Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Forum za pripadnike manje vidljivih delova populacije.
Transrodno, Interseksualno, Aseksualno, Queer, ...

Moderatori: Hys., Moderators

Pitanje je, dakle sledeće...

Trasgender osoba koja prođe kroz tranziciju do kada ostaje transgender?

npr MTF... postane F, privlače je muškarci. Da li (sebi samoj) postaje str8 ili je to queer?

Tačnije, ako je "greška" bila u polu a sada su rod i pol usaglašeni, da li ostaje u LQBT "sistematici".

Au... nikako ne mogu da sročim pitanje :vruce:
Ako je neko razumeo... der der neka mi odgovori...
By Simor
A ja imam još jedno pitanje, koje sam svojevremeno postavio i do danas nisam dobio jasan odgovor.

Pol i rod se razlikuju.

Pol predstavljaju biološke razlike između muškaraca i žena.

Rod predstavljaju društveno konstruisane uloge muškaraca i žena (kako jedno društvo vidi ulogu muškarca a kako ulogu žene).

Zašto se kod trans osoba često vidi to spajanje pola i roda? Primera radi, ako je neko MTF, zašto u transformaciji pola (dakle, biološkoj transformaciji - uklanjanje muških polnih karakteristika, maljavosti, etc.) postoji i transformacija roda (potenciranje ponašanja koje je društveno vezano za žene a nije produkt neke "iskonske" ženskosti).

Eto, 'ajde mi neupućeni (čitaj: Marvin i moja malenkost) da dobijemo razjašnjenje.

Hvala!

:)
Korisnikov avatar
By KiWi
Mislim da MTF ne mora da postane str8. Pa evo naša Anđelat ... ona je pre nego što je ušla u tranziciju po svim merilima bila str8 muškarac (dakle, privlače je žene) ... ali se ne oseća kao muškarac, već kao žena i to lezbejka :D

Ne znam da li je moguće transformisati formirani rod ...
Korisnikov avatar
By Dina
Po mom misljenju, vezano za ovo sto Marvin pita - individualno je, zavisi kako se ko oseca. Queer je sirok pojam i moze da obuhvata i strejt osobe. Tako da i ako je neka osoba mtf pa nakon tranzicije je zena koja voli muskarce moze biti i strejt a moze biti i kvir.
Korisnikov avatar
By mirth
Da Dina, ali sta se desava ako odvojimo str8 i queer - ne po samoj seksualnoj orijentaciji (privlaci te isti ili suprotni pol, jer to i nije glavni/jedini "issue" koji imaju trans osobe), vec po senzibilitetu glede roda/pola/uloga i odnosa medju njima?

Kao, str8 je kad se rodis jednog pola i roda, privlaci te suprotni pol i nemas u toku zivota mnogo dilema niti se bavis tom problematikom, i queer - kao svi mi ostali zajedno, ukljucujuci i tebe i tvoj vrlo zanimljivi i specificni senzibilitet (nemoj pogresno da me razumes, ali ti si ovde jos i "najmanja manjina manjine", pa me samim tim tvoje misljenje na ovu temu specificno zanima)?
Korisnikov avatar
By KosmickaCestica
Termin queer ne predstavlja seksualnu orijentaciju,
vec vise, ajde da upotrebim termin, politicko opredeljenje,
mozda je bolje reci, drustvene razlicitosti...

Seksulna orijentacija se kao mnoge stvari definise prenatalno,
i naravno, svi mi istazujemo nasu seksulanost tokom detinjstva,
puberteta, a i kasnije u zivotu.. i budemo svesni nje..

Drustvo nam diktira neke norme i pravila, koja se krecu
u sirokom sprektru.. od propisanje, "bogom zdrave"
seksualne orijentacije, do praska koji da kupimo za pranje
vesa, mode, ili banke u koju da ostavimo pare..

Treba gledati u sebe, duboko, baviti se sobom i istazivati se..
Tako postajemo bolje osobe, zdravije i doprinosimo drustvu
u celini..

termini transrodnost, transeksualnost nisu vezani
za seksualnu orijentaciju, ali po statistikama, oko
polovine trans osoba nje str8.

Neko kroz tranziciju, fakticki postaje str8, a neko
ne... samo to se ne moze tako tretirati..

Evo zasto.. sve devojke koje sam imala su raskidale
samo iz razloga sto im nije bilo jasno ko sam i sta sam ja..
Dakle, cim bi skontale da nisam musko, bezale bi od mene,
jer su one bile st8...

tako da gledaci psihu, i sam moj seksulani odnos,
to nikada nije bilo str8... kako god se uzme..

Anatomije govori jedno, psiha radi drugo,
a percepcija trece.... tako da je to jedna
zavrzlama, igra bez prestanke iz koje se
izlazi samo ... tranzicijom, i modofikacijom tela
u svoj pravi pol.
Korisnikov avatar
By mirth
Andjelat, meni i dalje ostade nejasno: sta se desi nakon "modifikacije tela u svoj pravi pol"? Sta kad izadjes iz igre bez prestanka? Da li zapravo zaista izlazis zauvek i potpuno?
Korisnikov avatar
By KosmickaCestica
Pa... medicina nije jos dala svoju poslednju rec na tom
polju.. ali se razvija svakoga dana..

Kod mene ce biti sve 100% funkcionalno, ali necu imati
mecu (osim psihicki), necu moci da rodim (mada se negde i
to radi..nesto vanmatericno.. ali to je offtopic)

Po statistikama i iz razgovora sa ljudima koji su prosli
ceo trnovit put, niko se nije pokajao, i svi su nasli svoj
mir.. to jest izbalansirali do neke mere dusu i telo..
sto je osnovno zbog cega se sve to radi..

:zastava:
By polarlicht4.1
Originally posted by andjelat
Termin queer ne predstavlja seksualnu orijentaciju,
vec vise, ajde da upotrebim termin, politicko opredeljenje,
mozda je bolje reci, drustvene razlicitosti...
Ovde bih preporučio sledeća dva teksta kao dopunu za ovo što si napisala, jesu na engleskom ali su dobra:

QUEERßTRATEGY ≈ Identityfucking Gender Politics of the Multitude
http://www.tkh-generator.net/spip.php?article47

Queer Theory
http://www.lib.latrobe.edu.au/AHR/archi ... agose.html

Seksulna orijentacija se kao mnoge stvari definise prenatalno,
Možda je trebalo da upotrebiš termin "verovatno" ili nešto slično kako ne bi zvučalo kao činjenica jer se još uvek vodi diskusija na liniji nature vs. nurture što se toga tiče, a svi su izgledi da se neće skoro saznati da li je u pitanju biološki ili društveni razlog ili nijedno od ta dva.
Korisnikov avatar
By CokoladnaBananica
Pa... medicina nije jos dala svoju poslednju rec na tom
polju.. ali se razvija svakoga dana..

Kod mene ce biti sve 100% funkcionalno, ali necu imati
mecu (osim psihicki), necu moci da rodim (mada se negde i
to radi..nesto vanmatericno.. ali to je offtopic)

Po statistikama i iz razgovora sa ljudima koji su prosli
ceo trnovit put, niko se nije pokajao, i svi su nasli svoj
mir.. to jest izbalansirali do neke mere dusu i telo..
sto je osnovno zbog cega se sve to radi..

:zastava:
e, pa da te obradujem - nakorisices se ti ulozaka mila, samo jos ne znas. :lukavi:

znas vec koja cura - ona kaze da nekakvim grcenjem misica(nisam bas skontala sasvim) ona ima i mecu u fizickom smislu. Ne bas obimno - ali dovoljno da mora koristiti krilca:D

tako da - ne znam da li sam te obradovao ovim, a i ne znam da li ce kod tebe biti slucaj - ali nemoj potpuno iskljuciti mogucnost mece:D:D
Korisnikov avatar
By KosmickaCestica
Da bi bilo mece, mora da bude ovulacije,
a da bi bilo ovulacije, mora da bude jajnika..

A trenutno doniranje jajnika i transplatacija
su SF...

Dakle... meca je meca... a neki problem sa kapilarom,
(mora sada sve da pisem) neke druge tecnosti
nisu meca....

Ciklus postoji... svakako...

:pms:
Korisnikov avatar
By CokoladnaBananica
pa da, to sam i mislio, samo sam se lose izrazio.
Naravno da nije prava menstruacija, ali za vrijeme ciklusa (psihicki) tijelo reaguje tim nekim grcevima, i bude i malo krvi.
Skoro pa prava menstruacija.

Na to sam mislio - nema potrebe da budes ostra, cico...
Korisnikov avatar
By KosmickaCestica
Duso,

nisam ostra... :kiss:

ako je tao zvucalo, znaj da nije..

Nego se plasim da neko pogresno protimaci..

Ja bih svakako volela da imam jajnike i mecu,
ali nemam....

a.. ove neke promene imam i sada..
mozda ne bas sa sve grcevima..
ali imama

:kiss:
Korisnikov avatar
By CokoladnaBananica
ok, samo si zazvucala ono u fazonu "nemas ti pojma, cuti tu!" pa sam se iscimao - suvise si mi draga da bih dozvolio da medju nama bude ostra rijec:mazi:
Korisnikov avatar
By Dina
Originally posted by mirth
... , ukljucujuci i tebe i tvoj vrlo zanimljivi i specificni senzibilitet (nemoj pogresno da me razumes, ali ti si ovde jos i "najmanja manjina manjine", pa me samim tim tvoje misljenje na ovu temu specificno zanima)?
Hvala :)

Ja posmatram strejt osobe kao one koje privlaci suprotni pol i uglavnom nemaju problema sa modelima uloga muskarac/zena koje drustvo nudi. Ako bi telo bilo samo pakovanje a dusa osnova, onda bi neka npr mtf osoba mogla biti od pocetka strejt zena samo u pogresnom "pakovanju". Kada se pakovanje prilagodi onda i drugi vide sto je ona vec i ranije videla i ona ostaje strejt zena. Naravno, pojednostavljujem i svakako da nije isti zivot kad neko menja pol i kad je od rodjenja zena itd. Queer heteroseksualne osobe "sebe vide ili žive svoj život van hetero-patrijarhalnih normi" ( http://www.transserbia.org/index.php?op ... 2&Itemid=1). To se onda moze primeniti i na osobe koje su promenile pol, privlaci ih suprotni pol od njihovog sadasnjeg, a opet ne mogu/ne zele da udju u tipicnu vezu, uloge. I ja se ne slazem sa Andjelat da je queer nesto kao politicko opredeljenje. Nekako ne vidim to kao neku osobu koja je lepo funkcionisala u vezama, bas joj je taj patrijarhalni model bio simpatican i odgovarajuci, a jednog dana je shvatila da bi bas mogla da se uclani u nesto drugo, pa iskocila iz toga i uskocila u kvir :D Pre da joj neke klasicne uloge nisu odgovarale sad da li bas oduvek ili otkako je usla u veze i stalno je bila u sukobu sa patrijarhatom i kad to nije mogla da definise... pa je pronasla jednom da se to moze podvesti pod kvir.
Korisnikov avatar
By Andre87
Originally posted by Marvin

npr MTF... postane F, privlače je muškarci. Da li (sebi samoj) postaje str8 ili je to queer?

Tačnije, ako je "greška" bila u polu a sada su rod i pol usaglašeni, da li ostaje u LQBT "sistematici".

Au... nikako ne mogu da sročim pitanje :vruce:
Ako je neko razumeo... der der neka mi odgovori...
Transseksualna osoba(zapravo)..je samo medicniski termin koji pokazuje nepoklapanje roda i pola..mtf je uvek devojka,ftm decko...sad pravno gledano,nakon SRS-a(operacija) TS osoba moze da promeni pol u dokumentima(dobija novi maticni broj)..i moglo bi se reci da tada prestaje da bude trans(ako si na to mislio)...ako MTF osobu privlace samo muskarci onda je str8.. queer vise oznacava da neko gleda sebe iznad socijalno odredjenih rodnih konstrukata,ne definise se u tom smislu(socijalno)...a moze cak sebe posmatrati iznad pola i roda..iznad (psihicke) podele.. (sto ne iskljucuje tranziciju= zelju za promenom tela).Mislim da ce Darien najbolje znati ;)
Korisnikov avatar
By Momo
Hm, necu da ulazim u dubioze,mogu samo da kazem iz licnog iskustva da sam se ja oduvek osecao kao str8 osoba, cak i kad nisam bio svestan (tj dok nisam smeo da budem svestan)svoje tansrodnosti/transseksualnosti, jednostavno mi termin lezbejka ne odgovara niti mi je ikad odgovarao :)

Ostatak sveta me verovatno svo vreme vidi kao lezbejku/transrodnu osobu/transseksualnu osobu/queer osobu ili sta se vec kome svidja vise.
Ja se od kad znam za sebe osecam kao muskarac koga privlace zene a pretpostavljam da bi tranzicija najvise uticala na promenu mog fizickog izgleda tako da ne znam kako bi se moja percepcija sebe samog promenila (osim sto bi se osecao komotnije ).
Korisnikov avatar
By Hys.
Originally posted by Dina
Originally posted by mirth
... , ukljucujuci i tebe i tvoj vrlo zanimljivi i specificni senzibilitet (nemoj pogresno da me razumes, ali ti si ovde jos i "najmanja manjina manjine", pa me samim tim tvoje misljenje na ovu temu specificno zanima)?
Hvala :)

I ja se ne slazem sa Andjelat da je queer nesto kao politicko opredeljenje. Nekako ne vidim to kao neku osobu koja je lepo funkcionisala u vezama, bas joj je taj patrijarhalni model bio simpatican i odgovarajuci, a jednog dana je shvatila da bi bas mogla da se uclani u nesto drugo, pa iskocila iz toga i uskocila u kvir :D Pre da joj neke klasicne uloge nisu odgovarale sad da li bas oduvek ili otkako je usla u veze i stalno je bila u sukobu sa patrijarhatom i kad to nije mogla da definise... pa je pronasla jednom da se to moze podvesti pod kvir.
Slazem se sa tobom, andjelom i polijem sto se tice vecine stvari, ali queer jeste negde i politicko opredeljenje (uz sve ostalo sto jos moze i jeste da bude) ali o tome na sledecem sastanku kaficana, malo sam trenutno konfuzna pa ne bi bilo uredu da dalje sirim konfuziju :namig2:
Sigurna sam da bi Polika mogao to lepse da objasni od mene (ukoliko se delimicno slaze ili shvata na sta aludiram)
Korisnikov avatar
By Gaia
Originally posted by Marvin

Stvar je veoma individualna. Nema pravila. To je najpravilniji odgovor :)
Čini mi se da je ''samopojmovanje'' i ''samodefinicija'' kod nas transrodnih osoba veoma specifična stvar, te također od toga koliko trans osoba istinski razumije transrodnost kao pojam, te koliko sama prihvaća svoju transrodnost. Naravno, ovdje je veoma važno napomenuti i ono što je andjelat naglasila da transrodnost nema nikakve veze sa seksualnom orijentacijom, iako mnogi ljudi (pa i mnogi transrodni, transseksualni (...)) mješaju i vežu ovo dvoje.

Isto tako važno je sjetiti se i toga da nečija seksualnost i njegovo seksualno ponašanje ne moraju obavezno biti u skladu, što je dosta izrazito kod transseksualnih osoba, posebno onih nešto starijih generacija, koje nisu imale mogućnost da učine nešto po pitanju svoje tranzicije, te su se morali prilagoditi životu i okolini u kojoj žive, birajući partnere koji možda u drugoj i boljoj situaciji ne bi bili primarni, ali su svakako bolja opcija od usamljenosti... Ovo naravno nije pisano pravilo. Kao što je andjelat već rekla mnoge transseksualne osobe prirodno nisu str8, i mnoge m2f trans osobe biraju žene kao svoje partnere. Zanimljivo je i to da skoro sve f2m osobe koje sam ja osobno upoznala su sebe definisale kao ''gay'' i bile su u gay vezi sa drugom f2m osobom.
Originally posted by Simor
Rod predstavljaju društveno konstruisane uloge muškaraca i žena (kako jedno društvo vidi ulogu muškarca a kako ulogu žene).

Zašto se kod trans osoba često vidi to spajanje pola i roda? Primera radi, ako je neko MTF, zašto u transformaciji pola (dakle, biološkoj transformaciji - uklanjanje muških polnih karakteristika, maljavosti, etc.) postoji i transformacija roda (potenciranje ponašanja koje je društveno vezano za žene a nije produkt neke "iskonske" ženskosti).
Prije svega rod je mnogo dublja stvar od ''društveno konstruisanog''. Zapravo uopće se ne slažem sa tim, i mislim da smo mi transrodne osobe glavni prilog toj tvrdnji. Stoga, rekla bih da je rod subjektivan osjećaj osobe da pripada nekom od spolova, mada rod itekako može nadilaziti koncept spola, te na taj način može biti veoma širok i šaren.

Zašto spajanje spola i roda? Zato jer:
- je većini transseksualnih osoba san izjednačiti svoj spol i svoj rod i končno naći mir u tome

- je to čista potreba da bi se moglo normlano funkcionisati i to nema nikakve veze sa društveno prihvatljivi, određenim ili definisanim

- veliki broj transseksualnih osoba sebe vide kao sasvim obične, svakodnvene žene ili muškarce sa ustaljenim, očekivanim i na oko društveno uslovljenim i propisanim pravilima ponašanja...

- mnogim transsex osobama slijeđenje i uklapanje u društveno propisane spolne uloge sa svime onim što one nose povećava osjećaj muževnosti ili ženstvenosti

- hormoni čine svoje i djelomično utiču na mijenjanje psihe, spoznaja, nagona, želja i identiteta...

Naravno, sve gore navedeno nije pravilo koje važi za sve transseksualne osobe. Transseksualnih identiteta je mnogo, iako većina imaju tu jednu dodirnu tačku istu - potrebu da svoj um i tijelo dovedeš u ravnotežu, koja može imati ovaj ili onaj oblik...
Korisnikov avatar
By Andre87
Originally posted by Gaia
Zanimljivo je i to da skoro sve f2m osobe koje sam ja osobno upoznala su sebe definisale kao ''gay'' i bile su u gay vezi sa drugom f2m osobom.
:blush: taj sam-u gay vezi sa drugom FTM osobom :jumphug: ,ali se definisem kao biseksualan(podjednako me privlace i devojke)
Vecina transmomaka koje sam upoznao su str8, dok su transdevojke uglavnom lezbejke..
Evo od dvojice frankofila: :D
Originally posted by venom
Rezultati ankete-FTM-francuski forum-Kako definisete svoju seksualnu orijentaciju:

FTM=iz zenskog u musko
FTX=iz zenskog u nesto drugo(X)

Question: Pour les FTM/FTX : Comment définissez-vous votre orientation sexuelle ?

Hétérosexuel 45 (51.7%)
Homosexuel / gay / pd 8 (9.2%)
Bisexuel 11 (12.6%)
Pansexuel / Omnisexuel 7 (8%)
Asexuel 0 (0%)
Je ne me définis pas d'orientation sexuelle 12 (13.8%)
Autre 3 (3.4%)
Homosexuelle / gouine / lesbien-ne 1 (1.1%)

Total des votants: 85
Korisnikov avatar
By Gaia
Originally posted by Andre87
Zanimljivo je i to da skoro sve f2m osobe koje sam ja osobno upoznala su sebe definisale kao ''gay'' i bile su u gay vezi sa drugom f2m osobom.
:blush: taj sam-u gay vezi sa drugom FTM osobom :jumphug: ,ali se definisem kao biseksualan(podjednako me privlace i devojke)
Vecina transmomaka koje sam upoznao su str8, dok su transdevojke uglavnom lezbejke..
Evo vidš kako imamo različita iskustva :)

Većina f2m koje sam ja upoznala (što netom, što u živo) su gay u vezi sa drugim f2m. Samo jednog f2m dečka poznajem koji je str8.

Što se tiče m2f, većina onih koji su nešto starije generacije od mene sebe definišu ili kao gay ili kao BI, mada je većina u vezi ili bračnom odnosu sa ženom i to im ni najmanje ne smeta, i osjećaju da veoma profitiraju iz toga odnosa. Većina mlađih m2f osoba koje sam upoznala su sve str8. Samo jednu znam koja je isključivo lez...
By polarlicht4.1
Originally posted by Nanny Ogg
Slazem se sa tobom, andjelom i polijem sto se tice vecine stvari, ali queer jeste negde i politicko opredeljenje (uz sve ostalo sto jos moze i jeste da bude) ali o tome na sledecem sastanku kaficana, malo sam trenutno konfuzna pa ne bi bilo uredu da dalje sirim konfuziju :namig2:
Sigurna sam da bi Polika mogao to lepse da objasni od mene (ukoliko se delimicno slaze ili shvata na sta aludiram)
Nisam siguran na šta si ti mislila, ali za mene je sve političko (u smislu da smo, hteli to mi ili ne, uhvaćeni u mrežu znanja/moći) te tako i queer. E sad, specifičnost političke prakse koja bi potpala pod termin queer je najbolje objašnjena u tekstu koji sam naveo iznad ("Queerstrategy").

Dovoljan bi bio jedan citat da ukaže na šta mislim: "queerßtrategy with its history of the wrong, abnormal, strange invites us to re-think the mechanisms through which a norm “normalizes” – disciplines bodies, subjects, desires –, as the mechanisms reveal the interests of the system".

Mogao bih sad ovde da razvlačim o vezi između države, identiteta, Jednog, reprezentacije i binarnosti-disjunkciji ("muško ili žensko") nasuprot nomadizmu, decentrirarnom subjektu, mnoštvu, ne-reprezentativnom mišljenju i konjunkciji ("muško i žensko i..." - queer moment, da naglasim) te u vezi sa tim govoriti o queer kao onom što pripada ovoj drugoj seriji termina a samim tim se može izvući zaključak da nužno povlači za sobom i određenu političku praksu.
Korisnikov avatar
By KosmickaCestica
Queerologija je jedna potpuno samostalna disciplina..

Od kako je nastala, ljudi su razvijali teorije o samoj pojavi..

Iako je osnovna ideja, ono sto svi osecamo, da je to nesto
inventivno, ne standardno, vam matrice i sablona, ne binarno,
to je sve preraslo u jedan veci pojam.... odatle i politizacija
samog termina..

Znam da, mi koji se osecamo queer, da ne volimo da se
stvari politizuju, ali sa nekog naucnog stanovistva to se
ipak desava... Mi u svojoj biti predstavljamo bunt protiv
toga, ali vremenom i sirenjem ideje, sve se to politizuje..

Zato sam termin queer predstavlja mnogo sirok pojam,
a samim tim i razumevanje njega je individualno kod
svakog od nas..
By polarlicht4.1
Od prve upotrebe termina "queer" u teorijskim razmatranjima on/a/o ima političku konotaciju.

"Teresa de Lauretis is the person credited with coining the phrase "Queer Theory". It was at a working conference on theorizing lesbian and gay sexualities that was held at the University of California, Santa Cruz in February 1990 that de Lauretis first made mention of the phrase. Barely three years later, she abandoned the phrase on the grounds that it had been taken over by mainstream forces and institutions it was originally coined to resist."
http://en.wikipedia.org/wiki/Queer_theory

Ključna je ova poslednja reč - otpor. Ali kao što se iz citata vidi, queer je još tada postao deo institucija. Pitanje je da li je ostao subverzivni potencijal koji je de Lauretisova videla pre 18 godina...
Korisnikov avatar
By KosmickaCestica
Zato je iz termina Queer iznikao i termin
Radikalni Queer ...

a evo jedan prepis J. Savic i njenih observacija na tu temu:

Radical Queer - Teorija i praksa

Definisanje queer-a

Uvodne postavke queer teorije
Iako se opire svakoj vrsti definicije, paradoksalno ću započeti pokušajem da je definišem.
Queer teoretičarka Annemarie Jagose u knjizi Introduction to Queer Theory (Uvod u queer
teoriju) tvrdi: „Nekada je izraz ’queer’ u najboljem slučaju označavao žargon za homoseksualnost,
a u najgorem termin za homofobično ruganje. Poslednjih godina ’queer’ se
koristi na drugačiji način, ponekad kao zajednički izraz za koaliciju kulturom marginalizovanih
seksualnih samo-identifikacija, a ponekad da opiše teorijski model u nastajanju
koji se razvio iz tradicionalnijih gej-lezbejskih studija.“
David Helperin, koji u post-strukturalističkom maniru koncept identiteta interpretira
kao konstelaciju mnogostrukih i nestabilnih pozicija, takođe je pokušao da definiše šta
je ’queer’. „Queer je po definiciji bilo šta što odudara od normalnog, legitimnog, dominantnog.
Ne postoji ništa određeno na šta se odnosi. To je identitet bez suštine (esencije).“

Rečnici: izraz queer
1. Devijacija od očekivanog ili normalnog; čudno: queer situacija
2. Nastrano ili nekonvencijalno, u ponašanju, ekscentrično. Čudno.
3. Neizvesne prirode ili osobina, sumnjivo.
4. Žargon Lažno; dvolično.
5. Osećati se pomalo bolesno; nelagodno.
6. Uvredljiv žargon Homoseksualno.

Etimologija – možda iz prostog nemačkog, indirektno, van-centra, iz srednje prostog
nemačkog – dwer.

Uobičajen prevod reči queer je „homoseksualno“. Međutim, mnogo provokativnije značenje
izraza se odnosi na ne-konformistički pristup teoriji i politici, ili disidentski stav
prema konvencionalnom razumevanju i globalnoj kapitalističkoj politici.

Queer Teorija

Svojim najradikalnijim aspektom i najboljim mogućim načinom queer teorija ukazuje
na činjenicu da živimo u vreme promena i/ili poqueerivanja paradigme razmišljanja. To
znači da queer teorija predstavlja mogućnost da razmišljamo drugačije – da isqueerimo
logiku binarizma, isključivanja, ograničenja i teritorija – što znači da isqueerimo logiku
normalizacije.
Pored toga, queer teorija otvara mogućnost redefinisanja granica i ograničenja između
teorije i politike, akademskog i aktivizma, itd. Nova paradigma razmišljanja, čija je queer
teorija važan deo, misao uvek razume kao političku i poziva na redefinisanje onoga što
je političko kao takvo.
Obzirom da se odnosi na kulturom marginalizovane seksualne samo-identifikacije i, što
je još važnije, na prostor između ovih identifikacija, na vrstu „međuprostora“ bilo kog
identiteta (koji ne mora biti seksualni), queer teorija bi trebalo da predstavlja stalnu subverziju
i podrivanje dominantnih, homofobičnih, ili ako mogu tako da kažem – drugofobičnih
– ideologija i načina raspodele moći.
Uopšteno govoreći, queer opisuje one gestove ili analitičke modele koji dramatizuju nesklad
u dominantnim teorijskim i političkim konceptima i dovodi u pitanje neosporivu
prirodu konvencionalnog znanja i racionalnog načina razmišljanja.
Zalagajući se za rušenje normi, queer teorija, bilo da se shvata kao performans transve
stite ili akademska dekonstrukcija, ponudila je nešto što deluje kao strategija otpora prema
politici identiteta. Predstava identiteta kao nečega što slobodno pluta, nepovezano
sa „suštinom“, već sa odigravanjem, jedna je od ključnih ideja u queer teoriji.
Definisanje elemenata queer studija nastalo je sa pozicije otpora. To je razlog zašto, ukoliko
koncept queerosti i bivanja queer želi da zadrži svoj kritički ili čak subverzivni potencijal,
mora da ostane identitet u izgradnji, mesto stalnog postajanja, koji nikad nije
u potpunosti dodeljen i/ili pripada, već je uvek iznova raspodeljen, poqueeren u odnosu
na prethodno značenje i predstavlja strastvenu potragu za alternativama i alternativnim
načinima razmišljanja i činjenja.
Ipak, kako možemo „teoretizirati“ „identitet bez suštine“ i koja bi mogla biti politika takvog
„queer“ bića čija zajednica nije posredovana nikakvim uslovima pripadanja – na
primer, biti „muškarac“, biti „žena“, biti komunist/kinja, Evropljanin/ka, čak ni biti queer?
Queer politika i pokr et
Queer politika poziva na obustavljanje politika identiteta i pokazuje da moramo razmišljati
koalicionistički da bi doveli/e stvari do kraja. Znači da nije važno sa kime spavamo,
već sa kime želimo da menjamo svet. Queer ne znači - biti lezbejka. Takođe ne znači - biti
gej. Naprotiv: to je argument koji dovodi u pitanje bilo koju specifičnost identiteta: što
bi rekla Džudit Batler, ako sam lezbejka ne znači da moram žudeti na određeni način, ili,
ako sam gej da moram žudeti na određeni način. Queer je argument protiv normativnosti
oko toga šta je pravi lezbejski ili gej identitet, i/ili šta bi trebalo da bude.
Postoje različiti načini razumevanja šta izraz queer čini korisnom političkom kategorijom
– po mom razumevanju, to je upravo činjenica da ne moramo da pokazivati lične isprave
na ulazu na žurke i politiku. Svako ko se slaže sa stalnom potrebom da se menjaju
dominantne, normativne i normalizujuće paradigme može se pridružiti queer pokretu.

Heteroseksualne osobe se mogu pridružiti queer pokretu. Biseksualne takođe. Svako to
može.

Ipak, to ne mora da znači da je queer pokret uvek radikalan i demokratski. Može upasti
u iste šablone kao i svi drugi pokreti.

Prevođenje
„Queer“ je izraz koji je stvoren u drugačijoj kulturi, koja u Srbiji nema automatski ekvivalent
značenju koje ima na engleskom jeziku.
Prevođenje queer teorije u balkanski kulturni i politički kontekst, iako je po mom mišljenju
neophodan potez, deluje kao veoma kompleksan i zahtevan zadatak. Može se
sastaviti dugačka lista mogućih prepreka takvom prevođenju. Obzirom da je znanje
proizvod odnosa moći, snažno je povezano sa specifičnostima nekog mesta i vremena.
Kao što queer teoretičarka iz Poljske, Joanna Mizielinska, tvrdi:”Premeštanje određenog
znanja/teorije izvan njegovog konteksta nikada nije naivno, primena u drugim kontekstima
stvara tenzije, neizvesnost i sumnje..“ Ona predlaže da se svi pokušaji prevođenja
queer teorije čitaju kao pokušaji protiv globalnijeg konteksta. Može se čitati kao još jedna
forma imperijalizma kao što su to mnogi/e učinili/e, ali isto tako, što je možda produktivnije,
kao korisno sredstvo za stvaranje forme „globalnog queerstva“ i postizanje na
globalnom nivou onoga što se ne može postići samo na lokalnom nivou. Nudi mogućnost
stvaranja zajednica izvan granica, vrstu „zamišljene“ ili možda „poželjne“ zajednice,
a takođe obezbeđuje oruđa za borbu protiv globalne homofobije.
Hajde da uzmemo srpski kulturni i politički kontekst kao osnovu: prevođenje queer teorije
u ovaj kontekst od nas zahteva da gledamo i vidimo iz različitih perspektiva u isto
vreme. Sa jedne strane, pristup ne-identiteta koji queer teorija i praksa može da ponudi
deluje i kao jako važno i moćno sredstvo za borbu protiv svake vrste drugofobije (koja po
mom mišljenju dramatično raste poslednjih 15 godina); sa druge strane, pristup identiteta,
može, u najmanju ruku jednog dana, srpskim seksualnim i drugim manjinama
dozvoliti određena prava, određenu moć i ponos.
By polarlicht4.1
Sa jedne strane, pristup ne-identiteta koji queer teorija i praksa može da ponudi deluje i kao jako važno i moćno sredstvo za borbu protiv svake vrste drugofobije (koja po mom mišljenju dramatično raste poslednjih 15 godina);
I eto ga, pored ostalog, politički moment u okviru queer problematike da jasniji ne može biti.

Odličan tekstić inače. Hvala što si prosledila. :klap:
By Simor
Zašto spajanje spola i roda? Zato jer:

- je većini transseksualnih osoba san izjednačiti svoj spol i svoj rod i končno naći mir u tome

- je to čista potreba da bi se moglo normlano funkcionisati i to nema nikakve veze sa društveno prihvatljivi, određenim ili definisanim

- veliki broj transseksualnih osoba sebe vide kao sasvim obične, svakodnvene žene ili muškarce sa ustaljenim, očekivanim i na oko društveno uslovljenim i propisanim pravilima ponašanja...

- mnogim transsex osobama slijeđenje i uklapanje u društveno propisane spolne uloge sa svime onim što one nose povećava osjećaj muževnosti ili ženstvenosti

- hormoni čine svoje i djelomično utiču na mijenjanje psihe, spoznaja, nagona, želja i identiteta...

Naravno, sve gore navedeno nije pravilo koje važi za sve transseksualne osobe. Transseksualnih identiteta je mnogo, iako većina imaju tu jednu dodirnu tačku istu - potrebu da svoj um i tijelo dovedeš u ravnotežu, koja može imati ovaj ili onaj oblik...
Hvala ti na ovom iscrpnom objašnjenju. Naravno, ni ja nisam govorio o tome da postoji univerzalno pravilo da transseksualne osobe nastoje spojiti pol i rod, ali sam to negde primetio kao čestu pojavu, između ostalog čitajući trans folder na ovom forumu, i onda me je to prosto zanimalo kao fenomen.
Originally posted by polarlicht4.1
Ključna je ova poslednja reč - otpor. Ali kao što se iz citata vidi, queer je još tada postao deo institucija. Pitanje je da li je ostao subverzivni potencijal koji je de Lauretisova videla pre 18 godina...
Aha! Ostalo li je šta od suberzivnog potencijala queer-a?

:tushe:
Korisnikov avatar
By Morgan Le Faye
Kako je Gospodja Garison rekla/o: "Hocete da kazete da ja nisam zena, nego mushkarac s iskasapljenim penisom!?" Chovek moze da provede vechnost bezuci od sebe, i nikada nece uspeti.
By polarlicht4.1
Originally posted by Simor
Aha! Ostalo li je šta od suberzivnog potencijala queer-a?
Meni se čini da jeste. Tamo gde je queer postao deo institucija (akademskih, na primer) i dalje se radi na osmišljavanju strategija koje bi mu povratile subverzivni karakter. Poslednje u šta imam uvid je rad Sare Ahmed, to jest njega knjiga "Queer Phenomenology" koja je izašla pre dve godine. Uskoro bi trebalo da se pojavi zbornik "Queering the Non/Human" pa ću videti kako se stvari dalje razvijaju.

Tamo gde queer nije deo akademskih institucija niti pak šire kulture, tu ne vidim zašto ne bi bio subverzivan u ma kojoj formi. Ono što hoću ovim da kažem je da se suberzivnost ove ili one prakse (bilo teorijske ili neteorijske) ne može posmatrati na globalnom nivou, već se moraju uzimati u obzir lokalne okolnosti.
By Simor
Slažem se. Doduše, ti imaš mnogo bolji uvid u queer problematiku od mene, ali sama činjenica da se nešto institucionalizuje oduzima tome nečemu njegov subverzivni karakter. Naravno, to se dešava u pojedinim sredinama, dok u nekim drugim ono i dalje može da ima svežinu i jačinu kakvu je imalo svojevremeno tamo gde je danas posustalo.

:serlok:
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!