Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Ljubi, ljubi al glavu ne gubi

Moderatori: KorvinOdAmbera, Moderators

Korisnikov avatar
By Zoe
"Ljubavna veza složen je i delikatan odnos, ponekad se ...

... može dogoditi da ga samo jedna burna i pogrešna reakcija raskine. Svađa je normalan dio svake veze. Ona je često potrebna jer njome rješavamo probleme, nedoumice i bolje se upoznajemo. Međutim, većina se ljudi ne zna konstruktivno svađati pa umjesto da rješavaju probleme oni ih samo produbljuju i svojim burnim reakcijama unose nove negativnosti u odnos. Kao i sve drugo u životu i svađanje ima svoja pravila i može se naučiti.

Prvo pravilo je ne svađati se kad smo ljuti, povrijeđeni ili emocionalno uzbuđeni na bilo koji način. Prošećite, istuširajte se i smirite prije nego što započnete razgovor. Jer stvari jednom izrečene u ljutnji mogu se oprostiti, ali ne i zaboraviti. Također, potrudite se ne svađati kad ste umorni, nećete biti u stanju uložiti dovoljno truda.

Pripremite se za svađu

Uvijek se pripremite za svađu, pitanja koja planirate postaviti i argumente kojima se planirate suprotstaviti. Uvijek uzmite dovoljno vremena za svađu.

Nema smisla da to radite dok navlačite na sebe odjeću i kasnite na posao, jer ništa nećete postići osim dodatnih tenzija i jako loše započetog dana. Možda najvažnije pravilo svađanja jest shvatiti da to radite zajedno kao tim, a ne kao suprotstavljene stranke na sudu. Cilj svađe u vezi je poboljšati lošije aspekte veze, a ne nauditi i povrijediti jedno drugog. U ljubavnoj vezi osveti nema mjesta.

Znate li pravi razlog svađe?

Uvijek je važno prvo dokučiti što je ustvari problem. Većina parova zaboravi na to i koncentrira se na međusobno predbacivanje. Tako problem, ostaje neriješen i stalno se ispočetka javlja kao prepreka boljem odnosu. Zbog toga se mnogo parova uvijek svađa oko jednih te istih tema. Ponekad svađanje može potrajati satima pa i danima. To je zbog toga što ni jedna strana ne želi priznati poraz, popustiti, ''progutati'' neke stvari za opće dobro. Bilo bi odlično kad bi u svakoj vezi barem jedna od osoba bila ta koja će smiriti tenzije i ''voditi'' svađu k rješavanju problema. Smiren razgovor, bez galame, čupanja kose i razbijanja tanjura puno će prije riješiti konflikte.

Tijekom svađe saslušajte svog sugovornika

Trudite se slušati i razumjeti partnera. Ako vam nije jasno što govori, zamolite ga da pojasni, pa će i on osjetiti da vas zbilja zanima njegovo mišljenje i osjećaji. Kako biste bolje razumjeli vašeg partnera pokušajte se uživjeti u njegovu ulogu i na trenutak ''uđite u njegovu kožu'' kako biste sagledali cijelu situaciju i iz drugog kuta. Ukoliko primjetite da se vatra

razbuktava, da je ton koji koristite sve jači, da vam puls ubrzava… uzmite deset minuta odmora kako bi se oboje smirili. Ne smijete dozvoliti da stvari izmaknu kontroli.

Dva puta promislite prije nego nešto kažete

Osoba koja priča o problemu trebala bi koristiti samo rečenice koje počinju s – mislim da…, željela/o bih..., osjećam se… i slično, a trebala bi izbjegavati rečenice tipa učinio/la si…, ti si…., jer one upućuju na okrivljavanje, što kod druge osobe odmah uključuje obrambeni mehanizam i ljutnju.
Slušanje i argumentirano govorenje temelj su pozitivne svađe. Cilj svađe jest napredovanje odnosa, ako nije tako onda svađa nije ni potrebna i takvu vezu odmah možete prekinuti. Svatko od nas je ponekad bezobziran, nije ispunio očekivanja… to je normalan dio veze.

Kvaliteta odnosa nije u njegovom savršenstvu, već u načinu na koji se nosite s problemima koji iskrsnu."

(Hr.web)

Ja se potpuno slazem, iako je jako tesko ne svadjati se u onim trenucima kada smo uznemireni ili ljuti.......Mislim, stvarno treba imati veliku moc samokontrole da to sprecimo, ali zaista je tada i najdestruktivniji ishod, grubo receno....
Korisnikov avatar
By CokoladnaBananica
nisam pristalica svadje, pa cak ni ove "korektne".
Sve se moze rijesiti mirnom, stalozenom komunikacijom.
Korisnikov avatar
By bigirl
Originally posted by Zoe
Dva puta promislite prije nego nešto kažete
Pa to se onda ne zove svađa...
Korisnikov avatar
By Zoe
Pa ja se slazem, ali istina je da bi svadja u jednoj vezi trebala da bude pozitivna stvar-po mojim shvatanjima je pozitivno sve sto dovodi do razjasnjenja i ispoljavanja misljenja i osecaja.
I vec sam rekla da je gotovo neizvodljivo da se covek u toj meri bas UVEK kontrolise.

Ali da bi svima bilo bolje tako, bilo bi.
Korisnikov avatar
By m..
zasto onda lepo ne sesti i razgovarati? da li je moguce da je obavezno da jedna osoba URLA da bi je druga slusala i uzimala ozbiljno?
Korisnikov avatar
By Zoe
Pa upravo to, svadja ne treba da znaci urlanje, vec razgovor, pa i prepirku, no bez urlanja.......Cak mi se i ne dopada rec svadja uopste........
Korisnikov avatar
By Zoe
Na Engleskom se kaze fight, sto znamo svi sta znaci jos, pored toga sto oznacava rec svadju.
Grozno!
Korisnikov avatar
By m..
mhm, ne znam, moji su se tukli i gadjali jogurtom, u mom kodu to je svadja, sve ostalo je razgovor. pogotovu ako ispadne nesto konstruktivno.
Korisnikov avatar
By CokoladnaBananica
Originally posted by Zoe
Na Engleskom se kaze fight, sto znamo svi sta znaci jos, pored toga sto oznacava rec svadju.
Grozno!
jok. Na engleskom se kaze argument.
Korisnikov avatar
By Zoe
I moji su se tukli i urlali.........i ja sam urlala, jednom ili dvaput.......

No, grozno je, najgori vid komunikacije, mogla bih roman da napisem koliko je destruktivan za obe strane takav jedan "dogadjaj".....
Korisnikov avatar
By m..
aham, samnom je manje vise nemoguce svadjati se, do nekog trenutka, a onda... doduse neko mora da je bas bezobrazan i uporan da bi tako necem prisustvovao.
Korisnikov avatar
By Zoe
Pa isto........ranije sam mogla da padnem u vatru kada sam bila mnogo emotivno involvirana oko date stvari, ali sada bas nastojim da se niposto ne SVADJAM, nego da razgovaram.
Ovi koji su bezobrazni a do kojih mi nije stalo, ni ne zasluzuju da im izlivam svoje emocije, a ovi do kojih mi je stalo su opet predragoceni da bih nas dovodila u tako iscrpljujuc i destruktivan polozaj........
Korisnikov avatar
By LittleRed
mislim da konflikt moze biti konstruktivan, ne svadja :) .
konflikt je osnova svadje, a svadja samo jedan od nacina razresavanja konflikta (koji se moze razresiti i dijalogom i biti konstruktivan)
Korisnikov avatar
By Paki
Originally posted by Zoe
Osoba koja priča o problemu trebala bi koristiti samo rečenice koje počinju s – mislim da…, željela/o bih..., osjećam se… i slično, a trebala bi izbjegavati rečenice tipa učinio/la si…, ti si…., jer one upućuju na okrivljavanje, što kod druge osobe odmah uključuje obrambeni mehanizam i ljutnju.
Ovo je tako važno i tako tačno! Možda i najbitnije u svemu gore ispisanom...
Znam iz sopstvenog iskustva.
Korisnikov avatar
By Dirrty
Dopada mi se ovaj text i pogled na svadju kao nesto korisno i potencijalno pozeljno za poboljsanje ljubavne veze.
A rekao bih da je tekst dosta precizan i tacan.
Makar sto se mojih iskustava, u medjuljudskim odnosima uopste, tice.

Sebe itekako mogu da zamislim u tome :)
Iako ne mogu da se zamislim u vezi, trenutno (odnosno vec duze vreme) :P

Jos samo da nadjem nekog istomisljenika, i mozda... ko zna...
Korisnikov avatar
By Cluniensis
Hvala za ova pravila. Prvi put ih vidim, ali shvatio sam da se pridrzavam svih navedenih tacaka po osecaju, iako nikada do sada nisam ovo procitao ovako zbirno na jednom mestu...

Trebalo bi da pomogne onima koji ne znaju ovo... :giggle:
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!