Corba od pirinca sa cufticama
Potrebno je: (ovako sam ja mjerio, a ispalo je dovoljno za 3-4)
300g mljevenog mesa
1 puna solja od bijele kafe pirinca
1 jaje
brasno (sve ukupno mozda jedna mala solja)
ulje (oko 2-3 dcl)
so, vegeta, persun(onaj u kesici je super), crvena paprika, biber
e sad:
najprije u zdjelu stavite
meso, oko pola cajne kasike
soli, isto toliko
vegete i samo malcice
bibera(zacini variraju od ukusa, ali ovo je mjera da bude onako slankasto i zacinjeno, ni previse ni premalo) i jedno
jaje koje ste umutili prije toga. dobro promijesate, da se skroz sjedini, jer je to jaje veoma bitno u kasnijem procesu - sto ga bolje sjedinite, manje ce masne cufte biti:). posto ta masa bude malo zitka, stavite 2 supene kasike
brasna, i opet promijesate.
onda stavite na tanjir par kasika brasna, vadite meso kasikom, i pravite cufte velicine ping-pong loptice koje valjate u brasno.
*hint: kako vam se meso ne bi lijepilo za ruke, mozete ih malo namazati uljem. ali ja sam radio sledece: uzmem kasikom meso, stavim ga na brasno, i onda ga okrenem kasikom 2-3 puta dok se svo ne uvalja. tek onda pravim kuglice, svako malo ih uvaljujuci u brasno da se ne bi lijepile:)
kad su cufte gotove (a mozete i negdje pri sredini tog procesa, kako ne bi gubili mnogo vremena) stavite oko 1,5l vode da prokljuca. Kad prokljuca dodate
pirinac.
Racunajte da pirincu treba oko 15-20min da se skuva. prvih pola minuta morate par puta promijesati, zato sto se kad uspete pirinac voda malo "smiri", sto je sasvim OK, samo je promijesajte da se pirinac ne zalijepi za dno.dodajte kasicicu soli i pustite da kljuca.
Odmah pri stavljanju vode (dakle cak i prije pirinca) stavite duboki tiganj ili plitku serpu (

) na drugu ringlu. dodajte ulja toliko da imate sloj od 2-3cm minimum. prvo neka bude na maximumu, dok se ulje ne zagrije kao za przenje jaja. Onda smanjite vatru negdje na pola, i stavite cufte da se prze. vec posle pola minuta ih okrenite prvi put, i onda ih okrecite svakih narednih pola minuta do minut. posle 10ak minuta, cufte su skoro gotove, pa ih izvadite na neku resetku ili sl. da se ocijede od ulja (ne zelimo da budu masne?

). nek se cijede samo minut-dva, i onda ih stavite u onaj pirinac, koji se dakle vec skoro 15min kuva. treba znaci da se cufte kuvaju sa njim jos nekih 5 min.
(ukoliko u pirincu fali vode - treba da ima bar 2-3cm iznad nivoa pirinca - vi dodajte vrele vode) Vi to vrijeme iskoristite za zaprsku.
u neki tiganj zagrijte malo(pola soljice male za kafu)ulja, i punu cajnu kasicu brasna. proprzite to uz mijesanje desetak sekundi dok ne dobijete bijelu smjesu koja kao da vri, sa maleckim mjehuricima. Onda tu dodajte kasicicu crvene paprike, i vec posle narednih desetak sekundi zaprska je gotova. Sklonite je sa vatre, uzmite iz ove smjese sa pirincem jednu soljicu vode, i pazljivo dodajte u tiganja.
Pazite samo da se ne opecete posto ce poceti malo da prska.
Malcice ga drzite na ringli dok ne prokljuca, i stavite u pirinac. Promijesajte, sklonite sa vatre i poklopite. Ja volim da pirincu dam jos malo vremena da skroz nabubri, ali to je u sustini to:)
Prijatno:D
p.s. ja sam juce ovo pravito, tako da su mi svi postupci svjezi, a ispalo je bez greske:)
nadam se da ce ova tema zazivjeti - imam ja jos slicnih recepata:)