Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Prijateljstvo, druženje i ostale radosti socijalizacije

Moderatori: IriS, Moderators

Korisnikov avatar
By KiWi

Šta raditi u situaciji kada neko ispadne nefer prema vama?

Npr. pozajmite nekom pare (1000 din) i on se obaveže da će vam vratiti za nedelju dana ili ranije, čim mu stigne novac. Ni posle skoro 2 meseca on ni ne pomišlja da vam vrati novac.

Posle određenog vremena i vama se ukaže prilika da ispadnete "skot".

Da li iskoristiti priliku? Da li je opravdano koristiti sva sredstva protiv takvih osoba?
Korisnikov avatar
By *deni*
Meni osoba po imenu Ljubica Radakovic vec punih pet godina duguje sumu od 5000 dinara i uopste se vise i ne izvinjava zbog nevracanja duga, mada se s vremena na vreme sretnemo u istom drustvu.

Svojevremeno sam cak razmisljao da u nekim novinama ( tipa Dnevnik, ili Gradjanski oglasnik ) objavim oglas sa javnim pozivom za vracanje duga, ali sam odustao.
Ali eto sad koristim priliku da u Kiwijevoj temi malo opletem svoju dugogodisnju duznicu.
:B
Korisnikov avatar
By Rei
Ja sam jednom svom dechku pre par godina pozajmio 2000 dinara, da bi on nedelju dana posle toga raskinuo samnom... I bih iskoristio priliku da budem skot, ne toliko zbog para, koliko zbog toga shto je on bio skot. :tuc:
Korisnikov avatar
By CokoladnaBananica
hm.. pa ne znam. Ja kad neko ispadne skot prema meni, izbrisem osobu iz svog zivota, te ne dobijem priliku da joj vratim, jer sam potpuno nezainteresovan za tokove njenog zivota..

medjutim, cak i da se nadje prilika, moju sujetu bi vise nahranilo to da osobi stavim do znanja da mogu da mu vratim, ali da sam iznad toga.

tako da - ne, u bilo kom slucaju..:nono:
Korisnikov avatar
By Modesty
Originally posted by KiWi

Npr. pozajmite nekom pare (1000 din) i on se obaveže da će vam vratiti za nedelju dana ili ranije, čim mu stigne novac. Ni posle skoro 2 meseca on ni ne pomišlja da vam vrati novac.

Da li iskoristiti priliku? Da li je opravdano koristiti sva sredstva protiv takvih osoba?
Nipošto,zato što nivo osobe koja tako postupa, daleko je od mog nivoa.
Korisnikov avatar
By Birthday_girl
Meni je vise pun k... od pozajmljivanja para drugima. Uvek je neka vanredna situacija i kao vratice cim pre. Onda kad ne vracaju prvo se iznerviram a kasnije iskuliram. Najvise me zapravo nervira to sto oni to kao "zaborave" i nikad vise ne spominju. I ja ponekad pozajmim kad nemam kintu u dzepu ali mi onda to visi nad glavom dok ne vratim. Nego... Je l ima neko 100e na zajam :)
Enivej, nemoj da ispadas skot nego otpisi takve ljude.:protest:
By alexandermagic
Kada je novac u pitanju, takve stvari mi se ne dešavaju iz dva razloga: dajem ga samo prijateljima, koji mi se rijetko za to obrate, a kad ga već dajem - ne posuđujem, već poklonim taj iznos. Takve situacije su mi uvijek neprijatne.

Generalno, u tvojoj situaciji, ne trebaš se spuštati na nivo takvih osoba, njihova jadnost im je dovoljna kazna, a i sumnjam da si jedini od koga je pozajmljen novac, tako da će ga/ih već neko naučiti pameti - prije ili kasnije.
Just sit and wait. :evilgiggle:
Korisnikov avatar
By blenta
pa pare ne pozajmujljem neg dajem

ukoliko neko ima takav access da mu dam kesh uopshte ne razmishljam da treba da vrati

pare su ne mnogo bitna stvar
kad ih ima sluzhe da se troshe
Korisnikov avatar
By Morgan Le Faye
Bivshi me je pokrao i zapalio u inostranstvo. Danas posle 7god. s tom sumom mogao bih priushtiti stan u Monaku. Kao javljao se, planira da dodje ali mu uvek ali UVEK neshto iskrsne. Te bezi od kerova, te je u zatvoru, pravi novi pasosh, otac mu umro a ni na sahrani se nije pojavio.
Poslednji put kada smo se chuli, rekoh mu da je za mene od mrtav i neka se tako ponasha.
Korisnikov avatar
By Deksi
Gomila drustva i poznanika je izmuzla gomilu kesha iz mojih dzepova tako da posle velikog broja neprijatnosti i nipodoshtavanja sebe samog retko kom dajem,pozajmljujem i cinim bilo sta.
Samo pravim prijateljima i osobama za koje znam da ce da cene to sto im dam,ucinim,pozajmim.

Bitno mi je da kad znam da sam nekom dao,ucinio znam da ce i oni meni isto naredni put kad meni bude trebalo.
Korisnikov avatar
By deran
Originally posted by KiWi

Nego šta,nego iskoristiti priliku-i to sa zadovoljstvom.Nema tu nikakve moralne dileme-ono što je tvoje,to je tvoje,bilo da je u pitanju 100 ili 1000 dinara.

Ne znam tačno na čega si mislio,tj.kako da budeš skot,ali ja znam kako zarađujem,i zašto bih nekom tako laka srca otpisivao pozajmicu.Da je kazao "DAJ mi novac,ne mogu da vratim,u qrcu sam",OK,nema problem,ali ako se izjasnio da će vratiti,teraj to do kraja...I uživaj u tome...:rafal:
Korisnikov avatar
By SeoskiLola
Najbolji nacin da se razbuca prijateljstvo je pozajmljivanje novca upravo zbog tog nevracanja/vracanja s kamatom, "on ima a ja nemam"/"ja imam a on jadan nema" odnosa, ma trista cuda...

Jos nisam pozajmio od nikoga a ni nemam nameru, hvala bogu pa mi za lekove nije trebalo a ne pada mi na pamet zasto bih inace pozajmljivao novac.

Mislim da nisam ni dao nikome vise od 500 dindzi (za bus kartu, namirnice, tako to...) nit su mi vise trazili nit bih imao :D
A ni rok ne preciziram za te bezvezne sume - vratice kad moze, ili nikad sta ima veze ionako se radi o super prijateljima i milion ispijenih kafa, provoda, satima smeha i podrske...

A da li vratiti istom merom - Just listen to your heart :angel:
Korisnikov avatar
By KiWi
Originally posted by blenta
pa pare ne pozajmujljem neg dajem

ukoliko neko ima takav access da mu dam kesh uopshte ne razmishljam da treba da vrati

pare su ne mnogo bitna stvar
kad ih ima sluzhe da se troshe

hm ... zanimljivo.

Originally posted by REI
Ja sam jednom svom dechku pre par godina pozajmio 2000 dinara, da bi on nedelju dana posle toga raskinuo samnom... I bih iskoristio priliku da budem skot, ne toliko zbog para, koliko zbog toga shto je on bio skot. :tuc:

:)

ne liči na tebe
Korisnikov avatar
By blenta
shta je chudno
ako nekog volish dovoljno da mu dash pare
shta onda ima da vodish evidenciju i zarachunavash kamate

disclaimer: nishta mi ne daju mama i tata
i sve svoje pare sam zaradim
i kad mi treba da izadjem, i za patike i za klopu
te stoga pare definitivno imaju tezhinu
ali opet nisu bitnije od toga da neko reshi problem i bude bezbrizhniji

:friends:
Korisnikov avatar
By KiWi
shta je chudno

Ma nije da se ja protivim tome. Kada nekog volim, naravno da su mi pare poslednja rupa na svirali. Ali npr. ako mi neki dobar prijatelj traži pare na zajam, šta da radim? Ne volim ga toliko da bih mu dao pare bez povraćaja ... a ipak, nismo toliko distancirani da ga odjebem ako već imam pare, a njemu su neophodne.
Korisnikov avatar
By blenta
pa kazesh mu ne dam!
ne volim te toliko da bih ti dao pare
nemash status koji te autorizuje da dobijesh pare

to problem?
lakshe je neg da se posle misli o kontra uslugama
:freddy:
Korisnikov avatar
By *deni*
pa kazesh mu ne dam!
Mozes cak i za sebe komfornije da kazes : " Nemam ! "

Ja onoj Ljubici nisam mogao da kazem " Nemam ! ", posto smo radili u istoj firmi, pa je tacno znala kad nam je legla plata i odmah zvala da ishte zajam, jer su njenu platu unapred pojela njena parazitska deca.
Korisnikov avatar
By blenta
se znamo mi?!?

i dont do komfornije!

:smeh:
Korisnikov avatar
By *deni*
se znamo mi?!?
Mene pitash, maco ?
Korisnikov avatar
By KiWi
pa kazesh mu ne dam!
ne volim te toliko da bih ti dao pare
nemash status koji te autorizuje da dobijesh pare

to problem?
lakshe je neg da se posle misli o kontra uslugama
:freddy:

Slažem se. Lakše je. Ali malo surovo ...
By biotherm
Najbolje je pozajmiti pare uz pismeni ugovor, npr. hipoteka, hehheeehe, pa ako ti ne vrati, lepo se uselis u njegov stan...
Korisnikov avatar
By *deni*
A mozes, jebi ga, i da cimas duznika, da ga zoves putem telefona svaki dan, saljes sms-ove i da trazis da ti vrati dug.
No, u takvim slucajevima, citava akcija se ne zavrsava vracanjem pozajmljene svote, vec izbegavanjem telefonskih poziva.
Mozes i da mu se pojavis na vratima.
Sve je to, medjutim, veliki maltretman, pogotovo ako se radi o manjoj sumi novca.

Najbolje je zato da, ako vec pozajmljujemo novac , osobu kojoj ga posudjujemo uslovimo papirom na kojem ce potpisati da je primila toliki i toliki iznos kao pozajmicu ( uz kamatu, ili kao tzv. prijateljski dug , bez kamate ) i da ce novac vratiti u predvidjenom roku.
Onda kasnije lepo mozemo da, u slucaju izbegavanja vracanja duga, pokrenemo parnicu protiv nesavesnog duznika.
:yes:
Korisnikov avatar
By Zwezdica
PARE su PARE i ima da mi se vrate UVEK ! ! !

Mada, ljubav i finansije ne treba mesti.. :spank:
By Snow_Crystal
Originally posted by Zwezdica
PARE su PARE i ima da mi se vrate UVEK ! ! !

Mada, ljubav i finansije ne treba mesti.. :spank:
:spank:

On topic: To ti je dokaz koliko mozes da verujes toj osobi...
Korisnikov avatar
By Dina
Originally posted by SeoskiLola
Najbolji nacin da se razbuca prijateljstvo je pozajmljivanje novca upravo zbog tog nevracanja/vracanja s kamatom, "on ima a ja nemam"/"ja imam a on jadan nema" odnosa, ma trista cuda...

...
Naravno, kako se ono kaze od prijatelja napravis neprijatelja. Zato ja (uglavnom) ne pozajmljujem novac, za svaki slucaj :giggle:

Mozes uvek da kazes ovo Denijevo "nemam". To je meni i istina, zaradjujem za sebe i imam za svoje potrebe, za druge nemam zaista. Mislim tu se ne racunaju neki slucajevi smrti, bolesti itd kad je i novac vid pomoci ali u obicnim situacijama, kako ja radim moze i taj drugi, znaci - ne dolazi u obzir.

Secam se jednog mog ranijeg prijatelja koji je tako uvek pozajmljivao novac od svih. Ja sam mu jednom bas pozajmila (sto je za njega minimalno) i insistirala da mi vrati onda kada smo se dogovorili sto je i ucinio. A moja prijateljica mu je stalno pozajmljivala pa je sramota da mu trazi nazad. A on joj se smejao kako ona ustaje rano i radi a on zivi na visokoj nozi (pomocu njenog novca izmedju ostalog), radi povremeno ali nikako da ustaje svaki dan poput nje... Inace ja sa bivsim deckom imam pozitivno iskustvo. Jednom sam isto pozajmila novac i u medjuvremenu raskinemo i to vrlo ruzno, nismo ni govorili. Novac mu ne bih ni trazila, razmisljala sam da je toliki skot da mi je to jos najmanje vazno, jos samo jedan dokaz da je skot. Ali poslao mi je novac po nekom prijatelju, i to znam da ga nije imao nego je verovatno pozajmio sa druge strane da bi mi vratio.
By mikka
Kada su voljene osobe u pitanju, kao sto je bilo jednom u mom potpisu: "Tvoje je sve sto si dao" ;)
A ako neka osoba ne opravda poverenje, a ima mogucnost da vrati pozajmicu, sa njom je dobila i svoj jad.
(iliti prodala obraz za dupe :durenje: )
Korisnikov avatar
By ROYAL
Pozajmljujem novac (i cekove) samo bliskim prijateljima, i do sada sam uvek imao dobra iskustva (da ne ureknem), mada ima momenata kad i nisam hteo da pozajmim i, naravno, rekao da nemam. Bio neki momenat kad mi drugarica (kojoj sam i pre i posle toga pozajmljivao) trazila neke pare za neku glupost, sto je meni nebitno, niti pitam za sta ce im pare ali oni sami ispricaju, ja bio u nekom qrcu i oladim je, posle mi bilo krivo, hteo sam da se pojedem, ali jbg.
Korisnikov avatar
By Frey
Nije mi problem da bliskim ljudima dam novac kada im je potreban, ne očekujući da mi vrate.

Ali od meni nebitnih ljudi očekujem da mi vrate sve što mi duguju. Doduše, samo očekujem, pošto 200 evra od jednog skota uterujem već 10 meseci, bezuspešno.
Korisnikov avatar
By Khons
novac (kad imam) pozajmljujem bliskim prijateljima, i nikada nisam imala problema sa kasnijom "naplatom". sami se jave, bez pritiska (osim ako meni u medjuvremenu ne zafali, ali uglavnom ih o tome obavestim pre pozajmice npr evo ti pare, ali ce mi za XY vremena trebati). sto se toga tice, imam srece sa prijateljima. zasto bi neko "moj" isao kod nekog nepoznatog i molio (a nikada se nije desilo da im treba za nesto nebitno, i uglavnom je bilo da su "kratki" dok im ne legne plata itd) kad ja imam da mu van svog budzeta, iz svog "za crne dane" shteka dam. bilo je, naravno "imash li, nishta me ne pitaj" momenata, ali u pitanju su pouzdane osobe koje stvarno poznajem, u cijim sam kucama milion puta bila, pila kafu s njihovim roditeljima.....
Korisnikov avatar
By unic0rn
Roditeljima kada pozajmim odmah to i odpishem - prvo sto ja uglavnom zaboravim kolko sam dao, onda i oni i na kraju se to svede na veliku okruglu nulu:) Tako da je to sad vec sistem donacija.

Od ostatka ocekujem da se vrati sta je dato - prosto nisu pare bitne (zavisi od sume naravno) nego sto to pokazuje koliko te neko postuje i ceni uslugu, plus, necu da mogu jednog dana na nekog da pljunem u fazonu "osoba X mi duguje XY para, cak se ni ne seti to da pomene" - a to slusam non stop.

edit:

ot:
Za 1000 dinara ne bih dozvolio sebi da glumim kretena/idiota/dopisati po zelji. Mada to je vec individualno, ali prosto cenim sebe vise od pice i dve palanicke koje za to mogu da se kupe iz bilo kog fastfooda :lol:
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!