- 23 Apr 2008, 09:12
Kombuhu, kao napitak, imas u svakoj prodavnici zdrave hrane, ja mislim cak i u velikim diskontima tipa Maxi ili Merkator. Prodaje se za nesto vise od 100 din po litru, probaj, vidi jel mozes da to podneses (ja ne mogu, taj ukus mi je odvratan) pa ako mozes, onda mozes i da krenes da je umnozavas, na slican nacin kako se umnozava i kiselo mleko (ako se ja dobro secam ratnog recepta moje mame, stavis jedno ekstra kiselo mleko u dva litra mleka, pokrijes gazom i ostavis preko noci u shpajzu).
Necu sada da ulazim u pojasnjavanje razmnozavanja gljiva, postoje dva tipa, pupoljcima i vegetativno. Ja cu da napisem recept za vegetativno razmnozavanje, posto za pupoljke vec morate da imate veliku kombuhu.
Evo kako to ide... kupite gore pomenuti napitak i pronadjete u njemu parcence gljive (mora da ga ima, iako su sitni i lice na neku sluz ili slinu).
Kada nadjete taj komadic, stavite ga u zasebnu teglu, prelijete sa 1l caja (bilo koji, zeleni, crni, nana, hibiskus, jedino nisam bas sigurna za vocne), 4 supene kasike secera (veoma bitno, to je hranjivi supstrat) i dodate jos 10%, na ukupnu kolicinu tecnosti, napitka koji smo pretrazili da nadjemo gljivu, tj. doneli iz Maxija.
Teglu prekrijemo gazom i sacekamo 12 dana do dve nedelje da se kombuha razvije. Idealno bi bilo da se ta tecnost u kojoj gljiva stoji ne ukiseli pre nego sto kombuhu izvadimo i inastavimo da je koristimo.