Slavimo 20 godina postojanja
Gej Srbija
Intervju

Azdejković: Poslata je poruka da gejeve treba iskoreniti

enovine  ·  beograd  ·  Odabrao: m  ·  Dodato: 18. APR 2016

Jedan medij nam ovih dana šalje jasnu i poražavajuću sliku stanja u srpskom društvu. Pogađate: Srpski telegraf. "Novinari" ovog tabloida potrudili su se da pronađu stručne saradnike, pa tako možemo da čujemo šta o HIV-u zna srpski patrijarh, te kakva je veza između kardiologije i homoseksualnosti. Država još uvek ćuti.

Priznajemo: nismo čitali Srpski telegraf, tako da se ne razlikujemo mnogo od prosečnog srpskog čitaoca. Videli smo samo naslov, kao i većina građana koja je ovog jutra prošla pored neke trafike. Sa naslovne strane jednog medija zvone neumoljive reči: "Ubij pedera," a u obliku naslova "Gejevi su bolesni! Taj problem se mora iskoreniti." Srpsko društvo, kao društvo periferije, te društvo koje i dalje prolazi kroz komplikovane procese tranzicije, ne ostavlja puno prostora za bavljenje problemima onih kojih je manje. Deca su gladna, očevi nezaposleni, tako da govor mržnje, usmeren ka nevidljivom srpskom geju, nije nešto što prosečnog građanina naročito zanima.

Ali zanima našeg patrijarha. Ne možemo a da se ne zapitamo zašto je mržnja nešto čime se srpska crkva najradije bavi. Tako je njegova svetost o problemu "koji se mora iskoreniti" govorila i 2014. godine, nešto uoči prajda: „Žalim te ljude koji pripadaju takozvanoj gej populaciji. To je poremećaj ili devijacija ljudske prirode. Mogu da ih razumem, kao i taj njihov problem, ali ne mogu da ih razumem što taj problem nameću nama i što to javno pokazuju."

Država ćuti, jer država je nešto poput prosečnog građanina, a mi smo razgovarali sa aktivistom Predragom Azdejkovićem, a sve u nadi da će nam neke stvari postati jasnije.

1. Da li su naslovne strane Srpskog telegrafa iznenađenje ili nešto što se očekuje u Srbiji danas?

Za mene je iznenađenje, jer je Gej lezbejski info centar radio monitoring medija za prošlu i ovu godinu i rezultati su pozitivni, jer imamo smanjenje negativnih tekstova i onda se pojavio Srpski telegraf. Ovakve naslovne strane nismo videli iz doba Kurira iz devedesetih i sa početka dvehiljaditih. Ono što je bezobrazluk jeste da Srpski telegraf pravda kako oni ovakvih tekstovima žele da pomognu gej populaciji i da pomognu prevenciji HIV virusa. Da se razumemo, iza toga uopšte ne stoji želja da se pomogne, naprotiv, stoji želja za senzacionalizmom i šokiranjem javnosti. Ovakvih tekstovima je učinjena ogromna šteta gej populaciji koja se ionako suočava sa velikim problemima.

2. Današnji naslov „Gejevi su bolesni! Taj problem se mora iskoreniti" se tobože odnosi na problem rasprostranjenosti HIV virusa u zemlji, pa je tako problem koji se mora iskoreniti zapravo HIV. Pretpostavljamo da većina čitalaca pročita samo naslov. Koliko su ovakvi naslovi opasni? I koliko je opasno da se određenim temama bave autori koji su malo ili nikako o toj temi informisani?

U tom slučaju je posredi jedna bezobrazna igra i kada se budu našli na sudu, oni će kao odbranu koristiti da su oni u stvari poslali poruku da HIV treba iskoreniti. Da se ne lažemo, poslata je poruka da gejeve treba iskoreniti. Jasno i glasno! Gej populacija se suočava sa problemom HIV infekcije, problemom da država po tom pitanju ništa ne radi, niti planira da bilo šta uradi i na sve to dođe Srpski telegraf pa se napravi pametan pa dodatno zabiberi po problemu.

3. Koliko ovakvi postupci medija utiču na mlade koji tek razmišljaju o outovanju?

Ovo pre svega doprinosi negativnoj slici gej muškaraca u javnosti kojima je sada zalepljena etiketa sidaši, a to svakako ne doprinosi da se mladi autuju, prihvate sebe i grade pozitivnu sliku o sebi.

4. Koliko je patrijarh kompetentan da govori o HIV-u?

SPC je tokom godina potreslo nekoliko gej skandala i nekoliko seks skandala, tako da ja mislim da je patrijarh kompetentan da govori o HIV-u, ali i drugim seksualno prenosivim bolestima, ali i na temu utaje poreza, organizovanog kriminala, automobilizma...

5. Da li je neko od organizacija, te državnih struktura reagovao na napise u Srpskom telegrafu?

Tokom vikenda i danas obavestio sam UNS, NUNS, Ministarstvo kulture i informisanja, kolege iz drugih organizacija pisale su protestna pisma, obaveštena je poverenica i zaštitnik građana. Niko do sada nije reagovao. Ja bih voleo da reaguje javni tužilac. Već je podneta žalba Savetu za štampu koji će po ovom predmetu raspravljati tek krajem maja meseca. Iz svega toga se vidi odnos države prema LGBT populaciji. Mi imamo problem da retko ko želi da uzme LGBT populaciju u zaštitu, čak ni oni koji su plaćeni da to rade!

***

U međuvremenu su na naslovne strane i tekstove u Srpskom telegrafu reagovali UNS i NUNS .

 

Vaši Komentari
Ovaj sto je ostavio komentar da 99% gay populacije ima sex skim stigne je obicna budala i neznalica. Gay osobe su jako probirljive biraju partnera a samo mozda nekih 3% ima sex sa bilo kim. Tusiraju se vise puta na dan za razliku od muskarca i zene koji posle sexa se samo okrenu i zaspe, tako brini vise o sebi jer ti sex mozda imas samo jednom mesecno, a po komentaru koji si ostavio rekoa bih da ga bas i nemas jednom mesecno jer ko bi stobom tako debelim i ruznim. Mozes samo da zavidis gayevima na njihovim uspesima: recimo, mozda nosis kosulje, odela, mozda koristis parfeme, a i malo dete zna da su sve to gayevi kreirrali. Tako, ne lupetaj molim te jer si neobrazovan
Beograd · 20.04.2016, 7:48
ajde ne lupaj nisu svi isti da imaju sex sa svima ima nas raznih imas hetero ljude koji imaju sex sa svima i koji imaju jednog partnera tako da lupas ko maksim po diviziji.
Sweden · 20.04.2016, 2:11
To je kao da si rekao/la 'S obzirom da 99% posto zena se oblaci provokativno, nije ni cudo sto ih siluju'...
Slazem se, mozda smo previse raskalasni sto se tice seksa, ali to nikom ne daje pravo da nas devalvira.
A ova naslovnica, no comment zaista. Govor mrznje je zakonom zabranjen i kod nas, ali nasa kolektivna svest jos nije na nivou da shvati da je ovo govor mrznje
Helsinki · 20.04.2016, 1:05
S obzirom da 99% ove populacije ima sex sa kim stigne nije ni čudo šta sve misle o gejevima i bisexualcima.
Beograd · 18.04.2016, 11:26
svet srbija region scena sport kolumna art & s-he-istory coming out zdravlje queeropedia queer filmovi muzika priče teorija prikazi i recenzije religija porno antibiotik intervju istorija sociologija psihijatrija & psihologija putovanja linkovi