Built to last
Why Would you Settle for Less when you can have More? Do not let other Authors Fool you with Empty Marketing Keywords. FLATBOOTS is what you Deserve. Built to last, Built from Scratch, Nothing Less.
Read moreOver a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...
Moderatori: Stripi, Moderators
Originally posted by Dina
Da.
Vec sam obrazlagala na nekim temama... Uglavnom mislim da je ta kazna dobra kao prevencija zlocina. Vecina tih zlocinaca ne promislja bas nesto jer da promislja to ne bi ni ucinila. Kazna zatvora mnoge od njih ne plasi, ionako su pola zivota proveli tamo, dodje im kao druga kuca. Jos ako dokazu da su neuracunljivi ili olaksavajuce okolnosti tamo vamo... i eto njih na slobodi a onih koje su ubili nema. Ali smrt kao moguca kazna vec drugacije zvuci. Mislim da bi trebalo da se izvrsava samo u najtezim slucajevima i kad je krivica dokazana.
Originally posted by DinaOvo mi pomalo zvuci cudovisno. Da bismo sprecili zlocin, ubijmo zlocinca. Da bismo prevenirali rak pluca, ubijmo unapred svakog pusaca. I statisticki, ostvarismo svoj cilj.
Uglavnom mislim da je ta kazna dobra kao prevencija zlocina.
Vecina tih zlocinaca ne promislja bas nesto jer da promislja to ne bi ni ucinila. Kazna zatvora mnoge od njih ne plasi, ionako su pola zivota proveli tamo, dodje im kao druga kuca. Jos ako dokazu da su neuracunljivi ili olaksavajuce okolnosti tamo vamo... i eto njih na slobodi a onih koje su ubili nema.Ti potpuno zanemarujes da je neuracunljivost jedna realna stvar. Ona moze biti privemena ili trajna, ali je opipljiva i moze se dijagnostikovati. Ma kakav da je zlocin u pitanju, neuracunljiva osoba nije odgovorna za svoje postupke, iz razoga sto je bolesna. Ubiti mentalnog bolesnika znaci isto sto i ubiti nevinog coveka.
Ali smrt kao moguca kazna vec drugacije zvuci.
Mislim da bi trebalo da se izvrsava samo u najtezim slucajevima i kad je krivica dokazana.Krivica retko kada moze biti dokazana 100%.
Originally posted by ManonTj. ukoliko ima resursa za organizovanje zatvora/ludnica, i ukoliko su društvo i sistem na takvom nivou da mare za ubicu kao osobu koja ima svoja prava; onda može da se posmatra sa tog aspekta koji si navela. U suprotnom nadvladavaju ovi koji bacaju kamenice i traže da se pusti Baraba/Varava, a Pilatu preostaje jedino da opere ruke od takve odluke.
Ali smrtna kazna kao drustvena mera ne bi trebalo da se posmatra sa aspekta zasluzenosti prema onom ko je ucinio zlocin. Ona treba da se posmatra sa aspekta onih koji osudjuju sam zlocin, pa i izvrsenje same smrtne kazne kao moguci zlocin, jer je veoma tesko utvrditi da li je neko zaista 'zasluzio' takvu meru i sto je najgore izvrsena nepravda se ne moze popraviti.
Originally posted by UlixTo mi se ne cine bas isti primeri. Vise mi lici na ono sto sam ja mislila - ako je veca mogucnost da se dobije rak pluca i smrt kao posledica, onda covek nece pusiti. Ako postoji mogucnost smrtne kazne potencijalni zlocinac razmislja vise nego da ne postoji, strah mu je veci, pa odustaje od zlocina.Originally posted by DinaOvo mi pomalo zvuci cudovisno. Da bismo sprecili zlocin, ubijmo zlocinca. Da bismo prevenirali rak pluca, ubijmo unapred svakog pusaca. I statisticki, ostvarismo svoj cilj.
Uglavnom mislim da je ta kazna dobra kao prevencija zlocina.
Vecina tih zlocinaca ne promislja bas nesto jer da promislja to ne bi ni ucinila. Kazna zatvora mnoge od njih ne plasi, ionako su pola zivota proveli tamo, dodje im kao druga kuca. Jos ako dokazu da su neuracunljivi ili olaksavajuce okolnosti tamo vamo... i eto njih na slobodi a onih koje su ubili nema.Ti potpuno zanemarujes da je neuracunljivost jedna realna stvar. Ona moze biti privemena ili trajna, ali je opipljiva i moze se dijagnostikovati. Ma kakav da je zlocin u pitanju, neuracunljiva osoba nije odgovorna za svoje postupke, iz razoga sto je bolesna. Ubiti mentalnog bolesnika znaci isto sto i ubiti nevinog coveka.
Ali smrt kao moguca kazna vec drugacije zvuci.![]()
A sve sto zvuci primamljivo, mora biti da je i dobro...Mislim da bi trebalo da se izvrsava samo u najtezim slucajevima i kad je krivica dokazana.Krivica retko kada moze biti dokazana 100%.
Originally posted by DinaDa...
To mi se ne cine bas isti primeri. Vise mi lici na ono sto sam ja mislila - ako je veca mogucnost da se dobije rak pluca i smrt kao posledica, onda covek nece pusiti. Ako postoji mogucnost smrtne kazne potencijalni zlocinac razmislja vise nego da ne postoji, strah mu je veci, pa odustaje od zlocina.
Ja ne pricam o stvarno neuracunljivima nego o nekom ko je uracunljiv, a brani se neuracunljivoscu.
Originally posted by 2Q2Bstr8Ja nisam ni mislila da bi sve kriminalce u izvrsavanju dela sprecilo postojanje smrtne kazne, nego jedan broj njih. Moglo bi se razmisljati recimo koliki bi bio broj zlocina u Americi ili Kini ukoliko smrtna kazna ne bi postojala. Ako bi bio (drasticno) veci onda je njeno postojanje opravdano.
Dina, nekad stvarno imam utisak da živimo na različitim planetama.
da je tako kako ti tvrdiš onda bi u Americi ili Kini (gde na primer postoji smrtna kazna) kriminal bio na nuli i niko više ne bi bio osuđivan na smrt. ...
Originally posted by *deni*Naravno, uglavnom tako. Mada bih je ja ponekad i izrekla
Da...
Hajde da kazemo da bi prisustvo smrtne kazne u zakonu bilo pozeljno.
Neka se i ne izrice, ali neka bude njome zapreceno - i to bi delovalo preventivno.
![]()
Originally posted by Dinato je sve jako paušalno.
Ja nisam ni mislila da bi sve kriminalce u izvrsavanju dela sprecilo postojanje smrtne kazne, nego jedan broj njih. Moglo bi se razmisljati recimo koliki bi bio broj zlocina u Americi ili Kini ukoliko smrtna kazna ne bi postojala. Ako bi bio (drasticno) veci onda je njeno postojanje opravdano.
Originally posted by DinaOriginally posted by 2Q2Bstr8Ja nisam ni mislila da bi sve kriminalce u izvrsavanju dela sprecilo postojanje smrtne kazne, nego jedan broj njih. Moglo bi se razmisljati recimo koliki bi bio broj zlocina u Americi ili Kini ukoliko smrtna kazna ne bi postojala. Ako bi bio (drasticno) veci onda je njeno postojanje opravdano.
da je tako kako ti tvrdiš onda bi u Americi ili Kini (gde na primer postoji smrtna kazna) kriminal bio na nuli i niko više ne bi bio osuđivan na smrt. ...
Originally posted by PhoenixDeca a i odrasli inace prave razliku izmedju onoga sto cini drzava i onoga sto je njima dozvoljeno/dopusteno. Deca gledaju i zatvore, da li ce zbog toga zatvarati druge ljude u kaveze, drzava to sebi dopusta, sto ne bi i oni? Ja bih volela da je drustvo humano, da nema smrtne kazne, da nema ni zatvora, ali to sto bih ja volela je jedna idealisticna pozicija. Ono sto je realno je da je jedan procenat ljudi nasilan, sto su zakoni blazi to ce biti vise nasilja. To je ovo sto je Deni opisao. Razmisljanje nekog ko se kriminalom bavi, jos nije ni osudjen a on vec razmislja o nastavku "posla". Ja bih volela da se ljudi popravljaju, ali se obicno ne popravljaju, nazalost. Siluje jednu zenu, dobije godinu dana zatvora, pa siluje i drugu kad izadje. Citala sam o jednom koji je kad su ga pustali za vikend iz zatvora silovao, pa su jedva skontali da je on jer je bio u zatvoru. Onom koji nije nasilan ne smeta ni strog ni blag zakon jer se on u nasilje i onako ne upusta. Ali je ugrozen od onog koji nasilje cini.Originally posted by DinaOriginally posted by 2Q2Bstr8Ja nisam ni mislila da bi sve kriminalce u izvrsavanju dela sprecilo postojanje smrtne kazne, nego jedan broj njih. Moglo bi se razmisljati recimo koliki bi bio broj zlocina u Americi ili Kini ukoliko smrtna kazna ne bi postojala. Ako bi bio (drasticno) veci onda je njeno postojanje opravdano.
Ovakvim razmišljanjem se očigledno više vodiš represijom nego prevencijom (a i pokušavaš da ih nekako spojiš u jedno). Što se tiče Amerike, pretpostavljam da je opšte poznato koliko je tamo visok stepen kriminala. Očigledno tu smrtna kazna ne sprečava "jedan broj" kriminalaca u svojim namerama, već upravo obrnuto.
Meni je to sasvim logično.
Ako deca dok odrastaju gledaju kako država u ime pravde ubija ljude, ako upijaju društvene stavove prema kojima je u nekim situacijama u redu oduzeti nekom život, u šta očekuješ da će izrasti i kakvo društvo očekuješ da ćeš dobiti?
Očekuješ li da to bude humano društvo, gde će veliki deo ljudi imati osećaj za nepovredivost integriteta svojih sugrađana? Ili očekuješ da, u skladu sa onim što su upili kao deca, neće videti granicu kad je u pitanju oduzimanje života; i da će nekima od njih biti lakše da povuku obarač ili zabodu nož?
Vrlo je jednostavno. Izbriši apsolutnu granicu do ubistva. Asociraj ubistvo s pravdom. Rezultat neće biti dobar ni za koga.
![]()
Originally posted by DinaA ti naravno umes da citas misli svakom kriminalcu?
Razmisljanje nekog ko se kriminalom bavi, jos nije ni osudjen a on vec razmislja o nastavku "posla".
Onom koji nije nasilan ne smeta ni strog ni blag zakon jer se on u nasilje i onako ne upusta. Ali je ugrozen od onog koji nasilje cini.Zasto imam utisak da si rodjena u Rusiji, nege dvadesetih godina, ranih tridesetih, da bi isto ovako govorila: "kome smetaju Staljinove cistke, neka se ne ogresi od druga Staljina. Tko je posten staljinist, on se u nasilje ne upusta, i ne smeta mu ni policijsko mucenje, ni Kolima. Ali je ugrozen od onoga ko nasilje cini."
Originally posted by tinkerbellDa darling ali kad vidis koliko kosta odrzavanje istog u zivotu....jeftinije da ga koknemo...A jos i pravljenje novih zatvora.....blablabla
Mrzi me da citam celu temu...
Apsolutno sam protiv smrtne kazne. To bi im bila nagrada.
Za (da tako kazem) obicna ubistva sam za dozivotnu robiju.
A za sve teze oblike: silovanja, muchenja, serijska ubistava...itd, za dozivotnu robiju u sobici 2x2 bez ichega...bez prozora...
Originally posted by Deity Mardukkakva fina fašistička logika.
Da darling ali kad vidis koliko kosta odrzavanje istog u zivotu....jeftinije da ga koknemo...A jos i pravljenje novih zatvora.....blablabla
We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]
The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]
All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]
this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]
Swap-in out addons, use only what you really need!