Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Metafizika, transcedencija, paralelni svetovi, mitovi, legende...

Moderatori: KorvinOdAmbera, Moderators

Korisnikov avatar
By KosmickaCestica
:D

Pa ima nesto, oko dodirivanja vrata ustima, zubima....

.. ta neka skrivena eroticnost u celom tom cinu sisanja krvi

:lol:
Korisnikov avatar
By Sunce
Dobro, da se ne zalim, nesto sam i saznao od "strucnjaka za vampire". Vampiri su zapravo proizvod drustva u kome zivimo. Oni su lepi, zgodni, cisti i znaju da zadovolje, a drustvo je lazno, zlo, pohlepno itd., itd. Mada i dalje ne razumem toliku ostrascenost vampirima. Ok, i ne moram sve da razumem. Doduse, imam neke hipoteze zasto su toliko voljeni.

:salut:
Korisnikov avatar
By Manon
Ima jedna knjizica. Zove se Ja sam legenda.(Ricard Metison) Govori na neki nacin o tome zasto se ljudi plase vampira. Zanimljiva prica
Korisnikov avatar
By KosmickaCestica
Ja se ne bojim vampira...

a jos manje vampirica...

sta vise,

volela bih da me jedna gricne...

:love:
Korisnikov avatar
By ns.happy
Originally posted by Sunce
Ok, i ne moram sve da razumem. Doduse, imam neke hipoteze zasto su toliko voljeni.
amin za ovo...
Korisnikov avatar
By Momo
Ja ne kapiram tu pomamu za vampirima. Gomila ljudi mi je u poslednje vreme rekla kako se "lozi" na vampire, cak je i na FB jedno vreme (a mozda je jos uvek) bila aktuelna aplikacija sa nekim vampirima (nesto kao ides i ujedas okolo)...

iskreno, ja se plasim vampira... ne volim cak ni filmove o tome da gledam..
mislim da je glavni krivac moja prababa koja mi je kao malom napricala gomilu stvari vezanih za vampirizam i kojekakve neciste sile i to tako lepo i arumentovano, potkrepljeno nekim dokazima, da te jeza u'vati....

a zanimljivo je da od svih onih ljudi koji su mi rekli da se loze na vampire niko nikad nije video mrtvaca uzivo ili dodirnuo mrtvaca ... pa mi onda sva ta pomama kod njih bude smesna :lol:
EDIT: mozda ovo sustinski nema veze jedno s drugim al ja sam ga nekako uklavirio na taj nacin :D
Korisnikov avatar
By Machkodlak
Sada procitah ove andjelikine postove i setih se da sam u biblioteci nasao jednu knjigu u kojoj su skupljene sve price o vampirima sa nasih prostora :D
ali nije bila preterano interesantna :D
@momo a ko kaze da su vampiri hladni i non-stop beli ko mrtvaci :D
kada piju krv nisu ni malo hladni :D
i ja bih voleo da me gricne jedan :love:
edit: A ja ih ne vidim ni kao necastive sile :D
Korisnikov avatar
By Dina
Originally posted by Machkodlak
aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
Obozavam vampire :eya:
Kako Bredu stoji da bude vampir :bale:
A tek ova scena sa Tom Kruzom :love:
Inace to je jedan od mojih omiljenih filmova "Intervju sa vampirom"
Nisu mi mnogo interesantna nasa verovanja, mada sam ponosan sto je nasa rec opste prihvacena :smug:
To su i moji omiljeni vampiri :love:

Bio je i Antonio Banderas u tom filmu koliko se secam!? Mada mi je devojcica vampirica bila omiljena... Sa njima bih i ja presla u vampiricu... :giggle:

Inace kao mladoj mi se svidjao ukus krvi, posle su me kao naucili da to jelte nije lepo da se pije... :D
Korisnikov avatar
By Momo
Originally posted by Machkodlak

@momo a ko kaze da su vampiri hladni i non-stop beli ko mrtvaci :D
kada piju krv nisu ni malo hladni :D
i ja bih voleo da me gricne jedan :love:
edit: A ja ih ne vidim ni kao necastive sile :D
Meni je zena rekla da su vampiri pljompavi i naduvani od krvi, oni su - sama koža puna krvi (to po srpskom predanju) a danas navodno nema vampira jer je svima busna koža (zbog injekcija koje primamo)...

A ovi sexy vampiri koji nam dolaze sa malih ekrana i brojnih avatara :lol: su cist produkt dekadentnog zapadnog imperijalizma :deda:
Korisnikov avatar
By Sanguine
Uvek su mi bili fascinantni kao mit,ideja :)

A tek pojava u knjigama i filmovima :love:
Obozavao sam srednjovekovnu odecu,porcelanski ten i lutkasti izgled :pinknaocari:

Slika

Slika

Slika

Slika
Korisnikov avatar
By Daliborka
Kad smo vec kod vampira i vampirica, kud se, ljudi, dede ovaj Morgan Le Faye ?
:puzzle:
Korisnikov avatar
By djo
Originally posted by Sanguine
Slika

Slika
luj lestat i klaudija, kakva fascinantna porodica.... ne bih se usudio da čitam ostatak vampirskih hronika ali način na koji en rajs 'očovekuje' vampira u 'intervjuu sa vampirom', i priča o klaudiji su stvarno predivni
Korisnikov avatar
By Clockwork Orange
Dopadaju mi se paganski oldschool vampiri. Ovi sajber su mi bzvz. Hvala ns.happy-ju na ovom recniku i info. Obozavam slovensku mitologiju.
Rođena negde 1560/61, a umrla 21. avgusta 1614.
Od malih nogu je bila malkice čudno dete, a nije joj nedostajalo lepote. Veoma rano je, kao i svako plemićko dete, upoznala tadašnju verziju pravde, a legenda pominje jedan od događaja u njenom ranom detinjstvu kada je sa interesovanjem prisustvovala kažnjavanju ciganina krivokletnika, koji je ušiven u otvoren stomak živog konja i ostavljen da umre unutra.
Mlada Elizabet je tu shvatila da je ona kao plemkinja vladar života i smrti slugu i seljaka.
Kada je udajom postala Grofica od Transilvanije već je uživala da teroriše i muči poslugu, ponižavajući ih i kažnjavajući na razne načine.
U društvu svog muža rado je prisustvovala mučenjima i egzekucijama, a kada je gospodin grof bio odsutan, otkrila je neviđeno zadovoljstvo u ličnom angažovanju u torturi, naročito je volela bičevanje do smrti ingeniozno dizajniranim bičem koji je na vrhu imao malu kandžicu koja je kidala meso istovremeno ne povređujući zrtvu odmah smrtno.
Legende pominju skoro svakodnevna ubijanja zarobljenika i prestupnika koje je lično bičevala do smrti, ali sa prednje strane jer joj je to, uz krv koja je prskala, činilo neobično, gotovo seksualno zadovoljstvo.
U zamku se okružila mračnim likovima, astrolozima, alhemičarima i vešticama, a najverinje saradnice su bile Dorotta Szentes - Dorka i izvesna Darvulia.
1602. gine njen muž Ferenc Nadasdy, a obrazovana, inteligentna, politički pohlepna i još lepa Elizabeta, tada u 43. godini počinje da brine sve više i više o svojoj lepoti koja prolazi i vene.
Ionako nezgodnu groficu sve više spopadaju napadi besa, a jednog dana, kada je sluškinja počupala pri češljanju, ošamarila je tako da joj je noktima razderala obraz.Krv je potekla po grofičinoj ruci, a ona je, gle čuda, to veče primetila da joj je koža na tom mestu neuobičajeno glatka i mekana, te da su bore smanjene. Odmah je konsultovala svoje kozmetičke stručnjake, alhemičare i veštice, koji naravno nisu bili ludi da joj protivreče i tako, legend is borne!
Počinje lov na mlade devojke, seljanke, koje je u podrumu svog zamka Grofica Elizabeta koristila kao izvor blagotvorne krvi kojom je održavala svoju mladost. Devojke su u početku gole vešane lancima za noge i rezan im je vrat. Kasnije su dodavane nekakve spravice, kao Gvozdena devica ili kavez sa šiljcima unutra, u koji je zatvarana naga devojka, pa je usijanim gvožđem terana da se sama nabode i pušta sebi krv dok ne izdahne. Bilo je tu i drugih spravica, a nekada su devojke korištene za višekratnu upotrebu. Uglavnom, Elizabeta je kupajući se umela i da gucne po koju kap krvi, a kasnije je pila iz zlatnih kondira, a onda i direktno iz rana na telu.
Na žalost, kozmetički tretman nije imao efekat kakav je Elizabeta očekivala, ali se grofica i tome dosetila: to je zato što su device bile niskog roda. Stoga je došla na genijalnu ideju, organizovala je internat za ćerke nižih plemića i sitne vlastele, pa je tako došla i do malo plemenite krvi.
E, to je već bilo malo preterano, pa je kral Matijaš naredio guverneru provincije, rođaku grofice, da smesta zauzme zamak.
30. decembra 1610. grof Đerđ Turzo ulazi u zamak, u njemu nalaze jednu mrtvu, iskrvavljenu devojku, jednu na samrti sa rupama na telu, nekoliko njih u tamnicama i oko 50 tela zakopanih ispod zamka.
Grofici je suđeno, ali je odbila da se pokaje i da prizna išta.
Njen lični dnevnik je kasnije potvrdio račun sa suđenja, 612 devojaka je ubijeno na najsuroviji način da bi Elizabeta došla do njihove krvi!
U Mađarskoj se čuva zapisnik sa tog suđenja.
Svi saučesnici grofice Batory su pogubljeni i tela su im spaljena, dvema vešticama su otrgnuti prsti i potom su žive spaljene, ali plemićki status i rodbinska veza sa tadašnjim predsednikom vlade je sprečila sud da pogubi i Elizabetu Batory, iako je i kralj Matijaš tražio njenu glavu.
Ona je odvedena u zamak, uvedena u sobu za mučenje gde su zidari zazidali sve prozore i vrata, a zatim i ulazna vrata na kojima je ostavljen jedan mali otvor za dotur hrane.
1614. u avgustu Grofica Batory je umrla.

Slika
Korisnikov avatar
By ns.happy
Kineska mitologija poznaje jednu vrstu demona, Chiang-shis (ili kiang shi tj. kjang si), procitajte genezu i osobine, pa uporedite sa predstavom o vampirima kod nas.
Kjang si je kineska verzija vampira.
U njihovom verovanju svaki covek ima dve duse, superiornu ili racionalnu i inferiornu ili iracionalnu.
Superiorna dusa moze da napusti covekovo telo dok spava i da se pojavi kao njegov dvojnik dok okolo luta. Takodje, moze da posedne drugo telo i da kroz njega govori. Ali, ako joj se nesto dogodi dok je na putu odvojena od tela, telo ce biti pogodjeno.
S druge strane, inferiorna dusa, zvana p'ai ili p'o, predstavlja dusu koja nastanjuje telo fetusa tokom trudnoce i cesto boravi u telu neko vreme po smrti. Za nju se veruje da je sila koja cuva telo od raspadanja. Ako je p'ai bila dovoljno jaka moze da sacuva i nastanjuje telo dugo posle smrti i cak da koristi telo za svoje nakane. Telo ozivljeno silom p'ai se zvalo chiang-shih.
Kjang si obicno nastaje posle narocito nasilnih smrti, samoubistava, vesanja, davljenja ili gusenja. Takodje, cesto je razultat nepravilne sahrane, narocito ako mrtvo telo bude direktno obasjano mesecevim ili suncevim svetlom. Verovalo se da ce mrtvi biti nemirni ako se odlaze njihova sahrana. Nije poznato da kjang si ustaje iz groba, tako da njegova transformacija nastaje pre sahrane. Za svoje staniste biraju nadzemne kripte ili mrtvacke sanduke kojima mogu imati lagan pristup.
To je nocno stvorenje, ima dugacke kandze, ocnjake i uzasne oci. Veoma je divlje i cesto otkida glave i udove zrtvama, a hrani se pijuci krv zivih ljudi. Prica se da imaju jak seksualni nagon i da cesto napadaju i siluju zene. Sto su stariji to su snazniji, mogu da dobiju sposobnost letenja, poraste im dugacka bela ili zelenkasta kosa i mogu nekada da se menjaju u vukove.
Kjang si ne moze da predje tekucu vodu. Od njega se moze braniti koriscenjem belog luka i soli, koja je za njih kao kiselina. Takodje posipanje pirinca, crvenog graska ili gvozdja oko njegovog stanista ili na kovceg ce spreciti stvorenje da nocu izlazi. Plasi ih takodje i jaka buka, a ubija ih grom ili puscano zrno. Spaljivanje tela u bilo kojoj fazi je obavezno, jer to zasigurno potpuno unistava stvorenje.

Slika
Korisnikov avatar
By AngraMaina
pa slika je jasna - penetracija u telo, radi zadovoljenja nagona (u ovom slucaju za hranom, supstitucija), laka frojdovska metafora. svako nasilje moze da bude seksualni cin, a osecaj straha je zenski, i ne samo zenski, nacin ispoljavanja seksualne zelje u drustvu u kome dominiralju muskarci.

u umetnosti u kojoj je tabuiziran seks a nisu nasilje is trah, mozes da predstavis seks kroz nasilje i strah. strah je npr. koriscen u engleskom gotickom romanu (uglavnom pisale zene) a vampiri spajaju i jedno i drugo

ne znam, ja se mnogo ne lozim na to, vise volim da mi dragi napravi palacinke nego da me juri po kuci sa ogromnim ostrim zubima da mi pije krv, ali ukusi su razliciti :novine:

a sto se tice etimologije reci vampir, na staroslovenskom bi moralo da bude ѪПЫРЬ (ompyr'), sto bi u ruskom i srpskom dalo upir, u bugarskom 'pir i sl.

srpski oblik vampir bi onda dosao kao kontra-pozajmljenica iz rumunskog, u kome se nazal zadrzao i kad je iz srpskog nestao, pa kad je rec primljena nazad nazal vise nije prepoznavan kao nazal.

iz srpskog je onda presao u nemacki i ostale evropske jezike u vreme austroturskih ratova
Korisnikov avatar
By ns.happy
Originally posted by Manon
Ima jedna knjizica. Zove se Ja sam legenda.(Ricard Metison) Govori na neki nacin o tome zasto se ljudi plase vampira. Zanimljiva prica
jel' po tome snimljen onaj film sa will smith-om?
Korisnikov avatar
By HPLC
E, evo taman je lepo ns.happy napisao uvod i recnik na temu o vampirima :)
Korisnikov avatar
By transparent
Vampiri.... zbog njih nisam smeo da gledam u prozor nocu.......

a to koliko zbog prica toliko i zbog naseg najpoznatijeg horora ''Leptirica''

Film je jako sveden i bez neke posebne radnje ...ali je najstrasniji horor koji sam ikada gledao! tj. jedini crno beli film koji mi je bio strasan i prestrasan....

Plasim se samo nasih vampira.....ovi strani mi deluju izmisljeno ...

inace moja baka kaze da vampira i nema vise ....da je toga bilo pre u davna vremena kad je njena majka bila mala ... a i da i ako ih ima plase se velikih gradova i naseljenih mesta...
eventualno danas mogu da te gledaju kroz napukao prozor neke stare kuce na nekom planinskom selu i nista vise (nista vise?) .... tamo su se jos neki i zadrzali ....
By Sixto
Originally posted by Sunce
Ja sam bio u selu u kome je ziveo i "radio" Sava Savanovic! Cik pogodite gde se nalazi.

Mala pomoc: radi se o planini.

Inace, meni je ta prica o vampirima jako izlizana. Ako si gej, onda se podrazumeva, jel da, da obozavas vampire. :roll: Ko ce da razume vampire ako nece gej covek. :roll: Sve strucnjak do strucnjaka.
Da nisu Kostunici?
Korisnikov avatar
By walt333
Vampirici proradili u u stomaku mom
ajde mi dodji u vrat me gricni

Ja veoma volim vampire, ali ove domace, ovi zapadni su malo bezveze. Ne plasim se njih(verovatno jerzivim pored groblja) ali i verujem u iste.
Omiljena prikaza vampira kao istorijske licnosti mi je Elizabet Bathory, zaista uzasna zena, ali sta ce u to vreme nije bilo anti age-krema, pa je morala da uzima krv devica. Niko ne voli da ostari
Korisnikov avatar
By Blond Brat
Obozavam filmove, knjige ma sveeeeeeeee sto je vezano za vampire :D

Mmmmm vampirice :love:
Korisnikov avatar
By Insorcer
Originally posted by Tomek
A kako se zove nas najpoznatiji vampir?
Sava ili tako nesto... Neki kazu da je zaista postojao, a neki da je fikcija....
Ne, prvi vampir se zvao Petar Blagojevitj. :sarana:

..postoji jako dobra emisija na tu temu koju je pre neshto vishe od dve godine emitovao Discovery.
Pricha o Savi Savanovitju nije potkrepljena nikakvim dokumentima..chak nije potvrdjeno da je postojala u to doba osoba koja se tako zvala, dok o Petru postoji obdukcijski izveshtaj tima lekara iz tadashnje Carske Austrije. :sekirica:
Korisnikov avatar
By Insorcer
Originally posted by Andjelika
:D

Pa ima nesto, oko dodirivanja vrata ustima, zubima....

.. ta neka skrivena eroticnost u celom tom cinu sisanja krvi

mhmmmm :isus: ...osetiti kako se neko osetjao kada se radjao, i kako tje se osetjati dok bude umirao... verovatno je jednako osetjaju ukusa krvi te osobe. Bar tako kazhu... :D

...kada i ako probam, izveshtaj tje uslediti! :evilgrin:
Korisnikov avatar
By suicidal.pony
Originally posted by transparent
ikada gledao! tj. jedini crno beli film koji mi je bio strasan i prestrasan....
'leptirica' nije crnobeli film, koliko se secam
Originally posted by transparent
Plasim se samo nasih vampira.....ovi strani mi deluju izmisljeno ...
slushao sam jedno predavanje o vampirima. upravo o povezansoti 'nashih' i 'stranih' vampira kazhe sledece:
za vreme austrougarske vladavine, u nekom srpskom selu prichalo se o nekom vampiru koji je ishao i radio shta vec vampiri rade. austrougarski novinari su saznali za to i odluchili da objave prichu u nekim bechkim novinama. e, kad se to desilo, pochelo je veliko interesovanje za vampire na zapadu. zapad ne zna za vampire pre toga. dakle, u sredjnjem veku nema vampira! to interesovanje je povuklo i shtampanje knjiga sa likovima koji su bili vampiri. u to vreme, zna se, chitanje knjiga bilo je privilegija bogatijih. zbog toga je postepeno, kroz literaturu, od seljachkog, dlakavog, ruzhnog, prljavog vampira (u nashoj tradiciji) nastao bash onakav vampir kakav nam je danas poznat (gorf, aristokrata, lep, beo, chist, prefinjen, u ljudskom obliku).

:alexis:
Korisnikov avatar
By Dzelajza Rouz
Originally posted by djo
ova lista ništa ne valja... izostavili su hunger, nadju i addiction :)
Eh, kao da su IMDb liste relevantne... :)

Mada, ima nekoliko naslova kojima je tu i mesto. Npr. "Near Dark" i "pioniri" vampirskog podžanra.

Ja bih, recimo, dodala Romerovog "Martina", a ovih dana je i "Låt den rätte komma in" zgodan za ubaciti na spisak. :)

A vidim da svi nešto zapostavljaju Bedemovog "Drakulu", koji je jedan od mojih favorita.
Korisnikov avatar
By Blond Brat
Meni kazu da imam oci i pogled k`o vampir:hvala:

long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!