[url=http://www.gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2557516#p2557516]MikroSvemir napisao:[/url]Već sigurno 6 meseci bar tokom jedne noći u toku nedelje imam košmare. Ne sanjam nikakve veštice, drakule, već kako bežim od neke opasnosti koju ne vidim, ali čujem kako nailazi. Trčim nekim uskim primorskim ulicama loše osvetljenim nekim fenjerima. I onda se probudim zadihan i dezorijentisan. Treba mi skoro čitav minut da shvatim da sam u svojoj sobi, na svom krevetu i da je sve bio samo san.
Da li postoje neki čajevi, meditacije, nešto čime bih mogao da sprečim da mi se javljaju košmari? Te noći kada imam košmar posle gotovo i ne spavam i sledećeg dana sam kao pretučen.
Da li još neko ima ovaj problem?
evo pokusacu ja da ti dam neki savet
ti kosmari koje imas nastaju u dubokom snu(rem faza)...dubok san jeste dobar ukoliko su ti snovi lepi, ukoliko imas kosmare onda je to veoma lose jer ostavlja posledice koje nisu samo vidljive sutra na javi u vidu nervoze i loseg raspolozenja...trajnije posledice su rasejanost, slabo pamcenje, nervoza...mozak ti
stari brze.
Ljudi sa dugim dubokim snom bolje pamte i zapazaju na javi.
Cajevi (poput recimo maticnjaka) je dobar za ulazak u dubok san ali ako vec imas kosmare onda ga ne bi trebao piti... kao ni lekove iz grupe benzodiazepima jer ces dobiti opet isti efekat cak i gori...sa cajevima i lekovima teze izlazis iz rem faze kosmara.
Kosmari su ucestaliji u stanjima stresa, umora, preopterecenosti...gledaj da rasteretis sebe, pred spavanje fokusiraj se na sadasnjost...
Nikako pred spavanje ne razmisljaj o stvarima koja treba da se dese, poput polaganja ispita recimo,, ishoda nekog sastanka, kako nemas novca a treba ti za nesto itd.. kada razmisljas o takvim stvarima pred spavanje nabijas se strahom(on je vezan samo za buducnost).
Strah od proslosti ne postoji ako ona ne utice na buducnost, tj ako krenes da razmisljas o nekoj prosloj stvari koja ostavlja jos nerazjasnjenu posledicu razmisljaces o posledici i buducnosti i eto ti straha i potencijalnog kosmara.
Napravi neku rutinu pred spavanje, npr. lezis, tu si, sam, rasterecen od svega, slobodan i svoj.Ako imas izrazenu mastu jos je lakse.Masta pred spavanje je najbolja za dobar san.Nakaci sebi krila i leti preko planete
Ako si pusac, gledaj da ne palis cigaretu par sati pred spavanje.Pokusaj sa soljicom caja od nane pred spavanje.Joga je dobra u vecernjim satima.
Ako si student, ucenik (nije praznoverje, na tome treba raditi) stavi knjigu ispod jastuka iz ispita koji spremas, neka te i zulja malo

fokusiraces se na nju a ne na ispit,..u dubokom snu slozice ti se recenice.Mozak je cudo u rem fazi ako naucis da iskoristis to.Desice ti se da na znas i ono preko cega si nekada samo preleteo pogledom skoro i ne citajuci.Cak neces ni znati nekada odakle sad to nesto znas. prosto znas.
I ja sam kao manji imao kosmare, sve ovo sto sam ti gore napisao sam krenuo samoinicijativno primenjivati pre dvadesetak godina.Pamcenje mi je jako dobro, nacin na koji funkcionises na javi se poptuno menja, sve prosto upijas i razumes i vidis stosta sto drugi ljudi ne vide i to te ne cini umornim ni konfuznim, vec zivim.
Laku noc i dobro jutro