Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Književnost, film, TV, pozorišta, galerije...

Moderatori: Over the rainbow, Moderators

Korisnikov avatar
By dungoll
ajd da dvikune kazes sta tacno podrazumevas pod "zapadna" kultura. to je onako sirok pojam ? kaj ne ?
Korisnikov avatar
By jukie
Pa kao što je rekao onaj Bušman kada je bio u mirovnoj misiji na Balkanu:

Oni su belci. To je sve što treba da vam kažem. Oni su belci.
Korisnikov avatar
By carpe diem
Mislim da se pod zapadnom kulturom misli da modernizam kao epohu. Prvenstveno se misli na Evropu ali se ta kultura prosirila i na Ameriku, pa danas govorimo o Evro-Atlanskoj kulturi.
Ova kultura nastaje preplitanjem anticke filozofije, rimskog prava i jerusalimske vere.
Koreni zapadne kulture proisticu iz helenske kulure, dalje, kljucnu ulogu ima hriscanstvo, revolucije i gradjansko drustvo...

Sta karakterise ovu kulturu? Hmm.. emancipacija pojedinca, proces sekularizacije, jacanje nauke i tehnike... jos neke karakteristike su individualizam, trzisna privreda, privatno vlasnistvo. Teoretičari društva odredjuju modernu kroz: industrijalizam, kapitalizam, urbanizaciju i liberalizam.

Entoni Fucking Gidens (politički savetnik Laburističke stranke i Tonija Blera i ujedno i čovek koji je pomogao mnogim porodicama da ostanu bez kuće, hrane, vode, posla i sl.) je naveo 4 oblika kojima se pojavljuje modernizam i zapadna kultura: 1)Kapitalizam, 2) Industrijalizam 3) Nadziranje džave nad informacijama, gradjanima i ustanovama u zajednici, 4)Vojna moć.

bla, bla...
siroko pitanje...ljudi su pisali silne knjige o ovome i pomalo se stidim da pokazujem svoje sturo znanje...
Korisnikov avatar
By carpe diem
Originally posted by spliff
antichka grchka?
Pa, da.. Anticka grca je imala specificno uredjenje...tj. polise..upravo takvo uredjenje je dalo plodno tle za razvoj filozofije koja je predstavljal platformu za diferencijaciju nauka.Nauke predstavljaju danas najveci autoritet (iako stavljene u sluzbu trzista).
Korisnikov avatar
By 2kune
Originally posted by dungoll
ajd da dvikune kazes sta tacno podrazumevas pod "zapadna" kultura. to je onako sirok pojam ? kaj ne ?
Ajde, ajde... Mislio sam i na židove... :maji:
Korisnikov avatar
By dungoll
koje zidove ?

oni do 1920ih nisu postojali nigde na zapadu :) :bubbles:
By XanaX
koje zidove ?

oni do 1920ih nisu postojali nigde na zapadu :) :bubbles:
טו שָׁבַת מְשׂוֹשׂ לִבֵּ

je l' to iz Tanakha? slabo znam, ali, "sreća srca (naših) nestade" ?
Korisnikov avatar
By dungoll
Originally posted by XanaX
טו שָׁבַת מְשׂוֹשׂ לִבֵּ
je l' to iz Tanakha? slabo znam, ali, "sreća srca (naših) nestade" ?
Naaah טו שָׁבַת מְשׂוֹשׂ לִבֵּ znaci pokazao sam mu mudrost, i on ju nauci.

sreca srca nasih - s duhom nasim - je neki domaci prevod linije iz neke price iz Talmuda, a to je na hebrejskom upisano ovako >>

!ידעתי שזה היה אוצר והכיל חלומות:hail:
Korisnikov avatar
By dungoll
Originally posted by blabla-baby
Sve je pocelo od Lepenskog vira! :teg2:
imam vikendicu ispod istog.

i ne... samo da znate, ne znam ja baaaash da pisem hibru.

zna moj ujak :) :prst:
By XanaX
Aha...
Ali mislim da ovo nije iz Talmuda, to je iz onog dijela koji se pjeva, ne znam više kada, Plač Jeremajušuv ili Klaglider, ako se dobro sjećam; tako je govorila moja baka, no, njezin jidiš je bio s dosta poljskog (ikh ken a bisl Yiddish shraybn, Hebrehish – nit...) ovako nešto...

שָׁבַת מְשׂוֹשׂ לִבֵּנוּ

pitaj ujaka---
Korisnikov avatar
By dungoll
napila se stoka.

:)

ja ga pitam nesto malopre telefonom, on mi se najeba cele familije, na hibruu. :) to sam skontao.

:)

danas mu je godisnjica braka :D :smeh:
Korisnikov avatar
By Vix
Message original : XanaX
njezin jidiš je bio s dosta poljskog (ikh ken a bisl Yiddish shraybn, Hebrehish – nit...) ovako nešto...

שָׁבַת מְשׂוֹשׂ לִבֵּנוּ
Ja ovde ne vidim poljski
:snob:
Korisnikov avatar
By Vix
Kada pričamo o korijenima zapadne kulture, glavno je
SREDOZEMLJE

I to:
-antičko
-jevrejsko
-vizantijsko

U poetskom smislu, ova tri prostora sačinjavaju samo jednu celinu vode, praha i vatre. Velika tragička mesta su spržene zemlje, stešnjene između mora i pustinja, u kojima je najjača sunčeva svetlost i tama hladovine, gde su senka i sunce dovedeni do svog apsolutnog stanja.
Korisnikov avatar
By 2kune
Originally posted by kal zakath
snob-snob-varvarski
eto, jedini pravi čoek ovdje... :eu: svi ostali se prave nešto fini... nitko nije barbarskih korijena, nitko nema slavenske pretke... :indijanac: snobuše nakinđurene! :njanjanja:
Korisnikov avatar
By 2kune
Originally posted by carpe diem
Koreni zapadne kulture proisticu iz helenske kulure, dalje, kljucnu ulogu ima hriscanstvo, revolucije i gradjansko drustvo...

Sta karakterise ovu kulturu? Hmm.. emancipacija pojedinca, proces sekularizacije, jacanje nauke i tehnike... jos neke karakteristike su individualizam, trzisna privreda, privatno vlasnistvo. Teoretičari društva odredjuju modernu kroz: industrijalizam, kapitalizam, urbanizaciju i liberalizam.
onda mi nijesmo dio zapadne kulture... :usamljen:
Korisnikov avatar
By dungoll
hm, pa ja imam dosta slovenskih, tj paganskih, tragova koji vode u proslost. pa sta :)

a mislim da je pitanje i dalje jako siroko postavljeno da bi bilo koji ontopic bio gubljenje vremena, sem ako neko nece dobiti doktorsku titulu iz antropologije kada odgovori na to pitanje :) :deda:
Korisnikov avatar
By 2kune
ne djelim doktorske titule... ja jadna mogu samo platiti u naturi... :sweet:
By XanaX
Originally posted by Vix
Message original : XanaX
njezin jidiš je bio s dosta poljskog (ikh ken a bisl Yiddish shraybn, Hebrehish – nit...) ovako nešto...

שָׁבַת מְשׂוֹשׂ לִבֵּנוּ
Ja ovde ne vidim poljski
:snob:

u "ikh ken a bisl..." nema poljskog, ali sam spomenuo kako je taj dio koji se pjeva na... neki dan... zvala po poljski "Plač Jeremajušuv", a jidiš verzija bi bila "Klaglider" ili "Kluglider"... ne znam... to se inače pojavljuje i u kršćanskoj liturgiji, ako sam dobro shvatio, pa otuda i u poljskom... a iz poljskog natrag Židovima u poljski (slavenski) oblik jidiša ... eto...
Korisnikov avatar
By 2kune
:transprst:

al moras da se naljutis :P
kako to misliš? kao SM? Slika
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!