Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Šerpe i lončići, zalogaji i zalogajčići...

Moderatori: Over the rainbow, Moderators

Kacamak

uz mleko i secer
8
32%
uz mleko, so i luk
2
8%
sa uljem i sirom
11
44%
ne jedem ga nikako
4
16%
Korisnikov avatar
By SeoskiLola
Volite li kacamak?

Koja vam je varijanta omiljena?
Sa mlekom ili na suvo - sa uljem i sirom.
Poseceren ili slan uz lukac.
Neka druga?

Jeste li ga pravili nekad?
By superfly
U ovom very momentu bilo kakav. Gladan sam.
Korisnikov avatar
By SeoskiLola
Ja sam ga jutros jeo i sve pojeo.

Ima nesto proje od vecere ako hoces.

(ima se, moze se) :lol:

Sad se setih da i popare, cicvare... Divna stara "sirotinjska" jela. Bas ih volem.
:meso:
By Çâðê_DUP
Zatroseni hleb u cokoladnom mleku :kasalj:

Kacamak volim sa sirom :goran:
Korisnikov avatar
By starky
kacamak volim ili samo sa sirom,ili sa mlekom i secerom,ali izbegavam da jedem tu drugu kombinaciju,zbog gorusice...
Korisnikov avatar
By Stripi
pazi ovo, tražim recept za kačam i onda naletim na ovo

KACAMAK

Dragi moji,
posto trazite recept za kacamak pokusacu da upotrebim moje dobro i orginalno poznavanje pravljenja tog nekada omiljenog jela u nasoj Crnoj Gori i da upoznam citaoce naseg Web sajta sa tim receptom.
Evo ovako:Pretpostavimo ima deset osoba koji zele da rucaju.Obicno se kacamak sprema za rucak.Posuda u kojoj se sprema treba da bude prilicno velika,mi smo to kuvali u dobro okaljisani Kotao u kojem moze da stane najmanje deset litara vode. Naspite u taj kotao dvije trcine vode,objesite na verige i na odzaku nalozite dobru vatru, pozeljena od cerovog,grabovog ili jasenovog drveta. Ostruzite jedno 4 kila krtole i stavite da se kuva pri cemu u kotao uspite i jednu saku soli .U medjuvremenu stavite oko 5 kila umertinova brasna u kotao, neka se krtola prilicno skuva i onda odlijte pola vruce vode iz kotla u neku serpu,pazite da se ne izgorite.
Posto je ovo muski posao,morate da imate dobar Tucanj. Pa to dobro istucete tucnjem,morate krtolu da dobro umijesate sa umertinovim brasnom,uzgred dodajite vode iz one serpe. Kada se pocne ta mjesavina da odvaja od tucnja onda vam je to KACAMAK spreman za jelo.
Posto rekosmo, ima nas desetoro stavite u 10 pjatova istu kolicinu kacamaka (da se niko ne naljuti). U kotlu cete imati prilicno dosta kacamaka,dodajte mu onom velikom drvenom kasikom Skorupa iz Kace. Ne ustrucavajte se pridjite svi za kotao i pojedite taj kacamak sa skorupom.Onda pridjite za tavulin,dodajte u vase pjatove varevine ili
kisjeloga mlijeka i dobro rucajte. (Ja dok ovo pisem,udara mi voda na usta.)

P.S.Drugi put cu vam opisati kako smo pocetkom 70-ih godina skupil se mi Crnogorci Australije i jeli u "Golden grill"-u
restoranu U Mebourne kacamak koji nijesu spremali Crnogorci.

Iskrena pozdrav svima,ne zamjerite na staro-crnogorskom jeziku.
P.S.Ovo jelo se ne jede sa pirunom ili nozem.
Veljko Ilic Darwin.

:lol:
Korisnikov avatar
By Dina
Gladna sam :njami:

Ja ne razlikujem bas sta je kacamak a sta popara, cicvara... Moja majka sprema neku mesavinu toga ili mozda nije mesavina pa ona zna sta je spremila, nego ja ne razlikujem :misli: Uglavnom jedem sve to. Moracu da naucim da spremam... U medjuvremenu odoh da skuvam supicu, to sam savladala :smeh:
Korisnikov avatar
By Wilhelmina
Spremala jesam, ali mi ne spada u omiljene specijalitete.
Jedem ga sa ovcijim kiselim mlekom i sirom (ili kajmakom), ali bez krompira (to je neka crnogorska varijanta koju jos nisam probala). Nije lose ni kada se od kacamaka koji se ne pojede naprave male kuglice, pa se ubace u rernu, da se malo zapeku. Ukus kukuruznog brasna tako malo vise dodje do izrazaja i stvori se lepa zuta korica na njima.
Korisnikov avatar
By SeoskiLola
Stripi recept je fenomenalan! :lol:
Ne znam dal je do tucnja :lol: ili do mene, ali bas ne volim da ga pravim. Namuci se co`ek...

@Dina - popara se pravi sa hlebom, prepoznaje se po komadima istog. :D

A evo i recepta za cicvaru ;)
200 g brašna,
½ l mleka,
3 dl kajmaka,
malo soli.
Brašno i so staviti u lonac pa dolivati mleko i dobro razmutiti. Staviti lonac na vatru, dodati kajmak i kuvati neprestano mešajući. Cicvara je gotova kad mast iz kajmaka ispliva na površinu.

A sto je grozna ona... khm :misli: ... klin/ajnpr corba.
Sam hleb i mast, cini mi se.
Jeo je jednom, tj probao da je jedem i reko - Nikad vise!
Korisnikov avatar
By Mahnitu
Obožavam kačamak :love:
sa sirom i jajima ili mlekom i šećerom
samo to se jede zimi, kad oberem bele kukuruze, i dobro dodje da se preseku silna prežderavanja na slavama i sl.

Proja sa zeljem :snob: se pravi od istog brašna

Malo više volem popare od bajatog crnog hleba, odličan ukus :up:

Ali vrh top liste neprikosnoveno drže prženice :love: :love:
Pre neku godinu smo imali ovde prženica fan klub na mnogo strana :radosnice: Super smo se izmirili posle silnih prepucavanja u DiP-u :obraz:
Korisnikov avatar
By SeoskiLola
Eh, nije me docekao taj przenica fan klub :(

Obozavam ih!
Moze na suvo ali moze i sa pavlakom preko ili sa medom :sweet:
By spf 3000
volim kacamak. ali iskljucivo slan. sladak mi je :bljak:
i sad mi se bas prijeo, kao i proja :sniff:
kao i przenice :usamljen:
Korisnikov avatar
By spliff
najvishe volim sa mlekom i shetjerom
ali volim i sir i kajmak
ili sa isprzzenim lukom
Korisnikov avatar
By Kittrie
kaD sam biWa mala bakA mi ga je sTAlno spremala sa umeSHAnim jajima i pavlakom :maca: .

saD prVo proprZim panCHete/suvog mesa; onda skuVam paLEntu sa po 1-2 jajeta po osobi umesanih dok se palenta kuva. po sWrsetQ ubacim panchetu, sir, trunku butera i malo paWlake. poSpem sa malo sitno iseckanog kiselog krastavcica, sveze paprike, perShuna (biLo sta za dekoraciju i dodatni shMEk.
nekad dodam i pRzeno povrCje, malO papRike, plaVog patliDZana, sta goD vam po volji.
Korisnikov avatar
By erkondisn
nedavno sam sasma slucajno otkrio da postoji brasno bijelog kukuruza. zanimljivost je kod te sorte da apsolutno ne podnosi bilo kakve pesticide (ekoloski proizvod daklehm)

tradicionalno se, barem sto se tice Hrvatske, jeo u sjeverozapadnom dijelu, a moze se naci uglavnom na pijaci kod kojekakvih baka sto imaju mlinove :)

malo je drugacijeg okusa, i vec sam se navukao :)
Korisnikov avatar
By Madonna
njam. slani, slatki, whatevah -gimme!
Korisnikov avatar
By Li
Uz mleko i secer, nisam probala druge kombinacije...
:kuvar:
Korisnikov avatar
By constantine
sad sam babu zvao da joj kazem da mi spremi sutra za dorucak :)
tema je super pozzz
Korisnikov avatar
By Rei
Ja ne znam shta je kacamak
Korisnikov avatar
By tintily
kako dodjoster do przenica :)
kacamak je belo kukuruzno brasno skuvano u slanoj vodi sa malo ulja . voda provri , dodas so i truncicu ulja ili maslaca, margirina, cega god izmaknes serpu i lagano bas lagano sipas brasno uz neprestano mesanje drvenom kasikom da smesa bude zitka . Onda vratis to na smanjenu plotnu i mesas i mesas i mesas dok se ne zgotovi ;)
Neki i palentu zovu kacamak. Ja oba najvise volem sa mladim ne posoljenim kozijim sirom , ali mogu da prodju i kravlji sir, krem sir , mileram ili pavlaka . Te slatke kombinacije sam probala i nekako mi nije to to
Korisnikov avatar
By Zwezdica
Ja volim sladak, naravno. :D

ALi, posle njega mnogo brzo ogladnim ponovo, nije praktican... :smirk:
Korisnikov avatar
By Smilewithme
Kacamak,palenta,zganjci...Hmm..volim,ali on my way :D Ja skuvam palentu,onda uzmem malo slaninice,naseckam i ubacim unutra,kao i sir..dobro posolim..i odozgo namackam sa pavlakom..napravim mesanu salatu i eto dorucka,rucka ili vecere :D Slatku palentu ne volim bas nesto.
Korisnikov avatar
By Waldorf
Meni se zgadio u obdaništu zbog nekog idiota od vaspitačice koja je bila ubeđena da će me naučiti da volim "belo" melko (od koga i dana danas provraćam) i kačamak tako što će me naterati da sedim od doručka za stolom i na moj kačamak dodati još i supu, a zatim i batak od ručka. Čuo moj Oblutak :love:, @"%&$ joj se mile majke, a ja i kačamak se rastali pod neprijateljskim okolnostima i osećanjima.
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!