Originally posted by Dina
Originally posted by Andre87
...
Recimo,ja se poslednjih dana pitam da li postoji poliamorija(nisam pobornik iste,ali mogu da je razumem kod drugih) kod aseksualaca?Verujem da postoji,ali u daleko manjem procentu nego kod seksualaca.
Zasto da ne?
Po meni poliamorija delimicno zavisi od toga da li osoba moze da se izdigne iznad onog sto je propisano/uobicajeno/prihvaceno i od zrelosti osoba... a sve to mogu i ne moraju biti karakteristike i seksualnih i aseksualnih. Neka osoba moze npr. biti jako seksualna ali istovremeno nezrela, nesigurna i posesivna, pa umesto da se opredeli za poliamoriju koja bi bila iskreniji koncept, varace partnerku/partnera iza ledja istovremeno pricajuci bajke i zahtevajuci vernost.
Ja sam veoma posesivan

..Mislim da ne bih mogao da tolerisem poliamoriju kod partnera..ali zato sto polazim od sebe(iako ta osoba mozda poliamoriju shvata drugacije..tipa Beauvoir&Sartre)..bilo bi protiv moje savesti da gradim buducnost sa jednom osobom,a da sam u vezi sa osobom koja mi ne okupira misli..Ne bi bilo iskreno.Trazio bih tu drugu osobu u prvoj..Kad se zaljubim,cesto postajem pomalo opsednut..raspolozenje mi zavisi od te osobe,prolazimo zajedno kroz njene strahove i delimo snove(cak i da nam se ne poklapaju,pomoci cu joj da ih ostvari!)..toliko postaje upletena u moj zivot,i ja u njen..da ostale osobe bivaju..pa pomalo potisnute

...E sad verujem da se u ovom delu nisam razlikovao od nekih seksualaca..ali sta bi me navelo da se zaljubim u tu drugu osobu?Najvise svadja

,koliko god cudno zvucalo. Volim da se raspravljam,vodim diskusije(o drustvu,osecanjima,nauci itd.)..(eto upravo sam zavrsio jednu takvu diskusiju

sa Sachom)volim osobe koje mi se argumentovano suprotstavljaju i teraju me da mislim...Ako jos ta osoba(kao i ja) ima sposobnost empatije..i u pravom trenutku kaze pravu rec(makar bila i kritika(jos bolje!)..ne samo analiza mojih osecanja)..postoji sansa da se zaljubim..(ma cak i da ima 3 glave i 5 nogu!

) Onda mozes da mi pokazes jabuku,olovku,bilo sta (cak i bilo koga)..svaka sitnica ce me asocirati na tu osobu,i pocecu da je sanjam i gotovo!Sigurno sam se zaljubio...Odljubljujem se kad osoba precutkuje svoja osecanja(vise me povredjuje tisina,precutkivanje istine nego istina..makar bilo neprijatno,reci mi...makar ti bio(la) nadrndan(a)..a neki moj postupak bio uzrok,reci mi) ili je ravnodusna ili kad nemamo o cemu da pricamo(cesto imamo ali ne postoji vise motivacija sa jedne strane).Upravo zbog te preokupiranosti,nisam pobornik poliamorije.Ne znam,ako bih bio u vezi sa seksualnom osobom koja poliamoriju ne prozivljava na duhovnom nivou,nego samo telesnom..mislim da cak ni tada ne bih mogao da prihvatim...Mozda nakon duzeg ubedjivanja te osobe da me voli,a da je ono bila bioloska potreba...ali opet takva again and again ubedjivanja bi me verovatno ohladila..(jer ja se vezujem drugacije,i opet bi postojala sumnja,..verovatno bih raskinuo)