Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Književnost, film, TV, pozorišta, galerije...

Moderatori: Over the rainbow, Moderators

I ja se pitam dokle će samo Evropljani da dobijaju Nobela za književnost?

U poslednjih 30 godina nagradu su dobila samo dva severnoamerička pisca, a toliko je dobrih i kvalitetnih savremenih severnoameričkih književnika kao i onih drugih van evropskog kontinenta.
Korisnikov avatar
By lorna
Bilo bi super da latinoamerichki pisac ili spisateljica dobije Nobela.
By Ulix
Originally posted by Simor
I ja se pitam dokle će samo Evropljani da dobijaju Nobela za književnost?
:up:

I to hajde bar da dobijaju uticajni evropski pisci, poput Magrisa, Rušdija ili Kundere, ali ne, to bi bilo suviše očigledno. Poenta je dati nagradu piscu koji ni na koji način nije uticao na svetsku književnost i, po mogućsvu, za kog niko nikad nije čuo. (Da se razumemo, Herta Miler nije toliko anonimna, iako kod nas nije prevođena, ne kažem ni da je loša spisateljica, samo ima jedno stotinak pisaca koji bi pre nje morali biti nagrađeni.)

Sramota je što se ignorišu američki pisci, posebno jer imaju nekoliko kandidata koji su već odavno zaslužili Nobela - Filip Rot, Džojs Kerol Outs, DeLilo, Pinčon, i latinoamerički pisci poput Sabata, Fuentesa, Vargasa Ljose... to su ljudi koji su praktično oblikovali roman druge polovine XX veka.
Korisnikov avatar
By Tot
Originally posted by lorna
Bilo bi super da latinoamerichki pisac ili spisateljica dobije Nobela.
Apsolutno. Najveći proboj romaneskne forme u XX veku su učinili hispanoamerikanci. Priznanje Markesu nikako ne pokriva ono što je ova književnost zaslužila. Karlos Fuentes je duže već na listi čekanja ali se bojim da će mu je dodeliti pred smrt.
By Ulix
Btw, Herta Miler Sekuritatea pod drugim imenom >>> http://www.pescanik.net/content/view/3726/1152/
Bilo je par njenih priča i u nekom od starih brojeva Polja, čini mi se. Ali ne sećam se kad su tačno objavljene, nisam bio dovoljno fasciniran da bih upamtio.
Korisnikov avatar
By lorna
I Roberto Bolanjo, recimo.
By Ulix
Originally posted by lorna
I Roberto Bolanjo, recimo.
Čitao samo samo jedan njegov roman i bio je izvanredan - Čile noću.
Samo, on je umro. :)
Korisnikov avatar
By Mars
Realno je u svim kategorijama jedino Robert Furchgott zaslužio tu nagradu, i to je to.

:)
By Simor
I lorna, Ulix & Tot, evropeizacija Nobela za književnost je posledica...?
Korisnikov avatar
By Tot
Nobelova nagrada ima ogromni ugled ali treba imati u vidu da je to tek jedna od velikih nagrada za književnost. Verovatno su kriteriji evropocentrični što je donekle razumljivo. Recimo Fuentesu, strogo uzevši, Nobelova nagrada nije ni potrebna pošto je on dobio nagradu Romulo Galjegos koja je "latinoamerički Nobel" tako da je njegov rad potpunosti dobio priznanje koje zaslužuje i bez Nobela. Isto tako postoje i velike nagrade za područje Severne Amerike.

Nobelov komitet je, stoga, manje zainteresevan da tretira velika dela svetske književnosti sa drugih kontinenata koja su na neki način izdanci evropske književnosti, kao što je to slučaj sa američkom knjiženošću. Ne kažem da je to uvek opravdano ali, ponavljam, značaj Nobelove nagrade je u stečenom ugledu a ne u važnosti koju joj je neko dodelio u odnosu na druge nagrade.

Nobelov komitet će pre biti spreman da dodeljuje nagrade piscima iz potpuno neevropskog konteksta (recimo Kenzaburo Oe) ako se udaljava iz evropskog područja. I naravno dodeljivaće nagrade naizgled nepoznatim piscima ukoliko proceni da je to potrebno. Bez potrebe da dokazujem ću reći da je dignitet komiteta žirija nagrade za književnost neupitan. Oni koji se pitaju zašto se manje poznatim piscima dodeljuje nagrada ne razumeju smisao nagrađivanja uopšte. Nagrada podstiče i one vrednosti koje su neprimećene. U slučaju Nobelove nagrade u pitanju je životni opus ali opus za koji se smatra da zaslužuje jedno tako veliko priznanje.

Dakle, Herta Miler ulazi na velika vrata u svetsku književnost iako je manje poznata. U tome i jeste poenta! Naravno, bilo je mnogo nobelovaca koje danas niko ne čita i koje su skoro potpuno zaboravljeni ali to je rizik velikog i rizičnog poduhvata nagrađivanja manje prestižnog pisca. Bez tog rizika, nagrada bi izgubila puno na svom smislu.
Korisnikov avatar
By lorna
Upravo to.

Nobel je vishe komercijalna varijanta, svako ima svoje nagrade.

Ulix,

Bolanjo je jedan od mojih najboljih pisaca, znam da je umro, na zalost.

"Ukradena zvezda" je roman preko kojeg smo se upoznali, Bolanjo i ja. Recimo, on je primer za pisca koji je Nobela svakako zasluzio, a nije ga dobio.
By XanaX
Meni je zbilja neugodno, ovo je ipak persönlich, doch;

Liebe Frau Miller, ich habe einen Vorschlag; bitte, einen kleinen Abstand von Krauhaar und Dracula Make-up zu machen, wäre es schön... Und noch etwas; Sie wissen - die ganze "Mein Vater und die SS" Kleinigkeit ;) nicht zu überspringen, wäre es auch schön... Alles in allem, gratuliere ich und tschüss!
By Simor
Hm, da li "einen Abstand von etw. machen" znači "držati odstojanje"? Kao "einen Abstand von etw. halten"?

Btw, u nemačkom me ubija akuzativ (a i dativ). Super je gramatički lak, ali kako ja da popamtim rodove svih tih silnih imenica???
Korisnikov avatar
By Mars
Lepiš papire sa deklinacijama po zidovima stana. Posle uđe u glavu.

Alternativa je da nađeš dečka Nemca (univerzalni savet za učenje svakog jezika).
By XanaX
Hm, da li "einen Abstand von etw. machen" znači "držati odstojanje"? Kao "einen Abstand von etw. halten"?

Btw, u nemačkom me ubija akuzativ (a i dativ). Super je gramatički lak, ali kako ja da popamtim rodove svih tih silnih imenica???
Mislim da je "den Abstand auf +Akk. halten", a "den Abstand von + Dat. nehmen / machen / tun..." erh... ein echter f*cker, kad malo bolje razmislim, nehmen je puno bolje od machen, a još bi moglo biti i da nije niti potreban član u takvoj konstrukciji kao npr. u "aus Anstand" (bzw., imenice izvedene iz osnove infinitiva muškog su roda; osim, ako je glagol zapravo, izveden iz imenice, die Arbeit, das Spiel... Das ist meine persönliche Hypothese + aha, noch, ako je na osnovu dodan sufiks -t, onda su ženskog roda, ili ako je ostalo -e... isto ženskog, ajme... zu viel)

Dečki-Njemci ne pomažu; naime, previše gutaju (Saugeil hab' ich das gesagt, doch, das weiss ich aus Erfahrung :)
By Simor
Originally posted by XanaX
ajme... zu viel
:smeh:

Hvala, u svakom slučaju. Pridodaću tvoje crtice onima koje već imam... i progovoriću.

Kako već rekoh na jednom mestu: Übung macht den Meister. [den Meister = acc. :hyper: ]
By XanaX
Mislim, sad zbilja; nikad čuo za književnicu-poetesu dok je nije uslikalo i pokazalo na tv-u. Dobio fras od žene. Ono, hello, dolazite iz Transilvanije i furate stil netopirke na speedu, ako sve mora biti švapski crno, osim kože koja je one, anglosaske plavo-papirus boje, barem onda -"Diaz, go easy on Stiller's hair gel...". I onda, the article... Mamma mia! Securitatea, Banat-Schwabia, neonacisti, Doppelgängerei, "deutsche Luft wird Ihnen nicht passen, besser lassen, wieder alte Gassen, mit rumänischen Massen..."; Stani, ženo, aman u Berlinu si tijelom, mozak ti ostao na Donau, mit Aktionsgruppe Banat - kome je samo pao na pamet takav naziv?! Herta-fenomen, u interakciji s rojem fotona, baca multiple shaddows, iz svake sjene novi dopl-agenti, kote se k'o u Moskvi tridesetih, u hotelu Luks, drugarice iz centrale, Hertha und Soldaten "Studer" und das macht mich müder.... Paranoja može biti vrlo inspirativna, u tolikoj mjeri da više ne znam što je kod Vas fikcija, a što realnost. Za kraj mi ostaje moja banalnost. Banana u banalnom Banatu. Halt, Miller, züruck! (jaja, Sie haben mich gut verstanden, züruck nach Rumänien, Securitatea mit Eiern erwartet Sie!), No, prije nego se vratiš u banatsku frakciju, s Nobelom na sunce, Millerova, fakat vrijediš svih 10 milijuna, svojih špijuna... Svaka ti dala.
By Simor
Ja sam se dao ubediti da će Nobela ove godine dobiti Krista Volf. Čak sam se i književno pripremao e ne bih li briljirao pred samim sobom kada konačno proglase ime. Pokupio po biblioteci njene knjige, koje su prevođene jer je bila u svakom smislu prihvatljiva - borkinja za socijalistički sistem vrednosti, književni glas Istočne Nemačke, i onda Miler dobije Nobela. Mom razočarenju nema kraja. Ne zbog Miler, nego zbog Volf.

Od sada čitam samo baš-baš klasike; samo one koji Nobela više ne mogu da dobiju.
Korisnikov avatar
By Tot
Originally posted by XanaX
Paranoja može biti vrlo inspirativna, u tolikoj mjeri da više ne znam što je kod Vas fikcija, a što realnost. Za kraj mi ostaje moja banalnost. Banana u banalnom Banatu. Halt, Miller, züruck! (jaja, Sie haben mich gut verstanden, züruck nach Rumänien, Securitatea mit Eiern erwartet Sie!),
Kao da čitam "Moj obračun s njima".

Zvučiš mi, XanaX, kao Krleža kada se ono obračunavao sa ljevicom. ;)
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!