Slavimo 20 godina postojanja
Gej Srbija
Srbija

UNS, NUNS i NDNV osudili pisanje Srpskog telegrafa

n1info  ·  beograd  ·  Odabrao: m  ·  Dodato: 18. APR 2016

Udruženje novinara Srbije upozorilo je da je dnevni list "Srpski telegraf" u današnjem i vikend izdanju prekršio Kodeks novinara Srbije jer je na naslovnim stranama objavio diskriminatorne tekstove prema pripadnicima LGBT populacije.

U saopštenju UNS je naveo da ne spori legitimno pravo novinara i medija da istražuju temu o širenju HIV-a, zasnovanu na podacima iz istraživanja Instituta "Milan Jovanović Batut", ali da tekstovi moraju biti u skladu sa Kodeksom novinara Srbije.

"Srpski telegraf" prekršio je odredbu Kodeksa kojom je propisano da se novinari moraju suprotstaviti svakom vidu diskriminacije, pa i diskriminacije zasnovane na seksualnom opredeljenju, naveo je UNS i dodao da optuživanje cele LGBT populacije za širenje zarazne bolesti nije u skladu sa etičkim pravilima novinarske profesije.

NUNS i NDNV: Država da reaguje

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) smatraju da bi Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije moralo da reaguje, oštrom osudom, ali i preduzimanjem zakonom predviđenih koraka, na seriju naslovnih stranica i priloga dnevnog lista "Srpski telegraf", u kojem se poziva na linč pripadnika LGBT populacije, uz eklatantne primere govora mržnje i kršenje svih profesionalnih i etičkih standarda.

"Važno je da i druge nadležne institucije i nezavisna tela osude posanja ovog dnevnog lista i preduzmu mere iz svoje nadležnosti, bez obzira na to što pojedini mediji namerno prave skandale ove vrste kako bi kroz oštru reakciju dela javnosti, u bolesnom okruženju, dobijali besplatan PR. Pritom su potpuno svesni kakve strašne posledice njihovo pisanje može da ostavi na društvo i ugrožene grupe i pojedince", navode NUNS i NDNV u saopštenju..

NUNS i NDNV dodaju da se plaše "da su svi, doduše ne baš veliki, pozitivni pomaci koji su u normalizaciji i profesionalizaciji medijske scene učinjeni posle 2000. godina danas poništeni i da se lestvica ponižavanja novinarstva i građana ove zemlje sve više podiže".

"Pitamo se šta je sledeći korak koji će pojedini mediji da preduzmu kako bi ugrožavali živote drugih ljudi, bezbednost pripadnika manjinskih grupa ili pak kritičara vlasti i političkih protivnika?", navedeno je u saopštenju.

Batut: Ne postoje rizične grupe, već samo rizično ponašanje

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" saopštio je povodom pisanja lista "Srpski telegraf" da je ključni stav zdravstvenih radnika u vezi sa HIV infekcijom da "ne postoje rizične grupe, već samo rizično ponašanje".

"Strah od stigmatizacije i diskriminacije, nedovoljno znanja, prisutne predrasude su neke od prepoznatih barijera sa kojima se susreću osobe sa rizičnim ponašanjem", navodi se u reakciji Batuta na tekstove objavljene u "Srpskom telegrafu".

Poverenica apeluje na novinare da se pridržavaju kodeksa

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković apelovala je na novinare, urednike i vlasnike medija da se pridržavaju kodeksa novinara Srbije u kome je novinarstvo nespojivo sa širenjem stereotipa i diskriminatorskih stavova.

Kako se navodi u saopštenju Poverenice, ona je osudila je uvredljive i omalovažavajuće tekstove objavljivane ovih dana u pojedinim medijima prema LGBT osobama, kao i senzacionalističko izveštavanje o nasilju nad ženama.

"Prilikom izveštavanja o nasilju moraju se štititi prava i dostojanstvo žrtava zločina i članova njihovih porodica. A tekstovi u kojima se prenošenje HIV virusa pripisuje homoseksualcima štetni su i za osobe koje žive sa HIV-om", navodi se u saopštenju.

 

svet srbija region scena sport kolumna art & s-he-istory coming out zdravlje queeropedia queer filmovi muzika priče teorija prikazi i recenzije religija porno antibiotik intervju istorija sociologija psihijatrija & psihologija putovanja linkovi