Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Književnost, film, TV, pozorišta, galerije...

Moderatori: Over the rainbow, Moderators

By ~ Le Saint X ~
Inspirisan sinocnim filmom
IME RUZE
koji je radjen po romanu Umberta Eka,koji nisam procitao,ali,eto,sinoc video film i odusevio se...

Postoje mnogi romani koji su pretoceni u filmove
pa...

Koji film Vas je razocarao u odnosu na knjigu?
ILI
gde je film bio bolji od knjige?
ILI
ako postoji i film i knjiga - sta treba prvo videti/procitati
ili jedno od dva treba propustiti (da bi se utisak ne bi pokvario)

Vasi komentari...
Korisnikov avatar
By deran
nešto ne mogu da se setim filma koji je bio bolji od knjige...

možda odiseja u svemiru 2001-tako je fenomenalno odrađena muzika,ali se isto tako roman i knjiga razlikuju,da čovek teško može odmah i da ih poveže...

bilo kako bilo,ne razumem ni knjigu,ni film...
By ~ Le Saint X ~
Ja cu navesti moj omiljeni roman
U POTRAZI ZA IZGUBJENIM VREMENOM
Marsel Prusta
koji ima nekih 9 ili 12 delova (zavisi od izdavaca) i ukupno oko 3000 strana

te...

1000 strana odose na 1 sat filma...
tj,film traje 3 sata i ...

Verujem da ako niste citali knjigu film Vam uopste nece reci nista i bicete vrlo zbunjeni - pre svega odnosima junaka u filmu - koji,na kraju,svi ispadaju homoseksualno opredeljeni - kao i mnogim 'flesh bekovima'

Ipak,atmosfera filma,kao i muzika,daju neku nadrealnu lepotu filmu...

U svakom slucaju,preporuka i za film i za knjigu
et toq!
:snob:

p.s. Ako je neko procitao samo deo JEDNA SVANOVA LJUBAV
bice iznenadjen jer se Svan i odet jedva i pominju u filmu?!
(sto je meni bilo shokantno)
Korisnikov avatar
By starky
Film "Sati" je daleko bolji od knjige,ali je recimo "Lovac na zmajeve" mnogo bolji kao knjiga,mada se meni ne svidja ni jedno ni drugo
Korisnikov avatar
By spliff
nijedan film, po mom skromnom mishljenju, nije bio bolji od knjige na osnovu koje je radjen scenario
By Ulix
Originally posted by spliff

nijedan film, po mom skromnom mishljenju, nije bio bolji od knjige na osnovu koje je radjen scenario
:up:

Ni po mom skromnom mišljenju. :)

Zbog toga i ne volim da poredim filmove i knjige. Trudim se da ih posmatram odvojeno i da ih ocenjujem odvojeno. Zbog toga što više volim knjige od filmova, uvek bih radije čitao knjigu.

Ime ruže je meni, recimo, odličan film. Gledao sam ga više puta i svaki put sam uživao. Ali nekako nije u istoj ravni sa knjigom koja je izuzetna. Prvih stotinak strana knjige, recimo, ne mogu da se pretvore u film, a da film ne bude beskrajno dosadan, a upravo tih prvih sto strana temelj su atmosfere cele knjige. I meni to fali u filmu. Sa druge strane, Vilijam od Baskervila nije u romanu nije na mene ostavio tako dobar utisak kao Šon Koneri u filmu.

I Sati su još jedan primer kako i film i knjiga mogu biti izuzetni, ali da se ipak ne mogu porediti. U knjizi postoji milion detalja koji jednostavno ne mogu da se prikažu na filmu. (I knjigu, ovo kažem iz najbolje namere, nipošto nemojte da čitate u srpskom prevodu; a ako poznajete, već, prevodioca, napucajte ga u glavu u moje ime.)

Poslednji film koji sam gledao, a da je zasnovan na knjiz, bio je film Slepilo. Taj roman je jedna od mojih omiljenih knjiga, i iskren da budem, dok sam čitao knjigu razmišljao sam o tome kako bi to mogao biti i dobar film u rukama dobrog scenariste i dobrog režisera. Ipak nije bio, uprkos dobrim glumcima. U potpunosti je izostavljena suština knjige.
Korisnikov avatar
By BellyButton
Oduvek sam izbegavao da gledam filmove koji su radjeni po knjigama koje sam citao. Jednostavno, nisam zeleo da iskrivljujem slike koje sam ja stvarao u glavi citajuci knjigu.
Jedan od retkih izuzetaka sam napravio kada sam gledao "DaVincijev Kod" nakon sto sam procitao knjigu. Bio sam potpuno razocaran filmom.
Kada je "Lolita" u pitanju, prvo sam gledao film kojim sam bio odusevljen, zatim sam procitao knjigu i njome bio jos i odusevljeniji.
Korisnikov avatar
By Anhedonie
Originally posted by spliff

:up:

Dovoljno sam pametan da mogu da zamislim ono sto procitam. Gledanje filma posle knjige mi ubije sve ono sto sam zamisljao.

edit: izgleda nisam jedini :D ^
Korisnikov avatar
By Tungi
Uvek mi je bolja knjiga od ekranizacije nekog dela.E sad..Ovo me podseca kao kada bi majku pitali koje dete vise voli...Mozda malo vise naginjem ka filmu:)
By polarlicht4.1
Originally posted by Ulix

Zbog toga i ne volim da poredim filmove i knjige. Trudim se da ih posmatram odvojeno i da ih ocenjujem odvojeno.
Meni je interesantno poređenje knjige i filma sa pozicije naratologije Mieke Bal, na primer. Uopšte nije reč o odnosu "mimezisa" filma i knjige (tako da otpada ona dobro znana primedba kako film nikada ne može da pretoči književno delo u sliku) već o različitim narativnim strategijama te bi u tom pogledu bilo zanimljivo porediti načine kojima se ova dva medija služe u predstavljanju raznih sadržaja, ili još bitnije - šta se ne može predstaviti u njima.

:glavni_štreber_u_razredu:
Korisnikov avatar
By nsBeckie
Ne mogu da se setim ni jednog filma koji mi se svideo vise od knjige... Ali, ima filmova koje sam gledala a da pre toga nisam procitala knjigu, i oni su mi se dopali (npr. prvi deo Gospodara prstenova, ili recimo Davincijev kod), tako da verujem da nisu ni oni filmovi bili toliko losi sami za sebe, ako nisi prethodno procitao knjigu... jer, utisak mora biti drugaciji... barem je tako za mene--ja sve knjige prozivljavam dok ih citam, a neke knjige koje volim, citam i po sto puta, tako da ih maltane znam napamet, i onda dodje neki scenarista ili reziser koji nude neku svoju viziju koja se sigurno nece poklopiti sa mojom... Moze da mi se dopadne njihova vizija jedino ako su iz knjige uzeli inspiraciju i onda sve prebacili u neko drugo vreme, napravili novu pricu, ili ako se zaista dosledno drze knjige... A nikako ako ostaju verni knjizi samo u pojedinim stvarima dok sve ostalo preokrenu--time mi citava prica gubi smisao -- a obicno tako bude, da neke najbitnije stvari izostave ili ih predstave na neki drugaciji nacin, a ne na nacin na koji su predstavljene u originalu...

Razumem ja da film ne moze da prikaze bas sve detalje koji su u knjizi, ali onu sustinu bi ipak morao da zadrzi... Bas mi sad pada na pamet primer za dobro i lose odradjen posao--"Sense and Sensibility" (Razum i osecajnost) -- sjajno odradjen film, i "Pride and Prejudice" (Ponos i predrasude) -- uzasan film... a obe knjige od iste spisateljice Dzejn Ostin... filmovi su kao nebo i zemlja, savrsen primer kako je moguce biti dosledan knjizi a stvoriti odlicno filmsko delo, a drugi primer je kako upropastiti sjajnu knjigu (inace, sama knjiga "Ponos i predrasude" je njena najbolja, i jedna od najboljih uopste u engleskoj knjizevnosti)

edit: sad videh i deranov post--da, kako sam samo zaboravila na taj film--remek delo, naravno :up:
Korisnikov avatar
By deran
da...mislim da adaptiranje knjige nije nimalo lak posao-jedan (pra)stari primer-prohujalo sa vihorom je otkupljena odmah,'36,a pisanje scenarija po knjizi je trajalo pune tri godine-završeno je tek '39.
Korisnikov avatar
By Kiborg
Meni je do sada uvek knjiga bila bolja nekako od filma. Svakoj ekranizaciji sam našao po neku mani, te ovo fali, te ovo nisam ovako zamislio...
Ipak me to u većini slučajeva nije ometalo da uživam u filmu.
Korisnikov avatar
By Dirrty
Nisam pročitao mnogo adaptiranih dela.

U pitanju su različite vrste umetnosti, i rekao bih da se ne mogu uporediti.
Knjiga će uvek biti bolja u smislu da reditelj nikada ne može potpuno dočarati piščeve ideje, bilo zato što je nemoguće ili zato što mora dosta toga izmeniti, skratiti kako bi stalo u nekoliko sati filma.
Uz to, knjigu uvek doživljavate na sopstven, subjektivan način... dok je film rediteljev pogled na nju.

Ali obožavam više filmova nego naslova knjiga... dete pop kulture. :retard:
Korisnikov avatar
By jukie
Originally posted by Renoir
Koji film Vas je razocarao u odnosu na knjigu?
ILI
gde je film bio bolji od knjige?
ILI
ako postoji i film i knjiga - sta treba prvo videti/procitati
ili jedno od dva treba propustiti (da bi se utisak ne bi pokvario)

Vasi komentari...
Ja sam recimo video najavu za film "Kapije vremena" koji mi je jedan od childhood classics koji su me recimo vajali kao ličnost (ugh, how cheesy) i glumci koji glume tri glavna lika uopšte ne liče na osobe koje sam zamišljao kada sam čitao knjigu, tako da nemam nikakvu želju da taj film i vidim.

Meni je recimo zanimljiva Knjiga o džungli i video sam nekoliko ekranizacija koje su promašile poentu (prilično mi liče na snove koje je scenarista imao posle čitanja knjige). Mislim da Knjigu o džungli previše pokušavaju da ekranizuju kao akcioni film, a da bi trebalo staviti akcenat na dramski momenat (kao recimo u seriji Zakon i red gde ima nešto malo akcije ali u stvari uglavnom idu negde ili planiraju šta da rade i komuniciraju u okviru grupe).

-Diznijev crtani je sličan utoliko što postoje ličnosti koje su iste životinjske vrste i koje se zovu isto kao ličnosti u knjizi (moguće da su unučići originalnih likova ili nešto slično).
-Prastari crno-beli igrani film je naravno urađen tehnikom štapa i kanapa tako da ga je teško porediti sa modernim filmovima, ali zaplet prati priču (gledao sam ga samo jednom pa se ne sećam dobro).
-Igrani film sa Džejson Skot Lijem je mešavina priče o Tarzanu i priče o Mogliju (deo kada Moglija podučavaju o zapadnoj kulturi preko slajd projektora je identičan situaciji u Diznijevom crtanom o Tarzanu). Deo sa Moglijem koji odrasta sa životinjama je preskočen.
-Japanski anime crtani je mnogo verniji originalu ali najveći deo minutaže se bazira na onom delu priče koji je preskočen u knjizi (pre nego što Mogli krene prema selu), tako da to svako od nas može da zamišlja kako hoće
-ono što najviše odgovara mojoj viziji Knjige o džungli je isečak pozorišne predstave igrane u Beogradu (video sam samo jedan deo na TV).
Korisnikov avatar
By Machkodlak
Po mom misljenju misljenju i misljenju vecine, prvo treba procitati knjigu :P
Postoji samo jedan film koji je bolji od knjige.
Vukodav.
Ali moram uzeti u obzir da su prici promenili sustinu i dali joj jednu sasvim novu dimenziju.
Postoji cetiri nastavka te knjige a i sama prica nije zavrsena u prvoj.
A oni su film napravili sa zavrsenom pricom i sustinskim izmenama koje su doprinele da film bude stvarno dobar!
Korisnikov avatar
By svejedno
Dont judge a book by its movie.

..

Ja tu imam jednostavno pravilo - film je napravljen PO knjizi, dakle, knjiga je nastala prva, knjiga je inspirisala film etc - knjigu valja prvo procitati, onda gledati delo inspirisano istom.

..

Od filmova koji ..hm...koji mi nisu upropastili dojam knjige su Trainspotting, The Dune, LOTR.... i sasvim sigurno jos po neki, ali ne merem se setim sada.

Film koji nisam mogao da odgledam do kraja jer jednostavno....sam veliki postovalac knjige, a ljudi koji su ga pravili ocigledno to nisu....Autostoperski vodic kroz galaxiju.
Korisnikov avatar
By sunflower5
Originally posted by Dirrty

Nisam pročitao mnogo adaptiranih dela.

U pitanju su različite vrste umetnosti, i rekao bih da se ne mogu uporediti.
Knjiga će uvek biti bolja u smislu da reditelj nikada ne može potpuno dočarati piščeve ideje, bilo zato što je nemoguće ili zato što mora dosta toga izmeniti, skratiti kako bi stalo u nekoliko sati filma.
Uz to, knjigu uvek doživljavate na sopstven, subjektivan način... dok je film rediteljev pogled na nju.
Slažem se :up:

Ni ja se ne sećam da sam puno dela i čitala i gledala,da bih mogla da ih poredim.Uglavnom ili pročitam knjigu ili odgledam film.
Jedino što mi sad pada na pamet od takvih primera je "Džeparoš" Sare Voters. :love:
Prvo sam odgledala film,koji mi se jako dopao,pa sam morala da nadjem i knjigu.

Slično sam ih doživela,pošto sam likove,ambijente...već imala u glavi,ali mi se knjiga još više svidela.
Verovatno zato što ima delova koji su u filmu izostavljeni,a koji upotpunjuju priču.
Osim što je opširnije,detaljnije opisano,kod knjiga mi se svidja i to što može da se predstavi unutrašnje stanje likova,
što u filmu teško može da se vidi.
Korisnikov avatar
By Kiborg
Originally posted by svejedno

...

Od filmova koji ..hm...koji mi nisu upropastili dojam knjige su Trainspotting, The Dune, LOTR.... i sasvim sigurno jos po neki, ali ne merem se setim sada.

Film koji nisam mogao da odgledam do kraja jer jednostavno....sam veliki postovalac knjige, a ljudi koji su ga pravili ocigledno to nisu....Autostoperski vodic kroz galaxiju.
Potpuno se slažem, prvo sam gledao film "Dina", a kasnije sam pročitao sve knjige. Film iako je drastično uprošćena verzija prve knjige nije ni najmanje blasfemičan kao Autostoperski vodič kroz galaksiju koji je jednom rečju UŽAS. I bolje što ga nisi gledao do kraja, ja, na žalost, jesam.
Korisnikov avatar
By KiWi
Uvek knjiga.

Ako nekog mrzi da čita bar audio knjiga, ali uvek pre knjiga nego film.

Obožavam filmove, ali tu ti je sve posluženo ... ti samo konzumiraš. Tokom čitanja knjige ti u svojoj glavi po instrukcijama pisca stvaraš svet koji je neretko veoma drugačiji od maštarije režisera ...
By ~ Le Saint X ~
Originally posted by Sunce

"Mostovi okruga Medison" - bolji je film od knjige.
Hmmm... da... Film je jedan od tri moja omiljena
i bas zbog jacine emocija koje izaziva film u meni
ne zelim da procitam knjigu...

A...
da li je neko gledao film
Veridba je dugo trajala
i kakav je film u odnosu na knjigu?
Knjigu sa procitao
By Simor
Originally posted by polarlicht4.1

:giggle:

A pošto si najbolji u razredu, dobio si dve nagrade:

(1) varijanta za kulturno uzdizanje: nagradno putovanje u Pariz i gostovanje kod Zorice Tomić, s ciljem exchange of know how and best practices - kako čuvati kosovske manastire iz pariskog stana čija kirija iznosi 7000 EUR per month.

(2) varijanta za erotsko uzdizanje: strasno threesome veče - mythe, Sheytan i ti.

:oskar:

Btw, nemam pojma ko je Mieke Bal, ali ako sam dobro skapirao, slažem se: s obzirom na različitost medija, ne očekujem poklapanje filma i knjige pa i nema šta da me razočara. Potpunu paralelu očekujem samo u filmovanju romana Sidneya Sheldona.
By Ulix
Originally posted by polarlicht4.1

film nikada ne može da pretoči književno delo u sliku) već o različitim narativnim strategijama te bi u tom pogledu bilo zanimljivo porediti načine kojima se ova dva medija služe u predstavljanju raznih sadržaja, ili još bitnije - šta se ne može predstaviti u njima.

Glavni štreberu u razredu, slažem se sa ovim što si rekao. Zato sam i napisao da se trudim da film i knjigu posmatram odvojeno, to su dva različita medijuma sa različitim izražajnim mogućnostima, ali ja generalno govoreći više volim da čitam knjige nego da gledam filmove, pa iz tog razloga biram knjigu u odnosu na film. Slepilo je odličan primer toga kako i kad film relativno verno "prati" knjigu, ono što pisac može da napiše, režiser jednostavno ne može da prenese, jer on nema iste alate koje je imao Saramago, a koji na mene imaju veći efekat od filmskih.

Ovih dana patim od blagog šloga, jer nikako ne mogu da napišem razumljivo ono što mislim. :lol: :ubise:
By Ulix
Originally posted by Simor
Potpunu paralelu očekujem samo u filmovanju romana Sidneya Sheldona.
:wow:

Preporuči mi neki od tih filmova, fali mi ta ključna stavka u mom filmskom/književnom obrazovanju! :kolo:
By Simor
Bože, Bože, vi postmoderna mladež nikada niste znali šta su prave vrednosti.

Primera radi -- "Memories of Midnight" sa Omarom Sharifom u gl. ul. Da l' ćeš prvo da čitaš il' da gledaš film zavisi od tvojih erotskih preferencija.

Ulixe, hajde da zapevamo:

Sa oltara Tvog sam vina popio
Oj Kosovo ravno i Metohijo.
Zemljo mila, bićeš moja doveka
Ti si moje srce, moja kolevka.
By Ulix

Ulixe, hajde da zapevamo:

Sa oltara Tvog sam vina popio
Oj Kosovo ravno i Metohijo.
Zemljo mila, bićeš moja doveka
Ti si moje srce, moja kolevka.
:kolo:

Slika
Korisnikov avatar
By KiWi

Slika
... i ona voli knige. (sa n)
By polarlicht4.1

:giggle:

A pošto si najbolji u razredu, dobio si dve nagrade:

(1) varijanta za kulturno uzdizanje: nagradno putovanje u Pariz i gostovanje kod Zorice Tomić, s ciljem exchange of know how and best practices - kako čuvati kosovske manastire iz pariskog stana čija kirija iznosi 7000 EUR per month.

(2) varijanta za erotsko uzdizanje: strasno threesome veče - mythe, Sheytan i ti.

:oskar:
:bitchslap:
Btw, nemam pojma ko je Mieke Bal, ali ako sam dobro skapirao, slažem se: s obzirom na različitost medija, ne očekujem poklapanje filma i knjige pa i nema šta da me razočara. Potpunu paralelu očekujem samo u filmovanju romana Sidneya Sheldona.
:sesir:
Korisnikov avatar
By zozefin st
obozavam da pogledam film koji je radjen po knjizi koji sam vec citala...
Mislim da je bolje prvo procitati knjigu a posle gledati ekranizaciju te knjige...
U jednom slucaju mi se vise svidja film nego knjiga (ne usudjujem se da kazem koja), ali uverena sam da je to zbog loseg prevoda...
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!