Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Književnost, film, TV, pozorišta, galerije...

Moderatori: Over the rainbow, Moderators

By Çâðê_DUP
Koza ili Ko je Silvija?
Pala mi je napamet ova tema proucavajuci Olbijev komad "Ko je Silvija?"

Prica o ozenjenom, srednjovecnom arhitekti ciji se zivot srusio kad sezaljubio u kozu. Pokazujuci ovu porodicu u krizi, Olbi izaziva publiku da se zapita o svojoj sopstvene moralnosti pred licem drugih drustvenih tabua. Komad takodje ukljucuje mnoge jezicke igre usred katastrofe i svadja izmedju karaktera.
Ime komada odnosi se na pesmu Ko je Silvija iz Sekspirovog komada Dva dzntlmena u Veroni. Proteus peva ovu pesmu, udvarajuci se Silviji. Franc Shubert je doprineo takodje popularnosti ove pesme.

Dakle, zapitate li se kad o vasem odnosu spram drustvenih tabua, kao sto su nevernost, zoofilija, incest, pedofilija, bestijalnost?

Gde su granice toboznjeg liberalnog drustva?
Korisnikov avatar
By Delete
GTranice postavljaju stariji, mocniji, pametniji, gluplji, (ne)obrazovaniji...granice postavljaju ono koji u datom trenutku imaju dovoljno uticaja na druge ljude iz okoline da im nametnu svoje misljenje i da svi zajedno uzivaju u misljenju da je to sa cim se oni slazu i kako oni misle jedino ispravno i da sve drugo treba odbaciti ili prezirati.

Moj odnos prema odredjenim tabuima ili "vrednostima" je krajnje promenjiv, od toga da neke stvari zestoko podrzavam, do onih drugih zbog kojih sam u stanju da se i sama odvazim i kaznim onog ko odskace od drustveno prihvatljivih normativa.
By Çâðê_DUP
Originally posted by Zwezdica
Zaljubio se u kozu????? :meduza:
Da, sram ga bilo. :jankovicka:
Korisnikov avatar
By Wilhelmina
Originally posted by Angelina777
Originally posted by Zwezdica
Zaljubio se u kozu????? :meduza:
Da, sram ga bilo. :jankovicka:
Ah, i meni je Jankovic pala na pamet kada sam procitala o cemu se ovde radi.
Dosla sam do jedne univerzalne, po meni, definicije mog licnog liberalizma:
sve je ok, dok sve prisutne strane pristaju na akciju i akcije su potpuno i apsolutno svesne.
Tako da, ako gospodja/ica Jankovic ili vec taj lik iz knjige pronadje kozu koja ce biti svesna sexualnog akta i na isti pristati - super.
Korisnikov avatar
By Lepa Krepa
zapitavala sam se više puta, naročito o incestu, koji izaziva tako jake reakcije (i kod mene), a vrlo se razlikuje od ostalih tabuisanih stvari utoliko što je dobrovoljan i što postoji obostrana saglasnost. da pojasnim - pod incestom ne smatram silovanje sopstvene dece i takve gadosti, to je pedofilija i zlostavljanje i ne ulazi u ovakva razmatranja. kad kažem incest, mislim na dobrovoljno seksualno opštenje i/ili emotivno vezivanje odraslih osoba koje su u bliskom srodstvu.
skapirala sam da je meni lično donekle prihvatljivo "incestuozno" ponašanje u varijantama kad ljudi nisu znali da su u srodstvu (osim ako se ne radi o roditeljima i deci, to mi je way too much, doduše i rođena braća/sestre su mi onako hmmmm) pa se smuvali ili šta god, ali da nema šanse da bih mogla da svarim to u slučaju da se dešava u primarnoj porodici koja je oduvek živela zajedno i funkcionisala kao takva. pročitala sam brdo literature na tu temu, teorije levi strosa i ostalih koji su razmatrali tabu incesta sa antropološkog aspekta, strogo racionalno i bez učitavanja ikakvih moralnih normi, al ne vredi, definitivno ne mogu da ga percipiram neutralno i bez vrednosnog stava, to jest gađenja, odbojnosti, užasavanja i sličnog.
Korisnikov avatar
By Zoe
Originally posted by MinaHarker

Dosla sam do jedne univerzalne, po meni, definicije mog licnog liberalizma:
sve je ok, dok sve prisutne strane pristaju na akciju i akcije su potpuno i apsolutno svesne.
Tako da, ako gospodja/ica Jankovic ili vec taj lik iz knjige pronadje kozu koja ce biti svesna sexualnog akta i na isti pristati - super.

Ja se slazem sa ovim. Pa cak i u primarnoj porodici.

To sto se meni gadi, to stoji, to sto ja ne mogu da zamislim takvo sta i to stoji, ali dokle god to radi neko drugi, dokle god obostrano svesno dve strane ulaze u takav odnos, dotle ja nemam tu sta da dodam.

Mogu samo da uputim na psihijatrijsko lecenje, smatram ga potrebnim cak, ali da moralisem ja licno, ne mogu.

Ako devojka od 24 godine zeli i hoce da se jebe sa svojom majkom (moja drugarica imala takav "slucaj"), i majka sa njom, i pritom se obe vode kao zdrave i "normalne", sta tu dodati, sta reci.......? Ja smatram da im je potrebna pomoc psihijatra, ali punoletne su, ne cine drugome nazao, ne cine jedna drugoj nazao.......i ne mozes ih naterati na lecenje ako one to ne zele. Ne mozes nista da ucinis.
Moze da ti se dopada ili ne, mozes da osudjujes ili ne. E, pa ja nisam pozvana da ikome sudim, meni je licno odvratno, i mogu samo da kazem da ne podrzavam, ali da dok ne ugrozavaju time nikog drugog, meni ne smeta.

Zivotinja mi je zao, dece mi je zao, i strogo OSUDJUJEM svaki incest sa bicima koja ne mogu svesno da odaberu to sto im se desava (mentalno zaostale osobe takodje, invalide koji nisu u stanju da se odbrane itd....), i tu sam ISKLJUCIVA! To osudjujem svim svojim bicem.
Korisnikov avatar
By Hys.
A sta je sa onim da neki ljudi deluju kao da svesno rade neke stvari, da druga osoba ima njihov pristanak, a ustvari su izmanipulisane?
Znate onaj fenomen vezivanja zrtve za pocinitelja?
Recimo slucaj "girl in the box"?

Lm, tabui....ono sto Mina rece je u principu i moja vodilja. Kako se ja licno osecam prema odredjenim stvarima je moj trip.
O stvarima koje se sprovode bez pristanka, ne bih gubila ni vreme raspravljajuci:sesir:
Korisnikov avatar
By SeoskiLola
Originally posted by MinaHarker

To je to :up:
Ali mi nista od gore pomenutog ne mirise na to...
Originally posted by Zoe

Mogu samo da uputim na psihijatrijsko lecenje, smatram ga potrebnim cak, ali da moralisem ja licno, ne mogu.
Zar ne moralises samom ovakvom recenicom.
Treba vam psihijatar, lecite se...

Priznajem da je i meni to prva asocijacija na ovakve slucajeve. Upravo zbog ove manipulacije o kojoj govori Nanny.
Ne mora cak ni da se radi o nesvesnom vezivanju zrtve za pocinioca. Moze to biti mnogo suptilniji trening mentalnog sklopa licnosti, svesno ili pak nesvesno oblikovanje u odredjenom pravcu, pasivizacija itd. itd.
Prilicno sam siguran da mora negde da postoji neki kvrc pa da se izmedju svih ljudi na ovoj planeti zaljubis bas u svog bliskog srodnika/kozu/kamen...
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!