Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Književnost, film, TV, pozorišta, galerije...

Moderatori: Over the rainbow, Moderators

Korisnikov avatar
By Nocturnal
severin
Ja nisam nista od toga cito a hteo bi hajde mipreporucite sta prvo...
Moris od E.M.Forstera :love: ... Prelepo.
drladylove
POSLEDNJA KAŠMIRSKA RUŽA-BARBARA KLEVERLI
Ja sam se bas iznenadio krajem te knjige, stvarno nisam ocekivao :) . Da li si citao od nje Regtajm u Simli?
Hans_87
Meni je jako gay i "Narcis i Zlatousti"....njih dvojica su bili baš van "scene"... :D
Znaci nisam jedini stekao ovakav utisak :) ? Genijalna knjiga :hail: .

:sesir:
NOX
By ~ Le Saint X ~
Narcis I Zlatousti

sto je to?
Ima naziv kao neki grcki mit/bajka?!?!
Korisnikov avatar
By Galadriel
Originally posted by Renoir
Narcis I Zlatousti

sto je to?
Ima naziv kao neki grcki mit/bajka?!?!
heseov roman, dobar je
By rent_guy
A zasto Michael Cunningham nije na listi!? Besan sam. :)
By ~ Le Saint X ~
Danas se setao sa Idomeneom i
slucajno naleteh na neki roman koji je gay themed

zapamticu i postovati kada ponovo budem video

da ljudi znaju
i
procitaju mozda
Korisnikov avatar
By SeoskiLola
Sramota!
Mislim da sam citao samo Gospu od cveca, Gospodju Dalovej, Smrt u Veneciji, Mobi Dika, Hadrijanove memoare i gledao Ubiti pticu rugalicu :D

Lm, svakako bi se sad mogli ubaciti u listu i Zovem se crveno i Poslednji Mavrov uzdah.
By XanaX
Originally posted by Ulix
Originally posted by 2Q2Bstr8
možda to jesu najboljih 100 gej romana, ali ne mora da znači da je zaista Thomas Mann #1.
Iz te liste vidimo samo jedno: "gej roman" je veeeeoooooma rasteljiv pojam. Rastegljiviji od lastisa iz gaca mog tate.
'ajd' dobro da je i netko primjetio glupost termina gay - roman... zaista...

reći da je "A la recherche du temps perdu" - kao i "Der Tod in Venedig"... to zbilja nema smisla... reći da se oni tematski i na nekoj, 'ajde "ontološkoj" razini vezuju uz ljudsku homoseksualnost osobito na razini simbolike kao kod Manna, ili psihoanalize kod Prousta... to već ima smisla...

onda dolazimo do stvari koje su bave gay-tematikom, npr. ljubavlju, ali u "Giovanni's Room", koji jest "gay-roman" (bio) za mene kada sam ga prvi put pročitao, no poslije, shvatiš to kao univerzalnu lamentaciju o ljubavi, prolaznosti iste itd...

dakle, samo za ove tri spomenute knjige, prve dvije nikako nisu "gay", a zadnja jest "gay-tematike", a što zapravo čini nešto gay-romanom, pripovjetkom, pjesmom... ne znam... što je to "crnački roman"?

(p.s. niti onaj "Chico" koji je sav pederski, ne znam je li gay... jer opet, tema je zapravo eksploatacija čovjeka kroz njegovo tijelo... je li "Chico" uopće na listi ili je nedovoljno beznačajan... ja ga više nemam... :( kupio sam ga sa nekih 15 g., stara našla, prolistala i bacila... )

of course , da u svim tim knjigama ima nešto što prepoznajemo kao "gay" ili bolje rečeno kao "homo- , bi-" seksulane "aluzije", ima i likova koji su gay itd... ali, "Smrt u Venecijji" bi bila jednako dobra i da nema Tadziua, da je umjesto neka Lolita... eh, to bi tek bio skandal---
Korisnikov avatar
By Galadriel
Originally posted by XanaX
Originally posted by Ulix
Originally posted by 2Q2Bstr8
možda to jesu najboljih 100 gej romana, ali ne mora da znači da je zaista Thomas Mann #1.
Iz te liste vidimo samo jedno: "gej roman" je veeeeoooooma rasteljiv pojam. Rastegljiviji od lastisa iz gaca mog tate.
'ajd' dobro da je i netko primjetio glupost termina gay - roman... zaista...

of course , da u svim tim knjigama ima nešto što prepoznajemo kao "gay" ili bolje rečeno kao "homo- , bi-" seksulane "aluzije", ima i likova koji su gay itd... ali, "Smrt u Venecijji" bi bila jednako dobra i da nema Tadziua, da je umjesto neka Lolita... eh, to bi tek bio skandal---
ono sto bih zaista volela kad negde nadjem da je odredjeni roman gay i nabavim tu knjigu je da citam o istopolnoj ljubavi.. da se ne govori o gay romanu kad su samo provuceni takvi motivi govoreci o privlacnosti koja se zadesila u datom trenutku

gore je neko spomenuo i narcis i zlatousti, ja se ne secam cak ni insinuacija na bilo kakve gay momente
Korisnikov avatar
By Nocturnal
arwen_evenstar
gore je neko spomenuo i narcis i zlatousti, ja se ne secam cak ni insinuacija na bilo kakve gay momente
Ja sam ga pomenuo. Pa meni se kroz njihov odnos (Narcisa i Zlatoustog) prilicno suptilno provlaci gay tema. Mentor i ucenik, starogrcki model itd.
NOX
Korisnikov avatar
By Sunce
Originally posted by blabla-baby
... i gledao Ubiti pticu rugalicu :D
Preporucujes knjigu "Kako ubiti pticu rugalicu"? Mene je knjiga zainteresovala jer se non-stop pominje u filmu Larsa Von Triera "Sef nad sefovima". Gledao si predstavu ili film?
By ~ Le Saint X ~
Ali, meni knjiga
To kill a mocking bird

UOPSTE

ali

UOPSTE

nema ni trun
nikakvog 'gejizma' u sebi

pocinjem da se pitam, da nisam pomesao knjigu!?
By Ulix
Da, bas razmisljam: ni ja ne mogu da shvatim sta je to gej u toj knjizi. Citao sam je dva puta, i gledao fim, ali ne mogu da se setim... rekao bih da ima neke feministicke elemente, to svakako.
Korisnikov avatar
By Nocturnal
arwen_evenstar
Nocturnal, sorry:D :kesa:
Strasno, kada sam ja postao tolika babaroga pa plasim ljude :P ? Ne moras da se izvinjavas sto imamo razlicita misljenja :B .
:kiss:
NOX
Korisnikov avatar
By Galadriel
Originally posted by Nocturnal
arwen_evenstar
Nocturnal, sorry:D :kesa:
Strasno, kada sam ja postao tolika babaroga pa plasim ljude :P ? Ne moras da se izvinjavas sto imamo razlicita misljenja :B .
:kiss:
NOX
izvinjenje stoji sto ti nisam spomenula ime/nick

a glede paralele ucitelj ucenik, po modelu anticke grcke

stoji da su u odnosu ucitelj, ucenik.. ne vidim bilo kakve jace analogije, pogotovo sto ni u antici nije bio slucaj da se podrazumeva da budu ljubavnici, naprotiv

opet se govori o "homoerotskom naboju" u nijansama koje ce zapasti za oku pojedincima ( koji su gay ) bez konkretnog ostvarenja, ili bar ocigledne zelje za ostvarenjem
Korisnikov avatar
By Nocturnal
arwen_evenstar
izvinjenje stoji sto ti nisam spomenula ime/nick
Pusti plavusu :plavuso:
arwen_evenstar
stoji da su u odnosu ucitelj, ucenik.. ne vidim bilo kakve jace analogije, pogotovo sto ni u antici nije bio slucaj da se podrazumeva da budu ljubavnici, naprotiv
Nisu MORALI obavezno da budu ljubavnici, ali bilo je jako cesto. Pa meni su te 2 cinjenice da su u odnosu ucitelj-ucenik i da sam tu doziveo neki gay vibe izmedju njih bile dovoljne da povucem paralelu.
arwen_evenstar
opet se govori o "homoerotskom naboju" u nijansama koje ce zapasti za oku pojedincima ( koji su gay ) bez konkretnog ostvarenja, ili bar ocigledne zelje za ostvarenjem
To jeste tacno. Cesto se gay osobe hvataju za mrvice, dim i maglu, ali takva je realnost str8-centricnog sveta, za nas su mrvice. Na zalost :( . Ali gde ima dima, mozda ima i vatre :D ...
NOX
Korisnikov avatar
By Tot
Slažem se s gore rečenim da knjige na ovom spisku ne možemo nazvati gej romanima. Da bi nešto nazvali gej romanom moramo imati jasno određene gej subjekte čiji se self naslanja na legitimno samoodređenje; dakle on mora biti posledica samokreacije a ne akcidentalan.

Šta zapravo može da kaže Charlus o današnjim homoseksualcima ako je njegov gej identitet sasvim "pokriven" i izrasta na periferiji društvene ispraznosti o kojoj Prust piše? Jedan revolucionar i jedan gej u zatvorskim uslovima ( "Poljubac žene pauka")? Ašenbah svakako priznaje svoju strast ( "Pobeđen sam, volim te" ), ali sama ta strast ga ne čini onim što bi mi danas nazvali gej; on se samosmešta u građanski okvir nalik onome iz Budenbrokovih i teško da bi za sebe mogao reći da je gay, pogotovo što u njegovo vreme taj koncept nije postojao; osim toga ljubav gospodina u godinama prema prilično mladom dečaku čini problematičnim nešto što bi bila uobičajena zaljubljenost kod homoseksualaca; itd, itd... Dakle na margini izrastaju problemi, akcidenti koji ne mogu biti preneti sa pojedinačnog na opšti nivo ako nemamo i neki društveni gej kontekst.

Moris, na primer, jeste gej roman samim naglašavanjem problematike otkrivanja i priznavanja gej identiteta; Kaningemovi romani su vrlo bliski tome da budu gej jer postoji jasno samoodređenje gej likova i gej društveni kontekst; itd.
By ~ Le Saint X ~
Poceo da citam

roman

Sara

mozda je gej...
ali pre

transvestitski...

ako se tako kaze
By ~ Le Saint X ~
U romanu
PRICE O NOCI
od
PETER HEGA

postoji jedna prica koja je gay
i
stvarno je vrlo vesto napisana i bas me je iznenadila pozitivno
jer
uoste nisam ocekivao nista slicno onom sto se dogodilo izmedju dva junaka
By ~ Le Saint X ~
Igre Poznog Doba
Luis Landero

upravo citam i meni je puna homoerotskog naboja...
mada je to vrlo moj licni utisak
By ~ Le Saint X ~
Bazenska Biblioteka
je

bas pravi gay roman

sjajno napisan

preporuka!
By ~ Le Saint X ~
LOVAC NA ZMAJEVE
HALED HOSEINI

ta knjiga je mnogo mnogo toga

ali, gej elemenat (silovanje) je bitan deo cele knjige!

Preporuka zbog svega sto jeste roman!

A roman je SJAJAN
i
NEZABORAVAN!

et toq!
:snob:
By Storm
@B.U.
Pa ako taj roman ima gej elemente, onda mislim da je to pre zbog intenziteta prijateljstva između nekih glavnih likova.
By ~ Le Saint X ~
Originally posted by Storm
@B.U.
Pa ako taj roman ima gej elemente, onda mislim da je to pre zbog intenziteta prijateljstva između nekih glavnih likova.
Tacno...
Pri pocecima knjige, to je vrlo vrlo prisutno...

Isti osecaj sam imao i kod knjige
KOVACI LAZNOG NOVCA
Korisnikov avatar
By walt333
E pa oba tema mi je veoa zanimljiva pa rece da je malo iskopam.

Prvo da kazem da ne priznajem nista sto se zove Gay Roman (isto kao sto ne priznajem ni termin gay film), ali shvatam da je svaka knjiga koja se nasla na listi poseduje homoerotske motive koji su ocigledno piscima(posto su ovu listu koliko se dobro secam pravili pisci) bili zanimljivi da sve to stave na jednu listu.

E sad mana ove liste je to sto su se u obzir uzeli samo klasici. Meni je bilo cudno za mnoge romane sto su se nasli na listi, ali kada sam bolje porazmislio svi su obojeni homoerotizmom i veoma vrede kao umetnicka dela.

Kada sam video little woman bio sam sokiran jer je to roman koji citaju decu, i koji sam ja tada i procitao, i nikada nisam razmisljao o romanu koji poseduje gej elemenat. Medjutim posle kada sam porazmislio o Liku Dzozefine, devojcice muskarace, i taj postupak kada je knjizevnica odlucila da se Dzo ne uda za Lorija vec za nekog profesora koji je vise bio ocinska figura, mnogih njenih recenica, tipa mrzim sto sam zensko, ili zasto je ne mogu da ozenim neku od sestara, onda mi je bilo jasno da je to sigurno onoliko slika lezbejke koliko je bilo moguce da se predstavi u romanu koji je napisala ugledna dama u 19 veku nesto posle americko gradjenskog rata.

Originally posted by severin

ako se ja ne veram (a jako se retko varam)
ta knjiga uopste nema gay tematike sem pisca
Ima veoma jaku (jednu od najacih u svetskoj knjizevnosti) homoerotsku atmosferu i par homoerottskih motiva. roman je donekle jeste oda muskoj lepoti. Vecina ljudi oko mene kada procitaju roman, pitaju zasto se svi ljudi ponasaju kao pederi.

Originally posted by mrle
Ni ja veliku vecinu nabrojanih dela u prvom postu - da ne kazem ni jedno - ne bih sveo na ciste gej romane...

Ne videh na spisku neka dela, kao sto su, recimo, "A streetcar named desire" (by Tennessee Williams), "Twelfth night or What you will" (by William Shakespeare), ... koji takodje sadrze (malo) homoseksualne tematike...

Pa nisu se nasla jer tramvaj zvani ceznja i what you will uopste nisu romani maco, to su drame

Originally posted by ~anAMORphOsé~
Ali, meni knjiga
To kill a mocking bird

UOPSTE

ali

UOPSTE

nema ni trun
nikakvog 'gejizma' u sebi

pocinjem da se pitam, da nisam pomesao knjigu!?
isto sam pomislio kada sam ga prvi put procitao, ali posle kada sam ga procitao po drugi put video sam dva moguca razloga zasto je roman na listi

Prvi zato sto je roman pun autobiografskih elemenata knjizevnice za koju i dan danas mnogi tvrde da je lezbejka(mada ona to jos uvek nije potvrdila, a zivi veoma povuceno), te se tako roman moze i posmatrati, i naravno ne treba zaboraviti Dila koji poseduje te neke homo elemente a i lik je baziran na Trumanu Kepotu koji je bio gej na kub. Verovatno je veoma zanimljivo da se na taj nacin razmislja o vezi izmedju Scout i Dilla i njihovog poljupca(kao strejt veza izmedju buduce lezbejke i buduceg geja). Moje misljenje
By ~ Le Saint X ~
Originally posted by ~anAMORphOsé~
I dalje citam

POSLEDNJI TESTAMENT OSKARA VAJLDA
od
Piter Akrojda...
Mon Dieu...
Ja se uopste ne secam ove knjige!

:drama:
Korisnikov avatar
By walt333
E sad posto su se mnogi zalili na listu, evo bilo bi u redu da objavimo listu koju su pravili citaoci homoseksualci (i ovu prvu su pravili homoseksualci ali strucnjaci za knjizevnost i gej pisci a ovu LGBT ljudi koji vole da citaju). Tako da su oni slali svoje predloge i na kraju lista izgleda ovako. A da izvor za ovu listu je isti kao i za ovu prvu Publishing triangle

1. The Front Runner by Patricia Nell Warren
2. The Hours by Michael Cunningham
3. The Charioteer by Mary Renault
4. Like People in History by Felice Picano
5. Annie On My Mind by Nancy Garden
6. A Home at the End of the World by Michael Cunningham
7. Tales of the City by Armistead Maupin
8. The Lost Language of Cranes by David Leavitt
9. Mysterious Skin by Scott Heim
10. The Object of My Affection by Stephen McCauley
11. Faggots by Lary Kramer
12. A Separate Peace by John Knowles
13. Other Women by Lisa Alther
14. Stars in my Pocket Like Grains of Sand by Samuel Delany
15. Six of One by Rita Mae Brown
16. Even Cowgirls Get The Blues by Tom Robbins
17. Martin and John by Dale Peck
18. Querelle by Jean Genet
19. The God in Flight by Laura Argiri
20. Totem Pole by Sanford Friedman
21. Falconer by John Cheever
22. Latin Moon in Manhattan by Jaime Manrique
23. Openly Bob by Bob Smith
24. The Lord Won't Mind by Gordon Merrick
25. The Naked Civil Servant by Quentin Crisp
26. Stone Butch Blues by Leslie Feinberg
27. Quatrefoil by James Barr
28. The Better Angel by Richard Meeker
29. Known Homosexual by Joseph Hanson
30. She's Come Undone by Wally Lamb
31. Burning Houses by Andrew Harvey
32. The American Woman In The Chinese Hat by Carole Maso
33. Nightswimmer by Joseph Olshan
34. Interview with the Vampire by Anne Rice
35. The Beauty of Men by Andrew Holleran
36. The Folded Leaf by William Maxwell
37. The Mysteries of Pittsburgh by Michael Chabon
38. The Catcher in the Rye by J D Salinger
39. The Sea of Light by Jenifer Levin
40. Bending at the Bow by Marion Douglas
41. Amnesty by Louise Blum
42. Hood by Emma Donoghue
43. Queer by William Burroughs
44. Funeral Rites by Jean Genet
45. The Thief's Journal by Jean Genet
46. Forbidden Colors by Yukio Mishima
47. The Grandmothers by Glenway Wescott
48. Scissors, Paper, Rock by Fenton Johnson
49. Just Above My Head by James Baldwin
50. Flesh and Blood by Michael Cunningham
51. Equal Affections by David Leavitt
52. Tim and Pete by James Robert Baker
53. Dance of the Warriors by Kevin Esser
54. Streetboy Dreams by Kevin Esser
55. Livre blanc by Jean Cocteau
56. Confession of Felix Krull by Thomas Mann
57. Pryor Rendering by Gary Reed
58. Winter Birds by Jim Grimsley
59. The Color Purple by Alice Walker
60. Brideshead Revisited by Evelyn Waugh
61. The Price of Salt by Patricia Highsmith
62. Mrs. Stevens Hears the Mermaids Singing by May Sarton
63. Curious Wine by Katherine V. Forrest
64. In a Shallow Grave by James Purdy
65. The Unlit Lamp by Radclyffe Hall
66. Confessions of a Failed Southern Lady by Florence King
67. The Wild Boys by William S. Burroughs
68. Paxton Court by Diane Salvatore
69. Quatrefoil by James Barr
70. The Twyborn Affair by Patrick White
71. Hemlock and After by Angus Wilson
72. Chamber Music by Doris Grumbach
73. Ernesto by Umberto Saba
74. Separate Rooms by Pier Vittorio Tondelli
75. Bertram Cope's Year by H.B. Fuller
76. Bom-Criulo by Adolfo Caminha
77. Nights in the Underground by Marie Claire Blais
78. The High Cost of Living by Marge Piercy
79. Toilet by Tom Woolley
80. Red Azalea by Anchee Min
81. The Shipping News by Annie Proulx
82. Dream Boy by Jim Grimsley
83. Kissing the Witch by Emma Donohue
84. Biography of Desire by Mary Dorcey
85. Mother of the Grass by Jovette Marchessault
86. Six Chapters of a Floating Life by Shen Fu
87. The Four Winds by Gerd Brantenberg
88. China Mountain Zhang by Maureen McHugh
By ~ Le Saint X ~
Tu listu sam ja pejstvovao negde...
i da...

Nigde PRVA PET MESTA sa 'strucne' liste!

Naravno...ko je lood dovoljno da cita evropsku knjizevnost u americi?

Ili Prusta i 3000 strana!?
Korisnikov avatar
By walt333
e sad mene interesuje sta je prevedeno sa spiska? :cowboy:

Znam da jesu sledeci naslovi jer sam ih citao:

The Hours by Michael Cunningham
A Home at the End of the World by Michael Cunningham
The Catcher in the Rye by J D Salinger
Flesh and Blood by Michael Cunningham
Interview with the Vampire by Anne Rice

i prepostavljam da je i ovo prevedeno

Forbidden Colors by Yukio Mishima

E sad sta je jos?:cowboy:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 7
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!