Originally posted by Sunce
Originally posted by mikka
Ja za sada jedino kroz jogu, ona je kao vid meditacije u pokretu...
Ima ih raznih, i ne moraju da budu religiozni rituali... Sve vise istrazivanja kazu da je dobra za zdravlje...
Napisi nam kako funcionise joga u pokretu?
Negde sam citao da su budisti dosli do dugovecnosti vezbanjem gledanja u Sunce, unosom sto manje vode i mirovanjem. Verovatno tu spada i dostizanje - postizanje nirvane.
doslo sunce, i tema odmah procvetala
ja vezbam uglavnom samo hatha jogu, nema tu sta posebno da se opisuje
uzmes knjigu i cepas bato
mislim jogu, ne knjigu
a i ja sam sebi urnisem temu
salim se malo
dakle hatha joga podrazumeva koncentraciju na polozaj tela, i iznad svega- pravilno disanje...
krajnji efekat bi valjda trebalo da bude stanje potpune opustenosti, srece ne zbog ispunjenja zelja, vec zbog postojanja samog
dobro, ja sem ove hatha joge nista drugo nisam posebno ni probao
zato sam i otvorio temu
cilj je kontrola fizickog tela, i oslobadjanje spiritualnog koje prema patandzalijevom kodeksu ima nekih osam stepeni (angas)
i koji podrazumevaju sve od telesnih vezbi, kontrole disnaja, ciscenja organizma, do posebnih vrsta kontemplacija i meditacije, na kraju do identifikacije- tzv. samadhi "dok su u kontemplaciji prisutna tri elementa- onaj ko kontemplira, objekt i sama cinjenica kontemplacije- u identifikaciji se ova tri elementa vise ne razlikuju"
e sad
fizioloski se izaziva pojava posebnih mozdanih talasa, pa time i uskladjivanje raznih procesa organizma...
inace, ima vise vrsta meditacija,
npr. u zen budizmu
rinzai- zbunjivanje racionalnog uma neobicnim zagonetkama
kao sto su tapsanje jednom rukom
ili zahtev ucitelja da ucenik "pokaze svoj um"
logicki aparat se na neki nacin stavlja u kontradiktoran polozaj, pokusavajuci valjda da meditant prihvati drugaciju prirodu realnosti
ili tako nesto
ima i soto zen- jednostavno sedenje u tisini, bez misli
pa ima i kabala meditacija, koja podrazumeva razne vrste vizuelizacija, meditaciju nad simbolom drveta zivota
ima i ona transcedentalna, nije bas moj izbor, pricalo se da tu izgleda ima nekog okultizma
a i valjda treba meditirati nad likom i delom nekog cupavog indijca maharisi mahesa, ponavljati neku tajnu mantru, ali zanimljivo je da je pokazala dobre rezultate, da su je cak i neke velike kompanije uvrstile kao deo nekog programa kod svojih radnika, koji su valjda manje patili od stresa (psihosomatika), imali bolju koncentraciju...
Sta se sve postize meditacojom? Vedriji duh, smirenost, unutrasnji mir, harmonija? Ili je ona jedna vrsta podsticaja za dalje, poput autostimulacije?
postavio si i pitanje koje samo u sebi sadrzi odgovor. meditacija ne treba sama sebi biti svrha, vec svu vedrinu koju pruza i upotrebiti u spoljasnjem svetu, ostati i "deo sveta"...
ja mislim da ti cunce sve ovo vec znas, ali me pitas da bih ja rekao nesto kao pametno na temu
ali ja sam je otvorio i zato sto ne znam tako puno, i zanima me jos o tome