Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Forum za pripadnike manje vidljivih delova populacije.
Transrodno, Interseksualno, Aseksualno, Queer, ...

Moderatori: Hys., Moderators

Korisnikov avatar
By KosmickaCestica
Moris, koja se pre promene pola zvala Džejms Hamfrej, oženio je 1949. godine Elizabet Taknis sa kojom je imao četvoro dece. Problemi su nastali kada je Moris odlučio da promeni pol. Elizabet se nije složila s tim, pa su se njih dvoje ubrzo razveli, ali i nastavili da žive zajedno.

Da ljubav nema granice pokazuje primer ove spisateljice, koja je nedavno na BBC-jevom radiju "4`s Bookclub" obelodanila da je Elizabet bila i ostala ljubav njenog života.
"Nikome ovo nisam ispričala. Živim sa istom osobom 58 godina. Oženio sam je kada sam bio mlad, potom sam promenio pol i postao žena, što je, naravno, njoj zasmetalo pa se razvela od mene. Ipak, nastavili smo da živimo zajedno. Znate, ljubav nema granice... Prošle nedelje smo se ponovo venčali!", rekla je Moris.

Džejms i Elizabet su se upoznali u Londonu. Nakon što je diplomirao na Oksfordu, Džejms je otišao u vojsku, gde je kao britanski obaveštajac radio u Italiji i Palestini. Potom je upisao kurs arapskog jezika, gde je i upoznao Elizabet.
Čim su se videli, znali su da su stvoreni jedno za drugo, tako da su bez razmišljanja zakazali venčanje. Imali su petoro dece, od kojih je jedna devojčica, Virdžinija, preminula samo dva meseca nakon rođenja.
A onda je Džejms odlučio da promeni pol. On je, nakon nekoliko godina hormonske terapije, 1972. godine operisan u Maroku. Ubrzo potom su se razveli, ali su nastavili da žive zajedno. Njihovi prijatelji kažu da je Elizabet, inače ćerka jednog prizvođača čaja iz Šri Lanke, lakše i brže prihvatila tu promenu nego on.

Moris, koja se još kao muškarac proslavila kao prvi novinar koji je izvestio javnost o osvajanju Everesta, opisala je svoju transformaciju u dve knjige - "Zadovoljstvo zamršenog života" (Pleasures of a Tangled Life) i "Zagonetka" (The Conundrum).
Ona je u tim knjigama naglasila da se, kao muškarac, nikada nije osećala kao homoseksualac, već da je na sebe gledala kao "pogrešno opremljenu osobu".
Takođe, napisala je i knjigu pod nazivom "Pax Britannica", trodelnu istoriju uspona i pada britanskog kraljevstva. Knjigu je počela da piše kao muškarac, a završila ju je kao žena.

Za razliku od Jane, Elizabet ne želi puno da priča o njihovoj prošlosti. Ona je novinarima rekla da se prvi put udala za Džejmsa pre 59 godina, ali da se od njega kasnije razvela jer je promenio pol.
"Morali smo da se razvedemo nakon što je moj muž promenio pol. Nastavili smo da živimo zajedno iako više nismo bili u braku. I tako, evo nas ponovo zajedno", kaže Elizabet i dodaje da su ona i Jana odlučili da ostanu zauvek zajedno.
"Želimo čak i da nas sahrane jedno pored drugog iza kuće u kojoj sada živimo", objasnila je Elizabet.

Izvor BLIC

http://www.blic.co.yu/svet.php?id=44308
http://www.transserbia.org/index.php?op ... 8&Itemid=1
Korisnikov avatar
By Loreley
Evo da budem prva koja će odgovoriti na Anđinu temu... :shmi:

Ja lično ne bih stupala u brak sa trans osobom... ne znam zašto, ali eto...
Ja ostale trans osobe pre mogu da skapiram kao ljude koji me istinski razumeju na polju koje nam je zajedničko, i u kojima mogu naći dostojnog sagovornika za teme koje se tiču problema koje tište sve transsexualce, a vi svi znate o čemu govorim.

Dakle, poenta je u tome da bih u nekoj transsexualnoj osobi pre mogla da nađem prijatelja, nego ljubavnika....
Korisnikov avatar
By greek_lover
Ova pricha pokazuje kako ljubav zaista ne zna za granice ... kad je prava i kad je iskrena i kad moze da prezivi uspone i padove i ostane ... kad forma nije bitna nego je bitna sushtina ...
Korisnikov avatar
By Gaia
Osjećam da ne bih mogla biti sa transrodnom osobom u bilo kakvom ljubavnom odnosu (vjerojatno iz razloga jer mi je dosta sopstvene transrodnosti).

Mada život je čudan i nikada ne treba reći nikad...
Korisnikov avatar
By Andre87
Mogao bih da budem u braku sa transrodnom osobom(MTF,FTM) kao i osobom van nase populacije.Odredjeni problemi nuzno iskrsavaju u svakom braku,a trans problem bih razumeo. Krize,zajednicki prevazidjene prepreke ucvrscuju brak(vezu).Period pre tranzicije je psihicka tortura za neke,dok tranzicija fizicki iscrpljuje i potrebna je nega posle operacija. Primetio sam da mnoge trans osobe zato traze stabilnog bracnog partnera,izdrzljivog i bez vecih promena raspolozenja.
Trenutno sam u vezi sa FTM osobom,dotakli smo se teme o bracnom zivotu(sto bi bio gay brak,ali nije poenta papir vec zajednicki zivot)..Dozivljavam ga kao porodicu i zbog njega zelim da se izgradjujem dalje,nisam sujetan,prihvatam kritiku a i on je takav. Ucimo jedan od drugog.I on se izmenio otkako smo u vezi. Videcemo sta ce nam buducnost doneti.. :kissing: :mini:

hehe inace zarazio sam i najbolju drugaricu idejom o porodici.Kad setamo zaustavlja se kod svakog izloga sa opremom za bebe :D :hug:
Korisnikov avatar
By CokoladnaBananica
meni bi iskreno bilo idealno da se zaljubim u FTM decka, pa da u stupimo u brak prije njegove tranzicije. tako bi prejebali ovaj nas sistem, i zivjeli u homoseksualnom braku (volio bih i dijete, ali nikada ne bih vrsio pritisak na njega da ga rodi).
U sustini, sasvim mi je nebitan rod i pol...
Korisnikov avatar
By Luba
Ne laje kera sela radi, nego sebe radi.
Moguce je, a moguce je i u tvom slucaju Andjela, da se nastavi zivot sa voljenom osobom i posle promene pola.
Moz` da bide, ne mora da znaci.
Ja mislim da bih mogla da zivim sa queer osobom. Trebala bi da to bude neka lez bi dama, eventualno isto M2F, ali ne bih mogla da dam nekakvu prognozu o uspesnosti i trajnosti takve veze. Za utehu, bar jedna trecina tzv heteroseksualnih veza ne valja, i razbuca se. dodje mu sve na isto; od slucaja do slucaja.
Volim seks i rado ga se secam.

http://www.symposion.com/ijt/ijtintro.htm
Korisnikov avatar
By Wilhelmina
Originally posted by Tara
Evo da budem prva koja će odgovoriti na Anđinu temu... :shmi:

Ja lično ne bih stupala u brak sa trans osobom... ne znam zašto, ali eto...
Ja ostale trans osobe pre mogu da skapiram kao ljude koji me istinski razumeju na polju koje nam je zajedničko, i u kojima mogu naći dostojnog sagovornika za teme koje se tiču problema koje tište sve transsexualce, a vi svi znate o čemu govorim.

Dakle, poenta je u tome da bih u nekoj transsexualnoj osobi pre mogla da nađem prijatelja, nego ljubavnika....
Nemam nameru da te poklapam i budem zlobna, ali da li bi mogla da budes u braku sa osobom koja stari?
Znam da promena pola nije isto sto i starenje, ali sustina je da se svi menjamo. Pa, ako ja, koja nisam trans, za sebe kazem da vise uopste nisam ni nalik osobi koja sam bila pre pet, deset godina, zasto bi mi smetala necija promena u odnosu na tih pet, deset godina od ranije?

Ja sam protiv institucije braka.

Ljubavi nije potreban zvanican dokument.
Korisnikov avatar
By Loreley
Originally posted by MinaHarker
Nemam nameru da te poklapam i budem zlobna, ali da li bi mogla da budes u braku sa osobom koja stari?
Znam da promena pola nije isto sto i starenje, ali sustina je da se svi menjamo. Pa, ako ja, koja nisam trans, za sebe kazem da vise uopste nisam ni nalik osobi koja sam bila pre pet, deset godina, zasto bi mi smetala necija promena u odnosu na tih pet, deset godina od ranije?

Ja sam protiv institucije braka.

Ljubavi nije potreban zvanican dokument.
Ne bih ni pomislila da si zlobna i da imash zle namere :D
Ja ne znam koliko cu se promeniti za 10 godina, ali to je moj trenutni stav, i stojim iza njega.

Shto se tice institucije braka... ne znam... moje misljenje je da se svakako moze i bez toga, ali opet... Recimo da josh uvek nemam izgradjen stav o tome
Originally posted by Gaia
Osjećam da ne bih mogla biti sa transrodnom osobom u bilo kakvom ljubavnom odnosu (vjerojatno iz razloga jer mi je dosta sopstvene transrodnosti).

Mada život je čudan i nikada ne treba reći nikad...
Sa ovim se potpuno slazem! :D
Korisnikov avatar
By James11
Mogao bih da budem u vezi/braku sa trans osobom, ne bi mi to smetalo...
Ako je ona osoba koju sam trazio celog zivota, osoba koja mi po svemu odgovara, ne vidim zasto to ne bi moglo da uspe...
Korisnikov avatar
By emo_haos_
ne bih mogla...
kontam da su za to 'pogodniji' bisexualci, hehe, ali ozbiljno, ako npr. ja volim iskljucivo devojke onda bih i bila iskljucivo sa devojkom...
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!