- 17 Nov 2007, 06:57
O Snežnoj kraljici, divnoj Andersenovoj bajki.
Obožavam sneg. U totalnoj sam noćnoj ekstazi, negde između dve svetlosti. Jedna dolazi spolja -- ulično osvetljenje reflektuje se na pahuljama a ove iskriče u moju sobu reciklirano sunce električnih sijalica. Sve je crvenkasto, nebo nad gradom od odjaja grada na oblacima olova i gareži, vazduh zasečen šurikenima oštrih pahulja krvari, krvari u tečnost razlivenu po ulicama, u bljuzgu još jednog upozorenja o kratkoći ovog simetričnog savršenstva kristalizacije. Grane bele i ledene, pravim snegom isprskane koji se doima kao lažni, novogodišnji, za jelku; u sneg obučene, u pamuk vode na stabilnih nula stepeni, u belinu pare oblaka kondenzovanu u simetrične kristale leda. Drugo svetlo stiže sa ekrana, sa miliona tečnih ćelija sinhronizovanih da u ovom trenutku podrže tekst kojim ispisujem, tehnologijom koja nema nikakav osećaj za poetičnu senzaciju mira koju proživljavam. Forumska žuta varijanta na sredini sobe pravi boju mandarine i ja zamišljam osvežavajuću tečnost voćke kako se razliva po nepcima, terajući zimu da nestane pred tropskom senzacijom, koncentratom visokih temperatura ekvatora. Skoro niko ništa ovde ne piše. Sam, u toplini sobe napajane bučnim radom turbina beogradskih toplana koje ne čujem i ne želim da ikada čujem, u savršenstvu nekoliko sati monohromatske tišine, ugušenog smoga nad gradom u kome pulsira elektromagnet dva i nešto miliona srca i asocira na matrix scenario-- većina spava u 5:48 i možda napaja nevidljive mehanizme koje nas sve drže zatočene u svetu punom vladajućih mašina bez milosti, bez saosećajnosti. Osećam, biće ovo duga, predivna zima, moja arktička idila, privatna santa leda sa smetovima i snežnim bregovima porinuta u more neumitne smene godišnjih doba, moja kocka leda iz zamrzivača proširena do veličine zemaljske polulopte, istanjena i razapeta kao mreža od dijamantnih niti da zatoči sve zemaljske stvorove i odredi njihove marionetske putanje, kretnje i tokove. Snežna kraljice, rob sam pokorni.
Eternal void of just one snow nite. And I am in love with winter.