Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Aktuelnosti javnog zivota

Moderatori: Stripi, Moderators

By XanaX
Originally posted by unic0rn

Ne razumem samo sta ce dobiti time sto ce naterati tih 400 zena u celoj drzavi da skinu te marame?
It will keep the unique status of Lady GaGa...

Generalno, smatram kako bi sekularna društva s muslimanskim stanovništvom, ali ne samo muslimanima, npr. tu su i ortodoksni Židovi itd. trebala odobriti pravo izbora. Problem je pokrivanje čitavog lica koje se kosi s principima brojnih europskih država za koje je religija - privatna stvar. Nešto kao "neka one pokrivaju lica, ali u svoja četiri zida"...

Ovo o čemu piše jukie, kod ortodoksnih Židova, udane žene (zapravo, kod turbo-ortodoksnih Židova nema "neudanih žena") nose marame koje im trebaju prekrivati kosu (naravno, postoji još hrpa drugih "zahtjeva" kada je riječ o oblačenju...).

Zamjeniti maramu perikom / vlasuljom, zapravo je dosta star običaj kod Židovki i naziva se shaytl. Mnoge Židovke odaberu određeni stil, frizuru i boju shaytla "za cijeli život". Počesto, kako bi im bolje odgovarao, vlastitu kosu režu i briju glave, te stavljaju shaytl.

I ortodoksni Židovi muškarci također prekrivaju glavu, najpoznatije su kipe (ili jarmulke), ali ima još puno drugih ("šešira", "šubara" i sl.)

Šabat je zadnji dan tjedna kod Židova, i to je dan kada su zabranjene mnoge aktivnosti, među njima je npr. izlazak iz doma (kuće) s (izvorno: "nečim vrijednim") npr. Židov može izaći na šabat iz kuće, ali ne smije ponijeti ključ i zaključati kuću... Židovke ne smiju nositi dojenčad ili gurati kolica s malim djetetom...

Zato postoji eruv, izvorno, u malim židovskim naseljima, štetlima (kod Aškenaza) eruv je zapravo ograda koja se podigne oko cijelog štetla ili odvojeno, postoji nekoliko "zajednica" s eruvima unutar jednog štetla.

Eruv simbolizira zajedničko vlasništvo unutar eruva. Tako da židovski domovi i obitelji unutar eruva moraju prihvatiti kolektivno vlasništvo. Tako je onda moguće izaći iz kuće i voziti dijete u kolicima ili npr. prenijeti drva iz šupe u kući i sl.

Kolektivno vlasništvo mora se dobro utanačiti kako ne bi bilo sporova, no ono vrijedi samo na šabat, te jedan od važnih židovskih blagdana Yom Kippur.

Kod npr. ortodoksnih Židova u Brooklynu također su potrebni eruvi, ali - budući da je prvotnim doseljenicima bilo prvo doći do doma, eruv je od "ograde" preuzeo "simboličko" značenje - eruv mogu biti stupovi ulične rasvjete povezani označenim konopcem (nekada se stavljaju samo na šabat i Yom Kippur, a nekada se ostavljaju tijekom cijele godine).

Ako se eruv "potrga", članovi obitelji ne smiju napuštati kuću. Ipak, vrlo rano kod Židova uvedeni su posebni propisi koji dopuštaju "kršenje" ovog običaja u slučaju bolesti, opasnosti i sl.

@Sprinter - impliciraš li da belgijsko društvo / država propisuje građankama Belgije kako se trebaju odjevati? Mislim da je konvencija odjevanja u Belgiji, kao i u mnogim drugim državama vezana uz "narušavanje javnog reda i mira" točnije nošenje barem nekakve odjeće koja bi pokrivala prepone i stražnjicu, te kod žena i grudi, na javnim mjestima...
Korisnikov avatar
By Dzelajza Rouz
Originally posted by 2kune

Možemo misliti da ta vreća ugrožava zdravlje, moral, prava i slobode te žene koja je nosi, no onda joj ne smijemo zabraniti da je nosi već joj moramo omogućiti da je skine bez posljedica, ali samo ako to ona želi.
:up:
Korisnikov avatar
By blabla54380
Originally posted by Dzelajza Rouz

Eh, tanka je granica između primitivnih i progresivnih ideja...

Originally posted by Sprinter
kad se pomene feminizam meni je prva asocijacija na borbu nedojebanih zenturaca koje nemaju sta u zivotu da rade, borba radi borbe.
pa možeš da ehćeš kolko god. ali. ideja koja stoji iza upotrebe burki je odvojena od progresivnih ideja pozamašnom granicom. na žalost u vikipediji nema opširnijih tekstova o tome, ali da si pročitala neke knjige, članke na tu temu videla bi koje ideje stoje iza burke i kako je burka jedna od mnogih iskrivljeno tumačenih stvari korana od strane ljudi, muškaraca, te veroispovesti. pa s tim u vezi ne radi se ni o kakvoj multikulturalnosti. jeste da nije na nama, tj. njima (hrišćanima) da ispravljaju stvar, ali baš zato što se to dešava u njihovoj državi imaju pravo da zabrane nešto što smatraju da ugrožava bla bla bla.

a ovo što si citirala, to jeste tako. evo kad se pomenu feministkinje na forumu meni ne padne prvo na pamet hys koja priča o otvaranju vrata, padne mi prvo na pamet tvoja koljeginica olga koja mi se tu nešto proserava o mizoginičnim izjavama tamo gde ih nema.
Korisnikov avatar
By blabla54380
Originally posted by XanaX
@Sprinter - impliciraš li da belgijsko društvo / država propisuje građankama Belgije kako se trebaju odjevati? Mislim da je konvencija odjevanja u Belgiji, kao i u mnogim drugim državama vezana uz "narušavanje javnog reda i mira" točnije nošenje barem nekakve odjeće koja bi pokrivala prepone i stražnjicu, te kod žena i grudi, na javnim mjestima...
kako društvo evlouira tako se zabranjuju i štite neke stvari koje u prethodnim vremenima ili nisu predstavljale nekakav problem ili nisu sazrele ili se čekala, kao mislim sada, povoljna klima.

da li je primereno nositi majicu sa nekim satanističkim simbolima pri ulasku u crkvu? da li je primereno otići u udruženje jevreja u majici na kojoj je lik hitlera? nisu baš najbolji primeri ali prosto hoću da podvučem tu analogiju između burke i svim onim stvarima što burka predstavlja i sistema vrednosti savremenog društva. sigurno da savremeno društvo ne bi zabranjivalo burke da su one odraz poslednjeg krika mode.
Korisnikov avatar
By Dzelajza Rouz
@Sprinter

Dakle, eh...

Priča o "progresivnim idejama" se odnosila, kao što odbijaš da primetiš, na tvoj manjak kredita za upuštanje u odbranu ženskih prava, s obzirom na svakojake izjave u pomenutoj temi o feminizmu. "Nedojebane ženturače"? Dobro mi ne reče da sam izvukla iz konteksta. "Olgino proseravanje"? U tom slučaju, ja sam spremna na učešće u rimejku "2girls1cup". I opet, najbolje je da nam ti objasniš razliku između "malo sirovijeg obraćanja" i mizoginije, da nam predočiš sve te fine nijanse i filigranske značenjske slojeve koji razdvajaju ta dva posve različita osećanja.

A propos krivog tumačenja verskih spisa, nije li to slučaj sa gotovo svakom svetskom religijom?

Ja bih rekla da te akcije koje se sprovode u ime nekakve ravnopravnosti itekako imaju alternativu, a ovako mi samo smrde na globalnu paranoju od džihada i širenja islama.

Na kraju, suština je u onome što je 2kune napisao, a ja citirala.
Korisnikov avatar
By blabla54380
ae i ja da ehnem. dakle, eh kako me boli qrac za stanje kredita na tvom ili bilo čijem računu. nemaš pojma koliko se pred tobom osećam kao nekopetentni debilko kad je ova tema u pitanju :roll: nego, vratimo se na temu. jeste slučaj sa svakom religijom, ali šta si time htela reći? to što sam ja pričao samo o burki, ne znači da je to jedina stvar u islamu, da nema nekih drugih stvari u hrišćanstvu etc..ajde da vidimo koja je to alternativa, možda i ima, iznesi je. ali biće svejedno verovatno, jer se razilazimo u osnovi problema. koliko ti smatraš da je to nekakva paranoična akcija protiv džihada i širenja islama, ja smatram da je ta ideja o zabrani odavno sazrela u mnogim evropskim zemljama ali jednostavno tek sada dolazi do njene realizacije. na kraju, da ova zabrana ima u osnovi paranoju od džihada i širenja islama bi pilo vodu da je to na psihološkom nivou, jer se protiv džihada sigurno ne ide zabranom nošenja burki na javnim mestima.
By XanaX

kako društvo evlouira tako se zabranjuju i štite neke stvari koje u prethodnim vremenima ili nisu predstavljale nekakav problem ili nisu sazrele ili se čekala, kao mislim sada, povoljna klima.

OK. Društvo evoluira, pretpostavljam da misliš na nešto što se popularno zove "progresivnost", odbacuju se "neke stvari" koje npr. ranije nisu bile "problem", ali sada jesu, jer sada je "povoljna klima".

Zašto je "povoljna klima" za promicanje zabrane nošenja burki, jasno mi je, u potpunosti (kao građaninu RH, članice NATO-a). Ali, zašto burke ("neke stvari") predstavljaju "problem"?

Misliš li da žena koja sakrije lice i tijelo burkom, tako skriva i vlastite misli i ideje? Za razliku od njegovanih Belgijanki, u ugodnoj proljetnoj odjeći, jasno razaznjivih crta lica i bijele puti?

("razaznjiv" - postoji li ta riječ? - cannot think anymore)

Složio bih se s tobom, kada govoriš o "društvu koje evoluira" (naravno, u pozitivnom, progresivnom, slobodnijem i otvorenijem društvu) kada bi burke bile dio europske kulture i tradicije od vremena antičke Grčke i Rima.

No, nisu. Što je znak progresivnosti europskog (konkretno, belgijskog) društva u takvoj situaciji? Zabrana burki (kao simbola potčinjenog položaja žene u radikalnim islamskim sredinama) ili poštivanje vjerske i kulturne tradicije kojoj te žene pripadaju?

Uglavnom, žene skrivenih lica za nas su žene bez lica, ljudi sakriveni, nepoznati... "Psihološki" moglo bi se uzeti validnim.

A što je s ritualnim spaljivanjem umrlih ljudi, pripadnika indijskih vjerskih učenja? Brojni doseljenici iz Indije i Pakistana (koji pripadaju tzv. hinduizmu) u Vel. Britaniji najbrojniji, uglavnom su "riješavali" taj "problem" u zatvorenim krematorijima. No, smisao ritualnog spaljivanja zapravo je otpuštanje onog duhovnog u slobodu neba i sunca... Dakle, nedavno je jedna skupina "Hindusa" pokrenula inicijativu da se omogući ritualno spaljivanje pokojnika na otvorenim lomačama, u Vel. Britaniji.

Inicijativa je propala. Zašto? Okakvom se "problemu" radi kada su u pitanju otvorene lomače za spaljivanje pokojnika i može li se taj "problem" povezati tj. staviti u neki odnos s "problemom" burki u Belgiji?
Korisnikov avatar
By maka
A u Švajcarskoj zabranili gradnju minareta.

Ovde će burke.

Onda ce doci taj Bin Laden koji ni ne postoji i naje*aće im se majke majčine,pa će narod imati čime da se bakće dok ovi u foteljama kradu,bave se mnogo većim stvarima.
By mythe
naravno da podrzavam. Ovaj zabrana je prvenstveno iz bezbedonosnih razloga jer lice mora biti prepoznatljivo. Drugacije, ko zna ko se krije iza te marame.

I naravno, to je protivno obicajima zapadne civilizacije. Kome se ne svidja, neka se vraca tamo odakle je dosao.
Korisnikov avatar
By svejedno
Nisam mogao citam sve sto ste pisali. Krsenje prava, po mom skromnom misljenju.

Nemam volje da ulazim dublje u ovo.
Korisnikov avatar
By Dzelajza Rouz
ajde da vidimo koja je to alternativa, možda i ima, iznesi je. ali biće svejedno verovatno, jer se razilazimo u osnovi problema. koliko ti smatraš da je to nekakva paranoična akcija protiv džihada i širenja islama, ja smatram da je ta ideja o zabrani odavno sazrela u mnogim evropskim zemljama ali jednostavno tek sada dolazi do njene realizacije. na kraju, da ova zabrana ima u osnovi paranoju od džihada i širenja islama bi pilo vodu da je to na psihološkom nivou, jer se protiv džihada sigurno ne ide zabranom nošenja burki na javnim mestima.
Ako je tako kako ti pretpostavljaš, ako je u fokusu problem diskriminacije po rodnoj osnovi, zašto onda ovo nije dopuna postojećeg antidiskriminacionog zakona? Zašto nije unet novi član, već se donosi neki poseban zakon? Meni su iz toga potpuno jasni njihovi prioriteti.
Korisnikov avatar
By jukie
Originally posted by XanaX
A što je s ritualnim spaljivanjem umrlih ljudi, pripadnika indijskih vjerskih učenja? Brojni doseljenici iz Indije i Pakistana (koji pripadaju tzv. hinduizmu) u Vel. Britaniji najbrojniji, uglavnom su "riješavali" taj "problem" u zatvorenim krematorijima. No, smisao ritualnog spaljivanja zapravo je otpuštanje onog duhovnog u slobodu neba i sunca... Dakle, nedavno je jedna skupina "Hindusa" pokrenula inicijativu da se omogući ritualno spaljivanje pokojnika na otvorenim lomačama, u Vel. Britaniji.

Inicijativa je propala. Zašto? Okakvom se "problemu" radi kada su u pitanju otvorene lomače za spaljivanje pokojnika i može li se taj "problem" povezati tj. staviti u neki odnos s "problemom" burki u Belgiji?
Pa ima problema nekoliko, npr. onečišćenje zraka, nepotpuno sagorevanje (u Britaniji stalno pada kiša i gasi vatru na lomači) i šta onda sa zagorelim ostacima itd.

Ali zabavnije mi je ono sa grupom čije mrtve moraju da pojedu vrane, pa pošto u toj nekoj oblasti (u Africi) nije bilo vrana, oni su donosili vrane iz Indije i puštali, tako da se areal tih vrana značajno uvećao.

Slika
Korisnikov avatar
By 2kune
Originally posted by mythe

naravno da podrzavam. Ovaj zabrana je prvenstveno iz bezbedonosnih razloga jer lice mora biti prepoznatljivo. Drugacije, ko zna ko se krije iza te marame.

I naravno, to je protivno obicajima zapadne civilizacije. Kome se ne svidja, neka se vraca tamo odakle je dosao.
Ako ja zbog sinusa stavim kapu i omotam se šalom tako da mi vire samo oči, zbog čega to nije sigurnosni problem a burka jest?
Otkud ti ideja da je pokrivanje protivno običajima zapadne civilizacije? Svašta si ti spreman podržati i proglasiti protivnim običajima zapadne civilizacije koju ni sam ne poznaješ jednako kao ni prosječna bula. Samo da je protiv islama. Samo da se vraćaju odakle su došli. Možda bi valjalo i džamije zapaliti? :burner:
By mythe
ti kapu nosis ne zbog sinusa, nego da prikrijes celavost :D . Mislim photoshop ti vrati kosu u virtuelnom svetu, ali ne i u realnosti, za to ti je potrebna kapa.
Korisnikov avatar
By nsc

ti kapu nosis ne zbog sinusa, nego da prikrijes celavost :D . Mislim photoshop ti vrati kosu u virtuelnom svetu, ali ne i u realnosti, za to ti je potrebna kapa.
:lol: kako se od teme * stize do vredjanja
By XanaX
Originally posted by jukie

Pa ima problema nekoliko, npr. onečišćenje zraka, nepotpuno sagorevanje (u Britaniji stalno pada kiša i gasi vatru na lomači) i šta onda sa zagorelim ostacima itd.

Ali zabavnije mi je ono sa grupom čije mrtve moraju da pojedu vrane, pa pošto u toj nekoj oblasti (u Africi) nije bilo vrana, oni su donosili vrane iz Indije i puštali, tako da se areal tih vrana značajno uvećao.

Slika
Ako je u pitanju onečišćenje zraka, neka vlasti uvedu posebnu eko-pristojbu za spaljivanje leša na otvorenom. Može se organizirati i "Open-Air Bonfire Trust", pa uplaćuješ rate...

Nepotpuno sagorijevanje leša je delikatnije; u Indiji, ostatke leša jedu pripadnici posebne fakirske struke... Kako se britansko pravosuđe nikada nije pozabavilo problematikom ritualnog kanibalizma (usprkos činjenici da je britanska kruna vladala Indijom poprilično dugo) rješenje je uvođenje strogih kriterija potpale, tako da je sve gotovo u tren oka...

Ti zabavni, to su parsi ili zoroastrijanci, a regija o kojoj govoriš bi mogao biti Zanzibar. Tornjevi tišine, ako se ne varam, na kojima se ostavlja tijelo lešinarima i vranama (sudbina pokojnika u "novom" svijetu određuje se po tome koje oko prvo iskljuca vrana).

U Zanzibaru, u zoroastrijskoj obitelji rodio se dječak koji će kasnije postati poznati pjevač, Freddie Mercury. Iniciran je u parsijsku vjeru još u Africi, a i pogreb je sproveden prema parsijskoj tradiciji. Pretpostavljam da je Freddie (Mustafa?) pripadao nekoj liberalnoj splinter skupini, te je bila dovoljna zatvorena kremacija.
Korisnikov avatar
By 2kune

well... jednom je duhovito... dvaput je već pomalo dosadnjikavo... ko da si reko: 'pali!'... ponavljaš se :roll:
By mythe
Originally posted by nsc

:lol: kako se od teme * stize do vredjanja

pa nije to vredjanje, to su mahom cinjenice zacinjene meni pripadajucim humorom :)
Korisnikov avatar
By Madonna
Originally posted by Dzelajza Rouz
Dobro mi ne reče da sam izvukla iz konteksta. "Olgino proseravanje"? U tom slučaju, ja sam spremna na učešće u rimejku "2girls1cup".
HAAAAAAAAHAHAHAHAHHAHAHAHAHAHAHHAHAHAHAHAHAHAHHAHAHAHAHAHHAHAHA
Korisnikov avatar
By 4NY K3Y
koja je uopste razlika izmedju zara, feredze, burke... i ko sta kada nosi?

i sta oni hoce tacno da zabrane?
By mythe
pod boerka(burka) se podrazumeva odeca koja potpuno prekriva lice, cak se ni oci jasno ne vide i isto tako se ne moze naslutiti ni pol osobe koja je tako obucena. Dalje, to je potpuno neprihvatljivo ne samo iz bezbedonosnih razloga, nego i iz estetskih razloga. Uzgred, dobar deo musliamanskih zena, posebno mladjih, ne nosi tu neudobnu i leti pretoplu odecu zato sto bi to same zeljele, ne, one su na to primorane od strane svojih oceva, brace i/ili muzeva. Na ovaj nacin se vodi dakle racuna ne samo o bezbodosnom aspektu, nego i pospesuju ljudska prava i slobode jer se sprecava da muslimanske zene pod pritiskom konzervativne i primitivne okoline nose nesto ne zele i u cemu se nelagodno osecaju.

Sta tacno Belgija zeli zabraniti - nosenje boerke se zeli zabraniti na svim javnim mestima, a nosenje marame u javnim insititucijama kao i u skolama. Iz istih razloga, jer su mnoge mlade muslimanske zene prisiljene nositi te marame od istih konzervativno-primitivnih elemenata.
Korisnikov avatar
By nsBeckie
da je ovde zaista rec o emancipaciji muslimanki, mislim da bi pametnije bilo zabraniti prisiljavanje zena da nose nesto sto ne zele..... a to se ne radi ovako... nece one biti emancipovane tako sto ce im biti zabranjeno da se pojave u burki ili marami na javnim mestima.... nego cak suprotno: muskarci koji im i odredjuju da to nose, odredjivace im da ne izlaze iz kuce, cime ce fakticki postati zarobljenice i fizicki....
Korisnikov avatar
By svejedno
Originally posted by nsBeckie

da je ovde zaista rec o emancipaciji muslimanki, mislim da bi pametnije bilo zabraniti prisiljavanje zena da nose nesto sto ne zele..... a to se ne radi ovako... nece one biti emancipovane tako sto ce im biti zabranjeno da se pojave u burki ili marami na javnim mestima.... nego cak suprotno: muskarci koji im i odredjuju da to nose, odredjivace im da ne izlaze iz kuce, cime ce fakticki postati zarobljenice i fizicki....
tako nesto.
Korisnikov avatar
By mirth
nsBeckie, lepa ideja, ali kako im zabraniti da ih prisiljavaju na burku ako ne mozes da im zabranis da ih ne pustaju da izlaze iz kuce u slucaju zabrane nosenja burke?

:hypno:

Pitam u stvari ovo: kako se to radi?
Korisnikov avatar
By svejedno
Kako im onda zabraniti bilo sta? (burke, je li) I koja bi bila poenta? Dont come here any more?
Korisnikov avatar
By *STATUS*
Противник сам свих забрана које не штете, тј не видим зашто би држави Белгији сметало што један број жена у њој носи те мараме на глави, то је ствар избора јер оне никога не угрожавају...
Држава би можда требала да реагује ако та иста жена стане на улицу и почне да дели бесплатно те мараме, или да плаћа другим људима да је носе. а овако је то ствар избора, ко хоће да носи нека носи јер не угрожава друге, ко неће да носи ни не мора да носи и свима лепо....

Мислим да ту генерално нема никаква исламизације...
Тј популаризације ислама, то је више лично право појединца да своју веру показује на начин који не угрожава друге...

:slika:
Korisnikov avatar
By 2kune

pod boerka(burka) se podrazumeva odeca koja potpuno prekriva lice, cak se ni oci jasno ne vide i isto tako se ne moze naslutiti ni pol osobe koja je tako obucena. Dalje, to je potpuno neprihvatljivo ne samo iz bezbedonosnih razloga, nego i iz estetskih razloga. Uzgred, dobar deo musliamanskih zena, posebno mladjih, ne nosi tu neudobnu i leti pretoplu odecu zato sto bi to same zeljele, ne, one su na to primorane od strane svojih oceva, brace i/ili muzeva. Na ovaj nacin se vodi dakle racuna ne samo o bezbodosnom aspektu, nego i pospesuju ljudska prava i slobode jer se sprecava da muslimanske zene pod pritiskom konzervativne i primitivne okoline nose nesto ne zele i u cemu se nelagodno osecaju.
Mislim da u spol osobe koja nosi burku zaista može biti najmanje sumnje, baš kao i u njenu vjeroispovijest... :lol:
Kako je potpuno neprihvatljivo iz sigurnosnih razloga ako je osoba uočljiva i asocira na islamski terorizam upravo zato što nosi burku usred Belgije? Pa to samo pomaže snagama sigurnosti. :wundy:
De matere ti, tko je propisao tu estetiku? Ti? Kako se usuđuješ? Ti bi i duge kose javno strigao... :pas: O ukusima se ne raspravlja!
Da se želi brinuti o ljudskim pravima muslimanskih žena onda bi se to radilo na zaista učinkovite načine a ne glupom zabranom. Osnivalo bi se mnoštvo timova koji bi žene educirali o njihovim pravima, pomagali bi im da nađu posao, sagradile bi se sigurne kuće za smještaj žena koje trpe nasilje zbog odustajanja od burke, itd, itd... :murkan:
Daklem, budimo realni, ovdje se zabranjuje muslimane i to je ono što tebe veseli. Ajde fino budi muško, imaj muda i lijepo priznaj. :dvaprsta:
Korisnikov avatar
By mirth
To valjda zavisi kako posmatras ceo koncept pokrivanja zene in the first place. Meni je sama ideja nosenja burke svojevrsna zabrana, pa mi je onda zabrana burke negde pre zabrana zabrane, nego slobodnog izrazavanja ideje/religije/cega god.
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!