Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Forum za pripadnike manje vidljivih delova populacije.
Transrodno, Interseksualno, Aseksualno, Queer, ...

Moderatori: Hys., Moderators

Prvi naslov ove teme bio je"da li su transseksualne osobe nepouzdane kao prijatelji?". Medjutim, da ne bi doslo do zabune i pogresnog tumacenja da ja zelim da napravim neke negativne generalizacije - promenila sam ga. Ovde iznosim neka moja iskustva u vezi prijateljstva sa transseksualnim osobama, pa bih zelela da cujem ima li jos slicnih iskustava i misljenja.

Ja poznajem dve transseksualne osobe, jednu MTF, jednu FTM i druzeci se sa njima iskusila sam nesto veoma lose a to je da se na njih nikad nisam mogla osloniti sto se tice bilo kakvih dogovora. Tako da sam i naucila da ne racunam na njihova obecanja jer su me vise puta izneverili, namerno ili ne to ne znam.
Kad bolje razmislim, dolazim do zakljucka da je to verovatno zbog nekih njihovih problema sa socijalizacijom, da jednostavno zbog toga nisu imali snage da odrze rec, tako da ih to moze uciniti nepouzdanijim nego sto bi mozda zeleli biti.

Naravno, ja to mogu razumeti ali neki drugi ljudi ne mogu i takve osobe ce stvoriti pogresnu sliku o sebi htele to ili ne, zasluzivale to ili ne.

Dakle, pitanje je, ako ste transseksualna osoba da li vam je strah da vas okolina nece prihvatiti, nekad blokirao i vasu zelju i volju da odrzite svoje obecanje ili uopste prijateljstvo s drugima i da vas zbog toga kasnije ljudi oznace kao nedostojne poverenja?

Ako imate prijatelje transseksualce da li ste imali slicna iskustva kao ja?

Nadam se da sad nece vise biti nesporazuma :)
Korisnikov avatar
By Paki
Originally posted by J...
Znam da dvoje ljudi ne potvrdjuju nikakvo pravilo i daleko od toga da ista zelim da generalizujem, to su samo moja licna losa iskustva.
Naslov teme implicira suprotno.
By J...
Originally posted by anche
:iskolacen:

ont: dobar ti uzorak! :lol:
Znam da nije neki uzorak, zato zelim da cujem vise misljenja, kao i tudja iskustva.
Korisnikov avatar
By Paki
Ne koristim "jače filtere" u ocenjivanju pouzdanosti prijatelja(ica), tj. drugara(ica) koji su transeksualne osobe nego u ocenjivanju pouzdanosti osoba koje to nisu.
By J...
Originally posted by Paki
Ne koristim "jače filtere" u ocenjivanju pouzdanosti prijatelja(ica), tj. drugara(ica) koji su transeksualne osobe nego u ocenjivanju pouzdanosti osoba koje to nisu.
Ni ja. Pitanje je da li su ti iskustva sa transseksualnim osobama drugacija nego sa drugim osobama, ili sam ja bas naisla na ekstremne primere nepouzdanosti?
Korisnikov avatar
By anche
i ako ste i sami transseksualni, volela bih da mi iskreno odgovorite na ovo pitanje i malo analizirate sebe. :)
mozda ce zvucati grubo ovo sto cu reci, ali zar ne mislis da onaj ko ima problem treba da analizira sebe a ne da trazi od drugih da to cine za nju/njega? :)
By J...
i ako ste i sami transseksualni, volela bih da mi iskreno odgovorite na ovo pitanje i malo analizirate sebe. :)
mozda ce zvucati grubo ovo sto cu reci, ali zar ne mislis da onaj ko ima problem treba da analizira sebe a ne da trazi od drugih da to cine za nju/njega? :)
Ne znam kako zakljucujes da ja imam problem, iznosim samo svoja iskustva i trazim razmenu misljenja. Cak sam naglasila i moguce resenje tamo negde izmedju redova...
Korisnikov avatar
By Paki
Ni ja. Pitanje je da li su ti iskustva sa transseksualnim osobama drugacija nego sa drugim osobama, ili sam ja bas naisla na ekstremne primere nepouzdanosti?
Biće da je ovo drugo.
Korisnikov avatar
By James11
To sto je neko nepouzdan kao prijatelj, nema nikakve veze sa tim sto je transseksualan...
Bar ja tako gledam...

Ja sam kao prijatelj zaista pouzdan i uvek tu da pomognem. A isto tako imam drugove koji su nepouzdani iako nisu trans...

Tako da mislim da to uopste nema veze...
Korisnikov avatar
By anche
nemas problem, a naglasavas moguce resenje...? cega resenje?

pazi, ja mogu samo da nagadjam sa kakvim se sve pitanjima srecu transrodne osobe.

zasto ti lepo ne sednes i ne porazgovaras - ukoliko vec nisi, sa ta svoja dva prijatelja o tome sta se desilo nego izjednacavas sve transrodne osobe :neznam:
By J...
nemas problem, a naglasavas moguce resenje...? cega resenje?

pazi, ja mogu samo da nagadjam sa kakvim se sve pitanjima srecu transrodne osobe.

zasto ti lepo ne sednes i ne porazgovaras - ukoliko vec nisi, sa ta svoja dva prijatelja o tome sta se desilo nego izjednacavas sve transrodne osobe :neznam:
Ne izjednacavam ih, znas da ja ne volim generalizacije, i naravno da sam razgovarala vise puta. I znas sta se desava? Kazu da ne mogu tog dana da izadju iz kuce u grad (a to je bio prethodni dogovor) jer se plase da ce neko da provali da su transseksualni?! Zato i naglasavam to da mozda njihov problem sa socijalizacijom moze da ih unazadi i nacini takvim-naizgled nepouzdanim.

Zato me zanimaju i druga iskustva i misljenja.
By Çâðê_DUP
Ja imam potpuno suprotno iskustvo. :neznam:

Upoznala sam dve transrodne osobe, i natprosecne su u iskazivanju empatije, vrlo tople, brizne, ljubazne, emotivne, vaspitane. :)
Korisnikov avatar
By geeky_dork
ovo je kao da si postavila pitanje da li su plavi ljudi nepouzdani kao prijatelji ili sl.
mislim da te dve stvari nisu povezane.
Korisnikov avatar
By Paki
Ne izjednacavam ih, znas da ja ne volim generalizacije, i naravno da sam razgovarala vise puta. I znas sta se desava? Kazu da ne mogu tog dana da izadju iz kuce u grad (a to je bio prethodni dogovor) jer se plase da ce neko da provali da su transseksualni?! Zato i naglasavam to da mozda njihov problem sa socijalizacijom moze da ih unazadi i nacini takvim-naizgled nepouzdanim.

Jel to dokaz nepouzdanosti tih ljudi ili tvoje neasertivnosti?

Kako ti pokazuješ svoje prijateljstvo? Tako što insistiraš na nečemu ne kapirajući da treba da pokušaš da pomogneš svom prijatelju da se oslobodi straha ili da, u nemogućnosti da to učiniš, prihvatiš i razumeš dato stanje ne proglašavajući svog prijatelja nepouzdanim?

Ne, nemaš "jače filtere" i ne, nije ti ego u nebesima.
By J...

Jel to dokaz nepouzdanosti tih ljudi ili tvoje neasertivnosti?

Kako ti pokazuješ svoje prijateljstvo? Tako što insistiraš na nečemu ne kapirajući da treba da pokušaš da pomogneš svom prijatelju da se oslobodi straha ili da, u nemogućnosti da to učiniš, prihvatiš i razumeš dato stanje ne proglašavajući svog prijatelja nepouzdanim?

Ne, nemaš "jače filtere" i ne, nije ti ego u nebesima.
Paki, ne govori o onome o cemu ne znas, pogazila sam ja svoj ego mnogo puta, pomagala godinama, razgovarala i razgovarala i na kraju prihvatila da pomoci nema ako osoba sama sebi ne zeli da pomogne...

ponekad mozes sam sebe da ukopas pomazuci nekom kome nema pomoci.
By J...
Da ne ode o offfff, ima li neko nekih slicnih specificnih iskustava?
Korisnikov avatar
By Momo
Kazu da ne mogu tog dana da izadju iz kuce u grad (a to je bio prethodni dogovor) jer se plase da ce neko da provali da su transseksualni?! Zato i naglasavam to da mozda njihov problem sa socijalizacijom moze da ih unazadi i nacini takvim-naizgled nepouzdanim.
Ja znam neke ljude koji nece da izadju iz kuce ako nisu stigli da operu kosu... da neko ne bi provalio da im je masna...

Hocu da kazem da uopste ljudi zbog raznoraznih "problema" ne ispostuju dogovor... pa tako i transseksualne/transrodne osobe...
ima nas raznih... ljudi ;)
By Çâðê_DUP
ima nas raznih... ljudi ;)
exactly.
Korisnikov avatar
By Paki
Paki, ne govori o onome o cemu ne znas, pogazila sam ja svoj ego mnogo puta, pomagala godinama, razgovarala i razgovarala i na kraju prihvatila da pomoci nema ako osoba sama sebi ne zeli da pomogne...

ponekad mozes sam sebe da ukopas pomazuci nekom kome nema pomoci.
To što pišem, pišem na osnovu toga što ti iznosiš ovde.

Ok, nemaš dobru komunikaciju sa to dvoje ljudi i to je to. Uzroci su tebi poznati ili nepoznati.

To te, ipak ne opravdava da i dalje držiš isti naslov teme i insistiraš na lepljenju etiketa nepouzdanosti svim transeksualnim osobama.
Korisnikov avatar
By hlaefdige
razumem da neko neprijatno iskustvo moze uciniti da ovako nesto pomislis...

....ali ono sto mi nije jasno je kako mozes ovo da napises, pa posle toga procitas, i da i dalje ne vidis koliko je diskriminatorno i neargumentovano...

...ne zelim da se gadjam definicijama sta je transeksualna osoba...ali sam sigurna da u njoj ne stoji nista o nepouzdanosti....

...sve zavisi od tvoje definicije prijatelja....izmedju ostalog, za mene je to neko ko ce me razumeti...
By J...
Evo izmenjeno, jel sad bolje? Opet ponavljam nikakve negativne generalizacije ne zelim.

:zastava:
Korisnikov avatar
By Zwezdica
Prvo, pojasnite mi pojam MTF i FTM?????????????? :murkan:
Korisnikov avatar
By Zoe
Originally posted by hlaefdige
razumem da neko neprijatno iskustvo moze uciniti da ovako nesto pomislis...

....ali ono sto mi nije jasno je kako mozes ovo da napises, pa posle toga procitas, i da i dalje ne vidis koliko je diskriminatorno i neargumentovano...

...ne zelim da se gadjam definicijama sta je transeksualna osoba...ali sam sigurna da u njoj ne stoji nista o nepouzdanosti....

...sve zavisi od tvoje definicije prijatelja....izmedju ostalog, za mene je to neko ko ce me razumeti...

:up:
Korisnikov avatar
By Momo

Dakle, pitanje je, ako ste transseksualna osoba da li vam je strah da vas okolina nece prihvatiti, nekad blokirao i vasu zelju i volju da odrzite svoje obecanje ili uopste prijateljstvo s drugima i da vas zbog toga kasnije ljudi oznace kao nedostojne poverenja?

Blokira me jedino strah od diksriminacije ili prosto nepostovanja tudjeg roda tako da neke ljude izbegavam samo iz tog razloga sto mi druzenje sa tim ljudima nije prijatno.
Nemam paranoicne strahove, na fakultetu nisam autovan tako da vecina kolega/koleginica koristi zenski rod kad sam ja u pitanju a ja koristim aorist za sebe. Znaci nemam problem sa tim sto ce me neko osloviti u zenskom rodu u smislu da cu da dobijem napad ili da se naljutim ili odreagujem negativno zato sto neko ne zna koji rod koristim ili slucajno pogresi rod.

Ali kad je druzenje u pitanju nema razloga da se druzim ili vidjam cesto sa nekim ko nece postovati moj rod namerno ili ce tvrditi da prosto ne moze da "shvati" ili "prihvati" tu promenu i bla bla...
Poznanici koji su se tako ponasali se mozda pitaju zasto vise ne zelim da sednem na kafu sa njima, ali upravo je problem u tome sto se oni pitaju a ne pitaju MENE zasto, sta, kako!

Takodje sam primetio da neki ljudi jedva cekaju da predstave nekog kao transseksualnu/transrodnu osobu drugima, tako da i takve poznanike izbegavam. I ne postoje nikakve sanse da mi budu prijatelji.

U sustini svi ljudi sa kojima sam se druzio i bio blizak pre autovanja su i sada moji prijatelji i sa njima se uvek osecam opusteno i prijatno i niko od njih mi se nije pozalio ili me okarakterisao kao nekog ko nije dostojan njihovog poverenja :)
Korisnikov avatar
By uoQUEERen
ja sam se znao izvlaciti na to da mi je bed zbog cica ili nesto slicno milion puta. znao sam da se izvlacim i na to sto se nisma osisao. ali svaki put kad bi se izvlacio to bi bilo iz jednog jedinog razloga - jer nisma hteo da budem sa odredjenom osobom na odredjenom mestu :D

poznajem jako puno transrodnih osoba. neke od njih su mi postale i jako dragi prijatelji i prijateljice. i mogu ti reci da od njih nisam dobio nista drugo osim apsolutne podrske, ljubavi, empatije, i naravno, zabave :D

ali, naravno, pricam o transrodnim ljudima za koje sam ja procenio da su ok i sa kojima bi mogao da se druzim. upoznao sam i neke koji mi se nisu cinili toliko dragi, upoznao sam i neke koji su mi bili jako dragi na prvi pogled ali eto ne druzimo se aktivno. ali tako je meni sa svim ljudima, ne samo sa transrodnim.

transrodnost nije nesto sto definise neciju licnost. transrodnost je samo jedan od milion delova. a ako neko odluci da stavi samo jedan deo u prvi plan, koji god on bio, i da ga/je to definise kao osobu, onda ta osoba ima ozbiljnijih problema.
By J...
Originally posted by uoQUEERen

transrodnost nije nesto sto definise neciju licnost. transrodnost je samo jedan od milion delova. a ako neko odluci da stavi samo jedan deo u prvi plan, koji god on bio, i da ga/je to definise kao osobu, onda ta osoba ima ozbiljnijih problema.

:up:
Korisnikov avatar
By escudo
Prvi naslov ove teme bio je"da li su transseksualne osobe nepouzdane kao prijatelji?". Medjutim, da ne bi doslo do zabune i pogresnog tumacenja da ja zelim da napravim neke negativne generalizacije - promenila sam ga. Ovde iznosim neka moja iskustva u vezi prijateljstva sa transseksualnim osobama, pa bih zelela da cujem ima li jos slicnih iskustava i misljenja.

Ja poznajem dve transseksualne osobe, jednu MTF, jednu FTM i druzeci se sa njima iskusila sam nesto veoma lose a to je da se na njih nikad nisam mogla osloniti sto se tice bilo kakvih dogovora. Tako da sam i naucila da ne racunam na njihova obecanja jer su me vise puta izneverili, namerno ili ne to ne znam.
Kad bolje razmislim, dolazim do zakljucka da je to verovatno zbog nekih njihovih problema sa socijalizacijom, da jednostavno zbog toga nisu imali snage da odrze rec, tako da ih to moze uciniti nepouzdanijim nego sto bi mozda zeleli biti.

Naravno, ja to mogu razumeti ali neki drugi ljudi ne mogu i takve osobe ce stvoriti pogresnu sliku o sebi htele to ili ne, zasluzivale to ili ne.

Nadam se da sad nece vise biti nesporazuma :)

samo hrpa obicne diskriminacije, prijavljena kao uvredljiva tema :zakljucano:
Korisnikov avatar
By escudo
Originally posted by hlaefdige

svaka cast!! :dancing:
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!