Originally posted by Sunce
Originally posted by ForeverYoung
Autovanje NIKADA ne može biti sebičan čin! Autovanje je toliko ličan, intiman i težak čin da je sebičnost potpuno ne moguća...
Jedino ako misliš na autovanje druge osobe...
Ne slazem se sa tobom. Mislim da moze da bude sebican cin ukoliko ukljucuje emotivne ucene. Potrebno je razumeti i roditelje i ne osudjivati njihove eventualne reakcije. Treba imati empatiju.
Slažem se na neki način sa obojicom. Iako nije isključeno da outovanje može sadržati sebične momente, taj čin jeste i ličan i intiman i težak. Nekako je u nekim naprednijim društvima stvar elementarnog bontona da se ne postavljaju pitanja za koje se razumno da pretpostaviti da spadaju u kategoriju nečije intimne i lične sfere. Osim toga može vam se desiti jedan mogući paradoks autovanja: umesto da budete prihvaćeni i shvaćeni, budete jednostavno "prepoznati" i sledstveno tome proskribovani što neće umanjiti patvoreni osmesi a intenzivno sažaljenje koje možete dobiti otežava vašu psihičku situaciju i samopoštovanje. To je stvar društvene atmosfere koja redukuje neke tokove stvarnog razumevanja među ljudima.
( generalno sam sklon da ljude koji me obaspu ličnim i neprimerenim pitanjima odstranim iz svoje socijalne sfere, nevezano za ovaj problem svoje seksualnosti; sebično? Ne, stvar ukusa ili možda stomaka.)
Mi kao gay manjina imamo problem sa saopštavanjem intimnih i ličnih sadržaja društvu. Vaša intimnost da bi bila legitimna mora biti "overena" kao većinski važeća. Krdo je odobrava na neki način. Postoji tipizacija intimnih sadržaja, pa tako vrlo dobro znate, kao pripadnici ugrožene gay populacije, da postoji "ispravna" i "neispravna" intimnost. Može vam biti dopuštena intimnost čije oblike ispolajvanja prihvata krdo inače odmah postjete "čudak", "na svoju ruku" , "perverzan", jednostavno neko ko funkcioniše po nekoj svojoj nepoznatoj matrici. A što je nepoznato ne sme biti prepoznato ( dobro se čuvajte da to sakrijete!) inače će se krdo osetiti najpre izneverenim, pa zatim još više uplašenim, itd, itd što sve vodi logičnom ishodu vašeg isključenja.
I ne samo to: intimnost da bi bila prihvatljiva mora biti paradirana. Ovde prevashodno mislim da patrijarhalno društvo računa da su izvesne stvari koje se tiču seksualnog morala jasne, postoje stvari koje se tiču vaše lično- intimne sfere koje se od vas očekuju da ispoljite. Od mladića se očekuje da ima devojku, da se oženi u nekom pristojnom roku i tako dalje; za devojke slično. Koliko puta ste bili u situaciji da vam okruženje na ovaj ili onaj način traži da polažete računa o svojoj seksualnoj intimnosti?
I sad vidite opet paradoksa: nešto što je zbilja i intimno i lično, vaš, bilo čiji ljubavno erotski doživljaj, koji nosi sa sobom svoju jedinstvenost, pečat vaše posebnosti i neponovljivosti mora biti prezentovan da bi "bili uklopljeni" u takvo društvo, odnosno mora biti uklopljen u jenu heteroseksualnu matricu i to ne bilo koju, nego patrijarhalno- heteroseksualnu. U suprotnom od vas se očekuje da to krijete jer je nedolično da s pokvareno- ličnim postojite javno. Tako ste (smo) marginalizovani!
Zato se mnogi konformiraju, siguran sam na svoju štetu, ali to je druga tema.
I konačno, slažem se i sa ovim što je rekao Sunce jer društvo stvara od porodice psihomoralističku agenturu. Ali roditelji nisu za to krivi. Tu treba imati snage pa ne okrivljavati naše roditelje. To što je jedan patrijarhalno- društveni koncept svojim seksualnim moralom uplivisao do te mere na proces emotivne razmene, odredio joj granice da gay osoba postaje stranac svojim najbližima, za to naši roditelji nisu krivi. Ja sam siguran u ljubav svog roditelja kome sam se autovao, pa sam imao mnogo problema. Potrebno je bilo strpljenja s moje strane, strpljenja da se roditelj koji me voli izbori sa balostom društvene satanizacije i da me ponovo otkrije, kao što verujem da na kraju mora biti kod pravih roditelja, kao voljeno dete.
Iz svega što sam rekao, jasno je zašto nikada ne dajem savete o autovanju. Upravo zato što taj čin može biti toliko težak a pojedinačne situacije se vrlo razlikuju pa se ne može govoriti o univerzalnim receptima za tako šta.