Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Forum za pripadnike manje vidljivih delova populacije.
Transrodno, Interseksualno, Aseksualno, Queer, ...

Moderatori: Hys., Moderators

"Banjalučka policija podnela je prijavu tužilaštvu protiv J.V. (20) iz Banjaluke, koja je pre dve godine izvadila ličnu kartu na lažno ime i od tada se predstavljala kao muškarac.

Banjalučke "Nezavisne" pišu da je J.V. u drugoj polovini 2006. godine, nakon što je postala punoletna, uzela originalni rodni list i uverenje o državljanstvu svog rođaka V.M. Zatim je je podnela zahtev za izdavanje lične karte i fotografisala se. Uz taj zahtev i svoju sliku priložila je dokumente svog rođaka.

Službenici nisu posumnjali da je reč o ženskoj osobi i izdali su joj ličnu kartu na kojoj je bila njena fotografija, ali su podaci u njoj bili od njenog rođaka.

J.V. je ličnu kartu dobila u oktobru 2006. i sve donedavno je koristila predstavljajući se kao muškarac.
Policija je prevaru otkrila nedavno i devojci oduzela ličnu kartu.

Nije poznato zašto je devojka koristila lažnu ličnu kartu, s obzirom da za njom nije bila raspisana poternica, niti je bila osumnjičena za neko krivično delo."

deluje mi prilično izvesno da je "devojka koristila lažnu ličnu kartu" jer je zapravo ftm osoba koja nije htela da ima isprave u ženskom rodu. a ne znam da li je gore da to kaže ili da uopšte ne govori razloge za celu stvar...
baš se sve nešto sjebah kad sam pročitala.
Korisnikov avatar
By Andre87
Moguce da je FTM.
I ja se nadam da nece ici u zatvor... :(
Mogu da zamislim kako bi tek bilo da smeste FTM osobu u muski zatvor.Uzas.Skoro sam naisao na pitanje na drugom forumu...Pitali su za decka koji je an hormonima a ici ce u zatvor(ne znam razlog)..mislim da su ga stavili u zenski jer nema promenjena dokumenta..ali ne znam posle operacije kako to ide.

Ja sam ugrabio da izvadim staru licnu sa neutralnim imenom..u kojima nema izdvojen "pol". Jezim se ovih novih licnih,i kakve ce probleme imati trans osobe koje nisu prebrinule operaciju.
By Pending-For-A-Bending
Lazno predstavljanje je kaznjivo i tako treba da i ostane. Ja se osecam kao Dusan i sad treba da vadim laznu licnu kartu?
Postoji legalan nacin da se to uradi. Promeis ime.

A sto se tice trans- obavi operaciju, promeni ime i to je to

Ne postoji izgovor za lazno predstavljanje
Korisnikov avatar
By Lepa Krepa
Originally posted by Big Bad Bear
Lazno predstavljanje je kaznjivo i tako treba da i ostane. Ja se osecam kao Dusan i sad treba da vadim laznu licnu kartu?
Postoji legalan nacin da se to uradi. Promeis ime.

Ne postoji izgovor za lazno predstavljanje
da, i ja sam čitajući ovaj folder došla do zaključka da nema lakše i jednostavnije stvari nego "obaviti operaciju, promeniti ime".
naročito ako imaš tek napunjenih 18 godina i sigurno ti je sve u životu jasno, a verovatno ti ne fali ni znanja, para i načina da dođeš do operacije.
pobogu.

uostalom, ne mora uopšte neko da želi operaciju da bi želeo/la drugačiji rodni identitet od onog koji mu/joj je nametnut.
Korisnikov avatar
By Lepa Krepa
Originally posted by Andre87
Ja sam ugrabio da izvadim staru licnu sa neutralnim imenom..u kojima nema izdvojen "pol". Jezim se ovih novih licnih,i kakve ce probleme imati trans osobe koje nisu prebrinule operaciju.
vidiš, nisam nikad ni primetila da u ličnoj karti nema te kategorije... i da, priličan je setback to što će ih u novim biti.
Korisnikov avatar
By Momo
Ma nego sta, operacija promene pola je u rangu vadjenja zuba, odes i za 15 minuta gotovo.

Zanima me samo da li ce se drzava zapitati pre no sto donese presudu (a u slucaju da je osoba FTM) zasto je to uradio i zasto transseksualne osobe moraju da prodju kroz citavu tranziciju da bi dobile nova dokumenta ako vec imaju dijagnozu.
By Pending-For-A-Bending
cekaj sta vam tu nije jasno? Bolje laksim i brzim putem, nego legalnim?
To znaci da biste isto tako opravdali one dve devojke sto su krale za vreme mitinga: "Nama je tesko. Zivimo kao podstanari a ovo je bilo tako jednostavno"
Korisnikov avatar
By Lepa Krepa
krajnje je uvredlivo porediti potrebu za izražavanjem sopstvenog rodnog identiteta i potrebu za brendiranim patikama. tako da ti ništa više ne bih imala reći.
Korisnikov avatar
By SeoskiLola
Kao sto rece BBB zakon je isti za sve!
Lazno se predstavljala - treba da odgovara.
I ne samo to vec je i drpila dokumenta svog rodjaka! Zar to nije kradja identiteta? (i btw, kako je uopste moglo doci do toga. Mislim da neko od nadleznih organa treba takodje zestoko da odgovara)

Stvarno se ne razumem u sve te pravne zavrzlame ali cini mi se da i nije tako tesko promeniti ime, toliko puta je o tome raspravljano u razlicitim medijima da je devojka verovatno znala i za tu opciju ali cak i da nije to ne opravdava njen postupak.

Zao mi je...ali sud je sud...a cud je cud...pa bi se sto pre trebalo pozabaviti, regulisati i ovo polje zakonskim normama.

Doduse, jos ne znam da li je u pitanju ftm. Verovatno jeste a mozda se radi i samo o hiru, ko ce ga znati.
Korisnikov avatar
By Momo
Dao bi ja vama da zivite u tudjem telu 20 godina i da pri tom ne mozete da dobijete ni pisljivo ime na papiru, pa bi video da li biste i kako tad razmisljli o "pravdi i pravima koja su ista za sve" :testerica:
Korisnikov avatar
By Lepa Krepa
zakon, u ovom slučaju, definitivno NIJE isti za sve, budući da se transrodnost i promena pola u njemu uopšte ne tretiraju ni na koji način. znači, ta osoba, pod pretpostavkom da je ftm koji nema mogućnosti ili želje da ode na operaciju, a ne želi da bude oslovljavan, registrovan, prozivan ili šta god kao žena, NIJE imala zakonsku mogućnost da uradi ovako nešto.
Korisnikov avatar
By Lepa Krepa
Originally posted by blabla-baby

Stvarno se ne razumem u sve te pravne zavrzlame ali cini mi se da i nije tako tesko promeniti ime, toliko puta je o tome raspravljano u razlicitim medijima da je devojka verovatno znala i za tu opciju ali cak i da nije to ne opravdava njen postupak.
hm da, toliko puta je o tome svemu raspravljano, da svi mediji ovu priču prenose u stilu "devojka uzela muški identitet, šta joj bi"?
čak im ni na pamet ne pada da se možda radi o transrodnoj osobi.
By Pending-For-A-Bending
Tudje telo? Ne seri molim te. I ja sam rodjen u pogresnom telu, trebao sam da budem u telu nabildovanog bogatasa iz Kalifornije
Korisnikov avatar
By Momo
Originally posted by Lepa Krepa
zakon, u ovom slučaju, definitivno NIJE isti za sve, budući da se transrodnost i promena pola u njemu uopšte ne tretiraju ni na koji način
znači, ta osoba, pod pretpostavkom da je ftm koji nema mogućnosti ili želje da ode na operaciju, a ne želi da bude oslovljavan, registrovan, prozivan ili šta god kao žena, NIJE imala zakonsku mogućnost da uradi ovako nešto.
Tacno! Cak i kad osoba promeni pol, adminstracija stara dokumenta tretira kao "gresku" u knjigama i daje joj nova dokumenta ( a i to rade van zakona jer zakona NEMA).

A cak i da osoba ima mogucnosti (novcane) i zelju da promeni pol moze se desiti da joj zdravstveno stanje to onemoguci. I sta onda, koji uzviseni zakon ce joj izaci u sustret.
Korisnikov avatar
By Momo
Tudje telo? Ne seri molim te. I ja sam rodjen u pogresnom telu, trebao sam da budem u telu nabildovanog bogatasa iz Kalifornije
Decko jel tebi dobro ?
Korisnikov avatar
By SeoskiLola
Originally posted by Momo
Dao bi ja vama da zivite u tudjem telu 20 godina i da pri tom ne mozete da dobijete ni pisljivo ime na papiru, pa bi video da li biste i kako tad razmisljli o "pravdi i pravima koja su ista za sve" :testerica:
Momo razumem ja tu muku nemoj da me testerises ;)

Samo kazem da je devojka (jer ko sto rekoste promena pola nije obuhvacena nasim zakonom te je u ocima istog jos uvek devojka) izvrsila krivicno delo.
Posto je izvrsila krivicno delo, i to sa debelim predumisljajem jer je morala znati da to sto radi jeste nezakonito, logicno mi je da treba da ide u zatvor.

Svakako bi mi bilo draze da ovaj slucaj bude presedan (ukoliko se zaista radi o ftm osobi) i da se nesto promeni i regulise kako treba.
Uostalom, ovaj slucaj se moze iskoristiti upravo za to. Zasto ga ne ispratiti, skrenuti paznju javnosti na ovaj problem, pokrenuti neku peticiju ili sta vec? :eureka:
By Pending-For-A-Bending
Opa! Pa vi ste to za bezakonje! Zakon postoji da bi stitio gradjane. Ako vam se ne svidja idite kod vaseg poslanika i predlozite mu novi zakon

PS> To sto pisete da zakona nema, da ne moze da se operise je teska budalastina
Korisnikov avatar
By Momo

Momo razumem ja tu muku nemoj da me testerises ;)
Ma iznervirao sam se bez veze, izvini.

Ali uzmimo ovako: u nasoj zemlji su homoseksualni odnosi dekriminalizovani cini mi se pre oko 15-ak godina, do tad su se ljudi (koji su jel smatrani kriminalcima) verovatno dovijali na razne nacine kako bi prikrili svoju seksualnu orijentaciju i pri tome verovatno i krsili zakon.
Da li smatrate da je pravedno osuditi ih kao i sve ostale gradjane. Po zakonu koji je "isti za sve" verovatno treba.

Ja ne kazem da je to sto je ta osoba uradila(lazirala licnu kratu) dobro, ali osuditi je za to krivicno delo istom merom kao i nekog ko je lazirao pasos kako bi otiso na Kipar je malo suludo.
Korisnikov avatar
By Hys.
- razlika izmedju zelje da zivimo u LEPSEM /eventualno?/ telu i sa vise novca i zelje da zivimo u telu koje je skladno nasem rodu-zar nije sasvim jasna?

edit: ovo nema nikave veze sa mojim stavom po pitanju navedenog slucaja, vec sa usporedbom koja je napravljena.
Korisnikov avatar
By SeoskiLola
Dobar primer.
Ali nije bitno tu sta mislimo ti, ja ili bilo ko sa ovog foruma. Bitno je da je ona u ocima zakona ucinila krivicno delo.
I kao sto su verovatno krivicno gonjeni i ti homoseksualci tako ce i ona i svako sledeci ko to uradi dok se nesto ne promeni.
Znam, zakon smrdi i treba ga menjati. Ali dok se to ne uradi ostaje kako je.
Bojim se da samo osecanje da si rodjen u pogresnom telu pred ocima suda ne menja mnogo toga po pitanju kradje tudjih dokumenata. Uostalom, sta tebe ili bilo koga sa slicnim problemom sprecava da uradite isto sto i ova devojka, uzmete isprave brata, druga itd.? Mislim da je upravo svest da bi to bilo nezakonito odgovor. Mozda gresim?
Korisnikov avatar
By Momo
Originally posted by Nanny Ogg
- razlika izmedju zelje da zivimo u LEPSEM /eventualno?/ telu i sa vise novca i zelje da zivimo u telu koje je skladno nasem rodu-zar nije sasvim jasna?
Ma nece neki ovde ukapirati razliku izmedju pola roda i zilion trans tema da pokrenemo.
Korisnikov avatar
By Andre87
Najbolje da psihijatar ispita slucaj,nadam se da ce decko dobiti blazu kaznu..
Momo,i ja sam se iznervirao
Korisnikov avatar
By Momo
Dobar primer.
Ali nije bitno tu sta mislimo ti, ja ili bilo ko sa ovog foruma. Bitno je da je ona u ocima zakona ucinila krivicno delo.
I kao sto su verovatno krivicno gonjeni i ti homoseksualci tako ce i ona i svako sledeci ko to uradi dok se nesto ne promeni.
Znam, zakon smrdi i treba ga menjati. Ali dok se to ne uradi ostaje kako je.
Bojim se da samo osecanje da si rodjen u pogresnom telu pred ocima suda ne menja mnogo toga po pitanju kradje tudjih dokumenata. Uostalom, sta tebe ili bilo koga sa slicnim problemom sprecava da uradite isto sto i ova devojka, uzmete isprave brata, druga itd.? Mislim da je upravo svest da bi to bilo nezakonito odgovor. Mozda gresim?
Ma u pravu si ali kad statistika kaze da se svaka druga trans osoba samoubije ovo sto je ta osoba uradila mi zvuci malte ne optimisticno i pozitivno.
Korisnikov avatar
By Sunce
Originally posted by Momo
Originally posted by Nanny Ogg
Ma nece neki ovde ukapirati razliku izmedju pola roda i zilion trans tema da pokrenemo.
Nece ukapirati, ne trosite energiju. :sigh:
By Pending-For-A-Bending
Ma da... manjima treba sve dozvoliti. Strejteri NE SMEJU da krse zakon a mi smemo.

To se zove DISKRIMINACIJA! Pozitivna diskriminacija, ali opet DISKRIMINACIJA
Korisnikov avatar
By Stripi
Drago mi je da se BBB vratio. Bez njega ovaj forum jednostavno nije isti :kiss-.
Kao sto rece BBB zakon je isti za sve!
Lazno se predstavljala - treba da odgovara.
Onda bi trebala odgovarati čitava država koja njoj kao trans osobi ne daje nikakve druge mogućnosti da normalno živi svoj život nego se mora služiti ilegalnim načinima.
Korisnikov avatar
By KosmickaCestica
Dragi moji,

Problem transeksualnosti je mnogo siri i dublji od prostog tumacenja
zakona.. To sto zakon nije u skladu sa prirodom, u tome je problem.
U evropskoj uniji vec vise godina postoje zakoni za prava transeksualnih osoba, sto kod nas naravno nije slucaj...
Eto.. na primer, 2. maja u Berlinu ima samit o pravima trans osoba
i primenama i promenama zakona u tom slislu..

Polna matrica, po kojoj funkcionise nas zakon, svakako nije u
skladu sa onim ko mi stvarno jesmo..

Mi nismo lopovi, mi ne krademo, nismo ubice, mi samo zelimo da
zivimo normalno i slobodno i nista vise..
BBB

Ovo sto si napisao je jako ruzno i prilicno vredja sve nas koji imamo problem sa rodnim identitetom, to jest jesmo transeksualne osobe.
Ako imas problem sa svojim telom, odes lepo kod psihijatra-seksologa i dobijes dijagnozu...

Ja kao i dosta ljudi ovde imamo papir na kome jasno, crno na belo
pise da imamo mozak jednog roda, a da nas telo u tome nije pratilo.

Cela ova prica manje ima veze sa zakonom, i vise ima veze
sa medicinom...

To su one tanke linije preplitanja. I zasto mislis da je zakon u
stanju da proprati sve prirodne fenomene i pojave? Pa nije.
I taj zakon su pisali ljudi....i on se menja i prosiruju..

Mi nikome ne cinimo zlo. Postujemo zakone svakako, ali
nekad je pritisak sa kojim zivimo toliko jak da pokusavamo
da nadjemo neke ventile da se kontrolisemo. Moja pretpostavka
je da je to samo jedan od ventila..

Ja sam imala hiljadu i jedan ventil tokom svog odrastanja
sto se tice transeksualnosti, i na osnovu nasih zakona i
onoga sto sam radila, mogli su me glat strpati u ludnicu...
ali.. provukla sam se.. i evo me ovde...

A otisla sam kod psihijatra, kad vise ni jedan od ventila
nije funkcionisao..

Dakle, ja razumem tebe, ali te molim da probas da razumes i
ti nas... i da ne ides tako nisko sa postovima, jer to boli..
a najmanje ocekujemo takvo razmisljanje i stavove od tebe..

Nisi ni ti bas u matrixu, i ne funkcionise po nacrtanim linijama,
zar ne?
By Ulix
Originally posted by Stripi
Onda bi trebala odgovarati čitava država koja njoj kao trans osobi ne daje nikakve druge mogućnosti da normalno živi svoj život nego se mora služiti ilegalnim načinima.
:up:

Evo kaze moj cimer - pravnik - da ako psihijatri dokazu da je u pitanju trans osoba, to moze da se uzme kao olaksavajuca okolnost, ali da nije dovoljno da za oslobadjanje od krivice. Kazna je zatvor do tri godine, mada kazna moze biti i novcana.
Jebes zakon.
Korisnikov avatar
By KosmickaCestica
Ne poznajem osobu, i ne znam o kome je rec,
mozda jeste TS mozda nije...

ali, ovde valjda svi razumemo da ako je rec i TS osobi,
da je sa tim veoma tesko ziveti...

hocu da kazem da su i meni padale slicne stvari
sa licnim kartama na pamet, ali nisam nikada
uradila.. Imala sam jos ludje ideje..

... a sad? Sad me prosto uzasava, stvara mi traumu
kad me neko zove u porgresnom rodu, ili me oslovljava
pogresnim imenom... .. i necu da pisem o sebi, vec
samo da probam da oslikam kakav je osecaj...

I ako cemo realno.. moja licna karta nije validna jer
ne oslikava moj pravi rod. Pol dece na porodjaju
determinisu iskljucivo i samo vizuelno, sto je u
90% slucajeva u redu.. ali u tih 10% nije....

Dakle zakon gresi u 10% (cifre nisu realne)

Borimo se za prava svih nas.. makar ovde na forumu...
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!