Originally posted by Kiborg
A šta će lektira inženjerima?
Realno, ne treba ni meni /iako sam, da se ipak ogradim, pročitao sve od lektire i još mnogo povrh toga/, jer sa onim pacijentima sa kojima može da se priča ne vodim polemike o beletristici.
Vama "društvenjacima" koji i nemate preča posla nego da sedite i čitate knjige je ovo možda blasfemična tvrdnja, ali bože moj, danas mora da se čita toliko toga od stručne literature da bi se ostalo u toku da za lepu književnost, na zalost onih koji vole da čitaju, i nema puno vremena.
Tacno je da ima dosta strucne literature, ali mislim da je lektira pitanje opste kulture. Razumem da mnogi to ne shvataju, ali je prosto tako. Samo i "mi drustvenjaci" imamo dosta strucne literature, pa opet to nije opravdanje da se ljudi poptuno ograde od knjizevnosti ili drugih vidova umetnosti, i slepo se drze samo svoje struke.
Davno je proslo vreme kada su sa univerziteta izlazili ljudi koji su mogli da cine oslonac drustva, ljudi od manira i kulture, casni i posteni, visokomoralni, i vreme lekara-knjizevnika, i pravnika-istoricara, matematicara-slikara...vreme pravih renesansnih licnosti.
Mislim da bi univerzitetska diploma trebalo da znaci i potvrdu o sirem opstem obrazovanju, a ne samo usko strucnom. Na zalost ovde odavno vise nije tako. Upoznao sam mnogo ljudi sa diplomama kojekakvih fakulteta u rukama koji nemaju opstu kulturu. Ne bih da sada generalizujem, ali istina je da je veci deo takvih "neobrazovanih akademaca" upravo sa tehnickih nauka, ili ekonomije i prava.
Da li se na takvim fakultetima obrazuje neki novi soj filistara i mediokriteta ovog drustva?! Ljudi bez ukusa, misljenja, kulture govora, moci zapazanja, ljudi koji kazu da se "ne razumeju u politiku", ljudi koji ne bi prepoznali kvalitet ni da ih osamari na ulici. Jezim se takvih, a pogotovu njihovog ponosa sto se smatraju "akademskim gradjanima".
Cast retkim izuzecima, ima i takvih srecom!