- 28 Nov 2007, 08:44
pa sto ne pitate profesionalca, odmah?!?!?!?!?
aman,zene, pa ja radim u fabrici duseka! (ne, dormeo, doduse)
e, ovako!
kad kupujete dusek, ima dve stvari: da li vam je bitno da li je dusek sa oprugama, ili bez...i da li vama licno odgovara dusek koji je tvrd ili ne!
na zapadu je trend kupovine duseka bez zicanog jezgra, zbog navodne informacije da se opruge ne prilagodjavaju obliku tela, i da samim tim sto su opruge, (zica, jel'te), imaju magnetno zracenje koje je stetno!
to su cinjenice, ja, licno, mislim da je to sranje! ali dobro...
e sad! ako kupujete dusek sa zicanim jezgrom, morate da kupite dusek od dobrog proizvodjaca, inace su jezgra od jeftine i lose zice, i samim tim i dusek ce biti kratkotrajan. ne bih ovde da reklamiram svoju firmu, ali sigurno je da imamo najbolja jezgra na nasoj teritoriji..
...drugo, punjenja duseka su razna..ima pamuka, vune, poliestera, manje ili vise prirodnih materijala..i tako dalje...to vam je od volje...sto vise je materijal prirodan, to je dusek skuplji! prosto, kod nas se ta punjenja ne prave dobra, i sva su skoro iz uvoza...(grinje, btw, ne mogu da se izbegnu, narocito, kad su prirodni materijali u pitanju! jbg, one to jedu!)
onda, ako se odlucujete za dusek bez zicanog jezgra, ima vise varijanti, a najcesce su sledece: lateks, HR pena, memorijska pena i razne kombinacije...e, pa sad...redom
lateks se inace, pravi od kaucuka, i prirodan lateks je jaaaaaaaaaaaaaaaaaaako skup!!! i AKO NIJE JAKO SKUP NIJE LATEKS!!!NIIIIIIIJE!!! takav dusek kosta oko 80 000 dinara u dimenziji 90x200!! ono sto vidim na sajtu dormea je jeftin dusek od hidrolateksa....ne mora da znaci da je los, ali nije prirodan lateks u pitanju...to je imitacija koja ima fizicke karakteristike pravog lateksa....sve u svemu, treba otici negde gde moze da se legne na njega i tako ispita udobnost (obavezno)..i treba imati na umu da mora da se navikne prvo par dana na nov dusek....
meni se licno ne dopadaju iz prostog razloga, sto me uzasava pomisao da se na tome znojim....ne znam..eto...
HR pena je prosto gust sundjer! eto! to je to!
memorjska pena je posebna vrsta sundjera koji uzima oblik vaseg tela kada lezite na njemu i posle se ponovo vraca u prvobitan polozaj...e sad....to je ok, ali i skupo, tako da se takav dusek uvek pravi u kombinaciji sa necim drugim...lateksom, hr penom, gumiranim kokosom.....to je i dobra stvar, jer vise te pene poskupljuje dusek, a vise od 6cm debljine ne mozete da osetite! takoreci, isto vam je da li je sloj 6cm ili 60 cm...telo ne oseca efekte, samo novcanik....
sve u svemu...ovi materijali su jako skupi.....i ako vam neko nudi jeftin dusek od tih materijala, be very suspicious....dormeo je, kako vidim, neka srednja klasa, a takvih ima milion! ako se odlucujes za takav dusek, OBAVEZNO ODES I PROBAS!!! Trazis da te puste da legnes na njega!!! moras to da uradis, jer je sve ostalo samo prica!....
znaci, odlucis da li ti treba dusek sa ili bez opruga, ako ti treba sa oprugama, javis se meni, ako ti ne treda sa oprugama, opet se javis meni (hahahaha), pobrines se samo da ga probas, i da te ne zajebavaju sa pricom o prirodnim materijalima za dusek koji kosta 10 000..to ne moze....isti je kvalitet onog, od 10 000 i onog od 8 000....samo ovaj ima boljeg dobavljaca i bolju cenu repromaterijala...
eto!
haug!