Rezultati glasanja su zaista impresivni, i (mislim da se ponovo) pitam koliko je ljudi glasalo zato sto je procitalo temu i ima misljenje ovakvo, a koliko zbog licne netrpeljivosti prema Statusu?
Ja umal` da kliknem kad je tema pocela i da glasuJem za Statusa, ali posto nisam temu procitala, ne mogu da dam glas. Toliko sam objektivna, da ne zelim da zbog toga sto mi se Status generalno ne svidja, glasam za njega. Nije bilo lako, ali uzdrzala sam se
Salu na stranu, zanimljivo, ali sve sto je QDF rekla, dobro je rekla. Ova tema nema potrebe da se ovoliko razvlaci-meni ne smeta, ali PUTEM NJE su mnogi, mnogi (koliko ono bese citanja-1800 i nesto?), saznali sta se dogodilo, iako je tema brzo sklonjena, i pola ljudi ovde ne bi ni znalo o cemu se tacno radilo, i sad pola od tih pola ljudi moze biti sklono da misli to isto o Statusu. Jako los marketing jedne uzasne teme i jednog uzasnog ponasanja :dno_dna:
Ja prva nisam uopste ni na jednoj temi zadnjih dana primetila da se nesto izmedju njih desava/zakuvava, valjda nisam ulazila u te teme ili nisam bila tu, ali u OVOJ saznadoh za tu nesrecnu pricu.
Ja radim za Hiv+ ljudima, i meni je toliko normalno da su svuda u mojoj blizini, da mi neko eventualno saznanje da je neko Hiv+ ne igra nikakvu ulogu; nije mi skandalozno, nije mi intrigantno, nista, dok je mnogim zlim ljudima to saznanje predmet traca, ponizavanja i prozivanja........Eeej, ljudi, pa da znate vi samo kako su Hiv+ ljudi osetljivi na otkrivanje svog statusa!!! SVI do jednog su osetljivi na to, i sramota je i ispod svakog ljudskog dostojanstva nekoga tako otkrivati (ovim ne govorim da ga Status ima, nego za one koji ga imaju), pa cak i insinuirati.
Lepo je Unic0rn rekao tamo, na drugoj temi.
Ispricacu vam jednu pricu: jedan nas korisnik, Hiv +, a sada ima i Aids, je poceo da radi/volontira sa nama. Imamo ih vise i oni nisu volonteri, vec se zovu aktivisti. Razlika je u tome sto oni nisu prosli nikakvu medicinsku ni psiholosku obuku, vec su prosto osobe koje zive sa Hivom i Aidsom, i volontiraju kada treba pomoci drugim korisnicima razgovorom ili da odu do doktora, do apoteke sa njima i uopste, sve sto im je potrebno; to radimo i mi, ali aktivisti samo to (nije "samo", ali ima mnogo toga sto mi radimo, pa zato kazem da oni samo rade to)
Elem, taj nas kolega-aktivista je jedan dan odozgo sisao dole gde radimo (negde je nesto nosio upravi), a dezurni volonter je imao posetu jednog drugog Hiv+ korisnika, i razgovarali su. Ovaj je usao, i taj volonter govori ovome sto sedi:"E, i to je nas korisnik" implicirajuci direktno da i ovaj ima Hiv-a taj nas kolega-aktivista ni u snu nije zeleo da podeli tu informaciju, BEZ OBZIRA sto je to u "nasoj kuci" i sto su svi koji dolaze Hiv+; naprosto, to je smatrao delom svoje intime, i isto tako da on jedini ima pravo da odluci kome ce reci za svoj Hiv status, a kome ne. U ovoj situaciji je volonter otkrio njegovu intimu, a tom drugom korisniku je isto tako `ladno moglo pasti na pamet da se to tako brblja okolo, sto NEMA POJMA sa pravilima organizacije i nasim ponasanjem (potpisali smo i Eticki kodeks)! Ja sam bila sokirana, mnogo sam sa njim razgovarala, citavu svoju smenu, i ne sluteci da ce mi se to "pisati" kao rad, pruzala mu psiholosku podrsku (za sta smo i obuceni, i specificno bas za Hiv i Aids), sto se kasnije tamo negde visoko cenilo (a ja sam samo radila ono za sta i jesam tamo).No, to nije bitno.
Uglavnom, taj specificno volonter je bio poslednja osoba kojoj bi se tako nesto moglo omaci; on je inace perfekcionista, angazovan, politicki korektno se izrazava, pazi na diskriminaciju, ma sve, sve.....pravo je cudo da je takva uzasna stvar od njega potekla. Cudo nevidjeno, slobodno mogu da kazem; za njega bi se svi zakleli da mu se ne moze desiti takva brzopletost i glupost.
Anyway, povredjen i razocaran, obratio se meni kad su svi otisli i zaista mu je bilo tesko i bolno-ta on pokusava da se pomiri sa saznanjem da ima hiv manje od godinu dana! Jak je, ali nije mu lako jos uvek, jos uvek ga boli to saznanje i da vam ne pricam da stalno prolazi kroz svoj privatni pakao....Pricali smo satima. Resili smo stvar tako sto je on rekao da ce direktno zamoliti doticnog da to vise ne cini i da ce mu reci koliko ga je to pogodilo, ali steta je vec ucinjena, njegova intima je narusena. Sad ce jedno vreme provesti boreci se u sebi i sa ovim dogadjajem, povrh svih drugih.
........
Hocu da kazem, ljudi koji zive sa Hivom i Aidsom su JAKO, JAKO osetljivi na tu pricu i ne pricaju je svakome, pa cak i ako znaju da i sagovornik ima isto to. Oni paze i biraju kome ce to i kako saopstiti jer je diskriminacija ogromna, odbacivanje i neprihvatanje tih ljudi je SVEPRISUTNO, i prosto ne biste verovali cemu su oni sve izlozeni ........
Zato ova tema postaje degutantna, ona je nista drugo nego nastavak Status-Bananica price, i ja sam uistinu morala da svojim pricama i primerima ukazem na to koliko je to pogresno, odvratno i neljudski. Ova tema nije pomogla ni Statusu ni Bananici, cak je jednom od njih i odmogla (setimo se Unic0rnove price). Ja zelim da kroz ovu pricu provucem i medju vas svest o tome sta znaci imati Hiv (e, sad opet, nije u redu da ja kazem kako JA to znam-to jedino mogu da znaju oni koji ga imaju, a ja da pretpostavim iz njihovih prica i iskustava), i kako se ovakvim glupim natezanjem ne cini dobro nikome, najmanje osobama koji ga imaju.
Nemojte ni sekunde zaboraviti da na ovom Forumu borave osobe sa Hivom i Aidsom, ako vec niko nece da misli na prozvanog u ovoj temi (imao on ili ne).
.....