Originally posted by Ulix
Originally posted by Alexandrus Magnus
@ Ulix
O terminologiji mozemo do sutra.. Ali, ako ateisti tvrde da Boga (u nasem pravopisu stoji da se licna imenica Bog pise velikim pocetnim slovom) nema, cemu onda tolika borba protiv istog?
Spoznaja o Bogu se stice verom, dakle, svaki vernik ima spoznaju o Bogu, a da mu za to nisu potrebni dokazi. Ali, isto tako ni jedan ateista nema ni jedan jedini dokaz za potvrdu svog stava. Nauka nije dokaz ateizma, jer su mnogi naucnici, iz raznih oblasti, veoma religiozni.
Obecao si da nece biti smesnih teorija...
Ako imamo u vidu da ateisti negiraju postojanje bilo kakvog boga, bilo bi sizofreno boriti se protiv njega licno. U pitanju je to da je nase drustvo izgradilo takav odnos prema religiji da se to posmatra kao nesto licno i nedodirljivo, nesto u sta se ne sme dovoditi u pitanje i sto se mora bezuslovno postovati. Ja, opet, ne vidim zasto bi ti nekome sporio pravo da logikom i naukom potvrdjuje svoje stavove? Tebe vredja to sto nauka negira tvoje uverenje? E pa izvini, ako je tako, odmah cu reci Darvinu da povuce rec. Siguran sam da ce i evolucija da stane zato sto ti to nalazis uvredljivim.
U redu je da ti verujes u boga, i u redu je da je to tebi licno, ali je potpuno bezveze da se ti vredjas kada ti neko predoci ono u sta verujes. Kao sto sam, recimo, ja gore ucinio. Tebi se ne svidja rec "sadista". A kako drugacije opisati boga koji salje ljude da ubijaju nevernike, kaznjava smrcu ljude koji nose pamuk ili trazi od vernika da izbatinaju do smrti svakog ko radi onda kada on kaze da se treba odmarati? Daj mi neku rec koja ce koncept mucenja ljudi i masovnog ubijanja uciniti nesto prihvatljivijim. Daj mi neku rec koja te nece uvrediti.
Verujem da ces tesko naci nekakvo militantnog ateistu koji bi zabranio religiju i uveo smrtnu kaznu za klanjanje u dzamiji ili ucestvovanje u liturgiji. Borba protiv boga o kojoj ti pricas nije borba protiv vernika, vec jedna intelektualna borba protiv jednog loseg koncepta. Nema ateiste koji biubio u ime ateizma. Sa druge strane... znas vec...
Zato svaka prica o ateizmu kao necemu militantnom i losem je samo pokazivanje nemoci pred njegovim argumentima i pozivanje na izuzece boga i religije od nauke i od logike, a to, izvinite, nece ici. Realnost se nece promeniti samo zato sto nekome ne odgovara.
Pravopis srpskog jezika, usput budi receno, kaze da se bog pise velikim slovom ako se koristi kao licno ime (recimo "U pocetku bese Bog i Bog bese rec...") ili ako se odnosi na hriscanskog ili jevrejskog ili kakvog vec boga, a malim slovom u uopstenom znacenju, kako ga ja koristim.
Za Boga miloga, ja nikome ne osporavam da ne veruje, ali isto tako svoj stav da verujem cu braniti (uostalom kao i ti tvoj da ne verujes).
Teorija evolucije... da, da stari dobri Darvin, ali jbg, svima promice esencija: to je i dalje TEORIJA, dakle nesto nedokazano

(naravno da ni kreacionisticka teorija nije dokazana, ali ako procitas knjigu Hriscanstvo ili ateizam, zacudices se koliko neke stvari imaju smisla.)
Sto se tice nemilitantnih ateista, pomenucu samo komunisticki rezim posle drugog svetskog rata kod nas. 132 svestenika samo iz CG su streljani samo zato sto su svestenici. Tragedija kod Zidanog Mosta itd. Tako da ovo bolje da nisi pominjao. U SSSR-u je ubijeno 6500 svestenika, monaha i episkopa samo zato sto su bili Bogosluzitelji.
Mnogo je vise militantnih ateista nego militantnih vernika, jer Hriscanstvo kao vera nigde ne propoveda nasilje, nego naprotiv, prastanje. Ogradjujem se od primera gde je nesto radjeno navodno u ime vere, jer su takve stvari samo pokrice za necije ciljeve. Mada su u pravoslavlju i takvi primeri retkost. Ne pominjem ovde rimokatolike i protestante, Vartolomejsku noc i stogodisnji rat, ni inkviziciju, jer je pravoslavnom istoku to strano.
Ne znam koje to argumente ateizma pominjes, jer ni jedan do sada nisi izneo. Nauka i vera nisu u sukobu, jer se bave razlicitim stvarima.
Sto se tice realnosti, naravno da se nece promeniti zato sto nekome ne odgovara.
Za mene kao vernika je realnost da Bog postoji i sa moje tacke gledista to znaci da to sto to tebi ne odgovara, ne znaci da neces odgovarati za bezboznistvo na onom svetu.
Za mene je to realnost