Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Zdravo, živo!

Moderator: IriS

Riba

Da, volim je i jedem je cesto
8
35%
Da, ali ne bas cesto
13
57%
Ne, ne svidja mi se
2
9%
Korisnikov avatar
By ns.happy
Riblje meso spada u najzdravije namirnice. O njenim mocima dovoljno govori i podatak da je to meso dozvoljeno i za vreme posta.
Plodovi mora ili marinski proizvodi, pored slatkovodnih riba i rakova, predstavljaju skupinu dragocjenih namirnica koje u mnogim regijama svijeta služe kao jedini izvor proteina i ostalih hranjivih tvari. Bitno se razlikuju od ostalih namirnica po specifičnom mirisu, sadržaju polinezasićenih masti dugih lanaca (tzv. omega-3 masnih kiselina), lako probavljivim proteinima visoke biološke vrijednosti te visokom sadržaju rijetkih minerala, posebno joda i selena.

Činjenica je da narodi uz obale mora (primjerice Sredozemlje) imaju manje degenerativnih bolesti od onih u gusto naseljenim urbanim područjima zapadnih zemalja, što se dakako pripisuje specifičnoj prehrani (riba, vino, maslinovo ulje) i blagoj, suhoj klimi.
Zašto riba

Jedite meso, ali jedite prije svega ribu – zaključak je prof. dr. Brucea Watkinsa, stručnjaka s Purdue University, predstavljen u knjizi The Paleo Diet koja je objavljena krajem 2002. godine. Na temelju iscrpne analize prehrane čovjeka paleolitskog doba od prije više od 10 000 godina, skupina istraživača došla je do nedvojbenog zaključka kako masne kiseline (omega-6 i omega-3) i njihov odnos u svakodnevnoj prehrani predstavljaju ključ zdravlja.

Kao optimum navodi se omjer 2 : 1 u korist omega-6 masnih kiselina prema omega-3 masnim kiselinama, koliko je imao paleolitski čovjek jedući divljač i ribu bez žitarica. Kada je čovjek počeo konzumirati prvo divlje, a potom i uzgojene žitarice, taj se odnos počeo kvariti da bi danas dosegnuo omjere 5 : 1 te 13 : 1.

Dakle, tijekom tih desetak tisuća godina potpuno se poremetila ravnoteža masnih kiselina u prehrani čovjeka, da bi posljednjih 100 godina, prije svega zahvaljujući korištenju novih tehnologija, prevaga omega-6 masnih kiselina dosegnula svoj maksimum.
Regulacija metabolizma masti

No, nisu stručnjaci s Purdue University prvi došli do takvih spoznaja. Još davne 1956. godine dr. Hugh Sinclair s Oxford University izjavio je da je "najveći broj bolesti civilizacije (koronarna bolest, tromboza, rak, dijabetes) izazvan poremećajem u metabolizmu masti."

A najbolje podešavanje metabolizma masti postiže se konzumiranjem masne ribe, što u našim uvjetima znači one najjeftinije – srdele. Zašto?

Ona sadrži obilje omega-3 masnih kiselina (EPA, DHA). Ako se tome doda i treća iz te skupine – linolna masna kiselina (primjerice iz lanenog sjemena /ALA/), onda smo učinili sve za vlastito zdravlje.

Treba napomenuti da ljudsko tijelo ne raspolaže enzimom koji razlaže dvostruke veze masnih lanaca većih od 10 ugljikovih atoma, što znači da se oni redovito moraju unositi hranom jer se ne mogu sami stvoriti u organizmu. Te su masne kiseline ključne u metabolizmu i presudne su za dobro zdravlje.

Među spomenutim masnim kiselinama posebno je važna DHA. Ona sudjeluje u funkcioniranju živčanog tkiva, mrežnice i mozga, dakle ključna je za kognitivnu funkciju mozga, memoriranje, vizualno razlikovanje itd.

Također je važno naglasiti da su omega-3 masne kiseline ključne za stanične membrane – ako ih nema dovoljno u opskrbi, trpe sve stanice, a time tkiva i organi.

Kako konzumacija ribe štiti zdravlje?

Znanstvenici sa sveučilišta Southampton su proveli istraživanje u kojem su pokazali kako riba bogata uljem štiti od bolesti srca i moždanog udara.

Engleski istraživači pružaju nove dokaze kako konzumacija ribe bogate uljem ili uzimanje omega-3 kapsula sprječava stvaranje masnih naslaga u arterijama.

Vremenom ove naslage mogu blokirati dotok krvi do srca ili mozga, što može prouzročiti srčani ili moždani udar.

U istraživanju su sudjelovala 162 pacijenta koji su čekali operaciju kojom su trebale biti očišćene masne naslage iz njihovih arterija.

Nakon 42 dana uzimanja omega-3 kapsula liječnici su kod pacijenata otkrili puno bolju situaciju - rizik od pojave srčanog ili moždanog udara se značajno smanjio.

Znanstvenici zbog zaštitnog učinka bez oklijevanja preporučuju redovitu konzumaciju ribe bogate uljem ili uzimanje omega-3 kapsula i potpuno zdravim osobama.

Istraživači priznaju da su pozitivni rezultati u njihovom istraživanju posljedica uzimanja visokih doza omega-3 kapsula, no napominju da bi i manje doze na duži rok imale sličan učinak.
et toq! :snob:

Da li jedete ribu?
Korisnikov avatar
By ns.happy
Ja konkretno ribu i ne volim previse, najradije jedem lignje i plodove mora.
By Swanheart
obozavam
u stvari ja i zivim na ribi i piletini
ostalo meso jedem samo kad bas moram ( citaj kad me mama natera )
Korisnikov avatar
By blenta
Originally posted by Swanheart
obozavam
u stvari ja i zivim na ribi i piletini
ostalo meso jedem samo kad bas moram ( citaj kad me mama natera )
Korisnikov avatar
By jukie
Ovo treba da se prebaci u kvir varjaču a ne u trač arenu
Korisnikov avatar
By jukie
Mislim, šta znam, da li jedem ribu... jedem je, ali mi posle bude muka, i riga mi se, i muti mi se u glavi, jer je masna, a masna je zbog načina pripreme
(prošli put sam pokušao da ubedim mamu da je peče u rerni, ali je ona tvrda srca bila, i odlučila da sve parčiće koje je našla po zamrzivaču uvalja u brašno i prži u dubokom ulju kao krofne/indijanski hleb... i šarana i tolstolobika i oslića i azijskog soma pa čak i par komada lososa)
a i sardine su masne zbog ulja u kome su spakovane, a i od riblje paštete mi se isto riga i muka mi je, a tunjevina mi je bljutava
Dakle, sve u svemu, od ribe imam više štete nego koristi kad je jedem
:bljak:
Korisnikov avatar
By Blady
Volim ali uglavnom morsku....
A sto je ovo u tracu?
Zar ne treba da bude u zdravlju?
Korisnikov avatar
By Kiborg
Ne volim ribu uopšte, džaba joj što je zdrava.
Jedim jedino tunjevinu iz konzerve (HappyTuna :mljac: ), ili ponekad filete od oslića pošto su manje više bezukusni i nema one odvratne riblje arome, ali to samo kad me nateraju.
Korisnikov avatar
By 2Q2Bstr8
jedem, ali ne sve i nemam baš često društvo za ribu, pa je ni ja ne jedem koliko bi trebalo iako znam da je zdrava za organizam.

smrznutu ne volim nikako, jer se ili raspada ili smrdi. tako da je morska uglavnom van mog menija. volim pastrmku, lososa (i dimljenog i termički obrađenog), jedem tunjevinu... a mislim da je bila i neka od rečnih koja mi je bila ok, kečiga ako se ne varam.
Korisnikov avatar
By starky
volim ali samo kad mi spremi neko ko to radi bas dobro :D
Korisnikov avatar
By jukie
Mislim, meni se onaj azijski som prilično sviđa jer je mekano i ne osećaju se vlakna, a opet je meso i nije samo salo kao kad jedeš šarana (koji bukvalno ima slaninu na sebi kao prase)
:sweet:
Jedino što ga mama ne pravi kako treba (vidi gore), a ja ne bih mogao da nateram sebe da spremam nešto tako skupo pa da upropastim
Korisnikov avatar
By Daliborka
Ribu volim da jedem, ali povremeno.
Svakodnevno insistiram na svinjetini, jagnjetini i junetini, a od mrshavog mesa - na piletini i pachetini. To je za mene pravo meso za konkretan obrok.
:mljac:
Korisnikov avatar
By Rei
Jedem one riblje shtapice, shto kontam da nije nimalo zdrava riba al' me boli uvo...
A lignje su zakon :mljac:
By fazza
Nisam ljubitelj ribe, mada nekad stvarno prija. Rechnu ribu ne volim, jer ima previshe kostiju za moj ukus, jedino u obzir dolaze fileti oslica, odnosno morska riba. Volim i male pechene girice. :klap:

Kao klinac sam chesto ostajao gladan kada smo imali postan ruchak, i to zbog toga shto me je mrzelo da muljam po ustima ribu i jezikom opipavam ima li kostiju ili nema, pa mi se na kraju sve smuchi i batalim ruchak. :glupan:
Korisnikov avatar
By anche
Originally posted by jukie
Mislim, šta znam, da li jedem ribu... jedem je, ali mi posle bude muka, i riga mi se, i muti mi se u glavi, jer je masna, a masna je zbog načina pripreme
(prošli put sam pokušao da ubedim mamu da je peče u rerni, ali je ona tvrda srca bila, i odlučila da sve parčiće koje je našla po zamrzivaču uvalja u brašno i prži u dubokom ulju kao krofne/indijanski hleb... i šarana i tolstolobika i oslića i azijskog soma pa čak i par komada lososa)
a i sardine su masne zbog ulja u kome su spakovane, a i od riblje paštete mi se isto riga i muka mi je, a tunjevina mi je bljutava
Dakle, sve u svemu, od ribe imam više štete nego koristi kad je jedem
:bljak:
bre jukie, ja sve nesto imala utisak da si ti odrastao covek. :puzzle:

spremi si ribu sam. tepsija, fileti oslica/ona jeftina plava riba kojoj se naziva ne mou sada setiti/skarpina..., malo ulja, soli, limuna, par maslina, malo bibera, pokrijes alu folijom i za 20-25' imas super meko, socno, ukusno meso :eureka:

off: indijanski hleb?

on: ne jedem nista sto ima oci :giggle:
Korisnikov avatar
By anche
Originally posted by Daliborka
Svakodnevno insistiram na svinjetini, jagnjetini i junetini, a od mrshavog mesa - na piletini i pachetini. To je za mene pravo meso za konkretan obrok.
izgleda da ipak niste dugo jeli pacetinu, ili se kod vas vojvodjana pomerilo malo kad su standardi sta je mrsno, sta je posno u pitanju.
Korisnikov avatar
By anche
e da, koliko je riba koju danas imamo na trzistu zdrava govori kolicina otpadnih materija koju zadrzava (uglavnom teski metali) iz voda u kojima bivstvuje pre neg' dodje na trpezu :)
By alexandermagic
Opcija 1.

Tuna na žaru, pohani som, pastrmka (pripremljena npr. sa bademima), oslić, orade, kovači, škarpine, losos, list (npr.u umaku s povrćem), etc. :bale:

Volim i lignje i škampe.
Korisnikov avatar
By Wilhelmina
Originally posted by anche
Originally posted by Daliborka
izgleda da ipak niste dugo jeli pacetinu, ili se kod vas vojvodjana pomerilo malo kad su standardi sta je mrsno, sta je posno u pitanju.
:smeh: Isto sam pomislila kada sam procitala Daliborkin post.

Jedem ribu ali ne koliko je preporucuju. Nekako mi se vise ne ekspetimentise sa raznim recnim ribicama koje sve imaju ukus na dunavski mulj, od smrznutih kupujem samo oslic, a najvise volim pastrmku, a dobra je retka... najbolju pazarim u vreme kada gresan narod posti, a u ono vreme kada se gresi nekako i ribe fali...
By biotherm
ribu obozavam, narocito morske... neki dan sam jeo brancina... :)
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!