Originally posted by SUNNY GIRL
e cao ljudi...
vidim da dosta vas zna svakakve informacije o radu u prosveti i tim konkursima i prijavama i svim tim stvarima pa sam htela da vas pitam par stvari. ovako, ja uskoro zavrsavam opstu lingvistiku na filoloskom i cula sam da posto sve strane jezike slusamo 2 godine (u mom slucaju latinski, ruski i engleski), to valjda znaci da imam "prvi sertifikat" i da na osnovu njega mogu da predajem latinski u gimaziji i srednjoj a ruski i engleski u nizim razredima u osnovnoj, pa sam htela da vas pitam da li je to tacno, kao i da li moram da diplomiram ili mogu da budem i apsolvent, a ako je sve to tacno, kako da se prijavim, da konkurisem, gde i kako , i kako sve to uopste izgleda....
hvala unapred...
p.s. naglasavam da ja taj posao ne bih radila dozivotno, nego maximum par godina, 2-3, dok ne nadjem nesto konkretno, "u struci", sto bi rekli...
Za opštu lingvistiku ne znam šta može da se predaje... postoji neki zakon koji kaže ko šta može da predaje (verovatno u nekom od službenih glasnika) ali ga ja nemam niti me je baš mnogo zanimalo pošto imam diplomu opšte biologije pa je jasno da mogu da predajem samo predmet biologija ali ma u kojoj školi. Tako da to treba tamo videti u tom glasniku.
(btw dobra je taktika da se pogleda neki od već postojećih oglasa jer tamo često piše koja stručna sprema je teoretski moguća za to radno mesto)
Apsolventi koliko sam shvatio ne mogu zvanično da rade kao nastavnici (zvanično = po konkursu) pošto nemaju nikakvu diplomu sem srednjoškolske, nego to ide preko nekih unutarškolskih odluka (izvećaju i naprave neki papir kao privremeni ugovor). Nisam siguran kako se računa plata u tom slučaju.
Do posla se dolazi preko veze, ili ako su baš očajni da popune to mesto jer niko neće tu da radi* onda oni vuku svoje veze da im taj neko nađe nekoga da popuni mesto.
*npr. škola ima lošu reputaciju zbog slabih đaka i/ili huligana (baksuz-dece) i nalazi se bogu iza nogu u nekoj nedođiji
Konkursi glase npr. "Škola (ime škole) proglašava radno mesto za nastavnika (npr.) ruskog jezika za 60 odsto radnog vremena na određeno vreme do šest meseci, probni rad od tri meseca". E pa ovaj deo "proglašava radno mesto" u stvari znači da je taj koji kod njih već radi jedno vreme (u ovom slučaju tri meseca) i koji je uspeo da ne stane na žulj moćnicima sada takođe ispunjava i zakonske uslove za to radno mesto.
Dakle konkurs dolazi tek kada se aklimatizuješ u čoporu i postaneš "jedna od njih".
* * *
btw ovo mi je posle palo na pamet. Plata zavisi od fonda časova. Onaj ko ima samo šest odeljenja đaka dobija samo 60 odsto plate