Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Književnost, film, TV, pozorišta, galerije...

Moderatori: Over the rainbow, Moderators

By Çâðê_DUP
Izuzetna, kontroverzna, usamljenicka pojava moderne knjizevnosti proslog veka. Njegovo, po vrednosti ne uvek ujednaceno stvaralastvo, svrstava se u tradiciju proze tzv. "natrprirodne strave". (horrora)
zahvaljujuci istrazivackoj usmerenosti i raznovrsnosti svoje prozne imaginacije, tata lavkraft je uspevao cesto da ostvari arhetipske slike koje umnogome prelaze zanrovska ogranicenja i progovaraju o dubokim strahovima, sustinskim strahovima i teskobama moderne, surovo "stvarne" civilizacije.
Slika
kroz citav opus lavkrafta previru stilovi i jos uvek malo vrednovano bogatsvo "postupaka" koje ga moze svrstati pored Kafke i uciniti savremenikom nadrealista.
tematski vezan za puritansku atmosferu novoengleskih provincija (rodjen 1890 u Providensu, Rod Ajlend, na istocnoj obali), tacnije, za mracnu stranu te atmosfere: licemerne maske gradjanskog morala, "vesticji" progoni i procesi iz doba Kolonija, pohlepni i razvratni svestenici, belom civilizacijom nagrizene indijanske legende i sirova farmerska praznoverja. Pa ipak u njegovoj prozi nema sitnicavosti konvencionalnog realizma, vec tezi (u svom ogledju Supernatural Horror in Literature-Natprirodna strava u knjizevnosti-onome sto sam naziva "prica o iskonskoj i kosmickoj stravi". Naslednik Hotorna, Po-a, Embrouza Birsa, Henrija Dzejmsa, Dzemsa O'Brajena.

Slika
Doduse, u ranijim fazama stvaralastva likovi su mu nesto idelizovaniji, jos pocesto pribegava egzoticnim elementima-tipicni su cak i naslovi-Smrt koja je dosla u Sarnat, Machke Ultara ili Drugi bogovi. Medjutim, pocev od sredine tridesetih (umro 1937), Lavkraftova proza strave lagano dobija svoj samosvesni obris: u svetlosti njegove izvorne i tragicne vizije, kosmicka strava se gradi oneobicavanjem realisticki postavljenih situacija, a ambijenti Providensa, Arkema, Insmauta i sumorne doline Miskatonik izrastaju u mitska mesta modernog horora.
Premda nestedimice koristi postupke gotskog romana, od misticne atmosfere i porodicnog prokletstva, do motiva dvojnika i faustovskog sporazuma s djavolom, Lavkraft u sustini sledi orijentaciju koju je postavio E. A Poe, samo sto se kod Lavkrafta proteziranje melanholicnog, ukletog junaka i naglasak na psiholoskoj naalizi zbivanja i atmosfere, modernizuju i relativizuju. U pripovetkama "Ukleta kuca", "Strava na Red Huku" ili "Shaptac u tmini" podjednako kao i u romanima "Na vrhuncima ludila" i "Slucaj Charlsa Dekstera Vorda", nailazimo na neobicnu, zapanjujucu, ponekad-sa stanovista tradicionalne zanrovske "cistote"-sasvim paradoksalnu meshavinu jezovite atmosfere i samosvesnog, analitickog junakovog zapazanja, originalni sudar (iz)oblicenih postupaka naucne fantastike i klasicnog arsenala "vampirske price" (kojoj je prethodio "Vampir" dr Dzona Polidorija)
Svi ovi elementi f-nishu kod Lavkrafta kao celina, kao autentican knjizevni svet, stravicni kosmos .....
Korisnikov avatar
By Dušan Maljković
Obožavam ga. Zarad preciznosti, zove se Hauard. :)

"Na vrhuncima ludila" je zapravo "In the Mountain of Madness" ako se ne varam.

Omiljen mi je "Slučaj Čarlsa Dekstera Vorda", pre svega zbog stila, upotrebe anahronog engleskog, odlično osmišljenog zapleta, ali i sjajnog obrta na kraju -- ko je čitao, svakako će me shvatiti. Dopada mi se sa koliko suptilnosti, detaljnosti i sa spensa gradi svoj stravični svet. Nema ničeg posebno gadnog, nikakvih karakondžula, ali me jeza sve vreme podilazi. Kao "Veštica iz Blera", samo u pisanoj formi. Brilijantno.

Bilo je i pokušaja da se roman ekranizuje, ali se sve pretvorilo u totalni trash komercijalne horror produkcije 70tih. Voleo bih da režiram rimejk, nešto u maniru "Underworlda", vampirskog "Matrixa", ali sa primesom "Opasnih veza". Kao što je "Voyager" bio serijal space salonske drama a la Wilde, tako bi Lovecraft bio propušten kroz kauffanovsku prizmu i sve bi podsećalo na savršeni "The Quills" izmeđten u omniverzum strave i užasa.

Kada ćemo mila da zajedno čitamo "Necronomicon", te zazivamo bogove iza crno-belih atoma, što bi Crowley rekao? :dancing:
By Çâðê_DUP
uvek sam ga zvala eich-pi-el .... (at the mountain of madness)

vidite milorde, moja filosofija je manje bozanstvena od vase, zapravo nazivam je psajkoloshkom self anhilacijom-vidim stvari iz kosmicke perspektive. kad atomi (atomima) zazivaju bogove, izazivaju tragediju. a tragediju jednog atoma-pa i da sam to JA (kao MYSELF)-smatram posve irelevantnom. Destroy desire and you destroy unhappiness, is that it?

(Angelina suddenly fades way. She is, after all, dead.)

Doduse, "tragicno" me dojmi kada se dobro zapise, otuda i Lavkraft, a ponekad i Mishima. :D
Korisnikov avatar
By Srklet
[url=http://www.gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=570048#p570048]Dušan Maljković napisao:[/url]Obožavam ga. Zarad preciznosti, zove se Hauard. :)

"Na vrhuncima ludila" je zapravo "In the Mountain of Madness" ako se ne varam.

Omiljen mi je "Slučaj Čarlsa Dekstera Vorda", pre svega zbog stila, upotrebe anahronog engleskog, odlično osmišljenog zapleta, ali i sjajnog obrta na kraju -- ko je čitao, svakako će me shvatiti. Dopada mi se sa koliko suptilnosti, detaljnosti i sa spensa gradi svoj stravični svet. Nema ničeg posebno gadnog, nikakvih karakondžula, ali me jeza sve vreme podilazi. Kao "Veštica iz Blera", samo u pisanoj formi. Brilijantno.

Bilo je i pokušaja da se roman ekranizuje, ali se sve pretvorilo u totalni trash komercijalne horror produkcije 70tih. Voleo bih da režiram rimejk, nešto u maniru "Underworlda", vampirskog "Matrixa", ali sa primesom "Opasnih veza". Kao što je "Voyager" bio serijal space salonske drama a la Wilde, tako bi Lovecraft bio propušten kroz kauffanovsku prizmu i sve bi podsećalo na savršeni "The Quills" izmeđten u omniverzum strave i užasa.

Kada ćemo mila da zajedno čitamo "Necronomicon", te zazivamo bogove iza crno-belih atoma, što bi Crowley rekao? :dancing:
al ovaj post, tako nenamjerno smijesan! :lol:
Korisnikov avatar
By Zvonki
Postoji tema o lavkraftu? lepo lepo.Ja sam procitao Nekronomikon i zelja mi je da jednog dana snime film po jednoj od prica,ali koliko znam raniji pokusaji su bili bezuspesni osim jednog, "Dagon" taj film je usepo da priblizi stravu iz Lavkraftovih prica,mozda te price imaju istu sudbinu kao i strip "Watchmen"a to je da jednostavno ostanu samo price.
Korisnikov avatar
By Pauceti
Zadnji put kad sam citao nesto od Lavkrafta nije mi bilo dobro 3 meseca. Ta jeza koja se tako suptilno uvuce pod kozu me progonila danima i spavao sam sa upaljenim svetlom jos dugo posle...
Korisnikov avatar
By Zvonki
Ma pazi ovo jedna moj ortak ima fotokopirnicu i sada on voli da skuplja te neke stare knjige i skupio je set nekih knjiga o magijama koje je pisao Alister Krouli,jedna se zvala tajna piramide ili tako nesto ne znam,i kao pokazao mi da se u toj knjizi pominju Old Ones koje je isto opisao I lavkraft u svojim pricama o Ktulu kada sam to citao tek tu sam se najezio,e sada en zna se da li je Krouli te Stare Bogove pozajmio od Lavkrafta za svoje knjige ali je meni to bilo jeziov da ih on pominje osuim Lavkrafta,inace tu njigu sam samo malko citao jer je zaista jeziva imao sam osecaj kao da me obuzima beskonacni mrak u kome nema nade...brrrr
Korisnikov avatar
By Pauceti
^ Poznat osecaj, posle toga dugo nemogu da se saberem i mentalno sam labilan neko vreme...
Korisnikov avatar
By Zvonki
Da znam ali mene zanima zasto je Krouli koji je jelte bio mag i li je bio ludak,pre ce biti ludak,koristio to od Lavkrafta,sigurno ej naisao i sam znao da je Lavkraft pisao Fikcije a istovremeno je verovao u te svoje magijske rituale...ma jeza
Korisnikov avatar
By Pauceti
Pa valjda mu je to bila najadekvatnija referenca u to vreme, da nije referencirao njega onda bi sigurno Poa ili nekog ko je blizak tom svetu...
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!