Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Zdravo, živo!

Moderator: IriS

Korisnikov avatar
By SeoskiLola
Da, treba reci.
Zbog toga sto ti treba i medicinska i psiholoska i pravna pomoc. Zbog toga da se ne bi izjedao oko toga da li ce i posle tebe silovati i da li si to mogao spreciti. Zbog toga da ga ne bi vise nikad video u svom okruzenju.

Ali koliko ljudi toliko i cudi. Ono sto je najbolje resenje za jednog ne mora da znaci da ce biti i za drugog. Milion razlicitih okolnosti, socijalnih porekla... Godista na kraju krajeva - 5, 10, 15, 30, 60, 75.

Evo par razloga zasto mislis da treba precutati: nemas pojma kako pravni sistem funkcionise, dovoljno si star da mozes da predvidis reakciju roditelja i da znas kako je odrastati sa jednim u zatvoru, svestan si kako te okolina dozivljava i da ces biti okarakterisan sa - ma, sam je to trazio, svestan si da njega ista okolina dozivljava kao uzornog clana zajednice, plasis se odbacivanja, neverice, optuzbi da izmisljas, plasis se suocavanja sa pitanjima na sudu koje i je pthalo pomenula a i sa brojnim drugim, suceljavanja sa njim i samim sobom...
A osecas neverovatnu potrebu da se nekom poveris i kad to napokon ucinis, onako kroz "ispitivanje terena" naidjes upravo na ono cega si se i plasio uz komentar tipa "wow, kakva masta haha"... A onda jednostavno odustanes.
Vremenom uspes da se poveris jos nekom ko ce te razumeti i pruziti podrsku ali hej - slucaj zastareva.

I da, znam za dve devojke iz mog okruzenja koje su silovali momci par godina stariji (oni su iz sireg kruga poznanika - u oba slucaja prosli nekaznjeno), zenu koja je bila zrtva pedofila (precutano od strane porodice), devojku koja kroz salu rekla da ju je ocuh zlostavljao ali se i zatvorila za dalja pitanja mada mislim da se nije radilo o sali.
Wonderfull world isn`t it?
Korisnikov avatar
By Frey
Sećam se kako je keva meni i burazeru govorila: "Kad bih saznala da ste silovali nekog, ja bih vam sudila; žive bih vas spalila; ja vas rodila, ja bih vas i ubila."

Elem, možda je i veći problem, što se ćutanja tiče, silovanje muškaraca. Znam dečka, koji je kao teenager, bio silovan dosta puta od strane jednog te istog čoveka. Bilo ga je toliko sramota zbog toga, da ga je ovaj skot čak i ucenjivao da će reći njegovim roditeljima. Da bi to izbegao, pristajao je na sve to i ta tiranija je čak trajala godinama, dok dečko nije poludeo i sam rekao svima u panici i strahu za svoj život. Lečio se posle par godina u Lazi. Danas je još uvek na gomili psihoaktivnih lekova. Oslobođen je vojske i onesposobljen za svaki mentalni rad. Danas radi neki debilan posao u GSP, jer je duševno uništen. Sva sreća, uz sve to ima devojku koja ga podržava.
Korisnikov avatar
By bigirl
Originally posted by pthalo
kad se dešava više puta, teže je verovati da nisi kriva. zlostavljena sam od 86 ili 87 do 93, onda jedan pokušaj silovanje u 2001, onda silovana u 2006 (jun, 19). i on me je stalkirao od 2006 septembra do 2008 maja. tada sam iselila u Mađarskoj, moje stvari su kod moje drugarice, i trenutno sam u Arizone kod majke. Nadam se da biće kraj kad se vratim u Mađarsku, neće znati gde ću stanujeti. Tri osobe su me povredili tako. lakše je verovati da 1 osoba (ja) je kriva, nego 3 drugačiji ljudi. al retko govorim o tome što sam kriva jer ljudi ili se slažu sa mnom, ili kaže da nisam, ali možde ni oni ne znaju zašto nisam kriva, samo zna da treba to reći.
39% žrtava silovanja je bilo silovano više od jednog puta. I ne, nije bila njihova krivica. Kao što nije ni tvoja...

:mazi:
Korisnikov avatar
By Zaljubljena
Originally posted by Paranoid Androgynoid

ne, ne znam kako je.. hvala bogu ili kome vec, da se ponovim.

nemam ja mozga kad su takve stvari u pitanju i sve barijere i sve barikade i svako jebeno sve sto moze da me inace zaustavi u takvim situacijama ne moze. :ozbiljan:
ne tolerisem nasilje. ne tolerisem nista ovog tipa i zatvor bih dozivotno lezala, ne da se meni desi nesto ovako, nego bilo kome do koga mi je stalo.. ne bih mogla da reagujem makar mi to poslednje u zivotu bilo.

over and out.
:up: takodje..
Originally posted by Dzi
hmm..imam pitanje vezano za ovu temu, pa ono ako neko zna..sta ako je taj slucaj kao sto obicno biva "zatrpan" i proslo je jako dosta godina od kad se to desilo, na koji nacin se moze sve to pokrenuti i hoce li imati prilike da "pravda" izadje na videlo ili ipak treba po sistemu preuzmi stvar u svoje ruke?
Sekiru pa na njegova vrata..(ako neko misli da se salim, odmah da zna da u zivotu nisam bila ozbiljnija...).. Kakva jebena pravda, nema pravde nigde, on ce da ti unisti zivot, a bice u zatvoru dva dana...i gde je tu pravda...bolje da ne pricam sta bih radila takvim "ljudima"...
Originally posted by bigirl

Ja znam koje su to dve osobe iz moje okoline koje je neko pokušao da siluje. Znate li vi koje su to dve osobe iz vaše okoline??

Ne znam..
Originally posted by Frey

Elem, možda je i veći problem, što se ćutanja tiče, silovanje muškaraca. Znam dečka, koji je kao teenager, bio silovan dosta puta od strane jednog te istog čoveka. Bilo ga je toliko sramota zbog toga, da ga je ovaj skot čak i ucenjivao da će reći njegovim roditeljima. Da bi to izbegao, pristajao je na sve to i ta tiranija je čak trajala godinama, dok dečko nije poludeo i sam rekao svima u panici i strahu za svoj život. Lečio se posle par godina u Lazi. Danas je još uvek na gomili psihoaktivnih lekova. Oslobođen je vojske i onesposobljen za svaki mentalni rad. Danas radi neki debilan posao u GSP, jer je duševno uništen. Sva sreća, uz sve to ima devojku koja ga podržava.
Ovo je strasno... :(
Originally posted by bigirl

Pre nekoliko godina... Tip je silovao ribu u Karađorđevom parku. Svi ljudi iz ulice su stajali na prozorima i gledali. Jedino je moja mama pozvala pandure...
E i njih bih sve pobila..stoka jedna, tesko je bilo uzeti telefon i pozvati policiju, ili otici dole i ubiti skota...jebem ti sve!

Kako sam popizdela sad :avalon:
Korisnikov avatar
By Sunce
Vic: Opljacka mladic babu na ulici, cak joj i zube izvadi. Baba sedeci na trotoaru šuškavim glasom povika: "A šilovanje šinko?!"
Korisnikov avatar
By Zwezdica
Pre par nedelja sam sa drugaricom razgovarala bas o silovanju..
Mislim da je to nesto najgore sto bi moglo da mi se desi kao zeni, da me neko napadne, natera na odnos, a da ja tu nista nisam mogla da radim.. To je veliki udarac na psihu i ne znam kako se zene koje su silovane ikada izbore sa time, ja znam da ne bih mogla duuuugo godina, ako i tada..
Korisnikov avatar
By Sunce
Originally posted by Frey
Znam nekoliko slicnih prica. Ima cak i mladica koji bezeci iz domova postaju zrtve makroa. "Gazda" mu daje stan, prenociste, ali zauzvrat klinac mora da radi sta mu gazda kaze. I naravno, malo, malo, klinac dobija batine.

Meni se desilo da me je jedan decko ucenjivao. Prica je pocela naivno, a pretvorila se u kosmar. Hteo je na silu da mu budem prijatelj, zeleo je da pricam sa njim iako mi se gadilo. Pretio mi je da ce reci mojim roditeljima "ko sam i sta sam". na kraju se ispostavilo da decko - covek ima vijetnamski sindrom (posledice ratista).
Korisnikov avatar
By SeoskiLola
Bilo je i pozitivnijih primera sto se tice silovanja muskaraca.
Pre koju god je bio neki slucaj gde je silovan sin nekog od budza iz policije/ministarstva.
Prijavljeno odmah, pocinitelj uhvacen...

Definitivno dosta zavisi i od godista zrtve.
Korisnikov avatar
By bigirl
Je l' istina da se silovatelji i pedofili štite u zatvoru tako što se izmišlja priča o nekoj drugoj kazni zbog koje navodno robijaju (jer bi ih iznabijali na k do smrti tamo)? Ja bih baš naglasila za takve svima zašto su tu... Pa kad u novinama osvanu fotke njegovog razvaljenog dupeta - videla bih kada bi nekome na pamet palo da nekoga sexualno ugrozi.
Korisnikov avatar
By hlaefdige
poznajem dve osobe koje su prezivele to...jedna je bila silovana, a druga je uspela da izbegne....sama sam jednom bila napadnuta, ali je bilo daleko od toga...

....sama pomisao kasnije na to sto je moglo da se desi je potpuno jeziva...ledi krv....

ne bih se usudila nikada da kazem osobi koja je tako nesto prezivela sta i kako treba da postupi.....sta da uradi....kako da se ponasa......kako da se postavi prema tome.....mogla bih samo da cutim pored nje i da patim s njom....dok ne bude spremna na nesto drugo....

....i da.....kad sam bila napadnuta, postalo mi je jasno da jesam u stanju da ubijem...mislim, psihicki...vise, nemam sumnje u tom pogledu....
Korisnikov avatar
By anche
bi girl, dede se malo edukuj i vidi koliki je procenat seksualnih delikata pocinjen od strane samih zrtava nasilja. pa onda budi brza da sudis :mete:

nema potrebe za postovanjem na engleskom kad ima i na nasem jeziku:

REAKCIJE POSLE PRETRPLJENOG SILOVANJA:

U krizi svaka različito reaguje. Važno je da znate da su emocije posle preživljenog seksualnog nasilja normalna reakcija na nenormalni događaj – seksualno nasilje.

Prva faza: NEPOSREDNO REAGOVANJE

-reakcija na preživljeni strah od smrti
-šok i neverica-osećanje straha, krivice, bespomoćnosti, poniženja, stida, ljutnje na sopstveno ponašanje
-gubitak: samopouzdanja, poverenja u ljude oko sebe, osećanja kontrole nad životom, osećanja sigurnosti
-nagle promene raspoloženja, plač, ćutanje, razdražljivost
-telesne reakcije: promena apetita, sna, koncentracije, seksualne želje, odnosa prema svom telu
-dve vrste emotivnih reakcija: ekspresivno (potreba za pričanjem ili plakanjem) i kontrolisano (potreba za ćutanjem ili uzdržanošću)

Druga faza: REORGANIZACIJA / ADAPTACIJA

-pokušaj izbegavanja misli i osećanja povezana za traumatski događaj, pokušaj oslobađanja od strepnje i nespokojstva
-izbegavanje mesta i ljudi koji podsećaju na događaj
-racionalizacija, “nije to tako bitno”, tvrđenje da je ceo događaj zaboravljen, privid isceljenja
-međutim u ovoj fazi najčešće i dalje postoje: osećanja depresije, povlačenje, strahovi, noćne more, flašbekovi, nedostatak poverenja u druge

Treća faza: OPORAVAK

-mogućnost da se priča o posledicama traume na naš život
-povezivanje strahova sa traumatskim događajem
-postepeno preuzimanje kontrole i osećanja bezbednosti
-povratak osećanja normalnost
-smeštanje krivice u počinioca/nasilnika
-ispoljavanje ljutnje i besa

vise o tome na:
http://www.womenngo.org.yu/content/view/251
By Paranoid Androgynoid
..sta bi bilo kad bi bilo, sve bi bilo lepo kada bi svaka od zena/muskaraca koji prezive ovakvo traumatsko iskustvo mogle da zaista i prodju kroz sve ove faze, bilo bi mnogo manje patnje na ovom svetu.
opet crtice i nabrajanja, lici mi sve ovo na moju profesorku z.m.z.-a kad krene da pise 1 ceo sat podele na tabli sva uverena da je to tako i nikako drugacije pa ako nabubas sve lepo bices super shrink a ako nabubas 24/25 onda ajd' sve iz pocetka, da se usavrsis.. :doh:

sve je to lepo.. ali nikad ne znas kako ko reaguje. evo imamo totalno individualan slucaj ovde koji se ne moze bas uklopiti u gore opisani sled 'ocekivanih' faza i reakcija.
a zasto?
zato sto svako ocigledno reaguje drugacije. i ja bih prvo sekiru pa na vrata.. a onda da prolazim kroz faze :lol: ..a vidis, postoje ljudi koji jednostavno ostavljaju sve "iza" sebe i ne preduzimaju puno da se iz tog dogadjaja i posledica istog iscupaju. :sigh: dzaba onda sve ovo gore ispisano.

lepo sve ovo gore nabrojano izgleda.. nazalost, malo ljudi stane na start liniju koja vodi ka oporavku..
a sve to sa feministich(arsk)og sajta sa sve literaturom :eureka:

mada.. ako se uradi kopi-pejst jedno 20 puta na ovoj istoj strani, mozda i privuce paznju?! :nesiguran:
Korisnikov avatar
By Dzi
Originally posted by Zaljubljena
Originally posted by Dzi
hmm..imam pitanje vezano za ovu temu, pa ono ako neko zna..sta ako je taj slucaj kao sto obicno biva "zatrpan" i proslo je jako dosta godina od kad se to desilo, na koji nacin se moze sve to pokrenuti i hoce li imati prilike da "pravda" izadje na videlo ili ipak treba po sistemu preuzmi stvar u svoje ruke?
Sekiru pa na njegova vrata..(ako neko misli da se salim, odmah da zna da u zivotu nisam bila ozbiljnija...).. Kakva jebena pravda, nema pravde nigde, on ce da ti unisti zivot, a bice u zatvoru dva dana...i gde je tu pravda...bolje da ne pricam sta bih radila takvim "ljudima"...
oh, kako bi ta sekira lepo radila, ali nije ni to reshenje, razmishljala sam ja i o tome, slatko bih se krvi napila..ali sta posle?? sta? ja zbog imbolidnog lika da idem da lezim e to necu...a, svaki jebeni Bozji dan mi to prolazi kroz glavu....,,.sreca je te imam vere, nade...
Korisnikov avatar
By anche
@p.a.
da. kako si to pametno primetila svaka faza sadrzi vise opisa, tako da jeste primenljivo na vecinu slucajeva.

ja licno verujem da se i ova, kao i svaka druga trauma, leci jako dugo i da je proces vise nego komplikovan.

i da: naravno da nema jednostavnih resenja.
By Paranoid Androgynoid
nema jednostavnih resenja, apsolutno..
..ali ne kapiras moju poentu. najteze je ocigledno naterati zrtvu da se uopste i javi, da manje ili vise dobrovoljno uopste zapocne taj proces, ne bi li je neko poceo sprovoditi kroz sve ove faze. samo javljanje i sama ta 'prva' faza je vec veliki uspeh, kasnije sve ide mnogo lakse.
zato sam i rekla da onaj gore post treba kopirati xyz puta, ne bi li se privukla paznja i ne bi li se izazvala ikakva reakcija, makar i krajnje negativna.. bar ce ostati u secanju nekome. i mozda naterati pojedince da reaguju sto je jako bitno.

a sto se tih podela i kategorizacija tice.. ne bih da raspravljam po hiljaditi put. protiv sam generalizacija svake vrste i trpanja u fioke, faze, vrste i podvrste svega do cega nam razum moze dopreti..
Korisnikov avatar
By bigirl
Originally posted by anche
nema potrebe za postovanjem na engleskom kad ima i na nasem jeziku:

REAKCIJE POSLE PRETRPLJENOG SILOVANJA:

U krizi svaka različito reaguje. Važno je da znate da su emocije posle preživljenog seksualnog nasilja normalna reakcija na nenormalni događaj – seksualno nasilje.

Prva faza: NEPOSREDNO REAGOVANJE

-reakcija na preživljeni strah od smrti
-šok i neverica-osećanje straha, krivice, bespomoćnosti, poniženja, stida, ljutnje na sopstveno ponašanje
-gubitak: samopouzdanja, poverenja u ljude oko sebe, osećanja kontrole nad životom, osećanja sigurnosti
-nagle promene raspoloženja, plač, ćutanje, razdražljivost
-telesne reakcije: promena apetita, sna, koncentracije, seksualne želje, odnosa prema svom telu
-dve vrste emotivnih reakcija: ekspresivno (potreba za pričanjem ili plakanjem) i kontrolisano (potreba za ćutanjem ili uzdržanošću)

Druga faza: REORGANIZACIJA / ADAPTACIJA

-pokušaj izbegavanja misli i osećanja povezana za traumatski događaj, pokušaj oslobađanja od strepnje i nespokojstva
-izbegavanje mesta i ljudi koji podsećaju na događaj
-racionalizacija, “nije to tako bitno”, tvrđenje da je ceo događaj zaboravljen, privid isceljenja
-međutim u ovoj fazi najčešće i dalje postoje: osećanja depresije, povlačenje, strahovi, noćne more, flašbekovi, nedostatak poverenja u druge

Treća faza: OPORAVAK

-mogućnost da se priča o posledicama traume na naš život
-povezivanje strahova sa traumatskim događajem
-postepeno preuzimanje kontrole i osećanja bezbednosti
-povratak osećanja normalnost
-smeštanje krivice u počinioca/nasilnika
-ispoljavanje ljutnje i besa

vise o tome na:
http://www.womenngo.org.yu/content/view/251
Izvini, ali ovo je totalno netačno. To nisu faze. Dotične stvari/osećanja/situacije ne idu jedna za drugom već se konstantno mešaju. Ono što sam ja prekopirala u ovu temu je nešto što pišu sami sex survivors (ne bih da napišem žrtve), a ne nešto što je neki psiholog prepisao iz udžbenika. U teoriji sve to lepo i lako zvuči.
bi girl, dede se malo edukuj i vidi koliki je procenat seksualnih delikata pocinjen od strane samih zrtava nasilja. pa onda budi brza da sudis :mete:
O čemu pričaš ti? Ja nisam postavila temu o zlostavljanju dece godinama u porodici posle kog, da, veliki broj ljudi i sam postane neko ko zlostavlja druge. Tema je o silovanju u užem smislu te reči. Silovanju žena od strane muškaraca. I otvorila sam je iz razloga edukacije prijatelja ljudi koji su bili sexualno ugroženi jer jedna pogrešna reč može da ostavi katastrofalne posledice, da se neko zatvori za sva vremena ili ne daj bože ubije.

Znaš anche, ako već hoćeš da se raspravljaš sa mnom (iz razloga koji mi je, o da, veoma poznat), onda to radi u temi "300" ili na u2u, a ne u temi koja je BITNA i pomaže ljudima.
Korisnikov avatar
By anche
nemam pojma o cemu pricas, ni po prvom, ni drugom a bre tek ni trecem osnovu. ali svako je sunce u svom univerzumu :tos:

da li stvarno misils da ce cinjenica da ce necija, kako si se ti elokventno izrazila, 'razvaljena bulja' ikako uticati da se stopa seksualnih delikata smanji, porodicno nasilje redukuje i/ili prezivele osecaju bolje?

ja ne zelim da se raspravljam sa tobom, vec mi je - kao i tebi valjda - u interesu da tema zadrzi koliko-toliko civilizovan ton. i to sto si ti postavila temu, ne znaci da drzis monopol nad istom. na zalost.

ako imas neke primedbe na ono sto sam ja postovala postoji i link, kontakt, pa neka ti strucne osobe objasne sta je sta. a do tada radikalno se svi bacimo na ucenje engleskog jezika. treba nastavnice da rade neSto :giggle:
Korisnikov avatar
By bigirl
da li stvarno misils da ce cinjenica da ce necija, kako si se ti elokventno izrazila, 'razvaljena bulja' ikako uticati da se stopa seksualnih delikata smanji, porodicno nasilje redukuje i/ili prezivele osecaju bolje?
Pooštrene kazne, "javni linč" po medijima, razvaljena bulja - da, mislim da bi se nasilje smanjilo.

Ili, možda hoćeš da kažeš da je moj tata pogrešio što je ubio boga u manijaku koga je sud tako lako pustio već je trebalo da sačeka da dotični eventually napadne i mene, pa da ga prijavimo policiji?

A vidiš, onaj problem koji imaš (sa mnom) se pokazao baš u činjenici da je moj samo jedan od nekoliko postova u ovoj temi koji govore o nasilju prema nasilnicima, a ti si se zakačila baš za njega.
ako imas neke primedbe na ono sto sam ja postovala postoji i link, kontakt, pa neka ti strucne osobe objasne sta je sta.
A zašto polaziš od pretpostavke da ja nisam stručna osoba po pitanju pomoći ženama koje su preživele silovanje? :puzzle: Zato što nigde ne kucam o tome i diploma mi ne visi iznad radnog stola?? Bože. No, čak i ako zanemarimo to da znam o čemu pričam (nažalost)... Ponavljam. Taj text je suva teorija! I to loše konstruisana. Faze nisu faze
a do tada radikalno se svi bacimo na ucenje engleskog jezika. treba nastavnice da rade neSto
Izvinjavam se što polazim od pretpostavke da je prosečan posetilac ovog foruma osoba sa završenom (minimum) osnovnom školom i barem 4 godine učenja engleskog jezika.
:giggle:
Zanimljiv izbor smajlija za jednu neverovatno ozbiljnu temu.

Još jednom te molim da nesporazume sa mnom rešavaš na u2u, a ne da uništavaš ovu temu kopirajući informacije čisto kopiranja i oglašavanja radi, bez ikakvog znanja o dotičnim situacijama. Nije sve što može da se nađe na netu korisno i tačno.
Korisnikov avatar
By Wilhelmina
Originally posted by SeoskiLola
Da, treba reci.
Zbog toga sto ti treba i medicinska i psiholoska i pravna pomoc. Zbog toga da se ne bi izjedao oko toga da li ce i posle tebe silovati i da li si to mogao spreciti. Zbog toga da ga ne bi vise nikad video u svom okruzenju.
Kazna za silovanje je od 2 do 10 godina... s'tim da se maksimalna kazna retko do nikada ne izrice. Tako da nema ni govora o 'uklanjanju' iz okruzenja.
Stavise, pravosudna praksa je pokazala da su ceste i oslobadjajuce presude, jer nas sistem i dalje trazi najsitnije detalje i suocavanje zrtve i optuzenog ili optuzenih. Tako da je zrtvama to toliko ponizavajuce da ne zele da se izlazu dodatnom stresu, kada ce ovi ionako biti slobodni za max. 5 godina.

Sto se tice lopata, vila i sekira, to takodje nije savrsena ideja, posto, ako ubijete nekoga cak i u samoodbrani, ne gine vam zatvor. Devojka koja je lika ubila jer je napao je osudjena na dve godine. On je navodno imao nekih zdravstvenih problema, a ona to nije znala pa ga je malo zatukla...

Problematika je u ovom slucaju veoma komplikovana. Posebno sto je u Srbiji jos uvek taboo govoriti o tim stvarima, postoje predrasude da se silovanje necim trazi (suknjom, dekolteom, cipelicama, nesigurnim hodom) i jos uvek je jak taj kult 'hranitelja', tako da poznati pocinioci ni ne bivaju prijavljeni. Plus, tuje i uvek problematican 'pristanak' na odnos, posto se to svodi na rec protiv reci...
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!