Slavimo 20 godina postojanja
Gej Srbija
Intervju

Intervju sa dreg kraljicom Dekadencom

I.I.M | vladimir pavlović | gay serbia  ·  beograd  ·  Odabrao: m  ·  Dodato: 10. DEC 2016
Foto: Vladimir Pavlović

Nakon svečanog otvaranja osmog Merlinka festivala, internacionalnog festivala queer filma, održanog u sredu, 8. decembra, razgovarali smo sa dreg kraljicom.  O nastupu,  dreg sceni u Srbiji, festivalu...

Dekadenca je...

Proizvod velike ljubavi prema sceni, mjuziklu, brodvejskim i holivudskim divama koje su "veće od života" i koje zahvaljući svojoj veličini opstaju uprkos prolaznosti vremena.

Koliko ti je nastup na Merlinki pružio zadovoljstvo i da li je bilo treme?

Trema uvek postoji, bitno je da se kanališe u pokretačku energiju,    ali to nije bio problem jer mi je bilo neizmerno zadovoljstvo da nastupam za publiku festivala, koja je zaista bila divna!

Šta te je privuklo ka drag performansu?

Prvenstveno teatralnost i preuveličana sceničnost ove forme umetnosti. Takođe se poklopilo sa mojim mnogim drugim interesovanjima, kao što su gluma, pevanje, šivenje, scenska šminka i sl., koja su se samo uklopila u dreg performans, kao nekakve pazle.

Kada i gde je bio tvoj prvi nastup i kako je to izgledalo?

Nastupam od malena, jer se od sedme godine bavim glumom, kako na daskama, tako i na televiziji i drugim medijima. Prvi nastup u dregu je bio 2012. u okviru amaterske produkcije mjuzikla Čikago, u ulozi Mame Morton, koja je bila održana u okviru škole mjuzikla Slobodne Dramske Akademije nezavisnog pozorišta Le Studio. Prvi klasičniji drag show nastup je bio na jednom festivalu u Zagrebu, 2014. godine.


Foto: Ksenija Ćuk

Šta misliš o drag sceni u Srbiji i regionu? Kako bi mogla da se unapredi?

Drag scena u Srbiji se sve više razvija i to me veoma raduje. Od trenutka od pre godinu dana, kada su pored mene aktivne bile samo još Markiza De Sada i Sonja Sajzor, danas pak u Srbiji ima skoro tuce dreg kvinova, koji na različite načine pristupaju ovoj, za naše prostore, neuobičajenoj formi umetnosti. Ovaj pionirski pokret može da opstane i da se unapredi samo uz pozitivnu saradnju između samih dreg kvinova, ali toga svakako ima tako da ćete uživati uz nas i sa nama u godinama koje dolaze.

Koliki i kakav značaj festival kvir filma ima za zajednicu?

Festival može da ima veliki značaj, jer edukuje širu zajednicu o raznovrsnim kvir tematikama i time promoviše diverzitet.

Šta te je privuklo da učestvuješ na festivalu?

Svakome treba malo starovremskog glamura, a pošto Dekadenca donosi baš to, nije bilo dvojbe o mom učestvovanju na ceremoniji otvaranja Merlinka festivala.


Foto: Ivana Čutura

Na koji način bi, ako ikako, misliš da bi mogao da se unapredi program festivala i/ili njegova vidljivost?

Mislim da je festival veoma poznat i priznat, nakon osam godina postojanja. Ovim tempom, u narednim godinama, verujem da će biti samo sve bolje.

Koji film sa festivala te najviše zanima da pogledaš i zašto?

Apsolutno Fantastične! Ako niste znali, to je dokumentarni isečak iz mog i Markizinog života.

Kada ćemo opet moći da uživamo u tvom performansu?

The Tronic Lab, kolektiv iza kog stoji trans umetnica Sonja Sajzor, organizuje žurku klupskog tipa 24. decembra u Kulturnom Centru Grad, gde će nastupati veći broj dreg kvinova, pa i ja. Što se tiče 2017. godine, sprema se svašta, pa me slobodno zapratite na društvenim mrežama gde će uskoro biti novih informacija.

       
 

svet srbija region scena sport kolumna art & s-he-istory coming out zdravlje queeropedia queer filmovi muzika priče teorija prikazi i recenzije religija porno antibiotik intervju istorija sociologija psihijatrija & psihologija putovanja linkovi