Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Zdravo, živo!

Moderator: IriS

svi pričaju o tome da je kondicija dobra za zdrav život.
dobra je za srce.

ali zašto?

šta se to dešava u organizmu osim prijatnog umora posle vežbanja i jačih i zategnutih mišića (al ovo poslednje je samo estetika)?
Korisnikov avatar
By jukie
Pa jači mišići će sutra lakše reagovati na neki manji napor, tj. neće se osetiti da je taj manji napor teško izvesti. Zato neće biti potrebno da zaduvan sediš nekoliko minuta pošto si se popeo uz stepenice.
Naravno, oni koji su u dobroj kondiciji nemaju viška sala koje se otrembesi i kada ga imaš onda treba više da se mučiš da se okreneš na drugu stranu ili da trčiš za autobusom, jer ti centar mase preteže napred (ja sam jednom tako pao pa sam posle dve nedelje šepao kao doktor Haus).
Kada si u dobroj kondiciji možeš da zujiš okolo i da brže stižeš od mesta A do mesta B i samim tim da uradiš više posla za isto vreme i isti posao za kraće vreme (a i nećeš morati da se zaduvaš pa da deset minuta sediš da dođeš sebi). A kada uradiš sav posao na vreme neće da viču na tebe kako si spor i niškoristi, niti će da ti se rugaju, pa ćeš biti pod manjim stresom i lakše ćeš da spavaš noću i da se odmoriš.
Korisnikov avatar
By KiWi

Više mišićne mase = Manje masnih naslaga
Manje masnih naslaga = Brži metabolizam
Brži metabolizam = Brža detoksikacija organizma
Brža detoksikacija organizma = Manja osetljivost na boleštine, jači imuni odgovor kod infekcija i shodno tome duži život bez komplikacija

tako su meni objasnili :D
Korisnikov avatar
By Kiborg
Ali i:

Brži metabolizam > veća potrošnja kiseonika > veća produkcija kiseoničkih radikala > veći oksidativni stres > brže starenje i ostale posledice oksidativnog stresa

It makes you wonder :)
Korisnikov avatar
By Zoe
E, i ja sam se pitala bas.........

Inace, moj sadasnji status: bez kondicije.
By J...
Kondicija zavisi i od fizickih potencijala osobe. Nisu svi jednako jaki bez obzira koliko vezbali.
Korisnikov avatar
By Dirrty
Originally posted by Kiborg
Ali i:

Brži metabolizam > ... > brže starenje

:shok:

Inace, da li ste sigurni da kondicija odnosno kolicina masnih naslaga utice na brzinu metabolizma?

Zar se mi ne radjamo sa sporim/brzim metabolizmom?

:uplasen:
Korisnikov avatar
By jukie
Znaš kako, ja sam stvoren sa širokim kukovima i ramenima. Razvučen sam u širinu kao jpg slika u opciji Paint, dok su drugi ljudi razvučeni u visinu kao jpg slika u opciji Paint. Zato na nas ne može da se primeni isto računanje BMI indeksa, jer ja ustvari nisam ovoliko visok koliko jesam nego sam ustvari viši, samo je moj gradivni materijal razvučen u stranu a ne na gore. I kada su mi se od restriktivne dijete videle sve kosti karlice, moj BMI je bio "normalan". E tada sam prestao da budem na restriktivnoj dijeti. To i sendviči od belog hleba i paradajza.
Korisnikov avatar
By Sunce
U zdravom telu, zdrav duh. Eto zbog cega.

Kondicija ne mora da ukljucuje ubrzavanje metabolizma. Brzina metabolizma zavisi i od mase i od povrsine tela: sto je manja masa, a veca povrsina, to je metabolizam brzi.

Nekome je brzi metabolizam optimalan, a nekome je previse brz.
Korisnikov avatar
By Loren
Koliko sam do sada saznao, kondicija odrzava tonus misica i oni se bolje prokrvljuju, pa je tako bolji metabolizam. A takodje se stvaraju i hormoni koji povecavaju dotok kiseonika u organe i hormoni koji pozitivno uticu na sam nervni sistem.
Korisnikov avatar
By Sunce
Tacno, luce se materije koje pozitivno uticu na opste stanje, pa i duh. :duh:
Korisnikov avatar
By Morgan Le Faye
Jedino shto je zaista korisno a da nije vezano za estetiku.
Jeste jachanje kostiju, ko trenira boks (primer) stalno je izlozen mikro lomovima kostiju shake, koji za rezultat imaju i do 20x jache kosti nego osoba koja nije fizichki aktivna.
Korisnikov avatar
By Sunce
'bem ti boks. Pa treba ti kondicija: hoces keks - ima da riljas, hoces u kupovinu - ceka te maraton, hoces gej zurku - adaptiraj se na nedisanje, hoces na forum - isprsi guzicu.
Korisnikov avatar
By Dirrty
Ma to sve stoji... mene samo zanima to u vezi starenja! :uplasen:

Imam jako brz metabolizam, pa zato pitam... :rida:
Korisnikov avatar
By Kiborg
A u čemu se ogleda ta brzina tvog metabolizma?
Korisnikov avatar
By Dirrty
Sve radim brzo... sve! :lol:

Jedem ko stoka veoma cesto... ni gram viska...
Svaki obrok posle pola sata-sat najcesce zavrsi u wc skoljki... i slicno...
Korisnikov avatar
By Blady
Volim da sam u kondiciji, osecam se bolje i zdravije....
Mnogo mi je lakse neke stvari da radim, a i tome tezim....
btw i fizicki postanem zadovoljna... a i psihicki osecam rasterecenje...
Korisnikov avatar
By Kiborg
Originally posted by Dirrty19g
A jel ti stvarno misliš da je ono što završi u šolji pola sata posle jela, baš to jelo koje si ti pojeo pre tih pola sata :hmm:
Korisnikov avatar
By Sunce
Aman Dirty pa koliko ti imas godina? Normalno je da u tim godinama jos rastes. Sacekaj tridesete.
Korisnikov avatar
By Dirrty
A jel ti stvarno misliš da je ono što završi u šolji pola sata posle jela, baš to jelo koje si ti pojeo pre tih pola sata :hmm:
Najcesce da.
Ne kazem bas uvek, ali da.

Mislim meni je to cool jer mogu da jedem uvek i otprilike koliko hocu... :lol:
Korisnikov avatar
By jukie
Svaki obrok posle pola sata-sat najcesce zavrsi u wc skoljki
A jel ti stvarno misliš da je ono što završi u šolji pola sata posle jela, baš to jelo koje si ti pojeo pre tih pola sata
Najcesce da. Ne kazem bas uvek, ali da.
To lako može da bude moša...
Npr. ako stalno jedeš jednu istu vrstu hrane, sigurno će ti kroz pola sata-sat izaći ostatak od te iste vrste hrane ali ne od tog istog obroka... (moja mama sve kuva u onim ogromnim šerpama (pasulj, paprikaš itd) pa se jede po tri dana dok se ne pojede).
Ja sam isto primetio da ako jedem supu/čorbu, kreće da izlazi retkiš.

E onda sam nenamerno napravio par eksperimenata sa aktivnim ugljem. Tj. ako popiješ tableticu uglja uz neko jelo, taj obrok kad se prevari izlaziće ravnomerno crn. E pa crna boja se pojavljuje tek sutradan iako je u međuvremenu uvek izlazilo sa konzistencijom prethodnog obroka. Mislim da postoje neki receptori koji osećaju kada uneseš čorbastu hranu pa kažu "ispuštaj višak vode".
Korisnikov avatar
By Kiborg
Elem, jukie, lepo si to primetio, a još bolje si i sproveo taj experiment ;)

Dirrty, to što te potera posle obroka je ono što si jeo prethodnog dana. Sadržaj se kroz creva kreće jako sporo, od osobe do osobe zavisi koliko, ali sasvim sigurno ne može da prođe desetak i kusur metara creva za pola sata.
Da ne ulazim sad mnogo u fiziologiju, ali od želuca pa do debelog creva sve je povezano prekih nervnih spletova koji praktično predstavljaju jedan zaseban, tzv. gastroenterički nervni sistem ili skraćeno GENS. Taj sistem ima čak više neurona nego cela kičmena moždina. Poenta je u tome da kada ti pojedeš nešto, rastezanje želuca pokreće dodatne peristaltičke talase (to znači da se crevo naizmenično sužava od početka ka kraju i pomera sadržaj unapred) kako bi se oslobodilo mesto za hranu koja dolazi iz želuca i koja će polako u narednih 2-3 sata da se oslobađa iz njega u dvanaestopalačno crevo. Dakle, kada taj talas stigne do debelog creva, povećava se pritisak u ampuli rektuma (to je proširenje 10-12 cm od analnog otvora u kojem se sakuplja feces) usled pristizanja novog sadržaja i kontrakcije (stezanja) zida. E sad, kada pritisak u ampuli rektuma dostigne određen iznos, pokreće se takozvani defekacioni refleks, odnosno jake izolovane kontrakcije završnog dela debelog creva koje mi osećamo kao nagon na pražnjenje. I tu dolazimo do poente cele priče. Vrednost pritiska, odnosno količina sadržaja potrebna da se pokrene defekacioni refleks razlikuje se od čoveka do čoveka. Kod tebe je to očigledno nešto manja vrednost čim trčiš u wc posle svakog obroka. Kod nekog se to dešava jednom dnevno, tačno u određeno vreme, kod nekog jednom u dva dana. Dakle, nije reč o brzini kretanja hrane kroz digestivni trakt (mada u nekim situacijama i to ima neku ulogu) već o osetljivosti rektuma na istezanje.

Verovatno nisi ništa razumeo, ali nema veze :) Potrudio sam se da maksimalno uprostim stvari i izbacim stručnu terminologiju jer je priča prilično komplikovana. Meni je dobro došlo malo ovo podsećanje na neke osnovne stvari iz fiziologije :)
By J...
Ja mislila ovde se prica o kondiciji kad ono........

Brz metabolizam nema veze sa brzinom stomaka, vec sa brzinom sagorevanja secera u krvi.
Korisnikov avatar
By Kiborg
Da, otišli smo malo u off :lol:

Inače, objasni mi malo tu drugu rečenicu, ništa mi nije jasno.
By J...
Ako telo brze trosi ugljene hidrate (secer) iz hrane, imace vise energije a manje masnih naslaga i obratno. Jednostavno, covek se brze istrosi energetski.

A kada bi samo lezao i jeo, ne bi se "trosio" vec bi se ugojio.

E sad, pretpostavljam da je kod nekoga taj proces trosenja ugljenih hidrata brzi, kod nekog sporiji bez obzira na njihovu fizicku aktivnost. Jednostavno, svaciji organizam je drugacije programiran.

Naravno svaka fizicka aktivnost taj proces moze da ubrza, iako individualne razlike ostaju.

Nisam ni ja sad previse upucena u ovo, ako naidje neki medicinar, verovatno ce bolje objasniti.
Korisnikov avatar
By Dirrty
@Jukie

Retko kada jedem isto jelo 2 dana za redom... a i u stolici se bas ne vide svi ostaci nesvarene hrane :lol:

@Kiborg

Ali svejedno... sve i da mi sadasnji obrok progura prethodni... opet bih rekao da je to do sta brz metabolizam... i zbog toga samo zelim da to nema nikakve veze sa ubrzanim starenjem!
:rida:
By J...
@Jukie

Retko kada jedem isto jelo 2 dana za redom... a i u stolici se bas ne vide svi ostaci nesvarene hrane :lol:

@Kiborg

Ali svejedno... sve i da mi sadasnji obrok progura prethodni... opet bih rekao da je to do sta brz metabolizam... i zbog toga samo zelim da to nema nikakve veze sa ubrzanim starenjem!
:rida:
Kad vec pricate o ... :shtap: moram da kazem da nije zdravo ni imati suvise brz stomak jer onda gubis mnogo korisnih sastojaka iz hrane koji se i ne iskoriste. To takodje izaziva zdravstvene probleme kao sto su manjak vitamina i minerala u organizmu i sl.

A da se sad vratimo na kondiciju? :D
Korisnikov avatar
By Dirrty
Za to cuh i ranije i to me zaista manje zabrinjava jer nemam problema sa avitaminozom... jedem dosta svezeg voca i povrca...
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!