Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Književnost, film, TV, pozorišta, galerije...

Moderatori: Over the rainbow, Moderators

Korisnikov avatar
By AngraMaina
Originally posted by jukie

Kultura je sve što se na sledeću generaciju prenosi podučavanjem i usvajanjem (teaching and learning). Narodnjaci su deo omiljene kulture priličnog dela populacije u Srbiji. Dakle, imaju pravo da budu tu. Dom kulture je po definiciji mesto okupljanja lokalne zajednice gde prenose svoju kulturu i uživaju u njoj. Kao kad Masai skaču uvis oko vatre na određenom mestu u selu.
<dušan mode on>

Pa i ne mora da se prenosi idućim generacijama -- kultura kao komunikacioni sistem može da sadrži znakove (kodove) bez ljudskog primaoca ili bez primaoca uopšte (npr. religijski ritual, fetiš gde je označitelj=označitelj itd).

Što se Masaija tiče, treba uvek biti kulturno određen, a različite kulture imaju različite sisteme kulturnih kodova. Srbija je razvijeno evropsko društvo sa složenom kulturnoestetskom stratifikacijom tako da ne postoji "srpska kultura" nego (mnoge različite) "srpske kulture" i njih je teško porediti sa svakodnevicom socijalno i kulturno kompaktnog afričkog sela u kome važe fundamentalno drukčiji principi socijalizacije, društvenih normi, distribucije uloga itd.

Već sama teza da je "dom kulture možda namenjen nečem drugom a ne narodnjacima" nosi čitav niz znakova, simbola, estetskih i istorijskih evaluacija koji sami po sebi pokazuju koliko su te stvari komplikovane.

<dušan mode off>
By Hans
U poslednje vreme je EKV svakom pandan za nesto sto im se ne dopada u muzici...je li to neki trend?

Grand jeste kultura sloja ljudi koji tu vrstu muzike slushaju. Oni se spremaju za odlazak na Kursadzije, dok neko ide u Narodno. Stvar izbora. Postoje delovi te kulture koji koketiraju sa nesto prihvacenijom muzikom za mase, kao sto su to te mlade zvezdice, potrosna roba sa jogurt-hitovima, melodicni su, imaju prizvuk popularne muzike pa su aktuelni. Postoje sa druge strane bardovi narodne muzike. No, ne znam sta vas tu cudi. Lepa Lukic je bila novokomponovani pevach u svoje vreme. Isto kao Toma, Shaban ili Vesna Poznat je fenomen ibarske magistrale. Ukoliko ista od ove danasnje hiperprodukcije ostane u analima muzicke scene Srbije i bude izvodjeno nakon 30 ili 40 godina, moze se reci da je vredno. A mozda ne ni tada. No, glas jedne Vesne Zmijanac ili Silvane retko ko moze da nadmasi u toj branshi. To je moje misljenje i ja nemam nista protiv pesama iz tog vremena. Stavise, volim da ih chujem.

Klasika je neophodna ako mislimo da dochekamo starost i sachuvamo mozgove. U bilo kom smislu...knjizevnom, jezickom, muzickom...
Korisnikov avatar
By Stripi
Ah well, i Centar za kulturu mora živjeti od nečega. Nije dosta ako se svi sa vremena na vrijeme prođu pored njega i sjete se da on postoji. Centar za kulturu treba novce za režije, održavanje, zaposlenike, ako ih ima.
Ako općina ne daje dosta novaca, dat će ovi iz Granda kada ga koriste, ili neko drugi, treći. Jebi ga, tražili smo kapitalitam, sada gledajmo. Dok stvari ne sjednu na svoje mjesto i dok takve ustanove ne nađu dobre i stalne sponzore, tamo će se odrđavati i ovakve manifestacije.
Korisnikov avatar
By AngraMaina
Originally posted by ns.happy

to je fasisticki. glavna odlika demokratskog drustva jeste da svako slusa sta zeli. pa i ako odabere najgore, ima pravo na to.
ja bih vise voleo da mi je nastavnica muzickog pricala o ekv ili necemu blizem nama, nego o mocartu i ostalim gnjavatorima (koje nekad uzmem i slusam, ali realno, nije moja solja caja). ta ''elitisticka'' kultura je decu okrenula od razvijanja nekakvog ukusa, i gurnula u ralje granda.
Apsolutno. Prosvetni sistem u Srbiji je grozomorno krut i rigidan i proizvodi ljude opterećene elitističkom zapadnom kulturom koja ne odgovara lokalnoj realnosti, niti bilo kojoj realnosti generalno -- samo u Srbiji se ljudi stide folk muzike kao da im je neprijatno što uopšte postoji. Bili bismo mnogo kulturniji kada bi se Pink ukinuo a Grand produkcija spalila -- to je fašizam par excellence i ns.happy je potpuno u pravu.

Grand je samo proizvod generalnog tranzicionog jada u Srbiji, u kojoj moraš da zadigneš suknju do pupka ako želiš da te primete. Meni je neprijatno da gledam kako se te devojčice raskrečuju i guze u udarnom večernjem terminu, kako očajnički traže sponzore za kojima žude u svojim pesmama, sve mi je to jako tužno.
Korisnikov avatar
By ns.happy
Originally posted by androglam
Originally posted by ns.happy

ja bih vise voleo da mi je nastavnica muzickog pricala o ekv ili necemu blizem nama, nego o mocartu i ostalim gnjavatorima (koje nekad uzmem i slusam, ali realno, nije moja solja caja). ta ''elitisticka'' kultura je decu okrenula od razvijanja nekakvog ukusa, i gurnula u ralje granda.
Bljak. Kakva savršeno neprihvatljiva izjava.

U startu odustati od ulaganja i najmanjeg napora u upoznavanje mlađih (a i starijih) sa klasičnom muzikom samo zato što njene draži nisu tako očigledne... Baš svašta.
nisam rekao da ne treba da se prica i o tome, ali ne valja da se prica SAMO o tome. :bic: a ti kao ne slusas mejnstrim?
Korisnikov avatar
By ns.happy
Originally posted by Hans_87

U poslednje vreme je EKV svakom pandan za nesto sto im se ne dopada u muzici...je li to neki trend?

da, jos od oktobarskih promena 2000-te. jbg, nisu imali ekv, pa su doveli balasevica.:wundy:
Korisnikov avatar
By He_Marlene
To je uzas kolektivnog primitivizma i promiskuiteta.Nista vise...
Korisnikov avatar
By blabla54380
Originally posted by AngraMaina
samo u Srbiji se ljudi stide folk muzike kao da im je neprijatno što uopšte postoji.
ja opet da dobacim, nije poenta, tj. problem u muzici kao muzici. problem je u nacinu na koji se ona plasira. taj koncept "pink kulture" vrsi kulturnu degradaciju i betoven bi se u istom nasao ozaloscen. te iste turbo folk pevacice se pojavljuju na, recimo, rts-u u prihavtljivoj varijanti a onda mozemo da (ne)pricamo o razlicitosti ukusa.
Korisnikov avatar
By Wilhelmina
Originally posted by AngraMaina

samo u Srbiji se ljudi stide folk muzike kao da im je neprijatno što uopšte postoji.
Ono na Pinku u udarnom terminu nema veze sa folk (iliti narodnom) muzikom.
Vecina pesama su pokradene iz Turske, Grcke, Bugarske, Makedonije, Albanije, samo su tekstovi dodani naknadno.
Izvorna srpska narodna muzika je slabo zastupljena u medijima, do nikako.
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!