Originally posted by bojandjo
Bojane, koliko napora je ulozeno da bi se MIshimina knjizevnost prvo svela na neurozu pa na senzacionalizam. Senzacionalisti i samoreklameri najvise vremena trose na sebe same i pri tom to mesaju sa umetnoscu sto je dakako njihov problem dok ga ne pretvore u masovno ludilo, to jest u svakom narcisu se krije jedan potencijalni diktator.
Ne podnosimo genije? Oni su ludi? U krajnjoj liniji moraju biti slicni nama!!! Skliznulo im ludilo u umetnost! U svemu tome nema nicega sto se ne bi moglo objasniti u nekom modnom magazinu!
Kada osmotrimo sve te perpetuacije stereotipa o Mishimi, mislim da je ovom vremenu najodbojnija cinjenica da je Mishimin čin
nepodnošljivo moralan .
ps. Da, u Veštini senčenja je objavljena Mišimina priča Patriotizam a kasnije sam je video posebno objavljenu, ali verovatno u malom broju primeraka posto je brzo nestala.
Inače još jedan lep esej Jursenarove o Mišimi našao sam u njenoj poslednjoj zbirci eseja Tamnički krug. Boraveći u Japanu sreće se sa Mišiminim poštovaocima. Ovo su putopisni eseji; isto za sladokusce.