ti delovi nisu fizicki odvojenu, tako da npr. u nekom kaficu koji ima 2 reda stolova, u jednom redu ljudi puse, a u redu pored se, kao i pre, guse dimom ovih prvih.

Ali ne bi bila losa ideja da se povecaju kazne i da se kaznjavanjem puni budzet, jer znamo da smo po defaultu narod koji voli da krsi pravila, pa ako se kaznjavanjem pocne "terati" da pusis gde je propisano, bice dobro i za nas (nepusace) i za drzavu.
Korisnikov avatar
By jukie
Originally posted by Delete
Ali ne bi bila losa ideja da se povecaju kazne i da se kaznjavanjem puni budzet, jer znamo da smo po defaultu narod koji voli da krsi pravila, pa ako se kaznjavanjem pocne "terati" da pusis gde je propisano, bice dobro i za nas (nepusace) i za drzavu.
Tako su jednom ti inspektori upali u školu dok smo mi bili na času i uhvatili nekog nastavnika koji je imao pauzu kako puši, ali se valjda ispostavilo da je to bila posebna soba za pušače, koja je valjda dozvoljena po zakonu

To je vrlo zanimljiva pojava... zbornice su sada bez dima i za vreme odmora skoro prazne, jer je većina nastavnika zgrudvana u toj pušačkoj sobi i i dalje dime na svakom odmoru. Bolje je, bolje je... u poslednje dve škole mi nije posle radnog vremena bubnjao u glavi tehno dens od nakupljenog dima kao ranijih puta
:sluske:
Korisnikov avatar
By Orlando the Lady
Originally posted by Ivana
Iako sam pusac, podrzavam, ali donekle.
:crveni: Bas tako.
Korisnikov avatar
By Dzi
haah ovo me podseti na ortakinju iz Slovenije bice ondaK "soba za kajanje" :smeh:
Korisnikov avatar
By Lakiboy_ns
To nema sanse da se sprovede.
U drzavnim instutucijama je vec 3-4 godine zabranjeno pusenje pa uglavnom i dalje puse tamo.
Pa doktori cak puse u domovima zdravlja kod nas :lood: pa to niko ne moze da iskoreni ne znam kako su zamislili da zabrane pusenje u lokalima :pionir:

Ja sam kod mene u stanu uveo postepenu zabranu pusenja cigareta i svega sto se dimi :lol: jos od prosle godine i to jedva nekako :cvetduga:
Korisnikov avatar
By Lakiboy_ns
Jedino resenje je da se porezi i akcize na cigarete visestruko povecaju tako da svaka pakla cigareta kosta 5 ojra kao na Zapadu....pa nek trose onda 150 eura mesecno na cigare ovi sto puse paklu dnevno...ima da pocnu da ostavljaju cigare u tom slucaju-samo tako i to na njihovu dobrobit i dobrobit svih nas i celog zdravstvenog sistema.

Predvidjam da ce se to i desiti za godinu dve dana :gatara:
By ...Sitnicava...
I ja sam pušač, ali sam za ovu akciju... Nadam se da će zaživeti... Ispoštujmo i nepušače i sopstveno zdravlje... :mini:
Korisnikov avatar
By Delete
Originally posted by Lakiboy_ns
Jedino resenje je da se porezi i akcize na cigarete visestruko povecaju tako da svaka pakla cigareta kosta 5 ojra kao na Zapadu....pa nek trose onda 150 eura mesecno na cigare ovi sto puse paklu dnevno...
Plasim se da bi takva politika dovela do povecanja sverca cigara iz obliznjih drzava. Sad je u proseku pakla cigareta oko 15din. skuplja u Srbiji nego u republici Srpskoj i pre 2 sedmice je na granici u rutinskoj carinskoj kontroli uhvacen vozac autobusa koji je putnicima pod sedista natrpao cigarete. Ne smem ni da pomislim na sta ce ljudi (i zaposleni, a posebno nezaposleni) biti spremni kad ta razlika umesto dosadasnjih 15din. bude 150din.
Korisnikov avatar
By spliff
Originally posted by Ivana
Iako sam pusac, podrzavam, ali donekle. Mislim da u restoranima, gde ljudi jedu, treba da bude zabranjeno, kao i u kaficima, ali da treba da postoje i kafici koji imaju "smoking section". I pusaci imaju prava, ali i konobari, koji nisu duzni da udisu otrov, tako da ne bi bilo lose napraviti kompromis. U UK je zabranjeno, i iako sam pusac, kada sam izlazila, nalazila sam nacina da se snadjem-em sam pusila manje, em kad izadjem da zapalim, uvek se lepo ispricam sa nekim :) I mnogo je prijatnije sedeti negde bez dima (da, ja sam pusac koji ne voli dim i posle svake cigarete luftira gajbu).
:up:
Korisnikov avatar
By mili86
dok ne zabrane pusenje onih koznih,,, sve je ok:srbin:
Korisnikov avatar
By ns.happy
Originally posted by Lakiboy_ns
T
Pa doktori cak puse u domovima zdravlja kod nas :lood: pa to niko ne moze da iskoreni ne znam kako su zamislili da zabrane pusenje u lokalima :pionir:
molim te, o cemu ti to? ajde da ne pricamo bas svasta.
Korisnikov avatar
By ns.happy
Originally posted by mili86
dok ne zabrane pusenje onih koznih,,, sve je ok:srbin:
:lol: :up:
Korisnikov avatar
By ::fy::
Originally posted by V I V I S E C T
Diskriminacija i foliranje. Ljudima "smeta" duvanski dim koji je btw. antibakterijski.
Diskriminacija?? Kako je lako zameniti teze i od "žrtve" napraviti "dželata".

Pa ja kao ne pušač sam diskriminisan zato što moram da trpim otrove koje izbacuju pušači iz sebe svakog puta kada sednem u neki kafić ili restoran!

Ako je neko odlučio da uništava svoje zdravlje (što je naravno njegovo/njeno legitimno pravo) zašto bi i oni koji su makar toliko svesni da ne uvlače u sebe katran, nikotin, olovo i još 100 drugih otrova bili prinuđeni da udišu to??

A ovo o "antibakterijskom duvanskom dimu" nije ni vredno komentarisati. Verujem da duvanski dim uništava bakterije, naravno da uništava, jer je to otrov!

ontopic: SVAKA ČAST NA OVOJ ODLUCI MINISTARSTVA! NADAM SE DA ĆE BITI SPROVEDENA U DELO!
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!