Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Metafizika, transcedencija, paralelni svetovi, mitovi, legende...

Moderatori: KorvinOdAmbera, Moderators

Korisnikov avatar
By ns.happy
zasto ne idemo i dalje, i ubistvo zivotinje je ubistvo nekog zivog.
Korisnikov avatar
By blabla54380
mozemo i to. da vidimo ko jede meso, a ko gazi mrave.
Korisnikov avatar
By bu
:) ja mozda zgazim kojeg mrava..ne vidim dobro..jbg..jel cu zavrsiti u zatvoru :O ?
Korisnikov avatar
By Anhedonie
malo pre sam pobio milione, jak je taj domestos :D
Korisnikov avatar
By maka
ko zna zasto je to dobro. :jezik:
Korisnikov avatar
By Dina
Originally posted by ns.happy

zasto ne idemo i dalje, i ubistvo zivotinje je ubistvo nekog zivog.
A to je posebna prica, a tu se mozda vidi koliko u nasim stavovima ima onog naucenog... samo zato sto neko ne pripada nasoj vrsti dozvoljeno nam je da njegov zivot ne smatramo vrednim. Citala sam da je u vreme kad je pocela transplatacija srca jednom presadjeno srce odrasle majmunice bebi. Beba nije prezivela. Ali odrasla majmunica je ubijena tek tako jer je ljudskom mladuncetu zatrebalo srce. A po svim svojim ponasanjima, znanjima itd ona je bila na vecem stupnju razvoja, samim tim i vise je patila prilikom smrti nego tek rodjena beba. Inace svetost ljudskog zivota dosla je sa hriscanstvom. Cak i Platon i Aristotel zastupali su stav da decu koja su defektna treba odneti na neko pusto mesto i ne davati im hranu i vodu kako bi umrla.
By Orion
Da li je ubistvo za vas najgori zlocin?
- Postoje i gori.

Da li ima ubistava koja opravdavate vise od drugih?
- Ne bih koristio reč 'opravdavam'.

Da li ima ubistava koje osudjujete vise od drugih, koja su vam neshvatljivija?
- 99%

Sta mislite da li je i onaj ko je mobilisan u ratu i bio u borbi takodje ubica?
- Ne.

Kakvo je vase misljenje o ubicama iz nehata?
- Nemam neko generalno mišljenje o 'njima'.

Da li ste nekada poznavali nekog ko je ucinio neki zlocin, ovde mislim bas gnusno ubistvo, ne ono u ratu ili u afektu ili nehat? Ako je odgovor da, da li ste pre nego sto je zlocin pocinjen i sanjali da taj covek moze postati ubica? Je li imao neke karakteristike kako obicno zamisljamo ubicu - surove oci, maltretirali ga u detinjstvu, odvojen od drustva, mracan i pun negativne energije kad mu pridjete ili uopste nije odgovarao tom opisu?
- Ne poznajem pa ne mogu da odgovorim.

Ima li popravke ili jednom ubica uvek ubica?
- Uvek ima popravke (a zavisi i šta spada pod to i na osnovu čega se posmatra).

Sta biste radili da susretnete fascinatnog muskarca ili devojku i upustite se u vezu a onda saznate da je izvrsio/la ubistvo, bio/la je u zatvoru i tvrdi da se promenio/la...
- Ovo je sad već ono šta-bi-bilo-kad-bi-bilo pitanje pa preskačem.

Sta mislite o teoriji da su i policajci i ubice isti ili jako slican tip licnosti samo su jedni na svetloj a drugi na tamnoj strani?
- Ne verujem u tu teoriju na stranu što sigurno postoji x takvih primera koji mogu da je potvrde.
Korisnikov avatar
By Mage
Originally posted by Dina
Originally posted by Mage

...

A svi ljudi su ubice samo toga nisu ni svesni...
Kako to svi ljudi ubijaju?
Mislio sam na to da je svako od nas sposoban da ubije pod odgovarajućim okolnostima. Ja bih ubio da zaštitim sebe ili svoje bližnje... Da li me to čini ubicom? Ne znam... Svaki čovek ima u sebi nagon za opstankom i taj nagon je jači od svega drugog. Nema tu ničeg lošeg ili dobrog, jednostavno je tako.

Mada kontam da si ti mislila na ubistvo u kome nema potrebe za ubijanjem već to neko čini iz zadovoljstva? Mislim da je to već patologija i tu opet nema puno pameti: čovek koji radi tako nešto je bolestan i treba ga skloniti iz društva. Nisam za smrtnu kaznu, ali kada bi neko povredio/mučio/ubio osobu do koje mi je stalo, siguran sam da bi išao protiv zakona i osvetio se bolesniku x100.
Korisnikov avatar
By Dina
Tema je o svim ubistvima... sta vam padne na pamet...

Vec sam odgovorila na to posto su mi Azdaja i Sprinter rastumacili. Ja opet mislim da ima ljudi koji ne bi mogli da ubiju ni u samoodbrani, mislim da nije lako ubiti coveka ma kako to u filmovima izgleda ocas posla. Inace, ja bih mogla pretpostavljam, rekoh vec zbog nekog mog ili u samoodbrani.
Korisnikov avatar
By Mage

Ja opet mislim da ima ljudi koji ne bi mogli da ubiju ni u samoodbrani, mislim da nije lako ubiti coveka ma kako to u filmovima izgleda ocas posla.
Slažem se. Nije lako ubiti, makar ne prvi put. Ali kontam da što više ubijaš, sve ti to lakše pada dok ti na kraju ne postane rutina.
Korisnikov avatar
By Juno
''Inace svetost ljudskog zivota dosla je sa hriscanstvom. Cak i Platon i Aristotel zastupali su stav da decu koja su defektna treba odneti na neko pusto mesto i ne davati im hranu i vodu kako bi umrla''

Jako lepo zapazanje
To sam i ja razmisljao
Korisnikov avatar
By Loni
Ubistvo definitivno nije najgori zločin, ali jeste jedan od najvećih.

Dugo mučenje još je gore.
Korisnikov avatar
By AngraMaina
Glede "Platona i Aristotela": ne lupetati. Antička grčka etika je bila daleko složenija od toga.

On:

Najstrašniji zločin je ono što je uradio praotac Avraam: zamahnuo nožem da ubije rođenog sina, a da čak nije znao ni zašto, po Božijoj naredbi. Da nije bilo božanske intervencije on bi ga i ubio, te se tako može uzeti da ga je praktično i ubio, prekršivši najveću Božiju zapovest -- "ne ubij" -- time što je slušao Božiju zapovest: "idi i ubij Isaka", bez ikakvog razloga.

Najstrašniji zločin je ono što radimo svakog trenutka. Dok kucam ovaj odgovor, odgovoran sam što se umesto toga ne borim protiv gladi u svetu, protiv nuklearnog naoružanja, protiv zagađenja, što nisam na nekom drugom mestu gde bih mogao da spasem nečiji život, što nisam na svim drugim mestima gde bih mogao da radim sve ono što je etički prevashodnije od svega ostalog što radim ili bih mogao da radim u ovom trenutku.

Ah well. What did you expect, I'm doing my best, rekla bi Madonna :sigh:
Korisnikov avatar
By Dina
Originally posted by AngraMaina

Glede "Platona i Aristotela": ne lupetati. Antička grčka etika je bila daleko složenija od toga.

...
Pa ja sam takav stav nalazila kod Platona, koliko se secam u Drzavi, a i ucila iz bioetike i za jednog i za drugog, tako ih tumace bas. E sad ako ti imas neko drugacije tumacenje ok, ali ne verujem da su oni koji se bas bave bioetikom neko ko lupeta.
Korisnikov avatar
By AngraMaina
Ama to je u redu, nego brutto fraze tipa "svetost ljudskog života dolazi sa hrišćanstvom" otkrivaju elementarno nepoznavanje istorije antičke filozofije i istorije hrišćanstva.
Korisnikov avatar
By Dina
I to dolazi od istih autora...

Pretpostavljam da to navode zato sto je jedna od hriscanskih zapovesti "ne ubij" a i ostalo sto se govori vodi ka pokornosti, poniznosti tako da onda treba spasavati zivot uvek i kad je tezak i ne mnogo smislen.
Korisnikov avatar
By AngraMaina
Lako je davati generalizujuće i shematske izjave (što se tiče tih autora). Hrišćanska etika kakvu danas poznajemo oblikovala se u simbiozi ranog hrišćanstva i neoplatonizma i tu postoji mnogo preliva i nijansi. Npr. pitagorejcima su svete i životinje, ne samo ljudi, i mnoge druge religijske grupe su imale još strože poglede na neprikosnovenost života (ljudi i životinja) nego što je hrišćanstvo ikad imalo.

Rano hrišćanstvo UOPŠTE ne spasava život, naprotiv prezire ga, smatra ga bezvrednim pred blaženstvom koje mu je obećano u carstvu nebeskom. I apostoli i mučenici umiru i gledaju smrt svojih najdražih potpuno ravnodušno, pozdravljaju se u miru dok ih u areni ujedaju divlje zveri (tako kažu žitija npr. ono sv. Perpetue i Felicitate s početka III veka).

Hrišćanstvo ni kasnije nije pokazalo da mnogo poštuje život, osim možda ponegde u teoriji. Foucault na početku "Rađanja zatvora" prenosi opis ubistva atentatora iz XVIII veka (sagorevanje ruke u ključaloj vodi, otvaranje utrobe, čerečenje, raščetvoravanje - sve na istoj osobi), u hrišćanskoj katoličkoj Francuskoj. Grci bi se gnušali tako nečeg i u romanima.

Nego da odgovorim i na temu, upoznao sam jednog ubicu. Odležao je 15 godina u zatvoru i jedno vreme živeo u inostranstvu (valjda mu je bilo lakše tamo gde ga ne znaju). Bio je neobično ljubazan i dobroćudan, sa svima se slagao, često potvrdno klimao glavom. Ubio je ženinog ljubavnika ako se dobro sećam. Delovao je osetljivo kao adolescent iako je bio čovek u godinama. Lice mu je bilo tamno i suvo, ne previše izborano ali deformisano, kao da su mu sve crte protresene pa vraćene na isto mesto. Svi su se ophodili nekako drukčije prema njemu (bio je neki dalji rođak nekih prijatelja). Sve u svemu delovao mi je kao čovek koji je jako ispaštao zbog toga što je uradio.

Osim toga sretao sam ljude koji su bili na ratištu u Hrvatskoj i Bosni. Nikad naravno nisu direktno govorili o tome da su nekog ubili ali se sve videlo. Svaki takav susret mi je bio grozan.
Korisnikov avatar
By Dina
Mislim da oni nisu gledali na taj istorijski nacin nego bas teorijski, ono sto hriscanska etika govori u odnosu na neke ranije poglede. Hriscanska etika osudjuje abortus, samoubistvo, zivot treba ziveti ma kako los bio, i da - covek je visi nego zivotinje. Ljudi preuzimaju taj pogled kao da je jedini moguci zakon, ali celo to gledanje na zivot je iz hriscanske etike. Neke stvari se mozda promisljaju pa neki ljudi izbace abortus, tj to im je dopusteno ali vecina ljudi nikad ne razmislja o zivotinjama, jer su nauceni da su one nesto nize pa ni njihovi zivoti nisu dragoceni kao ljudski, ja sam bas o tome gore pisala. Ili ako se spomene samoubistvo najveci broj ljudi odmah skoci da je to nesto nedopusteno, to su kukavice a ta sva osuda potice iz tog gledista da zivot treba ziveti po svaku cenu, smislen besmislen mora da se zivi. A ne mora se sve posmatrati tako niti je posmatrano, kao sto je taj primer sa Platonom i Aristotelom ili pitagorejci sto si ti naveo ili stoicka etika gde je dopusteno samoubistvo.
Korisnikov avatar
By Wilhelmina
Koliko puno pitanja...

Nije. Pre toga stavljam ponizavanje i mucenje zrtve.
Ima, onih pocinjenih u samoodbrani ili u svrhu odbrane svojih bliznjih.

Da, ona kojima je prethodilo ponizavanje i mucenje zrtve, izivljavanje i uzivanje u tome od strane mucitelja i ubice.
Pa, ako je ubio drugog coveka, onda jeste, Mada, tu postoji gomila specificnih okolnosti i ne mislim da bi vojnik i kasnije nastavio da ubija, kada se iz rata vrati i uniformu skine. Bar ne svaki.

Zavisno od okolnosti.

Da li ste nekada poznavali nekog ko je ucinio neki zlocin, ovde mislim bas gnusno ubistvo, ne ono u ratu ili u afektu ili nehat?
Direktno ne.
Iskreno, ne znam. Mozda gresim, ali mislim da postoje ljudi koji su skloniji ubistvima, kao i krivicnim delima uopste, bas kao sto postoje ljudi koji ne bi mogli nekome oduzeti zivot, pa da njihov od toga zavisi. Ne bih se usudila da bas sve ubice svrstam u tu grupu 'rodjenih za ubijanje'.

Sta biste radili da susretnete fascinatnog muskarca ili devojku i upustite se u vezu a onda saznate da je izvrsio/la ubistvo, bio/la je u zatvoru i tvrdi da se promenio/la...
Ako bi ta osoba bila zaista tako fascinantna, verovatno bih se druzila sa njim/njom. Ne mozes suditi ljudima samo na osnovu proslosti, posebno ako ne znas okolnosti koje su prethodile tome (setila sam se razgovora sa prijateljicom cija je tetka prezivela pakao sa bivsim muzem, zena je ostala polugluva od batinanja, i deset godina otkako je pobegla od njega i dalje sanja stvari koje su se desavale, cesto joj se ucini da ga sretne na ulici u gomili ljudi i prestravi se. Bila je vise puta u prilici da ga ubije i okonca muke, ali nije. Ja bih recimo u potpunosti razumela da jeste. I ne bih je krivila nimalo. I mislim da bi i danas imala srecniji zivot da je skota otrovala, isekla ili upucala).

Sta mislite o teoriji da su i policajci i ubice isti ili jako slican tip licnosti samo su jedni na svetloj a drugi na tamnoj strani?
Mislim da nema neke veze. Suvise ima nijasi izmedju te tamne i svetle strane, a ne mislim da je svako sa oruzjem u ruci potencijalni ubica.
By Ulix

Hriscanska etika osudjuje abortus, samoubistvo, zivot treba ziveti ma kako los bio, i da - covek je visi nego zivotinje.
Ali ne osuđuju samoubistvo zato što je život za njih neka velika svetinja, već zato što (sad banalizujem malo) - bog ti ga je dao, bog će ti ga oduzeti kad za to dođe vreme. Ako se ubiješ jer ne možeš da izdržiš, na primer, patnju, mučenje, bolest, zaboravljaš da je to ono što ti je bog dao i ideš protiv njegove volje. Dakle, nije život svetinja, već je svetinja božja volja.
Korisnikov avatar
By Morgan Le Faye
Verujem da sam u njihovim cipelama tj. da sam proživeo živote ubica, da bih postupio isto kao i oni. Tako da ih razumem.

Protiv sam ubistva kao vrste sankcije, ubistvo nije rešenje za drugo ubistvo. U zemljama u kojima postoji smrtna kazna, verujem da je mnogo humanije ubiti nego ostaviti da proživi ostatak života u uslovima koji su ispod svakog nivoa humanosti. Ali ta odluka bi trebala da bude na osuđenem.
By Ulix

Da li ste nekada poznavali nekog ko je ucinio neki zlocin, ovde mislim bas gnusno ubistvo, ne ono u ratu ili u afektu ili nehat?
Da, više njih. Meni je posebno upečatljiv primer mog jednog komšije. Uvek je bio namćor i nikad mu ništa nije valjalo i sve mu je uvek smetalo, a naročito mi, deca iz ulice, jer smo mu krali smokve. (A jebale te smokve, šta si ih sadio pred kućom, kad nećeš da ih drugj edu!) A pričalo se i da je oterao sina od kuće, mada se pričalo, a svašta se priča po palankama. Ovo sve je da objasnim da nije bio baš popularan u šoru. On je pre jedno pet godina zvao komšiju na kafu i ubio ga tako što ga je udarao nekom šipkom po glavi dok se glava nije raspala. I onda je zvao policiju i popio kafu dok policija nije došla i na pisaćoj mašini im je otkucao priznanje. Zašto je on to uradio? Pa vidiš, umrla mu je žena pre dve godine, a ona je bila jedina osoba koju je on mogao da toleriše i sad je ostao potpuno sam i mator i teško mu je da se brine o sebi, a zatvor je doživeo kao besplatan starčki dom, pa je onda odabrao komšiju koji ga je najviše nervirao i ubio ga.

Kako da sad ne budeš fasciniran tom psihom. :wow:
Ima li popravke ili jednom ubica uvek ubica? Sta biste radili da susretnete fascinatnog muskarca ili devojku i upustite se u vezu a onda saznate da je izvrsio/la ubistvo, bio/la je u zatvoru i tvrdi da se promenio/la...
Nisam siguran baš koliko su ubice uopšte "pokvarene", tj. nisam siguran da li tu ima šta da se popravlja. Ne mora da znači da je svako ubistvo odraz psihopatologije, recimo - eutanazija, samoodbrana, odbrana svojih bližnjih u stanju neke neposrednje životne opasnosti... Ništa od toga ne mora da bude posledica nekog mentalnog poremećaja.
Korisnikov avatar
By ns.happy
uliks, to se zove pragmatican covek. :lol:
ja sam imao komsiju alkosa koji je zapravo bio beskucnik, ziveo je gde je stigao, a kad bi se priblizila zima, on bi opljackao komsiju i sacekao pandure da dodju po njega. dok bi se spor zavrsio, stiglo bi i prolece. :lol:
Korisnikov avatar
By Dina
Sinoc sam gledala opet emisiju o zenama ubicama (vidim da cu cesto pisati na ovoj temi :lol: ). Bio je jedan slucaj od onih za mene najneshvatljivijih - zena koja je ubila svoju decu. Mada su mi ova ubistva shvatljivija nego iz prosle emisije (zena pokusala da ubije troje dece jer su onom u koga je bila zaljubljena smetala deca :puzzle: ). Ova zena ubica je smatrala da ih spasava smrcu. Htela je prvo ona sama da izvrsi samoubistvo ali onda je mislila rastavice ih i dati ocevima sto je ona smatrala nesrecom. Pa je odlucila da prvo njih ubije pa sebe. U ovom poslednjem nije uspela, spasili su je, ali su je na sudjenju osudili na smrt. Tako da se moze reci da je postigla sto je naumila samo sa malo jos odlaganja. Onda su u emisiji pricali o njenom prethodnom zivotu - bila je zrtva kao dete seksualnog zlostavljanja od strane komsije i jos jedne osobe. Kasnije je imala niz neuspesnih veza, svaki muskarac ju je napustao. Otac prvog deteta ju je ostavio kad je zatrudnela, otac drugog deteta je bio tu kad se dete rodilo ali je vrlo brzo otisao. Poslednji ljubavnik ne samo da ju je ostavio nego je opljackao, uzeo joj sav novac sa kreditne kartice, i bila je u situaciji koja je za nju bila bezizlazna - nije imala od cega da plati racune. Inace je bila medicinska sestra i kazu da je sve do tog poslednjeg dana bila jako pozrtvovana i u poslu i prema deci, samo je pomagala i pomagala. Bolovala je od depresije i tu sumnjaju da li je uzimala lekove koji su joj prepisani. Bila je u emisiji njena sestra koja je rekla nesto sto mi se cini interesantnim - sedam dana pre toga je bila kod nje i ucinila joj se umornom, sada samo razmislja da li bi sve mogla spreciti da je sa njom razgovarala, mozda je mogla samo neku sitnicu da kaze koja bi skrenula tok misli njene sestre u drugom pravcu... ali ne, shvatila ju je povrsno i nisu nesto posebno pricale. Bila je jedna tema na forumu koliko drugi ljudi oteraju nekog u samoubistvo, a to bi moglo da se prosiri i na ubistvo. Svakako nema opravdanja za njeno delo ali kako je taj zivot prikazan - pa tu nema nijedne svetle tacke sem dece, negde i moze da se poveze sto je smatrala da je zastita da oni svi odu sa ovog i ovakvog sveta. Gde je bila pomoc majke kad je bila seksualno zlostavljana od cak dva razlicita muskarca? Gde su ti ocevi od dece, zar oni nisu mogli da plate racune? Zasto sestra nije ponudila novcanu pomoc, ako je nije imala sto nije popricala, sto nije predlozila da ona pozove oceve od dece i trazi novac? Isto vazi i za majku, znale su da boluje od depresije a da je kao samohranoj majci to sve previse za nju, zar nisu mogle vise da se angazuju? Da li su ubistva mogla biti sprecena da je tu zenu iko cuo i pomogao joj?
Korisnikov avatar
By 2kune
Originally posted by Ulix

Ali ne osuđuju samoubistvo zato što je život za njih neka velika svetinja, već zato što (sad banalizujem malo) - bog ti ga je dao, bog će ti ga oduzeti kad za to dođe vreme. Ako se ubiješ jer ne možeš da izdržiš, na primer, patnju, mučenje, bolest, zaboravljaš da je to ono što ti je bog dao i ideš protiv njegove volje. Dakle, nije život svetinja, već je svetinja božja volja.
Ali, božja je volja da je život svetinja... :sweet:
Korisnikov avatar
By nsBeckie
Ubistvo s predumisljajem, hladnokrvno, bez da je u pitanju recimo osveta zbog nekog maltretiranja ili nesto, po meni jeste najgori zlocin, mada na tu razinu stavljam i mucenje. Jedino ubistvo koje opravdavam jeste u samoodbrani kada je tvoj sopstveni ili zivot neke druge osobe u direktnoj opasnosti i jedina druga opcija je da dopustis da te ta osoba ubije ili da ubije nekog drugog coveka. Ili, eventualno, ako je to jedini nacin da se spasis ropstva i/ili torture... To je ujedno i jedina situacija u kojoj bih ja licno mogla sebe da zamislim kako nekoga ubijam... mada verujem da bih teze sebi oprostila... Nijedno ubistvo mi nije shvatljivo, osim u samoodbrani.

Sto se tice ratova, ja sam pacifista i ne verujem da je ijedan rat opravdan. Postoje drugi, nenasilni, nacini da se rese stvari izmedju dve drzave, a ne da salju sopstvene gradjane/ke u smrt. Vojnici koji ubijaju jesu ubice, ali su naterani u to (vecina) tako da verujem da oni vise pate zbog toga, a odgovornost opet snosi drzava koja ih je poslala u rat. (Govorim o "normalnim" vojnicima, ne o onima koji posle nastave da ubijaju ili nesto slicno, mada i tu mozda odgovornost lezi na drzavi...)

Ubistvo iz nehata je sirok pojam. Pijani vozac koji ubije nekoga nije isto kao da sad ja recimo idem ulicom (trezna), spotaknem se, naletim na nekog coveka i gurnem ga pod kamion.... Ono prvo ipak nije nesrecni slucaj... Pre bi se reklo da svaki pijani vozac ima srece ako ziv stigne kuci i ako nikoga usput ne ubije. Ako si pijan, nemoj voziti. Koliko je to tesko, ako znas da u suprotnom mozes nekome oduzeti zivot? Opravdanje 'nisam zeleo da se to desi' nije dovoljno. Nisi to hteo, nisi to planirao, ok, ali da li si imalo razmisljao o ljudskom zivotu kada si seo za volan pijan ili nadrogiran? Ne. Bio si potpuno bahat, a bahatost prema tudjem zivotu isto nema opravdanja.

Nisam nikad upoznala ubicu, barem koliko ja znam. Kada bih bila u vezi sa nekim i saznala da je pocinio/la ubistvo, prvo bih zelela da saznam sve o tome, a onda bih odlucila sta cu uciniti, u zavisnosti od mnogih stvari, najpre kakvo ubistvo je u pitanju, kada se to desilo, koje su okolnosti bile blabla... moja licna osecanja prema toj osobi sigurno bi se promenila u zavisnosti od toga sta saznam. Ne verujem da bih ostala u vezi osim u slucaju ubistva u samoodbrani. Ne znam da li bih ostala u prijateljskim odnosima, to zavisi od svega onog sto sam pomenula--kakvo ubistvo je bilo u pitanju.

A od toga zavisi i moj odgovor na pitanje ima li popravke. Za serijske ubice, za hladnokrvne ubice koji su ubili s predumisljajem, verujem da nema. Ostalo bi trebalo odlucivati slucaj po slucaj. Inace, protivim se smrtnoj kazni, ne smatram da iko/pa ni drzava/ ima prava da oduzme zivot. Ali, definitivno smatram da su zatvorske kazne za ubistvo smesne u Srbiji i da u zatvorima-kakvi su nasi- tesko da mogu "popraviti" ili rehabilitovati ubice.

Ne mislim da su policajci i ubice isti. Mozda neki policajci jesu, ali verujem da je 99% njih tu zato sto zele da zastite ljude od ubica. Ubica ne razmislja o tudjem zivotu.

Sto se tice zivotinjskih prava, tu mogu da kazem samo da je neverovatno kako ljudi opravdavaju bezdusnost kojom se odnose prema zivotinjama. Lov nije sport. To je ubistvo. Kada bi neko odveo coveka u sumu, bez oruzja, bez icega, i rekao mu 'bezi' i onda krenuo za njim sa puskom i ubio ga, citav svet bi skocio protiv monstruoznosti koja je pocinjena. Ali kada odes u sumu i ubijes srnu (koja takodje nema oruzje i moze samo da bezi), to je okej. Hej, zasto ne bismo stavili njenu glavu na zid?
By dukkehjem
Uvek moze gore.

Ne opravdavam. "Although violence is many times understandable, it is never justifiable." Dakle - razumem, ali ne opravdavam.

Svaka pojava je pojava za sebe, to vazi i za ubistvo... ali uglavnom sve mogu da shvatim. I ne volim da sudim (dakle ni da opravdavam)

Ako je ta osoba ubila nekog jeste, s tim sto je to ona "understandable" kategorija.

Ne moze se generalno posmatrati...

Da li ste nekada poznavali nekog ko je ucinio neki zlocin, ovde mislim bas gnusno ubistvo, ne ono u ratu ili u afektu ili nehat? (...)
Nisam poznavao.

Sve sto uradimo je deo nas i to tako ostaje. Mada moram da dodam da ubica nije SAMO ubica, i da je licnost mnogo kompleksnija stvar i da se ne moze citava osoba okarakterisati samo kao ubica, bez obzira da li se "popravila", da li se "popravlja" ili ne.

Pa on je sve to vreme bio ubica, zar ne? Mislim, ako je fascinantan, ako smo u vezi, ako nam je bilo lepo, njegova proslost nije to remetila... Posle otkrivanja tog detalja samo sto postoji opasnost da se nacin na koji ga ja gledam promeni, ali ja to ne bih dozvolio. Cudni su ljudi... pa to da li ja znam nesto ili ne moze samo da utice na moju projekciju i predstavu o toj osobi, a ako je osoba, je li, prava, ne treba da se dozvoli da se nesto promeni.

DVE ISTE OSOBE NA SVETU NE POSTOJE... aj da ne generalizujemo. Nit su svi policajci isti, nit su sve ubice iste. Pa u krajnjoj liniji, verovatno se cimate kada cujete izjavu da su svi gejevi, na primer, isti. Ja ne volim takve izjave.

P.S. Izuzetno zanimljiva tema, uglavnom se ne ukljuvujem u diskusije, al ovaj put nisam mogao da odolim :up:
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!