Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Aktuelnosti javnog zivota

Moderatori: Stripi, Moderators

Korisnikov avatar
By Modesty
Joj Manon,baš si neka ;) ......pa svi znaju da su Srbi genocidan narod....NATO i Amerikanci su mirotvorci.........što smo vidjeli i iz priloženog
Korisnikov avatar
By jukie
Originally posted by Manon
Sta je genocid?
(primer?)
Čopor šimpanzi napadne i pobije drugi manji čopor šimpanzi
(ne mora da bude istog dana, važno je da je sistematski odrađeno
Da li je nekad, negde, neko odgovarao za genocid?
Neke dede nacisti koje pokupe iz Južne Amerike
Da li je neki narod nekad, negde optuzen/proglasen za genocidan?
Nemci posle WWII, Srbi
Korisnikov avatar
By Lakiboy_ns
Ko ne zna sta je definicija glasi:
Genocide is the deliberate and systematic destruction, in whole or in part, of an ethnic, racial, religious, or national group.

Inace rasprave o genocidu na ovom forumu i inace na celom prostoru ex-yu su postale potpuno bespredmetne jer se vecinom svode na stav da su >oni drugi< krivi dok smo se >mi< samo branili i tako u nedogled.
Korisnikov avatar
By neny
Narod moze biti genocidan.Zasto?Ne mora on to direktno uraditi,dovoljno je samo da ode i u vecini glasa za te koji ce to uraditi.
Inace ovo krivicno delo postoji nesto vise od pola veka,a inkriminacija ovog dela je izuzetno vazna za svet jer je prakticno ukinula rat kao "pravno sredstvo" kako kazu predstavnici ovdasnje "elite".
By J...
Originally posted by Lakiboy_ns

Inace rasprave o genocidu na ovom forumu i inace na celom prostoru ex-yu su postale potpuno bespredmetne jer se vecinom svode na stav da su >oni drugi< krivi dok smo se >mi< samo branili i tako u nedogled.
moj stav nije takav
By J...
Originally posted by neny
Narod moze biti genocidan.Zasto?Ne mora on to direktno uraditi,dovoljno je samo da ode i u vecini glasa za te koji ce to uraditi.
Nije tacno. Ja nikada nisam glasala za te koji su to radili, cak sam tada bila dete. Da li sam ja kriva za genocid? Ovakva razmisljanja su jako stetna a upravo pomazu samim krivcima da se sakriju iza naroda i da prodju nekaznjeno.
Korisnikov avatar
By neny
Originally posted by J...
Nije tacno. Ja nikada nisam glasala za te koji su to radili, cak sam tada bila dete. Da li sam ja kriva za genocid? Ovakva razmisljanja su jako stetna a upravo pomazu samim krivcima da se sakriju iza naroda i da prodju nekaznjeno.

Nisi ti ,ali nazalost vecina jeste,ja i ti mozda ne idemo da glasamo za te,ali nazalost ima dosta njih koji to rade,u to se mozes uveriti u svakodnevici,i na taj nacin pociniocima genocida daju legitimitet.
Zato je preko potrebna denacifikacija Srbije,kako bi se taj teret skinuo sa nasih ledja,i da bismo poceli da zivimo kako-tako normalno.
Da nema toliko onih koji izlaze na ulicu da vicu ubi,zakolji da taj i taj ne postoji,verovatno bismo sada bili jedna pristojna zemlja,a ne logor.
Ono sto je najgore je to sto vecina gradjana/ki Srbije smatra denacifikaciju za neki spoljni pritisak,umesto da to smatra svojom moralnom obavezom.
Korisnikov avatar
By Orlando the Lady
Ne postoji genocidan narod. Mislim, ma dajte, upustala bih se ja u objasnjavanja bez problema da nije tako glupo.
By J...

Nisi ti ,ali nazalost vecina jeste,ja i ti mozda ne idemo da glasamo za te,ali nazalost ima dosta njih koji to rade,u to se mozes uveriti u svakodnevici,i na taj nacin pociniocima genocida daju legitimitet.
Vecina onih koji glasaju za desnu opciju na izborima u sustini nisu ni zli ni ubice ni nacisti. Cesto su to samo neobrazovani i neinformisani ljudi. Da li su zbog toga krivi? Krivi su samo oni cije su ruke krvave i to je valjda jasno.

Kad se organizacije poput Obraza zabrane, kad bude prihvaceno da je nacizam nesto sto je lose i sramotno, kad deca tako pocnu da razmisljaju, nestace i te "desne" opcije sa izbornih lista a njihovi glasaci ce videti da su bili u zabludi. Verovatno ce mnoge od njih biti i sramota sto su tako razmisljali.
Korisnikov avatar
By neny
Originally posted by J...

Vecina onih koji glasaju za desnu opciju na izborima u sustini nisu ni zli ni ubice ni nacisti. Cesto su to samo neobrazovani i neinformisani ljudi. Da li su zbog toga krivi? Krivi su samo oni cije su ruke krvave i to je valjda jasno.

Kad se organizacije poput Obraza zabrane, kad bude prihvaceno da je nacizam nesto sto je lose i sramotno, kad deca tako pocnu da razmisljaju, nestace i te "desne" opcije sa izbornih lista a njihovi glasaci ce videti da su bili u zabludi. Verovatno ce mnoge od njih biti i sramota sto su tako razmisljali.
[/quote]

mozda su i nemci bili neinformisani.tesko je ocekivati da ce se u srbiji nesto nabolje promeniti,jer drzava ne samo sto nece da pokrene obracunavanje sa zlocinima iz bliske proslosti,vec rehabilituje i one stare zlocince(cetnici,milan nedic....)
kostunica je ako samo pratis njegove postupke videces aktivirao i osnazio sve one matrice koje su pokretale ratove.setite se samo pocetka kada je zapeo sa izgradnjom crkava i sirenjem svetosavlja(arkan i co.) ,to svetosavlje ima vrlo slicno dejstvo na srbe kao svastika na nemce,dakle taj fanatizam da postoji samo jedno i da sve druge treba pobiti.ako odes na sajt ministarstava prosvete okolnih zemalja nigde neces videti neke ikone i sl. dok na sajtu prosvete te odma doceka sv. sava,sto jasno govori da se ova drzava nije odrekla zlocinacke politike,cim ljudima podmece vec proverenu tempiranu bombu.takodje ministarstvo vera nema nijedna zemlja u okruzenju(da ne pricam o onim dalekim) ,a tadic nije cak ni to ukinuo itd.sve to mi govori da ova drzava nece diskontinuitet,vec kontinuitet kostunicine luzerske politike koja je srbiju moralno upropastila i ponizila kao niko do tad.
Korisnikov avatar
By Wilhelmina
Originally posted by Manon
Sta je genocid?
(primer?)
Da li je nekad, negde, neko odgovarao za genocid?
Da li je neki narod nekad, negde optuzen/proglasen za genocidan?

Da li je ovo genocid?:

http://www.youtube.com/watch?v=_rHrV2QhArA

Predlazem da se tema zakljuca i premesti u DYR, jer je o ovoj temi govoreno vise nego dovoljno puta, i svaki put smo se slozili da se ne slazemo nakon strana i strana svih mogucih i nemogucih optuzbi i pravdanja.

Koga interesuju cinjenice o genocidu, mogu da guglaju.
By Hans
Znam samo da me je ponekad stid toga sto sam i odakle sam, jer nas svrstavaju i isti kosh sa zlochincima koji su u vreme Tita bili socijala a postali su heroji pochetkom devedesetih. Slazem se, svaciji bol je isti. J... je u pravu- neresheni sukobi chetnika, partizana, ustasha i muslimana su se tih godina samo nastavili. Sukob chetnika i partizana se indirektno dogadjao u Srbiji istih tih godina i deshava se i danas. A na tim mestima gde su Srbi ubijani i odakle su terani danas besni turbo folk kultura, svi se vesele i svi su srecni i zadovoljni, a Seka peva u ZG za 3.000 ljudi...mashala!
Korisnikov avatar
By neny
mene najvise boli sto nam se onaj pored titovog rezima predstavlja kao totalitarni,a onaj prethodni fasisticki i ovaj sadasnji(isto takav) kao demokratski.sto je jedna opsta hipokrizija ,jer ako je ikada u srbiji postojala democracy to je onda bilo tada .tada su jedino ideje multikurtularizma,vrednovanja razlicitosti ,mogucnost putovanja,zimovanjna,letovanja bili moguci,a danas zene ne mogu da odrze skup za 8. mart o gej paradi necu ni da pricam, i trazi se da se to prihvati kao democracy,pa strasno na to mogu pristati samo budale koje dalje od kostunjave istorije nisu procitali
By Hans
Da, nash komunizam nije bio ni nalik onome koji je postojao u Rumuniji, gde je bio chika Chaushesku... omaldini je bio dozvoljen zivot u stilu rock 'n' rolla i slichnih tendencija sa zapada, bili smo otvoreniji..Ali, uvek krene neka chudna kiselina iz zheluca kad istorija oshamari, i kad krenu istine o istim tim komunistima, partizanskim sistemima vrednosti i njihovim dolascima na vlast...A onda padnu u vodu i kafe u Dubrovniku i pruga Beograd-Bar...
Korisnikov avatar
By neny
ako je u srbiji ikada postojala demokratija onda je to bilo za vreme tita.
pogledajte samo njegovu hrabrost,sta je bila zena pre w.w.2. a sta posle.mogo je i on kao boris tadic da kaze pa znas ne mogu da unapredim ljudska prava jer mi smo konzervativna sredina.dao je zenama pravo rada ,skolovanja,glasa,putovali smo ponosno sa pasosem,nije bilo obraza i slicne bagre,imali ste novca,nije bilo rata(jedini put u celoj istoriji) a danas-logor.i posle kad cujem kako je on bio diktator jebao bi im mamu,majke mi!
Korisnikov avatar
By Burak
@svi koji tvrde da je Tito bio demokratski predsjednik i da je u SFRJ bilo demokratije;
Zbog jedne recenice koju obican smrtnik izgovori u drustvu, kafani, na ulici, a koja nije odgovarala komunistickom rezimu se zavrsavalo u zatvoru ili jos gore na Golom otoku. Slobode govora nije ni bilo kao ni medijskih sloboda. Slobodni izbori se takodje nisu odrzavali. Zabranjivano je ljudima da slobodno odlaze u crkvu i sve u vezi religije(zabrane se odnose samo na pravoslavlje - muslimani i katolici se nisu suocavali sa zabranama). Ne tvrdim da su ovi sada bolji ali je pod Titom bila cista D-I-K-T-A-T-U-R-A
Korisnikov avatar
By neny
ne verovatno je sada kada smo svi obavezni da idemo u crkvu,i to iskljucivo pravoslavnu,kada nam ona izlazi iz frizidera(u skolama,kioscima,na ulici,na markicama,kada smo obavezni da placamo izgradnje...)kada klerofasisti imaju imunitet bolje,jel?
shvatices ovdasnju demokratiju kada budes bio pretucen na ulici,i kada ti, koji ti to rade ne samo sto nece biti kaznjeni ,nego ce biti nagradjeni,jer zaboga oni su af,njihovo je pravo da nacionalno osveste neosvescene.
slobodne izbore nemamo.podseticu sve da je i hitler dosao "demokratskim" putem na vlast.
ovo gde mi prezivljavamo naziva se kratko i jasno ruljokratija-vladavina rulje.oni koji su bar jednom rulju osetili na svojoj kozi odlicno znaju o cemu pricam,a oni koji nisu shvatice ,ali bice kasno.
Korisnikov avatar
By schatzist
mene najvise boli sto nam se onaj pored titovog rezima predstavlja kao totalitarni,a onaj prethodni fasisticki i ovaj sadasnji(isto takav) kao demokratski.sto je jedna opsta hipokrizija ,jer ako je ikada u srbiji postojala democracy to je onda bilo tada .tada su jedino ideje multikurtularizma,vrednovanja razlicitosti ,mogucnost putovanja,zimovanjna,letovanja bili moguci,a danas zene ne mogu da odrze skup za 8. mart o gej paradi necu ni da pricam, i trazi se da se to prihvati kao democracy,pa strasno na to mogu pristati samo budale koje dalje od kostunjave istorije nisu procitali
sto posto se slazem....
Korisnikov avatar
By schatzist
Originally posted by burak-BL
@svi koji tvrde da je Tito bio demokratski predsjednik i da je u SFRJ bilo demokratije;
Zbog jedne recenice koju obican smrtnik izgovori u drustvu, kafani, na ulici, a koja nije odgovarala komunistickom rezimu se zavrsavalo u zatvoru ili jos gore na Golom otoku. Slobode govora nije ni bilo kao ni medijskih sloboda. Slobodni izbori se takodje nisu odrzavali. Zabranjivano je ljudima da slobodno odlaze u crkvu i sve u vezi religije(zabrane se odnose samo na pravoslavlje - muslimani i katolici se nisu suocavali sa zabranama). Ne tvrdim da su ovi sada bolji ali je pod Titom bila cista D-I-K-T-A-T-U-R-A
sve sto je radjeno u vreme socijalzma kod nas podrzavam, jer bilo iskljucivo u korist radnicke klase.

radnicka klasa je u to vreme mogla sebi da priusti zimovanje, letovanje, zdravstveno osiguranje, siguran posao, stambeni kredit. postajalo je nesto sto se zove BESPLATNO SKOLOVANJE...

jesu hapseni oni koji su hteli da vrate jugoslaviju u kapitalizam kako bi svoje guzice bogatili i tovili se dok bi neko drugi crncio za njih.
cim su se vratili oni koji su od socializma pobegli poceli su ratovi, gladovanja i ostala sranja...doneli i kapitalizam u paketu sa nacionalizmom.... i sta danas imamo?
sve ono sto su nam ti zli komunisti uskratili:
preskupe skolarine, nesiguran posao, uslovi rada malo bolji od onih u konc logorima.
a od plate koju primis pod tim uslovima rada ne mozes ni opste stvari da si priustis...

a to oko odlaska u crkvu-dzamiju, cuces iste price i u bosni u hrvatskoj... i iskreno, ne treba mi crkva, treba mi hleb na stolu....

pa smo sami sebe dovodjenjem kapitalizma oterali u genocid..
eto, mozemo se proglasiti prvom drzavom koja je auto-genocidna :)
By Ulix
Originally posted by Hans_87
Ali, uvek krene neka chudna kiselina iz zheluca kad istorija oshamari, i kad krenu istine o istim tim komunistima, partizanskim sistemima vrednosti i njihovim dolascima na vlast...A onda padnu u vodu i kafe u Dubrovniku i pruga Beograd-Bar...
Niko nije rekao da su to vreme i ta vlast bili savrseni, pa ni da su bili dobri. Vec samo da su bolji i svakako funkcionalniji.

Uostalom, ako je nesto samar istoriji i nama koji smo je ziveli, to su onda devedesete. I besramno gazenje po antifasizmu, i besramno prekrajanje istorije i rehabilitovanje cetnika, Ljotica i drustvanceta. I genocid pocinjen u ime srBstva i besmisleno bombardovanje Dubrovnika i opsada Sarajeva i popovi koji blagosiljaju vojnike i one hladnjace i masovne grobnice i Srebrenica.

:katemoss:

Pored toga Tito sa sve Golim Otokom deluje miroljubivo i demokratski.
Korisnikov avatar
By Zwezdica
Ewo ti definicija genocida, skoro polagala medjunarodno krivicno pravo..
Genocid je planirano i sistematsko unistavanje neke verske,nacionalne, entnicke grupe kao takve.
Korisnikov avatar
By erkondisn
Zabranjivano je ljudima da slobodno odlaze u crkvu i sve u vezi religije(zabrane se odnose samo na pravoslavlje - muslimani i katolici se nisu suocavali sa zabranama).
to ces isto cuti i kod mnogih hrvata sto se tice katolicke crvke :barf:

ali cinjenica je da je mogao u crkvu tko je htio. sto je najbolje fratri su u to vrijeme bili pristojni, ponekad i simpaticni, za razliku od vremena nakon 90te kad su postali povampirena i bahata djubrad koja ljudima i dalje soli pamet.
Korisnikov avatar
By Zwezdica
Za genocid se moze odgovarati i kaznjavati uvek, jer zlocin genocida ne zastareva.
Korisnikov avatar
By EnRage
Joj sto "volim" cuti ove sto su navodno patili u vrijeme socijalizma, pih...ako se sva patnja svodi na to sto se na ulici i u kafancugi nije mogla pjevati neka kvazi-domoljubna pjesma onda ti ljudi zaista nisu imali problema u zivotu. Budalastine o zabranama odlazak u crkvu necu ni da cujem, kamo srece da ta crkvena djubrad danas nije dobila krila i postala obicna korumpirana masinerija koja zeli sudjelovati u vlasti ne bi li dobila svoj komad bogatsva.

Genocid? Pojam "genocidan narod" ne poznajem, mislim da je potpuno besmislen jer ja ne zelim stajati iza necije krive politike i suludih odluka. Ako je predstavnik nekog naroda pocinio genocid, pocinio ga je u svoje ime i ime ideja sebi nadredjenih.

A ne znam sto je nasa Manon tako frustrirana rjecju "genocid" :lol: Kao da se nje osobno tice :D
Korisnikov avatar
By deran
Originally posted by EnRage
Joj sto "volim" cuti ove sto su navodno patili u vrijeme socijalizma, pih...ako se sva patnja svodi na to sto se na ulici i u kafancugi nije mogla pjevati neka kvazi-domoljubna pjesma onda ti ljudi zaista nisu imali problema u zivotu. Budalastine o zabranama odlazak u crkvu necu ni da cujem, kamo srece da ta crkvena djubrad danas nije dobila krila i postala obicna korumpirana masinerija koja zeli sudjelovati u vlasti ne bi li dobila svoj komad bogatsva.
:up: :up: :up:

Pravna definicija genocida
(uključujući diskusiju i značenja)
(English Version)

Međunarodna pravna definicija zločina genocida data u članu II i III Konvencije o spriječavanju i kažnjavanju genocida, iz 1948. godine

član II opisuje dva elementa zločina genocida:

1) mentalni element , znači "namjera da potpuno ili djelimično uništi nacionalna, etnička, rasna ili religiozna grupa kao takva, i

2) fizički element koji uključuje pet djela opisanih u sekcijama, a, b , c , d i e. Zločin mora uključivati oba elementa da bi se zvao "genocid".

član III opisan sa pet kažnjivih oblika zločina genocida: genocid, konspiracija, podsticaj, pokušaj i saučesništvo.

Dijelovi Konvencije o spriječavanju i kažnjavanju genocida

"član II: U ovoj konvenciji genocid znači bilo koji od ovih djela izvršenih za namjerom da se potpuno ili djelimično uništi nacionalna, etnička, rasna ili religiozna grupa, kao takva:

(a) Ubijanje pripadnika grupe (određenog naroda);
(b) Uzrokovanje teških tjelesnih i mentalnih povreda pripadnicima grupe;
(c) Namjerno podvrgavanje grupe takvim životnim uslovima koji prouzrokuju njeno potpuno ili djelimično uništenje;
(d) Uspostavljajuči mjere s namjerom spriječavanja rađanja u okviru grupe;
(e) Prinudno premještanje djece iz jedne u drugu grupu.

član III:

(a) Genocid;
(b) Plan za izvršenje genocida;
(c) Direktno i javno podsticanje na izvršenje genocida
(d) Pokušaj genocida;
(e) Saučesništvo u genocidu."

Diskusija:

Zločin je planirati ili podsticati na genocid, čak i prije nego što ubijanje počne ili pomagati izvršenje genocida: Djela zločina uključuju planiranje, direktno i javno podsticanje, pokušaj izvršenja genocida i saučesništvo u genocidu.

Kažnjiva djela Slijedeće su genocidna djela ako su počinjena kao dio politike da se uništi postojanje grupe (naroda):

Ubijanje pripadnika grupe uključuje direktna ubistva i djela koja izazivaju smrt.

Uzrokovanje teških tjelesnih ili mentalnih povreda uključuje izazivajuči traumu pripadnika grupe kroz široko rašireno mučenje, silovanje, seksualno nasilje, prinudjivanje na konzumiranje droge i sakaćenje.

Namjerno podvrgavanje grupe takvim životnim uslovima računajući da će uzrokovati uništenje tog naroda uključuje namjerno uskraćivanje izvora potrebnih za fizički opstanak grupe takvih kao što je čista voda, hrana, odjeća, stambeni prostor ili medicinske usluge. Uskraćivanje onoga što život znači može biti kroz oduzimanje žetve, blokiranja isporuke hrane, zatvaranja u logore, prinudno raseljavanje ili protjerivanje. ili

Spriječavanje rađanja uključuje nasilnu sterilizaciju, nasilni prekid trudnoće, zabranu brakova, dugotrajna odvojenost muškaraca i žena s namjerom spriječavanja rađanja.

Nasilno premještanje djece može biti direktnim prisiljavanjem ili zbog straha od nasilja, zatvaranja, psihološkog maltretiranja ili drugih vidova mučenja. Konvencija o pravima dijeteta definiše djecom osobe ispod 18 godina.

Genocidna djela ne moraju ubiti ili uzrokovati smrt pripadnika grupe. Uzrokujući teške tjelesne i mentalne povrede, spriječavanje rađanja i premještanje djece su djela genocida učinjena kao dio politike da se uništi postojanje grupe.

Zaštićene grupe:

Zakon štiti četiri grupe - nacionalne, etničke, rasne ili religiozne grupe.

Pod nacionalnom grupom se podrazumijeva grupa pojedinaca čiji identitet je definisan zajedničkom državnošću.

Pod etničkom grupom se podrazumijeva grupa pojedinaca čiji identitet je definisan zajedničkim kulturnim tradicijama, jezikom ili nasliječem.

Pod rasnom grupom se podrazumijeva grupa pojedinaca čiji identitet je definisan fizičkim karakteristikama.

Pod religioznom grupom se podrazumijeva grupa pojedinaca čiji identitet je definisan zajedničkom religijom, vjerovanjima, doktrinama, praktikovanjem ili ritualima.

Obično su ljudi rođeni u ove četiri grupe. Ove četiri grupe imaju zajedničke karakteristike po kojima su pojedinci najčešće rođenjem u grupi. Dok neki pojedinci mogu promijeniti nacionalnost, ili religiju ili čak usvojiti novi kulturni, etnički ili rasni identitet - obično ljudi ne mogu birati identitet grupe. U genocidu, ljudi su meta za uništenje ne zbog toga što su nešto uradili, nego zbog onoga ko su i šta su.

Grupni identitet je često izforsiran od strane počinilaca. Počinioci genocida učestalo prave grupne kategorije opasnijim ili kreiraju nove definicije i grupni identitet nameću pojedincu bez obzira kakav je njegov lični izbor tog pojedinca.

Značajni termini:

Zločin genocida ima dva elementa: namjeru i akciju. Namjera može biti dokazana direktno kroz izjave ili narečenja, ali češče, mora biti zaključena po sistematskom i koordiniranom djelovanju..

Namjera je različita od motiva. Šta god da je motiv za zločin (oduzimanje zemljišta, nacionalna sigurnost, teritorijalni integritet, itd.) ako počinioci počine djelo s namjerom da unište grupu, čak i dio grupe, TO JE GENOCID.

Fraza "potpuno ili djelimično" je važna. Počinioci ne moraju imati namjeru da unište cijelu grupu.i uništenje samo jednog dijela grupe (takvog kao što su njeni obrazovani pripadnici ili pripadnici koji žive u istoj regiji) je također genocid. Mnogi odgovorni zahtijevaju namjeru da se uništi priličan broj pripadnika grupe - masovno ubistvo. Ali pojedinac zločinac može biti kriv za genocid čak i ako ubije samo jednu osobu, sve dok zna da učestvuje u VELIKOM PLANU za uništenje grupe.

član II Konvencije je uključen bez izmjena u Rimskom statutu Međunarodnog suda za zločine kao član 6 i također i u Statutima Međunarodnih sudova za ratne zločine za Ruandu i bivšu Jugoslaviju.

- - -

Konvencije o spriječavanju i kažnjavanju genocida

Izraz genocid je prvi put upotrijebio jevrejski advokat u Poljskoj Rafael Lemkin 1943. na osnovu grčke riječi "genos" (rasa, pleme) i latinske riječi "cide" (ubiti). Ujedinjene nacije po Međunarodnom zakonu iz 1951. godine, genocid smatraju zločinom.

Sad vadite iz konteksta šta kome odgovara:ostrisekiru:
Korisnikov avatar
By Wilhelmina
Originally posted by erkondisn
Zabranjivano je ljudima da slobodno odlaze u crkvu i sve u vezi religije(zabrane se odnose samo na pravoslavlje - muslimani i katolici se nisu suocavali sa zabranama).
to ces isto cuti i kod mnogih hrvata sto se tice katolicke crvke :barf:

ali cinjenica je da je mogao u crkvu tko je htio. sto je najbolje fratri su u to vrijeme bili pristojni, ponekad i simpaticni, za razliku od vremena nakon 90te kad su postali povampirena i bahata djubrad koja ljudima i dalje soli pamet.
Nije postojala nikakva zabrana vezana samo za pravoslavlje. Moj je pradeda bio pravoslavni pop i od tog popovanja je iskolovao troje od petoro dece. Nikad niko nije imao nikakvih problema, slavio se i Bozic i Uskrs i krsna slava, na proslave su dolazili i katolici i muslimani i Jevreji i kod njih se islo. Ljudi su se vise postovali. I vise su postovali obicaje.
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!