Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Metafizika, transcedencija, paralelni svetovi, mitovi, legende...

Moderatori: KorvinOdAmbera, Moderators

Korisnikov avatar
By Wilhelmina
Tema je mozda bila, ali hajde da pitam...

Jeste li verski obrazovani?
Jeste li zadovoljni svojim verskim obrazovanjem?
Kako ste stekli svoje obrazovanje i gde?
Korisnikov avatar
By IriS
nisam krštena, ali me religija interesuje, na odredjeni način, tako da mogu da kažem da sam verski obrazovana.
a obrazovala sam se isključivo svojim interesovanjem o materiji, pričom sa ljudima koji o tome znaju puno, čitanjem.

nekako mi je bilo potpuno poražavajuće, kada sam ovih prethodnih dana shvatila da mnogo više poznajem običaje crkve, nego neki koji sebe nazivaju velikim vernicima.
a crkvu, kao instituciju, ne volim. trenutno ne vidim način kako bi ta ljubav IKAD mogla da se ostvari.

ali, intenzivno radim na sopstvenom duhovnom razvoju, koji nema nikakve veze sa bilo kakvim ukalupljivanjem, pripadanjem i sl.

meni posrednik do boga ne treba.
Korisnikov avatar
By 2kune
Dovoljno mi je znati da si vjernik kada ti govoriš bogu a da postaješ šizofrenik kad ti bog odgovori... A onda još vele kako je molitva razgovor... :neznam:
Korisnikov avatar
By krpica
veronauka ..eh kad se samo setim kako je bilo zabavno :D ^.^
Korisnikov avatar
By jukie
Ne, u moje vreme su svi bili komunisti
(sem ako se to smatra religijom)

U suštini da. Čitam po internetu kako su neki ljudi zapali u depresiju zbog svoje vere i ograničenja koja im je postavljala, pa su se kao tinejdžeri bunili protiv strogih principa i izgubili veru, pa su je opet tražili, pa su je neki našli drugačiju, neki nisu uopšte, a neki su se kasnije vratili korenima. Jako puno utrošenog vremena i energije

Sakupljanjem parčića informacija koji tako stoje "po ćoškovima životnog puta"
Korisnikov avatar
By Morgan Le Faye
Imati znanje koje drugi nemaju čini to saznanje veoma vrednim. I neke stvari teško da bi podelio s drugima ni za svo bogatstvo ovoga sveta.
A kada mi se desi da susretnem osobu koja poseduje znanje do kojeg sam i ja došao svojim radom, onda je taj susret predivan i berićetan.

Ali sa istinskim saznanjem dolazi veliki blagoslov koji je ujedno i kletva....s ovim običnim verskim obrazovanjem koje se masavno tura masi dolazi samo ispiranje mozga i glupost.
Korisnikov avatar
By krpica
prvi put sam se srela sa verouchenjem u srednjoj shkoli dok sam josh bila srecna i neupucena .
njegovo presveshtenstvo ,chika Ilija pomazanik ,doshao da nas upozna sa predmetom .posle aktivnog trazenja utichnice ,zachuli smo crkvenu muziku i njegov topao glas : deco ,pomolimo se bogu :molitva: "eh blago vama .u deci ,nema ni trunke zloga .vi ste tako bogoumilni i chisti .chiste dushe !milostivi nas je sve takve stvorio ,a posle ga se ljudi odreknu radi telesnih uzitaka a onda kasnije traze oprost .to biva pred smrt .ali vi deco ,ne morate biti takvi ,vi se sada druzite sa mnom a ja cu biti tu da odrzim mir i ulijem vam veru u pravoslavno hrishcanstvo .na mojim chasovima se nece prichati o ruznim stvarima i nece se zvakati zvake .nadam se da je to jasno " .:tishina: "bog nas je sve stvorio jednake ,i mi se kao takvi okupljamo u crkvi .saborna znachi zbir ,zbir ljudi koji su okupljeni na jednom svetom mestu .i svi cemo otici u raj ,ako bog da ,a dace jer mu se molimo .vidite deco ,ovde cete nauchiti mnogobrojne molitve .uglavnom moji djaci posebno vole one pre obroka i posle obroka ,ali tih nece biti na ovom chasu .nadam se da je to jasno . " :tishina:
"na sledecem chasu se upoznajemo sa crkvom i molio bi vas da precrtate ovo sa table ." ^
/I\
__/_I_ \___ => _____kopno______
~~~~~~ \____/~~~~~~

"ovo je brod ili barka i svi vernici su u njoj ,mi plovimo .cheka nas spas i sigurnost ,kopno .mi se necemo udaviti . to je inache simbolika ,a ja bi vas na sledecem chasu pitao shta to moze da znachi i koja su vasha shvatanja . bilo bi dobro kada bi svi dobro razmislili i dali jedan hrishcanski odgovor ,a bilo bi bash lepo kada bi svi odgovorili isto . "

hohohohohoho
:cigareta:
Korisnikov avatar
By krpica
a bash sam se trudila da to bude jedan lep brodic ,bem ti ga . :(
^^
:cigareta:
Korisnikov avatar
By Dirrty
Još uvek ne zvanično ali ću do kraja faxa biti.
Nisam, ali ću kroz koju godinu biti.

Pritom sam fasciniran iako ne podržavam zaluđivanje.
Ta vremena su prošla, makar što se božanstava tiče.

Planiram dosta pažnje da posvetim tome kako bih imao više argumenata za osporavanje i pljuvanje.
Korisnikov avatar
By Mariška
Originally posted by Wilhelmina
Kršten sam u pravoslavnoj veri kada sam imao dve godine; nisam kao dete bio verski obrazovan - u moje vreme veronauka se nije učila u školama. Kada sam već bio punoletan, sa 18 godina, u četvrtom razredu gimnazije, išao sam nedeljom na časove veronauke koje je organizovala Srpska pravoslavna crkva.

Bio sam tada relativno zadovoljan svojim verskim obrazovanjem - išao sam na bogosluženja u crkvu, postio, pričešćivao se itd.

Onda sam, sa nekih 20 godina, pročitao kapitalno delo Natka Nodila: "Stara vjera Srba i Hrvata", knjigu u kojoj je, na osnovu narodnih pesama, verovanja, narodnih (i crkvenih) običaja itd. rekonstruisana staroslovenska mitologija.

Inače od 14 godina pomalo vežbam (hatha) jogu, pa sam dolazio u dodir i sa indijskim verovanjima (Vede itd.). S tim u vezi naročito me je bila zaintrigirala knjiga "Arktička pradomovina Veda" od Tilaka, pa sam se interesovao, pomalo, i za nordijsku mitologiju.

No, sa 23 godine pročitao sam knjigu Eriha Froma "Bekstvo od slobode" i shvatio da je moje dotadašnje interesovanje za religiju zapravo bilo vid "bekstva od slobode"...

Onda se jedno vreme nisam interesovao za religiju. I dosta sam zapustio svoje tradicionalno (pravoslavno) versko obrazovanje - tj. zaboravio sam većinu stvari koje sam sa 18-19 godina bio naučio. Tako da ne mogu da kažem da sam zadovoljan svojim tradicionalnim verskim obrazovanjem.

S druge strane, kako tradicionalno versko učenje (pravoslavlje) nije nešto u šta ja zapravo verujem, to nezadovoljavajuće versko obrazovanje ne predstavlja mi neki problem.

Ono čime zaista nisam zadovoljan jeste to što nisam u stanju da rečima izrazim moja sadašnja verska osećanja. Ja naime nemam neka verska ubeđenja, imam samo verska osećanja, i nisam u stanju da ih na odgovarajući način izrazim rečima.

Ali dobro, moja verska osećanja stara su tek sedam meseci (osetio sam ih posmatrajući lepotu prirode, na šetnjama sa planinarima), tek pre 15 dana uspeo sam da ih samom sebi na neki način objasnim (tj. da se oslobodim i poslednjeg uverenja, da ostanem samo sa svojim verskim osećanjima), tako da se nadam da ću, kako vreme protiče, postati zadovoljavajuće obrazovan u tom nekom mojem ličnom obliku religioznosti.
Korisnikov avatar
By Srklet
cetiri godine sam imao predmet "povijest religija", iz kojeg sam imao 5. istovremeno, bijah jedan od troje ucenika koji u cijeloj katolickoj gimanziji nisu isli na vjeronauk.
savrseno sam tada (i sada) bio zadovoljan takvim aranzmanom.
Korisnikov avatar
By tintily
Nisam. Ili mozda jesam?
Isla sam u skolu u vreme kada nije bilo veronauke kao predmeta i misljenja sam da deca u osnovnoj skoli sto se iste tice trebaju biti upoznata samo sa postojanjem razlicitih tipova vere kroz istoriju.
Mene nisu vaspitavali ni da budem vernik ni da budem ateista , tata je ateista , mama agnostik , srednja sestra vernik , najmladja i ja ateistkinje. Misljenje sam formirala postepeno. Fascinira me veroanje u vise bogova i potreba ljudi da neznanje i nedostatak objasnjenja pripisuju bogovima. Recicu nesto ruzno ali ne mogu da odolim , zamislite dete koje jos uvek nije otkrilo car dobijanja boja iz osnovnih i kaze bog je stvorio ljubicastu , moglo bi da prodje mozda ako se razlaze na to da se boje od kojih je i ova dobijena prave iz prirodnih izvora koji su tu zato sto ih je stvorio bog ili neka visa sila zavisno ko u sta veruje. Postujem tudju veru, svaka cast . Udaljih se , o veri sam pocela intenzivnije da se informisem na razlicite nacine pred pocetak faxa, nisam mogla da dozvolim sebi da neko pokusava da mi opovrgne evoluciju a da nemam spreman odgovor .
Korisnikov avatar
By 2kune
mah... jebeš vjeronauk na kome se ne prizivaju duhovi i neimaš vizije... to je zakurac vjeronauk... :indijanac:
Korisnikov avatar
By Madonna
jao marsic pa mislis pogresno :ljubimajka:
mene bas zabole da li bi nekog zanimalo :seljache:
elem, pitali nas u srednjoj da se odlucimo da li bismo slusali veronauku ili graddjansko i ja izabrao veronauku, iz istog razloga iz kog volim da pogledam neku meksicku sapunicu.
i nisam se pokajao :kokice:
Korisnikov avatar
By Mars
Ja obrisao post jer sam shvatio da NI TO nikog ne zanima.
Korisnikov avatar
By hlaefdige
versko obrazovanje mi je na izrazito niskom nivou...

...cak i sam odnos prema religiji/religijama...ja prosto ne mogu da se nateram da razmisljam o tim stvarima, i uopste nemam stav.....tek u nekim rudimentarnim crtama koje vuku na ateizam....

mene to sve prosto ni malo ne zanima.
Korisnikov avatar
By antibiotic
Vaspitan sam na srpskoj tradiciji rituala koji su vise paganski nego hriscanski.

Dok se tradiciji postovala u mojoj porodici za svaki hriscanski praznik, nikad se nije nista spominjalo ni o Hristu ni o Bibliji.
Korisnikov avatar
By Mage
Originally posted by V I V I S E C T

Imati znanje koje drugi nemaju čini to saznanje veoma vrednim. I neke stvari teško da bi podelio s drugima ni za svo bogatstvo ovoga sveta.

To je pomalo sebično zar ne? Mislim da znanje i postoji da bi se delilo: da bi svi ljudi mogli da dođu do njega i da posle mogu da odaberu hoće li ga prihvatiti ili ne.

Kada podeliš svoje znanje sa svetom ono nastavlja da živi i nakon što si ti umro. Ovako bi ga odneo sa sobom u grob, a koja je poenta toga?
Korisnikov avatar
By Lucem Ferre
Hmmm
Kršten u katoličkoj crkvi, ali sam deklarisani ateist. Interesuje me religija sa antropološko sociološkog stanovišta, te se istom i bavim sa ovih stanovišta. Svoje obrazovanje sam sticao od srednje, putem veronauke (koja btw sucks), pa sve do sada kada na faksu uziimam teme koje se bave religijom i njenim uticajem na društvo... Negde je moguće doći do informacija od nepristrasnih predavača i autora, ali to je u manjini.. Kroz literaturu se susrećem sa imenima koja ili brane ili napadaju religije, ali retko na imena koja se istom bave nepristrasno.. ja vagam ka ovima što napadaju :P
Korisnikov avatar
By kal zakath
9 godina veronauka...šta sve kal nije radio u svom životu
By RuznaGlupaZla
Originally posted by Wilhelmina

Jesam.
Jesam.
Osam godina po jedan čas vjeronauke sedmično u osnovnoj školi.
Korisnikov avatar
By Mars
Nešto ovako?

Ministarstvo za prosvetu, kulturu i genetski inženjering.

Valjda je jedino reč veronauka smešnije od toga...

''
Korisnikov avatar
By Mars
Nešto ovako?

Ministarstvo za kulturu, prosvetu i genetski inženjering.

Valjda je jedino reč veronauka smešnije od toga...

''
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!