- 26 Jan 2008, 19:43
Kako moze rec Shiptar biti "vec semanticki obojena" pezorativnom konotacijom, ako je taj naziv u upotrebi medju Siptarima samim, ali i svima drugima koji su u neposrednom dodiru sa njima?
Sta tebe sprecava da napravis analogiju sa tvojim primerom i shvatis da ne bi bilo uvredljivo da nas neko zove Raci, ako mi sebe nazivamo Raci???
Ja razumem ko i zasto u Srbiji upotrebljava izraz siptari, ali zabranu tog naziva obesmisljava cinjenica da Siptari zaista postoje, kao i to da je taj narod mnogima na Balkanu poznat(iji) pod tim imenom.
Originally posted by Vlada TPitanje je samo na prvi pogled tako jednostavno.
Posto ovde ocito nikom ne pada na pamet da se malo ozbiljnije osvrne na ovu temu, evo ja cu:
Rec "Shiptar" etimoloski dolazi iz albanskog jezika, ali to je ne cini prihvatljivom za upotrebu u srpskom jeziku. Zasto? Zato sto je vec semanticki obojena izvesnom negativnom, pezorativnom konotacijom. Zato Albaniju ne zovemo "Shiptarijom", niti "Shiptarima" nazivamo Albance.
Nismo bas toliko naivni da slusamo vasa objasnjenja da je to "ok, zato sto oni sebe tako zovu". Uostalom, jel bi se vama dopalo da vas Madjari zovu "Raci" (racz), zato sto je u jednom istorijskom trenutku to bio termin za Srbe (Rasani, ljudi iz Raske?)
Na ovom forumu je ocito, kao i u Srbiji generalno, opet poraslo maligno tkivo nacionalizma. Samo vi jasite na tom velikosrpskom atu, dok opet ne polomite vrat.
Kako moze rec Shiptar biti "vec semanticki obojena" pezorativnom konotacijom, ako je taj naziv u upotrebi medju Siptarima samim, ali i svima drugima koji su u neposrednom dodiru sa njima?
Sta tebe sprecava da napravis analogiju sa tvojim primerom i shvatis da ne bi bilo uvredljivo da nas neko zove Raci, ako mi sebe nazivamo Raci???
Ja razumem ko i zasto u Srbiji upotrebljava izraz siptari, ali zabranu tog naziva obesmisljava cinjenica da Siptari zaista postoje, kao i to da je taj narod mnogima na Balkanu poznat(iji) pod tim imenom.