Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Zdravo, živo!

Moderator: IriS

Slika

Hepatitis tipa C, koji se prenosi putem telesnih tečnosti i gotovo ne prouzrokuje simptome, sve je veći problem među gej populacijom!

Istraživanja pokazuju da devet od deset osoba koje su zaražene hepatitisom C, čak ni ne znaju da su inficirane ovom bolešću.

Na žalost, za razliku od druga dva tipa hepatitisa A i B, vakcina protiv hepatitisa C još uvek ne postoji!

Najčešći način prenosa jeste nezaštićeni seksualni kontakt, zatim preko krvi, pljuvačke i mokraće, čak i korišćenjem četkice inficirane osobe. Virus se izuzetno lako prenosi sa jedne na drugu osobu!

"Najrazorniji je tip hepatitisa i upravo zato što ne postoje izraženi simptomi posle dužeg vremena može izazvati cirozu jetre, rak jetre i na kraju dovodi do smrti. Sve do nedavno se samtralo da se Hepatitis C može preneti jedino putem krvi, međutim to je bilo potpuno pogrešno", kaže Will Nutland predsednik britanskog udruženja "Promocija zdravlja".

Jedina zaštita protiv Hepatitisa C jeste kondom i rano otkrivanje. Srećom, lekari sada imaju testove koji proveravaju prisustvo hepatitisa C u rastvorima krvi.
By ~ Le Saint X ~
Hmmm...ako i pljuvackom moze
to jest poljubcem
i ako 9 od 10 ima hepatitis C

........

onda...

zakljucak se sam namece
Korisnikov avatar
By gneeebo
Originally posted by Renoir

i ako 9 od 10 ima hepatitis C

dakle:
Originally posted by ForeverYoung
devet od deset osoba koje su zaražene hepatitisom C, čak ni ne znaju da su inficirane ovom bolešću.
By ~ Le Saint X ~
a stani....

a str8eri kao nemaju?!?!?

hepatitis C
napada samo pedere???!!!

gneeebo... ne razumem tvoj citat:psiholog:
Korisnikov avatar
By gneeebo
nema 9 od 10 hepatitis C kako si ti procitao, nego 9 od 10 koji su vez zarazeni, ne znaju da ga imaju. :trep:
By J...
Hepatitis C je mnogo zarazniji nego HIV i u opasnosti da se zaraze su na zalost svi koji mesaju telesne tecnosti sa zarazenom osobom, nije bitno da li su strejt ili gay.
Korisnikov avatar
By gneeebo
pa da, u tekstu ne pise nigde da od toga obolevaju samo gej osobe, samo pise da je to rastuci problem u gej populaciji...
Korisnikov avatar
By 2Q2Bstr8
HCV je dodatno zeznut zbog nemogućnosti izlečenja, može se donekle držati pod kontrolom lekovima, ali to traži da bude dijagnoziran na vreme. s druge strane, iako sporije, jetra i dalje propada.

ništa bez kondoma, u svakom slučaju. i redovno testiranje, baš kao i uvek. :)
Korisnikov avatar
By KiWi

ja znam da nemam :) bio na ultrazvuku u martu, kaže doktor lepšu jetru skoro nije video :D
Korisnikov avatar
By Zibro
U jbt kivi sav si lep

sta da vam kazem momci protiv B vakcinacija OBAVEZNO , a za C jbg ... koga strefi strefi , ima i gorih stvari u zivotu:wink2:
Korisnikov avatar
By Adenim
Posle ovakve informacije zaista je ok da se pre nekog odnosa traze rezultati testa.
Ovo istrazivanje je bas frustrirajuce. Sada razmisljam sta ce tek da otkriju jos.... Uvek neko sranje.
Korisnikov avatar
By Adenim
sad bas pogledah na netu, nisam ni znao sta je to. E, sa tim cu se sada tripovati.
Korisnikov avatar
By Morgan Le Faye
Jeste josh samo da tipovi pocnu nositi plastichne kese koje ce trpati u usta da bi se sigurno ljubili.
Korisnikov avatar
By 2Q2Bstr8
evo uradih mali research. pa kaže...

HVC je veoma sklon promenama, pa se teško leči, ali propada za kratko vreme u spoljnoj sredini, osetljiv na organske rastvarače i potreba je velika količina virusa da dođe do infekcije. pošto ima više podtipova virusa, moguće je da jedna osoba istovremeno oboli od više tipova HCV, što otežava lečenje. može se preneti putem svih telesnih tečnosti, ali ne i vazduhom, posebno je opasno tetoviranje, zbog neodgovarajuće opreme za sterilizaciju tet igala u salonima.

inkubacija je u proseku 7-9 nedelja, veoma često (preko 95%) se infekcija registruje u hroničnoj fazi, 60% oboleih su IV narkomani, a u SCG ima oko 1-2% inficiranih.

infekcija se uglavnom otkriva slučajno i to u hroničnoj fazi, jer manje od 20% inficiranih ispoljava simptome. dijagnozira se ELISA testom, a potvrđuje se PCR-om.

HCV napada ćelije jetre i izaziva imunološku reakciju organizma, tako da zapravo organizam napada i uništava ćelije sopstvene jetre stvarajući ožiljke (ciroza). ako se ne leči, HCV može da dovede i do pojave raka.

leči se interferonima, uspešnost je 25-70%, a procenjuje se PCR-om, tj. kad virus postane nedetektivan, osoba se proglašava izlečenom. to znači da je oštećenje jetre zaustavljeno, a da osoba nije više infektivna ni za koga. lečenje traje 6-12 meseci, a osoba koja je imala/ima HCV ne može da bude davalac organa.

nema vakcine, pa su mere prevencije: testiranje krvi, prevencija IV narkomanije i upotreba kondoma.
By XanaX
Hepatitis tipa C, koji se prenosi putem telesnih tečnosti i gotovo ne prouzrokuje simptome, sve je veći problem među gej populacijom!
Najčešći način prenosa jeste nezaštićeni seksualni kontakt, zatim preko krvi, pljuvačke i mokraće, čak i korišćenjem četkice inficirane osobe. Virus se izuzetno lako prenosi sa jedne na drugu osobu!
Može se prenijeti tjelesnim tekućinama, ali ONIM KOJE SU VEĆ kompromitirane KRVLJU! (npr. mala količina krvi u pljuvački i sl.).

Dakle, ne trebate nosite srednjovjekovne maske za obranu od kuge na dejtove...

HCV prenosi se KRVLJU (ali lakše nego HIV, pa stoga i cijela priča o mogućoj infekciji HCV-om putem dental flossa etc...)

ANALNI ODNOS jest rizičan (bez kondoma, naravno) za prijenos HCV-a, ali ŠERANJE IGLI daleko je opasniji izvor zaraze (Egipat, cijepljenje, 19...?)
"Sve do nedavno se samtralo da se Hepatitis C može preneti jedino putem krvi, međutim to je bilo potpuno pogrešno", kaže Will Nutland predsednik britanskog udruženja "Promocija zdravlja".
ovaj, HCV quasispecies sam i klonirao i svašta radio, ali... što je drugi način prijenosa ako ne krvlju, moj Wille?
Korisnikov avatar
By Dirrty
Isto su takve polemike vodjene i oko HIV-a... da li i koliko se nalazi u ostalim telesnim tecnostima pored krvi... i na kraju se upravo doslo do zakljucka da mozda i postoje minimalne kolicine virusa u tome... ali da je to toliko neznatno da je potpuno bezopasno.

Za HIV cuh da je potrebno 4 litre pljuvacke da popijes da bi se zarazio od toga... tako da su takve tvrdnje potpuno smesne.

Sto se tice pominjanja chetkice za zube, pa naravno da je potrebno koristiti svoj pribor... usba duplja je jako osetljiva, da ne pominjemo pojedinacno desni i zube.
Ali to nema veze sa pljuvackom, vec sa krvlju.

Sve ui svemu, to su ti sve rizici danasnjeg zivota i jbg... kako je sudjeno... ionako se sumnja da ce covecanstvo izdrzati jos 100 godina...

A vezivanje tog problema iskljucivo za gay populaciju je pogresno.
By ~ Le Saint X ~
Originally posted by Adenim
Posle ovakve informacije zaista je ok da se pre nekog odnosa traze rezultati testa.
Ovo istrazivanje je bas frustrirajuce. Sada razmisljam sta ce tek da otkriju jos.... Uvek neko sranje.
Da, bas frustrirajuce

Ajd da se teshim sto sam pre nedelju dana zbog lekarskog uverenja morao da radim sve moguce testove i sve je okej
i kako se od tada nisam spajao ni sa kim onda sam
still in the clear
:)

Ma...
Korisnikov avatar
By XerYuS
Originally posted by Renoir
a stani....

a str8eri kao nemaju?!?!?

hepatitis C
napada samo pedere???!!!
:up:

Ja sam bio pre mesec dana na analizama :mucka: (HIV, HVA, HVB, i HVC) posto sam se na poslu ubo sa krvavom iglom. I cist sam : :hail2: . I dobio sam vakcinu protiv HVB-a. ali za HVC ne postoji
Korisnikov avatar
By ::fy::
Originally posted by XanaX
Može se prenijeti tjelesnim tekućinama, ali ONIM KOJE SU VEĆ kompromitirane KRVLJU! (npr. mala količina krvi u pljuvački i sl.).
To prosto nije jedini način prenosa kako se do sada smatralo. I ne radi se o nekoj novoj pretpostavci koja još nije dokazana, već o potpuno prihvaćenoj tezi.

Na seminaru koji su nam držali doktori Gradskog zavoda za kožne i venerične bolesti, kao način prenosa pomenute su SVE telesne tečnosti, kao i pljuvačka. Taj podatak se nalazi i u brošuri Ministarstva zdravlja namenjenoj MSM populaciji!
Korisnikov avatar
By 2Q2Bstr8
to je informacija koju i ja imam, da je virus dokazan u pljuvački i u svim telesnim tečnostima, pa je moguća i horizontalna transmisija.

ono što je činjenica je da u oko 20% svih slučajeva HCV infekcije nije moguće otkriti njeno poreklo, dok za seksualni put širenja ne postoje procene i HCV nije svrstan u seksualno prenosive bolesti. čak je i rizik da neko dobije HCV seksualnim putem mnogo manji nego rizik od HIV-a.

tako da su u najvećem riziku od HCV-a IV narkomani, osobe koje su primale krv pre uvođenja obaveznih testova početkom 90-ih, osobe na dijalizi, dijabetičari...

(ovo su sve podaci iz 2004. godine)

edit: podaci su sa novosadske Klinike za infektivne bolesti i Instituta za infektivne i tropske bolesti iz Beograda.
By XanaX
NAČIN PRENOŠENJA

KRVLJU ( “ubodna rana”ili oštećenje sluznice)
• NE socijalnim kontaktom

• spolni odnos bez zaštite -2-5% (?)
• s majke na dijete - 2-5% (?)

• do 1993. – transfuzija krvi i krvnih pripravaka

• danas:
– IV drug use
– profesionalno oboljenje
– promiskuitetni spolni život bez zaštite
– rizik - invazivni medicinski zahvati (hemodijaliza, endoskopija)
– rizik - piercing, tattoo, zubar i sl.

– SMANJEN - 1 usage needles, desinfection

(Liver Unit, Hospital Clinic, Barcelona, Spain - 2008.)
Korisnikov avatar
By deželaš
2Xanax - meni teta-stručnjakinja reče da se C prenosi krvlju, ali i sa krvlju na kožu odnosno sluzokožu i da može da opstane u spoljašnjoj sredini i do pet dana :wtf:

Navela je kao primer odlazak kod manikira, koji je pre dva dana sekao zanoktice osobi oboleloj od HCV-a, i sečom tvojih noktiju tebe zarazi ako makazice nije dobro sterilisala.. Pošto je teta bila veći hipohondar od mene samog, a pošto o tom hepatitisu nigde poštena precizna informacija, daj reci šta ti znaš..
Korisnikov avatar
By Zonche!
Ja bih se vakcinisao protiv hep B, better safe then sorry...
Gde to moze tako volonterski da se uradi? :lol:
I na koliko se to vakcinise?
Korisnikov avatar
By Kiborg
Currently, HCV is predominantly transmitted by means of percutaneous exposure to infected blood. In developed countries, most new HCV infections are related to intravenous drug abuse. The screening of blood donors for HCV antibody since 1990 has decreased the risk of transfusion-associated HCV infection to less than 1 case in 103,000 transfused units. With the use of more sensitive assays, such as polymerase chain reaction (PCR), Stramer et al reported in 2004 that the risk of acquiring HCV from blood transfusions is estimated to be 1 in 230,000 donations.3 The newer assays have decreased the window after infection to 1-2 weeks.

HCV may also be transmitted by means of acupuncture, tattooing, and sharing razors. Needlestick injuries in the health care setting result in a 3% risk of HCV transmission, but, according to Rischitelli et al in 2001, HCV prevalence among health care workers is similar to that of the general population.4 Nosocomial patient-to-patient transmission may occur by means of a contaminated colonoscope, via dialysis, or during surgery, including organ transplantation before 1992. Yeung et al reported in 2001 that uncommon routes of transmission of HCV, which affect less than 5% of the individuals at risk, include high-risk sexual activity and maternal-fetal transmission.5 Co-infection with HIV type 1 appears to increase the risk of both sexual and maternal-fetal transmission of HCV. Casual household contact and contact with the saliva of those infected are inefficient modes of transmission. No risk factors are identified in approximately 10% of cases.

Izvor: http://www.emedicine.com/med/topic993.htm
Korisnikov avatar
By AngraMaina
Originally posted by Superstar!
znam da moze u klinickom centru za pare (oko 1200 din tako nesto), na imunologiji, u jovana subotica

inace hep c je imao jedan drug (taj se :fuck: s kim stigne), preziveo je ali se ziv isprepadao. zakacio jer nije uvek koristio kondom
Originally posted by deran
Originally posted by Superstar!
http://www.gay-serbia.com/zdravlje/std- ... /index.jsp
lepi ti tekstovi s americkih sajtova, a kad treba naci gde se to zapravo obavlja na klinickom centru u bgd mogu ruke da ti se osuse okrecuci telefone.
Korisnikov avatar
By Modesty
Nisam mogla baš sve detaljno pročita jer ste puno pisali o ovoj temi,
pa i ja da nešto kažem jer je to oblast na kojoj sam radila a i sama imala hepatitis B(prije 18g)

Istina je da se hepatitis prenosi dosta lekaše od HIV/ADIS na načine na koje ste naveli.

Najrizičnije grupe su:

Injekcioni korisnici,sex workerice,gay populacija(muški)romi,zdravstveni radnici.

Hepatitis C je recimo vrlo opasna blest jer joj se dugo ne vide simptomi,lijek sad već postoji ali je to katastrofa od ljičenja:INTERFERON PEGAZUS...prvo dugo traje a drugo ima odvratne nus pojave taj lijek:kostobolja,konstantno povišena temperatura,nervoza...ovisno koju količinu lijka treba uzima i da napomenem,taj lijek je još uvijek u eksperimentalnoj fazi i imam prijatelje kojima se C opet vratio i posle liječenja.
To je čista tlaka,odricanje od raznorazne hrane,svog alkohola.....kratko rečeno,na neki način zapečačen život(za gurmane i one koji vole koju kapljicu)

Ja ne znam kakav je seks sa kondomom jer spavam sa ženama i to samo sa svojom ženom ali vjerujem da se na to može navići i živjeti bezbjedno.

Zipa momci,nije zajebancija.
U javnosti se ne smije ni objaviti točan broj oboljelih i zaraženih od HIV/ADIS a i hepatitisa C..ali se zna da je zaraza u porastu.
Korisnikov avatar
By deran
Originally posted by AngraMaina

http://www.gay-serbia.com/zdravlje/std- ... /index.jsp

lepi ti tekstovi s americkih sajtova, a kad treba naci gde se to zapravo obavlja na klinickom centru u bgd mogu ruke da ti se osuse okrecuci telefone.
Ja nisam znao da je to američki tekst,i to nije mnogo ni važno-ista stvar je i kod nas.

Vakcina se zove Euvax B,postoje pedijatrijske doze,i doze za odrasle.Ove druge koštaju oko 800 dinara,primaju se tri.Obavezne nisu(za odrasle)te se uglavnom i kupuju.

Inače,možda prođe žvaka u Zavodu (u slengu ZAHOD) za Epidemiologiju da si se ubo na iglu dok si izbacivao smeće,na bazenu etc.

Govorim za Opštinu Kikinda!:cvetduga:
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!