Pa i sami ste hiljadu puta u zivotu nekom drugaru, kad nesto lupi, rekli " Bas si retard ! " . Ne ?
Ne, nikada. Retard i nije reč u srpskom jeziku, sem što valjda postoje neke retard tablete. U moje vreme se koristilo "kretenu" i "moronu" što ima uglavnom isto značenje. Ali uglavnom se ljudima ne govore takve stvari ako su ti drugari da se ne uvrede, a ako ti nisu drugari da te ne ubiju od batina.
Originally posted by *deni*
Jedno je ako bi se on koristio za nekog ko je stvarno retardiran, ...
Te reči "retardiran" i "mentalno zaostao" su neprecizne... Time se nagoveštava da će jednog dana, samo malo kasnije, dostići nivo neke prosečne osobe. Stvar je u tome da neće, ostaće zauvek na tom "tupavom" nivou (doduše i ta reč tupav mi je sumnjiva, ne znam za šta se precizno koristila)
Sa druge strane većina nas koji ovde kuckamo imamo natprosečnu inteligenciju, tako da nam i te osobe sa IQ od 100 dođu "retardirane" ako se sa nama upoređuju. Ja recimo nikada ne primećujem da neko ima "prosečnu inteligenciju od 100 IQ poena".
Treća stvar su "learning disabilities" koje komplikuju celu situaciju do ekstrema, jer postoje ljudi koji sasvim dobro razumevaju neku materiju ako dugo i polako o njoj razmišljaju, ali ne umeju to da urade brzo, za razliku od osobe koja bukvalno ne može da razume nešto jer je objašnjenje iznad njenog nivoa. Zatim ne možeš da daš nekome sa disleksijom 20 strana teksta da pročita i posle se ljutiš što je tupav jer nije sve popamtio za neko razumno vreme, a u stvari mu treba vreme dok dešifruje šta uopšte piše na toj stranici. Onda ljudi sa poremećajem pažnje (i većina 13-godišnjaka kao razvojni stadijum) imaju u glavi kao nekoliko uključenih televizora koji im odvlače pažnju od onoga što pokušavaju da pročitaju ili čuju.