Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Forum za pripadnike manje vidljivih delova populacije.
Transrodno, Interseksualno, Aseksualno, Queer, ...

Moderatori: Hys., Moderators

Korisnikov avatar
By femme_fatale
Duže vreme sam bila u muškom modu zbog epilacije brade, i mada sve znam i to radim svesno, loše osećanje je prosto jače od mene; osećam se nekako u bedaku, izmučeno, to dolazi odnekuda van moje kontrole... Danas sam otišla u posetu kod prijatelja kao prava ja. Iskoristila sam priliku da kupim patikice, baš onakve kakve mi se dopadaju, a zanimljivo je da su ovog popodneva svi počeli odjednom da me zovu telefonom, da me traže. Kao da mi se kaže da sam na pravom putu, kao da svi ti ljudi odjednom osećaju nesvesno neki talas energije od mene.
Zato što još nisam full time, kao da to pomalo ostavlja posledice; slabi mi samopouzdananje, i tako to, kao da sam duže na tim početničkim stvarima koje treba savladavati.
Kada sam se vratila kući, ustisci su mi se slegli, i vrlo je očigledno koliko sam odmah drugačija, bolja, jer sam bila prava ja; odmah bi da komuniciram sa drugima, da radim neke dobre stvari, veselija sam, bolje se osećam... Sada kad vratim film na raniji period, pre transformacije, očigledno je da sam non-stop bila u stanju neke vrste autizma i samoograničenja, a da toga nisam ni bila svesna i razumela zašto je to tako. Volela bih da sam sve ovo uradila ranije, ali i taj život kakav je bio, ostavio mi je neke vredne stvari. Neki kažu, takve okolnosti su vreme kada se najviše uči i stiče mudrost. I sigurno su u pravu.
Sada, kad sve ovo vidim, i s obzirom kako se generalno osećam po pitanju transformacije, mogu samo reći da je ovaj proces za mene zaista pitanje života ili smrti. A moj izbor je očigledan, život. To mi daje snagu za sve, i spremna sam da uradim mnogo toga, i uradila sam do sada neverovatne stvari koje bi za nekoga bile čisti horor, samo da bih bila onako kako osećam da jesam. Jer tada sam ja, istinska prava, živa...
Jednom je Andjela rekla da ljudi ne mogu da shvate koliko situacija transrodnosti stvara snažan poriv za ispoljenjem pravog roda. U pravu je, to je poriv za životom, borba za život, želja se bude živ, a ne kao svilena buba u čauri; rođena i umrla u tamnici.
Ja sam izabrala život, i grizem svoju čauru svakog dana...
Korisnikov avatar
By Zoe
Najezila sam se, opet....... :radosnice:

:klap:
Korisnikov avatar
By KosmickaCestica
Niki,

Te reci koje si upotrebila "autizam" i "samoogranicavanje"
je upravo ono kako izgleda osoba sa transrodnim problemom...
naravno pre nego sto se obrati za medicinsku pomoc..

Ja sam cesto izgledala kao klovn, glumila sve i svasta,
stalno izmisljala neke uloge za sebe... jer sam bezala
od sebe... i nisam daleko stigla... Mislim, nije da mi nije
islo.. islo je.. ali u jednom trenutku sam udarila u zid..

Skroz si u pravu sa tim osecajem slobode. Jer samo neko
ko nema slobodu, zna sta znaci biti slobodan.
By Ana_88
Niki,najezila sam se dok sam ovo citala...Tacno taj osecaj ogranicenosti,autizma,bezanja od sebe i stvarnosti je nesto sto osecam svaki dan...Juce sam sedela sa drugaricama,sa kojima sam oduvek imala otvorenu komunikaciju jer se nisu stidele da mi ispricaju sve,od sexa do ostalih stvari i zbog toga sam jako zahvalna jer te stvari poveravaju samo meni.To mi je stvarno super jer me ne vide kao nekog muskarca...Medjutim,bilo mi je jako zao sto ja nikada nemam pricu za njih...Strah me je da im priznam jer smatram da to nisu spremne da cuju...Pocela sam da spremam strategiju vezanu za outovanje.Kupila sam jednu knjigu o podsvesti koja je sjajna podloga za priznanje...zaista prnsiruje vidike pa cu nakon sto roditeljima podvalim da procitaju priznati jer smatram da ce to biti najbolje vreme da se otvore karte...
By Trans osoba
Ah , dobra usporedba , zatvorenost u cahuri i bjezanje od sebe
Nesto grozno
Meni se nekoc cinilo da samo ja bjezim od sebe i da samom mene toliko puno boli to sta nemogu zivjet kako hocu
To sta se osjecam ko da nevaljam a nema razloga za takvo nesto

Ja definitivno iz straha sebe samoogranicavam , jednostavno tesko je svasta slusat a ne osjetit makar minimalnu dozu straha i bojazljivosti
By Ana_88
A da...Sto se nesigurnosti tice,tu sam medju prvima...Samopouzdanje ravno NULI!
Korisnikov avatar
By femme_fatale
Originally posted by Zoe
Najezila sam se, opet....... :radosnice:

:klap:
Draga Zoe, podsećaš me na lik Zvezde iz bajkovitog filma Sturdast. Ona je bila zvezda koja se pretvorila u plemenitu devojku, koja oko svog vrata nosi moćni dragulj koji će spasiti kraljevstvo, kada dospe u ruke prave osobe...
Korisnikov avatar
By femme_fatale
Originally posted by Ana_88
Važno je samo da odradiš najbitnije stvari da može "prolaziti" kod drugih kao devojka, i samopouzdanje brzo dolazi veruj me. Čim nekoliko puta tako budeš nastupila i sve bude uredu, i vidiš da na kraju ljudi ne obraćaju puno pažnje na tebe, jer vide samo još jednu curu na ulici, odmah će samopuzdanje početi da raste, a to će ti pomoći da prolaziš bolje.
Mene su zbunjivali muškarci na ulici. Vidim da devojke uopšte ne obraćaju pažnju na mene, dok sam primetila da me muškarci malo, malo, nešto zagledaju. Sva sam bila nervozna, mislila sam da me provaljuju, ili im je sumnjivo nešto na meni... Onda sam skapirala da me zapravo zagledaju kao devojku... Nisam neka lepotica, ali eto ipak ima nekoga ko smatra da me vredi pogledati... Mada nikada neznaš zašto te neko gleda, i to je taj crv koji te muči, pa odmah misliš najgore... Ali sve to brzo prolazi i postaješ sigurnija u sebe...
By Trans osoba
wtf , kuzim kako ti je
Meni je jos kompliciranije jer nikako da skuzim sta zelim
Sviđaju mi se i muska i zenska strana (zenska puno vise) ali se nemogu odlucit
Vecina vas bi i onu zadnju operaciju i kompletirala tu tranziciju ali ja bas i neznam dal to zelim ili ne zelim
jebena podjeljenost :temperatura:
By Ana_88
A jesi li pocela sa hormonima? Meni se cesto dogadja da neko pomisli da sam zensko...kada bi pocupala obrve i obukla se drugacije misjim da bi proska kao zena.
By Trans osoba
Nope
Ja nisam bas out i nitko nezna sto sam i koja sam rodna zbunjoza
ponekad

Mislim da se prvo zelim rijesit dlaka za stalno , jer njih uistinu mrzim a nemam novca da ih sve trajno maknem

Inace sam bas lijepi decko s dugom kosom i lijepim licem (ne nije toliko umisljeno) :D
Korisnikov avatar
By Momo
Originally posted by femme_fatale
Sada kad vratim film na raniji period, pre transformacije, očigledno je da sam non-stop bila u stanju neke vrste autizma i samoograničenja, a da toga nisam ni bila svesna i razumela zašto je to tako.
Ja sam juce bio kod psihijatra Rakica a danas sam vec razgovarao sa mamom o svemu i upravo sam joj izmedju ostalog rekao i ovo sto si ti pomenula. Citav zivot, pre mog autovanja i sebi i spoljnom svetu, sam bio u nekom grcu. Mnoge stvari sam sebi branio, boleli su me tudji komentari na moj izgled/oblacenje/ponasanje a nakon nekih postupaka (za koje mogu da kazem da su bili neka vrsta ispoljavanja mog pravog ja i neka vrsta oslobadjanja) sam se osecao smesno i brinuo sam kako ce drugi to protumaciti.

Sada se ne ponasam nista specijalno drugacije u drustvu u odnosu na raniji period zivota (osim sto koristim muski rod od skoro) ali se psihicki mnogo bolje osecam sad kad sam siguran u sebe i svoje zelje i uopste ne brinem sta ce drugi reci ili kako ce protumaciti moje postupke.

To je jedno veliko oslobadjanje :)
Originally posted by femme_fatale
Volela bih da sam sve ovo uradila ranije, ali i taj život kakav je bio, ostavio mi je neke vredne stvari. Neki kažu, takve okolnosti su vreme kada se najviše uči i stiče mudrost. I sigurno su u pravu.
Ja inace nemam obicaj da se kajem za nesto sto sam uradio ili nisam uradio i isto kao i ti ne kajem se sto nisam poceo sa procesom ranije. Sada osecam da sam zreo i da sam stvorio okolnosti da nesto menjam u zivotu i da sam sposoban da iznesem sve.
Strah me je da im priznam jer smatram da to nisu spremne da cuju...Pocela sam da spremam strategiju vezanu za outovanje.
Samo polako. Ja ljudima uvek dajem vremena i spremim teren na neki nacin. Posebno kad su u pitanju ljudi do kojih mi je stalo, mada i za ove druge poznanike/saradnike i slicno takodje spremam teren i strategiju ali to je uglavnom cisto aktivisticki, da bi im bilo lakse da shvate i prihvate neke stvari i uopste ljude koji su drugaciji od njih.
Do sad sam imao uspeha u svojim "autovanjima" i edukaciji drugih :)
Naravno i meni mnogo znaci razumevanje i prihvatanje od strane drugih ljudi.
Korisnikov avatar
By femme_fatale
Jednom je jedan stručnjak koji se bavi transrodnošću, (zaboravila sam da li je endokrinolog, seksolog ili tako nešto), rekao da od lepih muškaraca nastaju lepe žene, jer je lepota u nekoj svojoj esenciji univerzalni kvalitet.
Zanimljivo je kakav se tip ženske lepote forsira kod nas, posebno na ovim palanačkim televizijama, voditeljke su sve neke 100% barbikice i obično klinke, sa licima "omalterisanim" koliko imaju pudera i podloge. Dok su voditeljke na stranim televizijama često u proseku srednjih godina, diskretno našminkane, i sa izražajnim i snažnim crtama na često krupnom licu, visokog čela. Mi m2f devojke bi tamo izgleda prolazile mnogo bolje nego ovde na iskompleksiranom balkanu. Oni očigledno znaju da prepoznaju kombinaciju unutrašnje snage, strasti, ženstvenosti, i nežnosti...
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!