Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Diskusija o HIV-u, podrska, iskustva...

Moderatori: IriS, Moderators

Korisnikov avatar
By Zibro
hey sta mislite da li ima smisla upotrebljivati HAART i leciti HIV + stanovnistvo ruralne afrike??

tamo gde je nivo samosvesti prosvecenosti i prevencije blizu nule i gde ljudi nastavljaju da budu sexualno aktivni sa vcelikim brojem partnera bez bilo kakve zastite uprkos svom HIV statusu terapija bu produzila prezivljavanje hiv + osoba a samim tim jos vise pospesila i ubrzala dalje rasejavanje HIV-a u populaciji .

zvuci pomalo nacisticki ali mu takodje dodje nekako bolno logicno ili mozda ne ?

ajmo sada ko je raspolozen , argumenti i protivargumenti , da cujem
Korisnikov avatar
By Schveca
Lechiti naravno...

to bilo isto kao kada bi nekoga ko ima rak pluca, pa i dalje pushi lishio tretmana jer nece da prestane i truje okolinui sebe i otezava "ozdravljenje"...

lechiti i oplemenjivati istovremeno :)
Korisnikov avatar
By Zibro
s obzirom na to da je rak pluca karcinom sa najvecom stopom smrtnosti od svih malignih bolesti lecio ne lecio manje vise isto mu se hvata i u najbolju ruku je glupo odricati se pusenja kao zadovoljstva u narednim mesecima , eventualno godinama zivota ako vec nije prestao do tada .... a i nikoga ne ugrozava svojom bolescu
mislim da ti nije bas najbolje poredjenje .

Pricam npr o nepismenom pripadniku plemena xyz koji saznaje da je HIV + pri tome veruje da ce se izleciti ukoliko spava sa sto je moguce vise zena u plemenu , u njegovim godinama nemoguce ga je prosvetiti a izmedju ostalog je i ubedjen da ce ukoliko koristi kondom izgubiti muskost ....
da li je zaista pametno leciti ga i time doprinetii da svoj hiv godinama i godinama siri unaokolo
Korisnikov avatar
By Zibro
uostalom osoba iz preimera bi verovatno posle desetak dana pijenja terapije zakljucila da je sada izlecena tako da je samo moje pitanje u startu poprilicno besmisleno , ne verujem da ce ga iko iz dana u dan pratiti i silom mu gurati pilule niz grlo
Korisnikov avatar
By Schveca
pa jeste glup mi je primer :doh:

shta znam...

nekako mi je bzv ukinuti mu terapiju....
a opet imash pravo, on ce dalje shiriti infekciju....

nemam pojma sad :neznam:
Korisnikov avatar
By Zibro
to muceno stanovnistvo je i tako i tako neleceno situacija je hipoteticka a postavljena kako bi se culi filozofski protivargumenti smisla ili besmisla
u varijanti u kojoj bi ovaj svet napredovao do nivoa da se i njima omoguci terapija
Korisnikov avatar
By Zibro
nesto kao pitanje postavljeno tokom drugog svetskog rata
"da li je pametnije i smislenije ubiti ili ne ubiti Hitlera" dakle sta bi od ta dva donelo vece dobro ....
Korisnikov avatar
By Kiborg
Ja spadam u one koji misle da pušači i preterano debeli treba da snose potpuno sve troškove sopstvenog lečenja od bolesti za koje se sigurno zna da su posledica pušenja, odn. debljine, a sve to iz prostog razloga što su sami u potpunosti doprineli svojim oboljenjima.

Sa druge strane HAART smanjuje broj virusnih čestica u krvi, samim tim i šansu da taj pacijent nekom prenese HIV, prema tome kvalitetan HAART bi bio na neki način i prevencija infekcije.
Sa druge strane, ukoliko se pokaže da je pacijent nedisciplinovan, da ne uzima lekove kako treba, onda ne bih imao ništa protiv da mu se terapija ukine načisto, jer ionako ima samo više štete nego koristi.
Korisnikov avatar
By SeoskiLola
Originally posted by spliff
prijaviti ili ne prijaviti :puzzle:
:smeh: :up:

Mislim da je Hipokratova zakletva prilicno jasna. Ima da ga lecis!

Naravno da svakome treba omoguciti lecenje bez obzira ko je, odakle je i kako se ponasa sve dok on sam pri zdravoj svesti i cistoj pameti to lecenje zeli.

Ne znam kako funkcionise zdravstveni sistem u Africi i da li im neko "gura tablete u grlo" ali sto vise edukacije nikad nije na odmet ;)

Ne mozes ih samo okruziti bodljikavom zicom i getoizovati u nadi da ce poumirati i tako zaustaviti sirenje bolesti. Okrutno i da - vrlo nacisticki
:sekirica:
Korisnikov avatar
By Zibro
Originally posted by Kiborg
Ja spadam u one koji misle da pušači i preterano debeli treba da snose potpuno sve troškove sopstvenog lečenja od bolesti za koje se sigurno zna da su posledica pušenja, odn. debljine, a sve to iz prostog razloga što su sami u potpunosti doprineli svojim oboljenjima.

Sa druge strane HAART smanjuje broj virusnih čestica u krvi, samim tim i šansu da taj pacijent nekom prenese HIV, prema tome kvalitetan HAART bi bio na neki način i prevencija infekcije.
Sa druge strane, ukoliko se pokaže da je pacijent nedisciplinovan, da ne uzima lekove kako treba, onda ne bih imao ništa protiv da mu se terapija ukine načisto, jer ionako ima samo više štete nego koristi.
Excellent point !
Korisnikov avatar
By Zibro
Originally posted by SeoskiLola
Originally posted by spliff
prijaviti ili ne prijaviti :puzzle:
:smeh: :up:

Mislim da je Hipokratova zakletva prilicno jasna. Ima da ga lecis!

Naravno da svakome treba omoguciti lecenje bez obzira ko je, odakle je i kako se ponasa sve dok on sam pri zdravoj svesti i cistoj pameti to lecenje zeli.

Ne znam kako funkcionise zdravstveni sistem u Africi i da li im neko "gura tablete u grlo" ali sto vise edukacije nikad nije na odmet ;)

Ne mozes ih samo okruziti bodljikavom zicom i getoizovati u nadi da ce poumirati i tako zaustaviti sirenje bolesti. Okrutno i da - vrlo nacisticki
:sekirica:

Mmmmmm Like it :) , dajte jos :slika:
Korisnikov avatar
By SeoskiLola
Originally posted by Kiborg
Imam klinku od 4 godine u komsiluku koja je bas bas debela. Tesko da je sama tome doprinela...
Korisnikov avatar
By Kiborg
Svi se prvo sete dece.
Cvrc.
Ima roditelje, u svakom slučaju će oni da plate. A i treba, kad su tretirali dete ko svinjče i 'ranili ga ko sumanuti.
U svakom slučaju, ovo o čemu pričam odnosi se na punoletne.
By J...
Lecenje, EDUKACIJA, legalizacija prostitucije (jer je promiskuitet najvise vezan za siromastvo i prostituciju, ne za "obicne" seksualne odnose), opet EDUKACIJA i najstrozije kazne za silovanje. (koliko znam, postoji verovanje da ako se spava s nevinom devojkom, to leci HIV zbog toga su cesti slucajevi silovanja).
Korisnikov avatar
By Nocturnal
Pomalo sam iznenadjen cinjenicom da si ti otvorio ovakvu temu. Ono sto sam pre citao je bilo mnogo konstruktivnije. Ova tema mi je bzvz.

Elem leciti ili ne leciti... Po meni tu nema dvojbe, znaci leciti. U isto vreme boriti se protiv zatucanih ubedjenja, predrasuda i svega sto pomaze sirenju bolesti... Na koji nacin? Edukacijom, obrazovanjem, objasnjavanjem situacije... Mozda si u pravu kada si rekao da starog psa ne mozes nauciti novim trikovima, ali posle njega dolaze nove generacije stenadi koja se mogu oblikovati i usmeriti na pravi nacin. Pa i generacija nasih roditelja ima manje ili vece predrasude prema kondomu, a nas vec nazivaju KONDOM generacijom. Znaci stvari se MENJAJU vremenom ukoliko je prisutno adekvatno obrazovanje.
Nikako ne odustati od tih ljudi. To je uvek najlakse.
:sesir:
NOX
Korisnikov avatar
By ns.happy
podrzavam kiborga u potpunosti

edit: da ne bude zabune, pravo na lecenje ima svako. samo neko treba participaciju da plati. toliko.
Korisnikov avatar
By SeoskiLola
To u susret ekonomskoj krizi pa da se pomogne drzavnom budzetu?

Cek da vidim sta bi jos moglo :misli:
- nema lekova za upale bubrega i jajnika ako su pacijenti sedeli na `ladnom betonu.
- nema lekova za upale grla ako su trcali po `ladan vazduh.
- nema zavoja za one koji su sami sebi sekli vene.
itd... pa za skoro svaku bolest bi se mogla naci neka licna krivica pacijenta... glupost.

ja podrzavam Noxa u potpunosti :crveni:
Korisnikov avatar
By Kiborg
Ha ha, nije nego.
Jedno je 'ladan beton, a drugo je višegodišnje sistematsko samouništavanje :sweet:
By Dragonite
Lečiti.

Isto bi bilo kao kad bi rekao da ne treba lečiti one što biju ženu i decu jer će to povećati količinu zla i patnje na svetu i u krajnjoj liniji proizvesti psihičke i fizičke traume drugim osobama.

Dalje, ajde da ne lečimo ove što su dobili ehonokokus od svojih pasa i mačaka. Te osobe ionako svesno preuzimaju rizik na sebe time što imaju kućne ljubimce, to je njihov izbor, dakle, njihova bolest je njihov izbor.

I što da inhaliramo pacijente koji imaju gušenje zbog alergije? Ko im je kriv što ne odu na selo, ili, ako su alergični na cvet neke trave, što ne žive u izolovanim sobama ceo život.

There are, after all, no permanent beggars in Spain.
Korisnikov avatar
By Dirrty
Nisu oni krivi sto su najugrozeniji time od samog starta... tako da sam za opciju -svakako leciti.
Korisnikov avatar
By Tomek
Verujem da i u Africi ima neki zakon protiv svesnog sirenja zaraze i ugozavanja tudjeg zdravlja... Takve bi trebalo izolovati i, naravno, leciti...

A sto se tice lecenja pusaca, a zasto onda ne bi bila zabranjena proizvodnja i uvoz cigareta?

A preterana debljina vrlo cesto nije posledica sumanute ishrane...
Korisnikov avatar
By Dina
Ja sam nasla razmisljanje o ovome u jednoj knjizi. Samo se odnosi na Ameriku - da li oni treba da pomazu lecenje side u zemljama u kojima se nista ne radi na njenom suzbijanju? Ja nisam znala ni da pomazu ali kazu u knjizi da ulazu novac i da recimo negde - u Tajlandu npr - to je vrlo imalo efekta. Oni su sproveli akciju na svim nivoima, od reklama na tv, poznatih licnosti koje su govorile o tome, besplatni kondomi, besplatne igle, sve sto su mogli i broj zarazenih (novih) se smanjio za 98% u odnosu na prethodni period. Sa druge strane u nekim zemljama npr Juznoafricka Republika sav taj novac je bio uludo potrosen jer je rukovodstvo zemlje blokiralo sve projekte, ispadali su valjda zli ti koji hoce da ih edukuju oko side, nikakvog efekta nije bilo... I onda se autor zalaze da Amerika daje pomoc tamo gde to moze da spase zivote, iako i sam kaze da je to na neki nacin diskriminatorno, ali opet trositi novac bez ikakvog efekta a da na drugoj strani taj novac moze da spase niz zivota je jos losije.

Sto se mene tice, ako je to zaista tako, ne moze se Amerika naterati da trosi svoj novac po pravednim nacelima, a i pitanje je sta je tu pravedno. Ali svakako da nisam da se te zemlje sa neodgovornim rukovodstvima ostave na milost i nemilost njima. Mozda bi kod njih trebalo slati dobrovoljce da pokusavaju da ih edukuju koliko toliko, neku medjunarodnu pomoc, tako nesto... Pa kad se klima promeni onda traziti i veca sredstva za prevenciju/lecenje side u tim zemljama.
Korisnikov avatar
By Mars
Malo jeziva dilema. Ne lečiti. Imati mogućnost - a ne lečiti...
O nekom bolesnom, tamo, se razgovara i procenjuju, vagaju, argumentuju razlozi spasiti mu život ili ne.

PLUS što ta Afrika nije neko usamljeno ostrvo na rubu Galaksije. Jer kad se taj prokleti HIV malo pribere od HAART-a, eto nama verzije sa KRILCIMA pa će začas da se raširi opet...
By Sixto
Originally posted by Schveca
Lechiti naravno...

to bilo isto kao kada bi nekoga ko ima rak pluca, pa i dalje pushi lishio tretmana jer nece da prestane i truje okolinui sebe i otezava "ozdravljenje"...

lechiti i oplemenjivati istovremeno :)
Poceti sa lecenjem ali nastaviti ukoliko leceni pokaze aktivnu saradnju za isto!
Ukoliko neko ima rak debelog creva, a i pored uputa lekara zdere rostilj meso, ishrana mu je hiperproteinska i sl neka onda o svom trosku zajebava zdravstvo!

Humanost i milosrdje prestaje u onom momentu kad te prosjak na ulici, kada mu spustis u sesir dinar, pljune u ruku!
Korisnikov avatar
By Mars
Pa ako mu staviš neku ponižavajuću mizeriju od sume, šta očekuješ drugo?? Da te poljubi???
Korisnikov avatar
By Zibro
evo i ja se podseti na jednu od tema koje sam otvarao u trenucima delimicne maloumnosti.... bilo kako bilo
@ mars imati mogucnoati je jako sirok pojam , kakve god mogucnosti da imas uvek si manje ili vise ogranicen i uvek se postavlja pitanje da li je pametnije te iste "mogucnosti" iskoristiti na nesto smislenije sto bi na kraju dalo bolji rezultat
Korisnikov avatar
By Wilhelmina
Originally posted by Dragonite
Lečiti.

Isto bi bilo kao kad bi rekao da ne treba lečiti one što biju ženu i decu jer će to povećati količinu zla i patnje na svetu i u krajnjoj liniji proizvesti psihičke i fizičke traume drugim osobama.

To sam i ja htela da napisem.

Leciti svakoga ko dobrovoljno pristaje na lecenje.

Sto znaci da svest o bolesti mora da postoji, kako bi se i na lecenje pristalo. Ko to ne moze ili nece da ukapira - ne postoje dovoljno dobri mehanizmi da se lecenje sprovede.
By bKaoBoris
ljudima u africi treba hrana, higienski uslovi za zivot i krov nad glavom, mreza protiv komaraca, posao, a ne tamo neki lekovi...
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!