Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Književnost, film, TV, pozorišta, galerije...

Moderatori: Over the rainbow, Moderators

By Çâðê_DUP
Silvija Plat je imala male grudi :molise:

Vraticu se na ovu temu nesto kasnije. Morala sam (kratkim komentom) da dodam zacina temi i da je podignem iz mrtvih (this is soooooo Sylvia :radosnice: jer ona je moja omiljena pesnikinja. :slika: :love:
Korisnikov avatar
By joe85
"Nemirna sam. Nemirna i beskorisna. I ja, takodje, lesheve stvaram."

"Ovo je sad snezni svet.Nisam kod kuce.
Kako su beli ti charshavi. Lica su bezizrazna.
Prazna i nepodnosljiva, kao lica moje dece,
Tih malih bolesnika sto mi izmicu iz ruku.
Druga deca me se ne ticu: strasna su.
Imaju previse boja, previse zivota. Nisu mirna,
Mirna poput malih praznina koje nosim."

"U labudu je zmija"

"Bicu ja i zid i krov, zastita.
Bicu ja i nebo i brezuljak dobrote: O daj da budem!"

"Raste mi snaga, stara zilavost.
Raspolucujem se kao svet. Tu je taj mrak,
Taj ovan mraka. Obgrljavam planinu.
Vazduh je tezak. Tezak od rada.
Iskorisecena sam. Korisnost mi je utuvljena.
Oci su mi ispale od tog mraka.
Ne vidim nista"

"Koliko dugo mogu moje ruke
Da budu zavoji za njegove povrede, a moje reci
Blistave nebeske ptice, sto tese, sto tese?
Strasna je to stvar
Biti tako otvoren: to je kao da je moje srce
Navuklo na sebve lice i krenulo u svet"

"Izuzetnost zanima djavola"

Toliko sjajnih stihova i to samo iz jedne pesme - "Tri zene"
By Çâðê_DUP
Muškarac sam
Mada sam jednog
Avgustovskog jutra
Rodila dete
Zdravo dete ružičastih obraza
Sa trbuhom punim mleka
Prirodno – dok je babica
Gurala glavu u međunožje
Kao u plinski štednjak
O na usne deteta
Pala je i druga kap mleka!
Kako je svečano dolazilo
Prvo jutro materinstva
Radost – svetlost
Kroz sobe bolesnika
Nalik igri jaganjaca na proplanku
I dok me je zavodila ta belina
Rub lavora se prelivao
Kad umesto prve vode
Spoznah boju krvi
Šanuh:Samo da ne umrem
Mojom smrću u trenu
Dete bi izgubilo oba roditelja
Sad sam bespolna
Kao umetnost
Spokojan lebdim
Paperje ili oblak šta li?
Trešnjin cvet možda?
Sam sa desetomesečnom matericom
Praznom kao vasiona
Da samoću pređem
S jedne na drugu stranu
Potrebno je samo malo
Da budem sam
Sa svojom poezijom

SYLVIA PLATH
By ~ Le Saint X ~
Citajuci roman
ORLANDO
ne mogu da mi ona ne prodje kroz glavu...

Silvija Plat i A777
By Çâðê_DUP
"Nemirna sam. Nemirna i beskorisna. I ja, takodje, lesheve stvaram."

"Izuzetnost zanima djavola"

Probaću da nađem na netu još neke pesme.
By Çâðê_DUP
Poema Silvije Plat Tri žene napisana je kao tekst u tri glasa koja, u stihovima, govore o tri različite situacije majčinstva. Radnja se odvija u porodilištu gde su u jednom momentu tri žene: prva, koja se uspešno porađa, druga, koja je imala pobačaj i treća, koja se takođe porađa ali ostavlja svoju devojčicu na usvajanje. Iako je i sama Silvija Plat iskušavala život majke, zanimljiv je tekst koji je napisala kao prikaz mnogostrukih identiteta majčinstva, koji, dakle, nisu bili samo njeno iskustvo.

Ova poema mladim umetnicima poslužila je kao referenca za složenije izvođenje. Pored snimljenih glasova koji su pročitali ’izvorni tekst’ ubačen je i tekst teorije koja nam objašnjava shvatanja majčinskih identiteta, muzika koja prati čitav tekst, kao i video rad sa sklopom fotografija, snimaka, animacija, scena porađanja i drugih vizuelnih elemenata. Istovremeno na sceni su bile postavljene tri kutije sa tri prozora, koje su predstavljale rerne. Simbolika već popularne priče samoubistva Silvije Plat ovde nije označavala samo to, već kutije-rerne su prikazivale kutije-rerne-identitete. Svet žene kao svet majke skučen je svet, tradicionalnim simboličkim matricama označen kao isključivo privatni svet. Tako je svaka žena-majka, zapravo, smeštena u već omeđen i nametnut prostor u kojem može da ponavlja ili ne ponavlja norme/uloge/znakove.

Politike majčinstva se kroz povest produkuju putem govora koji isključivo naturalizira biološku ulogu žene, no ovom poemom pokazano je kako se uvek radi i o diskurzivnim matricama, čime je, kroz treći glas, ostavljen slobodniji prostor za drugačiji identitet žene-majke.

Na sceni su u kutijama bile smeštene umetnice-performerke čije pokrete smo mogli videti osvetljavanjem samo jedne kutije za vreme izgovaranja nekog od glasova. Tako je svetlo bilo u funkciji diskursa, jer je prvi glas (majke koja nam priča o svoj lepoti i muci rađanja) propraćen žutom bojom, drugi glas (majke koja želi ali ne može da rodi, doživljava pobačaj) crvenom bojom, a treći glas (majke kojoj je važnija karijera od deteta) plavom bojom. Ovakav sinergijski sklop upotpunjen je i kostimima koje smo videli na kraju performansa. Prvi glas je obučen u žutu haljinu sa placentom u kojoj je veliki fetus, dok je na leđima aplicirana reč ‘MAJKA.’. Majka-tačka je majka, i tačka. Posle tačke nije kraj kao dovršenje, posle je kraj kao ispunjenje, može da se nastavlja. I uvek se nastavlja, čini krug, ciklus, „opstojavanje duž kruga moga postojanja, sunca i zvezda“. Tako ovaj glas pokazuje preuzimanje već etablirane uloge, obučen u žuto on asocira na oreol, svetost, jasnoću, dečji princip, princip života.

:volinevoli:
By Çâðê_DUP
Drugi glas je obučen u crvenu haljinu sa placentom u kojoj je izvezen embrion, dakle tek začeto dete, dok je na leđima opšivena reč ‘MAJKAAAA’. Majka-aaaa je majka koja ne može da ispuni svoju ulogu majke i time je ispisana u bolu i kriku, gubi simbolički oblikovani identitet. „Ja vidim sebe kao senku. Nisam ni muškarac ni žena“. Obučena u crveno ona je majka koja krvari, protiče rekom bola ugaslog sunca/života.

Treći glas je obučen u plavo, u placenti ima izvezene samo konture deteta jer ostavlja iza sebe prazninu, a na leđima ispisano ‘MAJKA?’. Majka-upitnik jedina stvalja u pitanje ulogu materinstva koju produkuje društvena regulativa, napušta svoje dete zbog uspešne akademske karijere. Birajući ne-ponavljanje dominantnog poretka majčinstva majka-upitnik je prikazana bez emocija, ’prirodna’ osećanja su nestala, „ja sam sad stena, između ostalih žena-stena“. Ova hladnoća kostimira identitet u plavo. Prvi i drugi glas na različit način potvrđuju dominantni diskurs majčinstva, dok treći glas ostavlja izvesni prostor za davanje drugačijeg značenja, za pomeranje parergonalnih struktura u prostor slobode.Poezija danas živi u nekim novim prostorima i drugačijim čitanjima. Tako se i ’tradicionalni’ tekstovi produkuju shodno aktuelnim kontekstima, jer poezija uvek i jeste društveno-istorijski uslovljena.

Slika

Ljubav te navije kao podmazani džepni sat,

Babica te je potapšala po stopalima, i tvoj ogoljeni krik

Smestio se između čestica.

Naši glasovi odjekuju, uveličavaju naš dolazak. Nova statua.

U promaji muzeja, tvoja nagost

baca senku na našu sigurnost. Stojimo okolo uprazno kao zidovi.

Nisam ti više majka

Kada oblaci glade ogledalo da bi odrazilo njihovo sopstveno usporeno

Nestajanje pod rukom vetra.

Čitave noći tvoj dah kao noćni leptir

Treperi između spljoštenih ružičastih ruža. Budim se da bih čula:

Udaljeno more šumi mi ušima.

Jedan krik, i spotičem se o krevet, teška kao krava i rascvetana

U svojoj viktorijanskoj spavaćici.

Tvoja usta otvoreno čista kao mačja. Prozorsko okno

Beli i guta svoje bezizrazne zvezde. I sada ispituješ

Tu svoju šaku tonova;

Jasni samoglasnici dižu se poput balona.
By Hans
Čitao "Stakleno zvono"...zanimljivo. Svi manje ili više živimo kao Silvija.
Korisnikov avatar
By walt333
:drama: volim Silvijinu poeziju, ona mi je jedna od najvoljenijih pesnickih pojava 20. veka, a obozavam i njen roman Stakleno zvono. Ted Hugh je takodje odlican pesnik i ne mozete da zakljucite da je on los pesnik samo zato sto ste procitali jednu njegovu pesmu.

Ono sto me je inspirisalo da ovih dana razmisljam o Silviji i njenoj poeziji, jeste vest koju sam pre neki dan saznao prelistavajuci Times na internetu, gde su javili da je sin Silvije i Teda, Nikolas, upravo izvrsio samoubistvo. Bas sam se osecao tuznim, jer kada bolje razmislim on nije nikako mogao da ima normalno detinjstvo jer je sigurno morao da se nosi sa nastupajucom slavom svoje majke, i besomucnim napadima na njegovog oca od strane Silvijinih obozavaoca. Zao mi je takodje sto su Silviju ljudi mahom zavoleli ne zato sto je veliki pesnik vec zbog svih tih skandala vezanih za njen zivot. Tuzno.
Korisnikov avatar
By pikasoubeogradu
Kad pomislim na Silviju uvek proverim da li sam ugasio rernu:nope:
Korisnikov avatar
By walt333
Originally posted by pikasoubeogradu
Kad pomislim na Silviju uvek proverim da li sam ugasio rernu:nope:
Pa to je to. ljudi je ne cene kao velikog pesnika vec kao zenu koja se ubila gasom zbog ljubavi (mada nije zbog toga) Sto me veoma ljuti i zalosti.
Korisnikov avatar
By lorna
Dying

Is an art, like everything else,

I do it exceptionally well.

I do it so it feels like hell.

I do it so it feels real.

I guess you could say I’ve a call.
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!