Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Književnost, film, TV, pozorišta, galerije...

Moderatori: Over the rainbow, Moderators

By Ulix
Jutros dok sam prevrtao knjizare u potrazi za odgovarajucom knjigu koju bih mogao sestri pokloniti kao zakasenli novogodisnji poklon, video sam da je NIN izdao deset najboljiih romana koji su dobili njihovu nagradu za roman godine - zaista dobar izbor, kao i to da su objavili "off NIN" ediciju, deset romana koji NISU dobili NINovu nagradu, a trebali su. To me je navelo da postavim temu sa sledecim pitanjem: ko je po vama trebao da dobije Nobelovu nagradu za knjizevnost, a nije?

Zivi pisci ne dolaze u obzir zato sto jos uvek ima sanse da je dobiju (makar i teoretske), te teska srca moram eliminisati Kunderu, Apdajka, Ljosu, Salmana Ruzdija...

Zasto je doticni pisci nisu dobili, nije vazno; neki od onih koje sam odabrao prosto nisu bili otkriveni u vreme kada su bili zivi, neki su bili politicki nepodobni, neki su prosto zaobidjeni iz nekih misterioznih, nikom jasnih razloga. Vazno je da su pisci stvarali u XX veku i da su mogli da je dobiju, da je bilo neke kosmicke pravde.

Dakle, ako za trenutak sebe stavim u poziciju nekog ko bi mogao da ispravi nepravde svedske Akademije, dodelio bih nagrade posthumno, sledecim piscima:
1. Danilo Kis
2. Vladimir Nabokov
3. Horhe Luis Borhes
4. Dzejms Dzojs
5. Bruno Sulc
6. Franc Kafka
7. Ana Ahmatova
8. Osip Mandeljstam
9. Ezen Jonesko
10. Konstantin Kavafi
Korisnikov avatar
By Kupper
Prvo coveku po cijem delu imas Nick. Prvi. Nabokovu, Kafki i Olgi Mandeljstam.

Zasto nisu dobili? Pravo pitanje. Vidis, Perl Bak (tragedija) je dobila Nobela sto denuncira sve sto ima veze sa nagradom, ljudima koji cine ziri....Dalje, nisu dobili cesto zbog toga sto je te godine red bio a regiju tu i tu, rasu tu i tu....

Na primer, Baldwin je, da se ja pitam, zasluzio dve ali bio je crnac kad nije trebalo...
Korisnikov avatar
By ...
Zaboraviste najvece:
Lav Nikolajevic Tolstoj
Marsel Prust
Robert Muzil
Herman Broh
Korisnikov avatar
By Galateja
Originally posted by Ulix
te teska srca moram eliminisati Kunderu
Izvini na offtopicu, ali moram da prokomentarisem - i ja obozavam Kunderu. 'Neodoljiva lakoca postojanja' i 'Sala' mi se izuzetno svidjaju, ali 'Zivot je drugdje' smatram za remek delo. Htela sam da kupim Kunderin komplet; bilo antikvarno izdanje u Stubovima kulture i taman kad sam skupila pare oni prodali. Posle sam u Dverima nasla 'Zivot je drugdje' i kupim taj roman i jos nekih knjiga koje nisam imala u planu da kupim. Tako ode moja ustedjevina za Kunderu. :D

Ontopic - Rekla bih da su 'nicim zasluzeno' liseni Nobelove nagrade mnogi, ali navescu Crnjanskog i Pekica. Medjutim, kad je gore pomenuta Perl Bak postala 'nobelovka' onda kriterijumi za tu nagradu postaju diskutabilni.
By Ulix
Originally posted by GALATEJA
te teska srca moram eliminisati Kunderu
Izvini na offtopicu, ali moram da prokomentarisem - i ja obozavam Kunderu. 'Neodoljiva lakoca postojanja' i 'Sala' mi se izuzetno svidjaju, ali 'Zivot je drugdje' smatram za remek delo. Htela sam da kupim Kunderin komplet; bilo antikvarno izdanje u Stubovima kulture i taman kad sam skupila pare oni prodali. Posle sam u Dverima nasla 'Zivot je drugdje' i kupim taj roman i jos nekih knjiga koje nisam imala u planu da kupim. Tako ode moja ustedjevina za Kunderu. :D
Snimio sam taj komplet jos odavno ali nisam imao para da ga kupim. Nije vazno, svejedno imam gotovo celokupnog Kunderu u raznim izdanjima, nekim starijim od mene... Fali mi Identitet, i planiram da ga kupim ovih dana u Stubovima i Knjiga smeha i zaborava, koju obozavam, ali ne mogu nigde da iskopam.
Omiljeni roman - Nepodnosljiva lakoca postojanja; to je knjiga kojoj se stalno vracam; i to ce potvrditi ... koga cesto gnjavim sa Tomasom i Terezom. :cita:
Ontopic - Rekla bih da su 'nicim zasluzeno' liseni Nobelove nagrade mnogi, ali navescu Crnjanskog i Pekica. Medjutim, kad je gore pomenuta Perl Bak postala 'nobelovka' onda kriterijumi za tu nagradu postaju diskutabilni.
Pekic, ok. Fenomenalan pisac.

Zaboravih da pomenem, kao sto je ... napomenuo Prusta - i nije mi jasno kako mi nije pao napamet ranije. Nisam pomenuo ni Aleksandra Tismu.
By Simor
Ja postojecem Ulixovom spisku dodajem i Virdziniju Vulf.

offtopic: Ulixice, gde ti nestade avatar?
By Ulix
Originally posted by Simor

offtopic: Ulixice, gde ti nestade avatar?
Pojma nemam. :neznam:
Pokusacu ponovo da ga uploadujem.

Jos jedan za listu: Tenesi Vilijams!
Korisnikov avatar
By ...
Omiljeni roman - Nepodnosljiva lakoca postojanja; to je knjiga kojoj se stalno vracam; i to ce potvrditi ... koga cesto gnjavim sa Tomasom i Terezom. :cita:
Otkud ti ideja da me gnavis? Bas volim sve sto si mi pricao / pisao o Terezi i Tomasu. Usput, ne secam se da je neko tako dobro ulazio u dubinu sopstvene duse sluzeci se knjizevnim likovima.
Usput: jako sam voleo "Nepodnosljivu..." Onda, kad sam o Kunderi radio magistarski u Budimpesti, moja draga profesorka mi je objasnila kako je taj roman ipak, mozda, uh, tesko mi da provalim preko usta, da je, dakle, mislim, po njenom misljenju, rekla je dakle, da je konkretno taj roman mozda ... kitsch. Malkice mi se pomerio ukus, jer je moja draga profesorka dala argumente. Ne da je kic, ali da ipak nije ono sto ja verujem da jeste. "Sala" je, po meni, vrhunac njegovod stvaralastva (nedavno sam je ponovo citao, po prvi put u originalu, v cestine), meni najdrazi je "Kniha smichu a zapomneni", volim jako njegove eseje (jaoj, kako on mrzi ono sranje od muzike zvano rock'n'roll). I, da, imao sam zadovoljstvo da preko telefona pricam sa njegovom suprugom (jel' oce neko njihov tel. broj?) :) : :) :)
Nego, Ulixe. ako volis Kunderu (i ako volis Srednju Evropu), moooooooooooras da procitas Muzila i Broha (ovog drugog voli Misichavo Mache, i zbog toga sam resio da njega upoznam jednog dana)!!! Oni koji vole da pojednostave stvari (a to su ceski kriticari koji patoloski mrze Kunderu) kazu kako je Kundera miks Muzila i Broha (Broha iz "Mesecara", mada ja ponajvise volim "Vergilijevu smrt"). Nije miks, ali recimo da je ucio (i puno naucio) od njih. Mislim da je njegov stav da ne treba da mu bude dodeljena Nobelova utemeljena na tome sto je ova dvojica nisu dobila.
Korisnikov avatar
By Mars
Nagrade...

Od kad je njih, ima i onih kojima su nezasluzeno izmakle. Kao i onih koji su ih nezasluzeno dobili.

Prema nagradama i priznanjima koje dodeljuju tamo neki ziriji - nemam stav, nikada se ne radujem kada ih neki moj favorit dobije ili tugujem i nerviram ako ne dobije, pa ne mogu ni u ovu temu da se uzivim.

Ali, recimo Isidora Sekulic. Bas bi voleo da je ona dobila.
A posebno za zivota Jovana Skerlica. :tuc:

http://almaz.com/nobel/literature/alpha.html
http://nobelprize.org/literature/laureates/
By Ulix
Originally posted by ...
Otkud ti ideja da me gnavis? Bas volim sve sto si mi pricao / pisao o Terezi i Tomasu. Usput, ne secam se da je neko tako dobro ulazio u dubinu sopstvene duse sluzeci se knjizevnim likovima.
Pa kad sam knjiski moljac. :cita:
Usput: jako sam voleo "Nepodnosljivu..." Onda, kad sam o Kunderi radio magistarski u Budimpesti, moja draga profesorka mi je objasnila kako je taj roman ipak, mozda, uh, tesko mi da provalim preko usta, da je, dakle, mislim, po njenom misljenju, rekla je dakle, da je konkretno taj roman mozda ... kitsch.
:shok: :shok: :shok:
:drama:
Malkice mi se pomerio ukus, jer je moja draga profesorka dala argumente. Ne da je kic, ali da ipak nije ono sto ja verujem da jeste. "Sala" je, po meni, vrhunac njegovod stvaralastva (nedavno sam je ponovo citao, po prvi put u originalu, v cestine), meni najdrazi je "Kniha smichu a zapomneni", volim jako njegove eseje (jaoj, kako on mrzi ono sranje od muzike zvano rock'n'roll).
"Sala" je objektivno, slazem se, najbolji njegov roman, ali je Nepodnosljiva lakoca... nekako uvek kod mene aktuelna, posebno poslednjih mesec dana.

Ali upotrebiti rec KITSCH za romana MILANA KUNDERE?! :obesen:
I, da, imao sam zadovoljstvo da preko telefona pricam sa njegovom suprugom (jel' oce neko njihov tel. broj?) :) : :) :)
:hyper: :hyper: :hyper:
Nego, Ulixe. ako volis Kunderu (i ako volis Srednju Evropu), moooooooooooras da procitas Muzila i Broha (ovog drugog voli Misichavo Mache, i zbog toga sam resio da njega upoznam jednog dana)!!! Oni koji vole da pojednostave stvari (a to su ceski kriticari koji patoloski mrze Kunderu) kazu kako je Kundera miks Muzila i Broha (Broha iz "Mesecara", mada ja ponajvise volim "Vergilijevu smrt"). Nije miks, ali recimo da je ucio (i puno naucio) od njih. Mislim da je njegov stav da ne treba da mu bude dodeljena Nobelova utemeljena na tome sto je ova dvojica nisu dobila.
Bas sam juce dobio neke pare od tetke, da kupim pantalone, i planiram da ih proneverim i, izmedju ostalog, kupim i Vergijilievu smrt. Broh u Muzil su mi na vrhu liste za citanje (well, na drugom mestu u ovom momentu).

Kundera je u jednom intervjuu rekao da Broh i Muzil na njega nisu uticali, ali da se nalazi pod istim "estetskim krovom" kao oni. Kad procitam nesto od doticne gospode moci cu da donesem svoj zakljucak.
Bilo kako bilo, bas zato sto ta dvojica nisu dobila Nobelovu nagradu, razlog je vise da je Kundera dobije... :balon:

@Mars: :smeh:
Da je tako bilo, to bi znacilo samo jedno - prevremena smrt Jovana Skerlica usled infarkta miokarda. :evil:
Korisnikov avatar
By Tot
Za tri ta?ke: slažemo se, a avatar ti je mmmmmmmmmmmmmmmmm.... i podsetio me je još na koga?...na Jukija Mišimu, naravno.

Ulikse, pre nego što dam svoju listu reci mi jesi li ?itao Kunderin roman Život je negde drugde? Hvalili su mi ga pa bih baš voleo ?uti tvoje mišljenje.

Ina?e oko Tenesija...I Edvard Olbi je zaslužio Nobela...Kavafi, naravno...uglavnom se slažemo.
Korisnikov avatar
By Tot
Dakle uzeo sam u obzir da su navedeni pisci mogli dobiti Nobela ali nisu, niti više mogu biti kandidati.

Pre nego što navedem listu nadam se da ?e Nobela dobiti Karlos Fuentes(za roman Terra nostra), Zigfrid Lenc(za roman Zavi?ajni muzej), Patrik Modiano(za celokupni opus). Prva dva su vrlo ozbiljni kandidati, a ni tre?i nije isklju?en.

LISTA(redosled nije bitan):

1.Marsel Prust (U traganju za izgubljenim vremenom)

2.Horhe Luis Borhes (za celokupni opus)

3.Lorens Darel (za Aleksandtrijski kvartet)

4.jukio Mišima (za celokupni opus)

5. Vilijam stenli Mervin(za celokupni opus)

6.Karlo Emilio Gada (za roman Saznanje bola)

7.Huan Rulfo (za roman Pedro Paramo)

8.Rjunosuke Akutagava (za roman Rašomon i druga dela)

9.Malkolm Lauri (za roman Ispod vulkana)

10.F. G Lorka (za celokupni opus)
Korisnikov avatar
By ...
Originally posted by Tot
Za tri ta?ke: slažemo se, a avatar ti je mmmmmmmmmmmmmmmmm.... i podsetio me je još na koga?...na Jukija Mišimu, naravno.

Ulikse, pre nego što dam svoju listu reci mi jesi li ?itao Kunderin roman Život je negde drugde? Hvalili su mi ga pa bih baš voleo ?uti tvoje mišljenje.
Misima... E, kad smo kod Nobela, umalo je doticni umro kad je saznao kako je nagradu dobio sunarodnik Kavabata. Misimu ne podnosim (imam ja tezak psiho problem sa 1. biseksualcima, 2. ozenjenim pederima, on je bio ovo drugo.). Moj avatar te potseca na doticnog zbog "Ispovesti maske" (osrednji roman, ali ako trebam nesto postovati od njega - "Zlatni paviljon"). Jesi li procitao esej M. Jursenar o njemu? Sto se tice "Ispovesti maske" - mislim da je tamo lepo prikazano kako se "postaje" biseksualac. To sam "video" nedavno svojim ocima (i srcem): jedan kreten s kojim sam bio nesto vise od godinu dana - jos jedan razlog da svim biseksualcima i onima koji se smatraju takvim da porucim kako cenim njihov izbor, a da mi se klone sa puta, zivota i rada.

Nisam Ulix, ali evo moje misljenje o "Zivot je drugde: mnogi ga ne vole, ali obavezno za Kudera fans! Ako volis Kunderu - molim te da ga procitas, ima puno autobiografskog u toj knjizi (iako nikada nije to izjavio, ali sam kad sam ziveo u Pragu mogao sam da iz prve ruke cujem mnoge stvari); to je kao neki rastanak (i obrazcun, i opravdanje )sa svojim lirskim godinama (u kojima je, u pesnickoj zbirci "Poslednji maj", napisao stihove: "Bez vas, drugovi moji, vise nikad, nikad"). Inace, Kundera tvrdi kako je kao prototip sluzio Jirzi Volker (koga kao pesnika ne poznajem, ali cije sam price za decu jako voleo kad sam bio mali).
By Ulix
@Tot i ...: Sta vam je ljudi, naravno da sam procitao Zivot je drugde (ili, kako naslov mog izdanja kaze: Zivot je negdje drugdje). :) Jedini Kunderin roman koji nisam procitao je Identitet, a to cu uciniti u skorije vreme.

Po mom misljenju Zivot je drugde ne spada u vrhunskog Kunderu, cak naprotiv; ako pod "vrhunskim Kunderom" podrazumevamo Salu, Besmrtnost, Nepodnosljivu lakocu postojanja. Nije los roman ali je osrednji (za njegove standarde). I meni se cinilo, kada sam ga prvi put citao (sve ukupno: dva puta) da ima dosta autobiografskih elemenata, i pretpostavljam da onaj vestacki i los kraj predstavlja konacan obracun sa tim razdobljem svoga zivota. A mozda je Jirzi Volker tako zaista i zavrsio (nisam upoznat sa njegovim zivotom; ni poezijom). Sve u svemu, kraj dosta kvari celokupni utisak. Mislim da nije dovoljno surov (cak je i poetican).

Da vam priznam: tesko mi je da se postavim prema tom romanu, jer je Jaromil veoma neobican lik; recimo da mi je u prvoj polovini romana znatno drazi i blizi.
By жњ
Erich Maria Remarque za celokupni opus
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!